korzystam ile mogę :). Mam nadzieję, że Wy macie trochę więcej ?? ;). Udanego dnia i do jutra :)) Składniki: filet z piersi indyka suszone pomidory w oleju z ziołami fasolka szparagowa ziemniaki sól pieprz koperek masło bułka tarta Indyka marynuję tak z godzinę wcześniej w pomidorach i zalewie w której są (pomidory kroję na drobniej, zalewy daje troszkę), oprószam solą(...)pieprzem. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę w 180 stopniach jakieś 20 minut. W tym czasie gotuję ziemniaczki i fasolkę. W rondelku rozpuszczam troszkę masła, dodaje 2 łyżki bułki tartej, mieszam. Do odcedzonych ziemniaczków daję również ciut masła, troszkę soli, wrzucam pokrojony koperek i mieszam. Filet kroję
kruche babeczkibulion. Nie polecam używać tutaj bulionu z kostki, bo efekt a raczej słoność dania może Was nieco zaskoczyć Testowałam, nie warto;) Jako warzyw użyłam bobu, marchewki, groszku cukrowego i fasolki szparagowej. Warzywa szybko miękną z racji tego, że są młode. Jeśli będzie Was raził w daniu widok skórek bobu, obierzcie go przed dodaniem do dania. Print Risotto z młodymi warzywami(...)window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients 200 gr ryżu arborio pełnoziarnistego 1 młoda marchewka garść bobu garść fasolki szparagowej garść groszku cukrowego 0,5 l bulionu 50 g tartego parmezanu sól, pieprz 2 łyżki masła Instructions Masło rozpuszczamy na patelni. Na gorące masło wrzucamy ryż. Czekamy aż się zeszkli. Zaczynamy dolewanie bulionu od 200 ml. Jeśli będzie szybko parował, to dolewamy
Mieszam w GarnkuJeśli wykorzystamy ziemniaki i fasolkę z poprzedniego obiadu, to danie przygotujemy błyskawicznie Składniki 3-4 ziemniaki 20 dkg fasolki szparagowej 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka kawałek białej kapusty 10 … Czytaj dalej Zapiekanka warzywna z patelni
czarrna od kuchniFasolka szparagowa inaczej Składniki: 300 g fasolki szparagowej 1/2 brokuła 1 cykoria sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego winegret: 2 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią 2 … Czytaj dalej Sałatka fasolkowa do obiadu
czarrna od kuchnibasmati Uncle Ben 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1/2 zielonej papryki 2 jajka 2-3 ząbki czosnku 150-200g zielonego groszku łuskanego (może być mrożony) 150 g zielonej fasolki lub groszku cukrowego (całe strąki, bez łyka) 2 łyżki tartego świeżego imbiru 1-2 łyżeczki oleju sezamowego (koniecznie!) 100-150 g kiełków sojowych (można zastąpić np. kiełkami słonecznika) 2 młode(...)samej patelni rozgrzać resztę oleju i dodać rybę. Podsmażać delikatnie przez 2-3 minuty i rozgarnąć na boki (zrobić miejsce w środku patelni). Dodać posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną fasolkę i paprykę oraz ugotowany ryż (zimny); wymieszaź i podsmażać kilka minut, dodać groszek i kiełki, pokrojony omlet i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać resztę sosu sojowego i olej sezamowy
Pociąg Do KuchniSzybkie i smaczne Składniki 1/2 kg schabu suszone pomidory 2 garście fasolki szparagowej 2 plasterki sera żółtego ostry sos do panierowania: jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób przygotowania Schab przekroić … Czytaj dalej Roladki z pomidorem i fasolką
czarrna od kuchnismaków Składniki na warzywa: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki imbiru, startego na tarce 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 1 1/2 szklanki fasolki szparagowej, przekrojonej na pół 6 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki posiekanej dymki Preparation: Obtocz kurczaka w mące, strzep jej nadmiar i odstaw(...)wraz z cukrem i odstaw. W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i smaż mieszając, przez około 30 sekund. Dodaj marchewkę i smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj fasolkę, pieczarki i cukinię i smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, przez 1 -1 1/2 minuty. Dodaj dymkę i wlej mieszankę z sosem sojowym. Wymieszaj całość i smaż przez kolejne 45 sekund
karmelowyroti, ale równie smacznie smakuje z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. SKŁADNIKI 600-700 g mięsa wieprzowego 3 łyżki margaryny 3 papryki (u mnie zielona, czerwona i żółta) 350 g fasolki szparagowej (u mnie żółta) 100 g pieczarek 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) WYKONANIE Mięso umyć, pokroić(...)Dodać szklankę wody, nałożyć pokrywkę i zostawić (w razie potrzeby dolewając wody i obracając mięso) na co najmniej 20 minut. Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Do mięsa dolać nieco wody, dodać wszystkie przygotowane warzywa i nałożyć pokrywkę. Gdy mięso i warzywa będą
Passions hobbies lifeŁatwe danie na obiad Gulasz Składniki 50 dkg mięsa gulaszowego 2 cebule 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej sól, pieprz jałowiec mielony słodka papryka 2 papryczki kajeńskie 1 łyżka mąki ziemniaczanej … Czytaj dalej Gulasz z fasolką
czarrna od kuchniSkładniki 1 brokuł 1 słoik fasolki szparagowej w zalewie 1 średni por 3 jajka 30 dkg wędliny drobiowej majonez 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania Brokuła podzielić na różyczki … Czytaj dalej Sałatka z brokułem i fasolką
czarrna od kuchniSkładniki piersi z kurczaka ziemniaki marchewka fasolka szparagowa brokuły oliwa ocet jabłkowy oregano bazylia sól pieprz Piersi z kurczaka umyłam i pokroiłam na połówki. Warzywa obrałam, umyłam, pokroiłam i razem z kurczakiem przełożyłam do parowaru. Fasolkę warto położyć na samym dole w parowarze, ponieważ gotuje się najdłużej. Warzywa podałam z sosem. Sos: Oliwa+ocet jabłkowy+zioła+przyprawy
nietadietapóki co nie mogę się nią nacieszyć, dlatego też jest dzisiaj głównym składnikiem pieczonego placuszka z warzywami. SKŁADNIKI : 4 łyżki mąki kokosowe łyżka łuski gryczanej mielonej garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 małej cukinii kawałek zielonej papryki 2 białka jajka 1/2 szklanki wody łyżeczka oleju kokosowego przyprawy: cynamon, płatki chili WYKONANIE: mąkę, przyprawy, białka, olej kokosowy, łuskę gryczaną i wodę mieszamy(...)razem - wykładamy na papier do pieczenia, formujemy okrągły, płaski placek - pieczemy 25 min w 200 stopniach paprykę kroimy w kostkę, fasolkę parujemy ok 15min, cukinię kroimy w plasterki, po czym pieczemy/parujemy ok 5 min gotowy placek przekładamy na talerz i podajemy z gotowymi warzywami
healthy dreamsWczorajszy nadmiar wolnego czasu i brak chęci do nauki sprawiły, że postanowiłam przygotować ciasto na racuchy (?), które dzisiaj upiekłam. Gotowanie fasolki zajęło mi dłuższą chwilę, ponieważ wcześniej jej nie namoczyłam- do czego gorąco was zachęcam. Koniecznie muszę stopniowo zużywać zapas jabłek, który tata przyniósł do domu, od jednego ze znajomych- w końcu nie ma mowy o marnotrawstwie! Dodatkowo smak wzbogaciłam(...)krem marchewkowy, na który mam ostatnio wielką ochotę. SKŁADNIKI: ok 50g białej fasoli (suchej) 1/2 jabłka (u mnie dużego) łyżeczka cynamonu kopiata łyżeczka karobu łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE: fasolkę gotujemy do miękkości, jabłko trzemy na tarce całość razem blendujemy, dodajemy cynamon, karob i len, po czym dokładnie mieszamy na papierze do pieczenia układamy po łyżce ciasta formując placuszki pieczemy
healthy dreamssycąca. Główny składnik: sos pomidorowo-kokosowy, który już raz wam pokazywałam. Tym razem jest on jednak wzbogacony o curry, przez co bardziej zahacza o orientalne smaki. Do tego tofu, fasolka jaś, pieczone kasztany i kasza owsiana gotowana z groszkiem i marchewką. Danie emanuje wszelkimi walorami smakowymi, które świetnie razem współgrają. Nie przez przypadek przygotowałam ten obiadek już piąty raz... Ostatecznie(...)groszkiem i marchewką (mrożonkę wrzucamy na ok 8 min) ugotowane składniki odcedzamy sok pomidorowy mieszamy z mlekiem kokosowym i przyprawami do gotowego sosu pomidorowego dodajemy ugotowana kaszę, pieczone kasztany, fasolkę i pokrojone w kostkę tofu całość razem mieszamy
healthy dreamsDwie czubate łyżki karobu z białą fasolką (już ostatnią porcją), którą ostatnio gotowałam w masowej ilości oraz tofu. Jak dla mnie idealne połączenie składników na sernikowy wierzch. A spód? Dla osłodzenia bananowy z płatkami orkiszowymi. Pycha! Niechlujny (bez)sernik, bardzo niechlujny. Wygląda mało apetycznie, wiem. Ale za to jak smakuje... Nie oceniaj książki po okładce- mądre słowa, sprawdzają się(...)procentach. SKŁADNIKI: 60g tofu 60g białej fasolki jaś (ugotowanej) 2 czubate łyżki karobu łyża nasion chia 5 łyżek płatków orkiszowych banan mleko sojowe (na oko) WYKONANIE: tofu, fasolę blendujemy razem z dodatkiem odrobiny mleka zblendowane składniki mieszamy z nasionami chia i karobem płatki owsiane mielimy, banana blendujemy płatki mieszamy z bananem i odrobiną mleka- przekładamy do formy wyłożonej papierem
healthy dreams