sałatka, z dużą ilością kukurydzy. Świeżą kukurydzę można zastąpić kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na oliwie z masłem, jest znacznie smaczniejsza. składniki110 g groszku cukrowego100 g fasolki szparagowej2 kolby kukurydzy1 czerwona cebula1 długa papryka1 ostra papryczka chili2 ząbki czosnkusaszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe)sól, pieprzparę liści bazyliiprzygotowanieGroszek umyć
Stare GaryMOŻNA! Ech, nic nie poradzi na matkę wariatkę ;) A zakupy udane. Doskonale wkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus ( ja miałam jakąś tutejszą wersję, z suszonymi warzywami przypominającymi mysie bobki ;) jajka (4 lub więcej) sól, pieprz(...)kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli posiadacie patelnię, którą można zapiekać w piekarniku, to faktycznie potrawę uda Wam się
bastalenakluczowe jest dodanie do niej koperku (im więcej tym lepiej;) i kremówki dzięki czemu ma lekko śmietankowy i bardzo wiosenny smak :) Składniki: 1 brokuł 1 kalafior 200 g zielonej fasolki 200 g cieciorki z puszki pęczek koperku łyżka posiekanej kolendry 1 łyżka masła 100 ml kremówki szczypta kurkumy i curry (opcjonalnie) czosnke granulowany, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafior(...)brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać masło, posolić i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Cieciorkę opłukać i dodać do zupy. Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wg, uznania kurkumą i curry
Ze smakiem i z pasjąjajek. Może nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale na pewno do smacznych:) Poza tym nie jest kaloryczna, a dzięki urozmaiceniu warzyw dostarczy nam wielu cennych składników... Składniki: 250g fasolki szparagowej, puszka tuńczyka, 2 pomidory, czerwona cebula, główka sałaty, garść czarnych oliwek, 4 ziemniaki, 2 jajka. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować(...)twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać. Sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy
Z miłości do słodkościTaka fasolka szparagowa zapiekana w boczku to zarówno świetna przekąska jak i dodatek do obiadu. Czyli można ją po prostu jeść samodzielnie, właśnie w ramach przekąski, albo np. z ziemniakami i sadzonym jajkiem czy kotletem. Zrobiłem ją w dwóch wersjach, z takim prawdziwym boczkiem i z wegetariańską imitacją boczku. Ania potwierdza, że wersja z boczkiem była świetna. Ja to samo(...)mogę powiedzieć o wersji wegetariańskiej. A najlepsze jest to, że nie ma potrzeby czekania na sezon na fasolkę, bo równie dobra jest mrożona. Więc można cieszyć się tym przysmakiem cały rok. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturekleistym. Mój przepis na Tajską Sałatkę z zielonej papai Som Tam: Składniki: – Zielona Papaja, obrana i pokrojona w te cienkie paseczki – Pomidorki koktajlowe pokrojone na pół – Fasolka szparagowa, ugotowana i pokrojona na kawałki – Orzeszki ziemne – Krewetki ugotowane 1-2 minuty – w originalnej wersji używa się suszonych krewetek. Dressing: – Sok z limonki(...)rybny – Miód – Czosnek starty – Płatki chili Przygotowanie: 1. W dużej misce połącz startą papaję, pomidory, fasolkę i orzeszki ziemne. 2. Dodaj ugotowane krewetki. 3. W oddzielnej misce wymieszaj składniki na dressing. 4. Następnie dodaj do miski z pozostałymi składnikami. 5. Dokładnie wymiesza wszystko i odstaw na kilka minut, aby smaki się przenikły i przegryzły. 6. Nałóż
RafalCookOliwki: Czarne oliwki, zazwyczaj oliwki niçoise, nadają sałatce charakterystyczny smak. 5. Kapary: Kapary dodają pikantności i wyrazistości smaku. 6. Cebula czerwona : Cebula czerwona dodaje pikantności i koloru. 7. Fasolka szparagowa: Gotowana fasolka szparagowa to kolejny tradycyjny składnik. 8. Ziemniaki: Niektóre warianty dodają do sałatki gotowane ziemniaki. 9. Świeża bazylika i pietruszka: Dwa zioła, które nadają sałatce świeżości. 10. Sos winegret
RafalCookLubicie fasolę? Używacie jej w swojej kuchni i w swoich daniach? Ja jestem chyba średnią fanką fasoli a moja rodzina to już w ogóle. Najchętniej jedzonym daniem jest chyba fasolka po bretońsku czy zupa fasolowa. Cenię jednak bardzo wartości odżywcze fasoli i w ogóle roślin strączkowych, dlatego szukam rożnych sposobów na włączenie ich do naszej diety choć w malutkich ilościach(...)Zawiera też pokaźny zestaw aminokwasów, m.in. tryptofanu, oraz sporo błonnika. Wartość odżywcza w 100g ugotowanej fasoli czarne oczko to 116kcal. CO PRZYGOTOWAĆ Z FASOLI CZARNE OCZKO Fasolka po grecku Pasztet z fasoli Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem Spaghetti z parówkami i fasolą Tosty z fasolą i jajkiem sadzonym Młoda kapusta z fasolą Jak ugotować fasole Artykuł Fasola czarne
Dorota Smakujepiekę buraki, bo tak przygotowane warzywa są najsmaczniejsze. Inne przepisy na sałatki na blogu Na blogu znajdziesz także inne inspiracje sałatkowe: Makaronowa sałatka z grzybami Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami Makaronowa letnia sałatka Burrata z karmelizowanymi truskawkami Sałatka z fasolką szparagowa i truskawkami Makaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami Sałatka z burakami i mandarynkami Sałatka
Kulinarne przygody Gatityłagodzi dressing na bazie miodu. To jedna z moich ulubionych sałatek, przygotowywanych na szybko. Polecam Arek Gie Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 200 g ugotowanej fasolki szparagowej 10 pomidorków koktajlowych 1 awokado hass 250 g wędzonego na zimno łososia 1 łyżka posiekanego koperku 100 ml oliwy 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka(...)miodu lipowego sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu układamy połowę mixu sałat, 100 g pokrojonej na 1-2 cm kawałki fasolki szparagowej, 5 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, 1/2 pokrojone na plasterki awokado, 125 g pokrojonego łososia. Oliwę mieszamy z octem, musztardą, miodem i koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem
R'n'G Kitchenryżem to szybkie, sycące i odżywcze danie. Świetnie sprawdzi się jako wegetariański obiad. W sklepach funkcjonujące jako kiełki na patelnię to najczęściej skiełkowane rośliny strączkowe: ciecierzyca, soja, soczewica, fasolka mung, które przed spożyciem musimy sparzyć wrzątkiem czy krótko przesmażyć na patelni. Takie kiełki bardzo łatwo wyhodować w domu (zobacz wpis jak hodować kiełki ) i już po 3-4 dniach cieszyć(...)błyskawicznie można przygotować i które stanowią dla nas świetną dawkę witamin i łatwo przyswajalnego białka. PRZEPIS KIEŁKI STRĄCZKÓW Z RYŻEM Składniki: ok 200g mieszanki kiełków strączków np:. soczewicy, cieciorki, fasolki mung 1,5 szkl ugotowanego ryżu 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek duża garść listków świeżych ziół – u mnie bazylia, oregano, pietruszka, mięta 4 łyżki prażonego słonecznika sól
Dorota Smakujekolację albo poczęstunek dla niespodziewanych gości. Nam bardzo smakuje! Polecam Składniki: 150 g selera konserwowego (waga po odsączeniu) 200 g kukurydzy z puszki (waga po odsączeniu) 200 g fasolki czerwonej z puszki (waga po odsączeniu) 6-8 plasterków ananasa z puszki (lub według uznania) połowa pora kawałek cebuli 2-3 łyżki ulubionego majonezu (lub jogurtu naturalnego) 2 łyżeczki musztardy(...)używam sarepskiej) przyprawy: sól himalajska pieprz czarny mielony szczypta słodkiej papryki w proszku Wykonanie: Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od odsączenia selera, kukurydzy i fasolki. Najlepiej jeszcze przepłukać te warzywa na sitku pod bieżącą wodą. Kawałek pora przekrojony na pół i pokrojony na paski przelewam na sitku wrzątkiem i odsączam. Odcedzone warzywa wrzucamy do większej miski, przy czym ja zwykle kroję
Lamarida.pldoprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Leczo z habanero Leczo z mięsem mielonym Leczo z chorizo Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z papryką i kiełbasą Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową Artykuł Leczo z dynią i kiełbasą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy