fasolka - 6917 przepisów (strona:160/462)

Fasolka szparagowa z miesem mielonym 281

Uwielbiam lato, uwielbiam lipiec, bo można się do woli cieszyć smakiem fasolki szparagowej. Przyrządzam ją prawie codziennie, nie tylko smażona z bułką bo mój ulubiony sposób to wersja a'la bolognese. Czyli makaron do mięsa mielonego zamieniam na ugotowaną fasolkę i jest pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa rybna z warzywami. 180

warzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 300-400 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) garść makaronu 300-400 g świeżej ryby (u mnie filety z łososia)  ewentualnie kilka łyżek(...)litra wody, pół łyżeczki soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto czekoladowe z czerwoną fasolką 195

zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwoną fasolą. Wbrew pozorom ciasto wyszło puszyste, miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni.  Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki(...)czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą.  Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka jaj. Pod koniec blendowania dodać obranego banana i połączyć go z masą fasolkową. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać miód lub cukier. Do masy

Ugotować
Sałatka z bobu, fasolki szparagowej i fety 204

kolacji. Feta sprawia, że sałatka jest naprawdę sycąca.  Dobry pomysł na lunch do pracy. Polecam. składniki 200 g fety 300 g ugotowanego, obranego bobu 300 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 8 suszonych pomidorów 7-8 oliwek - dałam z ostrą papryczką kilka listków mięty łyżka oregano pieprz cytrynowy sól, pieprz papryka w płatkach - u mnie pul biber do polania(...)łyżki oleju z pomidorów suszonych 3-4 łyżki oliwy (lub więcej) lub dobrego oleju  przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Ugotowaną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki,  Bób obieramy i  zostawiamy w całości. Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Warzywa i ser włożyć do miski. Posypać posiekaną miętą, oregano, dodać oliwki, polać olejem

Stare Gary
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 237

zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1/2 limonki kawałeczek masła sól, pieprz(...)smaku Ziemniaki obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzacie, studzicie i kroicie w plasterki. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie, aż będzie miękka, po czym odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę

GRUBY WAŁEK
Barszcz prawie ukraiński 248

marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru(...)podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem

Jemy Pijemy
Fasolka szparagowa i młode ziemniaki 149

można się regenerować. A gdy zgłodniejemy, robimy szybki numerek z chłopakami z sąsiedztwa… Żeby się nie przemęczać. Wszak to niedziela. Trzeba się lenić. Składniki: 4 pełne garści żółtej fasolki szparagowej 4 jajka 20 młodych ziemniaków czubryca koperek 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia sól i pieprz Ziemniaki szorujecie(...)bieżącą wodą i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, kruszycie łyżką i podajecie z posiekanym koperkiem. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, dodajecie łyżkę masła i bułki tartej, łyżeczkę cukru i mieszacie. Poczekajcie z podaniem kilka minut, niech się wszystko zaparuje i roztopi. Rozgrzewacie olej na patelni i wbijacie jajka

GRUBY WAŁEK
Fasolka po bretońsku 151

Chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na fasolkę po bretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula  - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego wywaru

upichcona
Sałatka z łososiem, szparagami i jajkami przepiórczymi 213

przystawkę, ale może też służyć jako porcja obiadowa - u nas tak właśnie było! Świeżo, smacznie i zielono! Pysznie! Składniki: (2-4 porcje) świeży łosoś - 200 g,  200 g fasolki szparagowej, zielony groszek - dwie garści, zielone szparagi - pęczek, jajka przepiórcze - 6 sztuk, szczypiorek, bazylia, melisa, wczesne ziemniaki - 5 - 6 mniejszych sztuk, roszponka, pesto bazyliowe + oliwa z oliwek, sól, pieprz, ostra(...)papryka, suszone płatki chilli Łososia umyć i oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli i usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić i odparować, następnie przesmażyć na oliwie na złoto brązowy kolor. Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Obrać i przekroić

Plate of Joy
Quesadillas 204

aktualnie mamy ochotę. Ja dzisiaj chciałabym wam zaproponować następującą wersję: Składniki: Quesadilla: opakowanie tortilli pszennych 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasolki pół żółtej papryki puszka pokrojonych pomidorów z puszki 250 g sera żółtego papryczki jalapeno łyżka oleju sól pieprz ziołowy pieprz cayenne Sos jogurtowy: 250 g jogurtu naturalnego łyżka soku(...)mielone podsmażamy na łyżce  oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy  oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę  w kostkę i dodajemy na patelnię.  Czerwoną fasolkę odsączamy  z zalewy i dodajemy do farszu.     Dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i przesmażamy  przez chwilę. Doprawiamy solą,  pieprzem ziołowym i odrobiną pieprzu cayenne

Taste Therapy
Paluszki z indyka z fasolką szparagową i ziemniaczkami skropione olejem arganowym. 131

mięsiecy. Potrawę dodatkowo wzbogaciłam o olej arganowy, świetne źródło zdrowia, dostępne w sklepie internetowym MarokoSklep . Potrzebujemy: 1 "kotlet" z piersi z indyka szczypta pieprzu ziołowego 4 sztuki fasolki szparagowej żółtej i zielonej i mały ziemniak kilka kropel oleju arganowego Efas Indyczą pierś oprószamy pieprzem ziołowym i wkładamy do rękawa Do pieczenia razem z fasolkami i ziemniakiem pokrojonym na mniejsze cząstki

MamaOskarka
Kasza pęczak z warzywami 1167

należy pod koniec gotowania by nie straciła swych cennych składników. Kasza  pęczak  z warzywami Składniki: 250 g pieczarek; 100 g kaszy pęczak; 50 g pora; 50 g fasolki szparagowej (mrożonej); 1 średnia marchew (ok. 20 g); garść jarmużu; 2 ząbki czosnku; 5 szt suszonych pomidorów w oleju; 1 łyża natki pietruszki; 1 łyżeczka kminku; kurkuma; pieprz i sól(...)ponieważ zrobię to pod koniec przyrządzania całej potrawy wraz z innymi przyprawami.            Na patelnię wrzucam pokrojone w ćwiartki pieczarki, kiedy puszczą wodę dodaję fasolkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki i duszę pod przykryciem jakieś 10 minut.  Po tym czasie wrzucam pokrojonego w piórka pora, suszone pomidory (paski) i łyżeczkę kminku. Duszę całość

Życie na widelcu
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 219

płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo(...)jajko 75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) NADZIENIE: 1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Chili con carne 202

dania.  Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki  sosu pomidorowego  (bądź koncentratu) sól, pieprz suszona bazylia papryka ostra 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek(...)warzyw i chwilę smażyć. 2. Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary). 3. Do przesmażonego mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Na końcu dodać pomidory i przyprawy (sól, pieprz). Gotować, na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Pod sam koniec przyprawić suszoną bazylią

Ugotować
Gulasz z karkówki, fasoli mung i soczewicy (443 kcal) 134

porcje): 1/2 szklanki zielonej fasoli mung 1/2 czerwonej soczewicy średnia marchew 350 g karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego zielona papryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie na noc. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, aby było całkowicie przykryte(...)dusimy ok 15 mi, aż trochę zmięknie Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, sól i pieprz, a po kilku minutach, wlewamy ok. 1/2 litra wody i dodajemy fasolkę i soczewicę, następnie pokrojoną w kostkę papryczkę. Dusimy aż warzywa i mięso zmiękną, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy

e-PrzepisyKulinarne