fasolka - 6917 przepisów (strona:158/462)

Frittata z warzywami 189

patelnie ". Tak, czy inaczej przygotowuje się ją szybko i jest świetna na śniadanie lub lekki lunch. Chociaż ja lubię frittatę także na kolację. ;) Składniki na 2 porcje: 100 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 100 g brokułu , podzielonego na drobne różyczki 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka oleju po szczypcie suszonego tymianku i lubczyku 4 jajka 2 łyżki mleka sól(...)pieprz garść żółtego sera , u mnie ementaler posiekana natka pietruszki do posypania Piekarnik rozgrzać do 200C. Fasolkę i brokuły obgotować przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Odcedzić. Marchewkę pokroić na plasterki, paprykę w paski. Na patelni, którą można wstawić do piekarnika* rozgrzać olej. Podsmażyć na nim marchewkę i paprykę przez 2 -3 minuty. Dorzucić zielone warzywa, dodać zioła. Podsmażyć jeszcze

Pełny talerz
Zapiekanka z cielęciną pod beszamelem 271

mleka 2-3 łyżki mąki jaglanej około 60 g mozarelli 3 łyżki parmezanu olej sól, pieprz biały mięso z warzywami: 500 g mięsa mielonego cielęcego 200 g fasolki szparagowej 3 pieczarki 1 duża marchewka 3/4 cukinii 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki passaty pomidorowej sól, pieprz na wierzch: około 120 g mozarelli Przygotowanie: Kasza gryczana(...)mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać mleko i energicznie mieszając zagotować. Dodać ser, sól i pieprz. Połączyć sos z kaszą gryczaną. Ma powstać bardzo gęsty krem. Warzywa z cielęciną: Pokroić fasolkę szparagową na 3 części i ugotować. Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę zetrzeć na tartce . Pieczarki posiekać. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni. Wsypać czosnek i cebulę

Jaglusia
Rozgrzewające rurki w piwno-pomidorowym sosie 203

dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊 Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu penne sos z pieczenia pałek w piwie lub rosół drobiowy słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa ok. 80 g sera z niebieską pleśnią 3 ząbki czosnku pół suchej kiełbasy jałowcowej sól pieprz(...)mielony ostra papryka w proszku mielona kozieradka natka pietruszki Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. Do rondla dodać sos z pieczenia, fasolkę w pomidorach, piwo oraz suchą kiełbasę jałowcową pokrojoną w krążki. Gdy sos zawrze, dorzucić rozdrobniony ser z niebieską pleśnią. Sos podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do sosu zetrzeć czosnek i doprawić

Weekendy w domu i ogrodzie
KETO GULASZ CURRY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 693

danie jednogarnkowe, co my ludzie pracy lubimy najbardziej Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 60 g smalcu wieprzowego lub gęsiego 200g czerwonej papryki 200g cebuli 150g marchwi 450 g fasolki szparagowej mrożonej 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chilli w proszku sól i pierz do smaku sok z 1 limonki(...)limonki. Dodać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności można dolać wody. Gdy mięso jest już miękkie, dodać fasolkę i gotować ok 7-10 minut aż będzie odpowiednio miękka. Całość doprawić do smaku, można opcjonalnie dodać mleczko kokosowe lub śmietanę oraz posypać natką pietruszki albo kolendrą. Smacznego! — BTW całości

Ola la LCHF
Letnia zupa z fasolki szparagowej 90

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 młode marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • kilka liści selera • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • opcjonalnie(...)smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować

To co kocham
zupa z młodych warzyw 120

daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki gar, na pewno wystarczy do momentu aż wyzdrowieję, więc zweryfikuję :) Składniki: - 2 litry wody - 1/2 małego kalafiora - 1/2 główki młodej kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny do podania Wodę wlewam(...)kroję w piórka i palę na suchej patelni, dodaję do garnka. Kapustę szatkuję, dodaję do reszty, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojoną na trzy fasolkę (obcinam końcówki).  Po kolejnych 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodaję rozdzielonego na różyczki kalafiora i posiekany koperek. Gotuję aż wszystkie warzywa

Cook&Love
Ryż z brukselką i fasolką szparagową 195

macie pomysłu co zabrać ze sobą do pracy lub... Artykuł Ryż z brukselką i fasolką szparagową pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zapiekanka makaronowa 156

powstała skromna zapiekanka, którą zachwycał się mój mąż. :) Tak więc do dzieła kochani... zapraszam serdecznie :) Przepis: Składniki: (dla 2 - 3 osób) 200 - 250 g makaronu penne puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 1 pomidor 250 ml sosu pomidorowego  - tutaj znajdziecie przepis -  Sos pomidorowy sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, sól ziołowa papryka słodka,  200 g startego żółtego(...)makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy  sos pomidorowy 2. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.  3.  Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy fasolkę czerwoną, kukurydzę, pomidor i dodajemy przygotowany wcześniej sos.  4. Doprawiamy, ziołami, solą, pieprzem i papryką słodką.  5. Całość mieszamy, na wierzch posypujemy starty ser, wierzch posypujemy jeszcze delikatnie

Mój pomysł na
Sałatka z komosą ryżową i pesto bazyliowym 258

Doskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe: 1 szklanka świeżej bazylii 1 łyżka natki pietruszki 30 g parmezanu 30 g płatków migdałowych 3 łyżki soku z limonki/cytryny 3 ząbki(...)pieprz dekoracja: pęczek natki pietruszki 100 g sera koziego sałatkowego Przygotowanie: Ugotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( Posolić wodę ) Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Warzywa umyć. Od fasolki szparagowej odciąć końcówki i przeciąć ją na pół. Cukinię obrać, pokroić w słupki, paprykę pokroić w większą kostkę. Wyłożyć warzywa na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posolić, popieprzyć. Wymieszać. Wsadzić

Jaglusia
Golonki indycze z warzywami II z wolnowaru 189

paski 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 450 g ziemniaków, obrane, pokrojone w duża kostkę 300 g cukinii (1 szt), umyta, pokrojona w dużą kostkę 150 g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na 2 - 3 części 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek pietruszki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów (lub świeże, pokrojone w kostkę) 1/2 łyżeczki(...)solą i pieprzem . Pomidory przełożyć do garnka, dodać wino, podgrzać. Doprawić solą pieprzem, pastą paprykową i harissą.  Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki, fasolkę), dodać posiekana pietruszkę,lekko posolić i posypać pieprzem. Na warzywach ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin

Stare Gary
Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus 182

szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą listą składników, wykonanie tego(...)ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki 1 łyżka soku z limonki 1 chili, drobno posiekane 2 ząbki

karmelowy
Eintopf warzywny z kurczakiem 140

dodatkiem kaszy lub ryżu to zawsze dobry pomysł. Składniki : 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do obsmażenia 2 marchewki korzeń pietruszki 2 kalarepy 2 garście fasolki szparagowej 1/ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 4 pomidory lub puszka pelatti sos sojowy sos słodko-kwaśny czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek Sposób przygotowania : W dość dużym garnku rozgrzewamy odrobinę(...)minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.    W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną

Pyry na Gaz
Grillowany kurczak z papryką i fasolką 111

grillowanym kurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Ja grillowałam na patelni, ale przyznaję, że wolałabym na grillu ogrodowym :) Składniki na 2 porcje: 300 g fileta z piersi kurczaka 2 garści fasolki płaskostrąkowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka pomarańczowa Dressing: 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny(...)smaku Wszystkie składniki dressingu wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, żeby smaki dobrze się połączyły. Filet z kurczaka przyprawić wedle uznania. Ja użyłam soli, papryki wędzonej i czubrycy. Fasolkę ugotować „al dente”. Paprykę pokroić w plastry. Na rozgrzanej patelni grillowej grillować kurczaka i paprykę. Przełożyć na talerze, polać dressingiem

Kucharzyca
Fasolka szparagowa po bretońsku 184

Danie z kategorii smak dzieciństwa. Taką fasolkę jadałam na wakacjach u cioci. Składniki 500 g zielonej fasolki szparagowej 3 kiełbaski śląskie 1 cebula ok. 2 l wody przecier pomidorowy sól pieprz 3 ziela angielskie 2 liście laurowe chilli 1-2 łyżki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty