fasolka - 6917 przepisów (strona:146/462)

Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 175

fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego,  opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka(...)przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra. Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą. Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania

Kuchenna Kontrrewolucya
Boćwina z fasolką i słonecznikiem 156

szczypiorek    Skł adniki 2 piersi z kurczaka 2-3 marchewki mlode 1 pietruszka nać i korzen pęczek boćwiny woda około 2-2,5l śmietana mala 36% fasolka drobna 30-40dag 1 cebula czerwona parę sztuk szczypiorku 3/4 szkl.prażonego slonecznika ocet jabłkowy 2-3 łyżki pół łyżeczki cukru Vegeta Natur -do smaku ( Przyprawa warzywna Vegeta – któż(...)Wykonanie Umyte ,osuszone mięsko kroimy w kostkę ,wkładamy do nagrzanego garnka z grubym dnem (bez tłuszczu,chyba ,że ktoś musi) i obsmażamy na zloty kolor.Wlewamy namoczoną wcześniej fasolkę,wraz z woda w której się moczyła. Następnie, dodajemy ,marchewkę ,pietruszkę ,cebulkę i szczypior.Wszystko dusimy około 20 -30minut.W międzyczasie ,kroimy boćwinę i zalewamy ją octem jabłkowym ,wymieszanym z odrobiną cukru.Gdy fasolka

w mojej kuchni
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 117

oprócz powyższej recenzji, mamy jeszcze dla was jeden przepis z tej książki. Na bezglutenowe   bułki ryżowe z fasolą mung . Fasola: 1 szklanka zimne wody 1/2 szklanki fasolki mung Ciasto: ugotowana fasola (wyjdą około 2 szklanki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku 100 g masła 1 jajko szczypta pieprzu 1 szklanka mąki ryżowej sól(...)smaku Fasolkę gotujemy 40 minut. Następnie odcedzamy. Do ugotowanej fasolki dodajemy estragon, tymianek, masło, jajko, pieprz i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy mąkę ryżową, sól i wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą. Formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Bułki nie powalają swoją urodą. Ale naprawdę zaskoczyły nas smakiem. Są zadziwiająco dobre

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z bobem, fasolką i szparagami w orzechowym dressingu 116

Czas jeszcze spożytkować szparagi i zacząć sezon na szparagową fasolkę oraz bób i ta sałatka jest pysznym połączeniem właśnie tych 3 smacznych warzyw. Fantastycznym dopełnieniem jest dressing, który dostarczy Tobie ogromną dawkę zdrowych kwasów omega-3, gdyż oparty jest na orzechach włoskich oraz dodatkowo  na klarowanym maśle (w wersji dietetycznej można użyć oleju bądź oliwy) czosnku oraz miodzie (podobny(...)przepis wykorzystałam w  klopsikach wołowych ). Danie, mimo swej prostoty wykwintnie smakuje, danie które może być traktowane jako dodatek bądź samodzielny posiłek, danie, które... musisz spróbować! :)  * fasolka szparagowa- 250 g * bób- 200 g * zielone szparagi- 8 szt. * masło klarowane- 50 g * orzechy włoskie- garść * czosnek- 1 ząbek * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka Ugotować warzywa (ja gotuję

Kraina Miodem Płynąca
Roladki drobiowe z fasolką szparagową 129

można przejść obojętnie obok straganu, na którym pojawiła się fasolka szparagowa. Kupiłam i przygotowałam rewelacyjne roladki drobiowe.   Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 30 ugotowanej fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) 12 plasterków wędzonego boczku przyprawa do kurczaka esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Filety z kurczaka przekrajamy wzdłuż na pół, rozbijamy delikatnie, ale cienko przez folię spożywczą. Każdą porcję(...)posypujemy przyprawą do kurczaka. Ugotowaną wcześniej fasolkę dzielimy na porcje i owijamy boczkiem. Następnie przekładamy je na mięso i zwijamy roladki spinając je wykałaczkami. Roladki smażymy na patelni z każdej strony ok. 10 minut. Do garnka wlewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr i doprowadzamy do wrzenia. Roladki wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem. Smacznego

Salonik smaków
Fasolka szparagowa z kurkami na maśle 198

Połączenie sezonowych grzybków i młodej fasolki- podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Palce lizać ! Składniki: 15 dag suszonych kurek, ½ kg fasoli szparagowej, 1 cebula, 2 łyżki masła, ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Kurki opłukać, zalać czysta wodą i moczyć przez kilka godzin lub pozostawić na noc. Natomiast kurki świeże smażyć bezpośrednio. Fasolkę umyć(...)osolonej wody i gotować 15 minut. Osaczyć i przelać zimną woda. Cebule i czosnek  obrać, posiekać i podsmażyć na jednej łyżce  masła, dodać pozostałe masło, kurki i fasolkę. Dusić około 20 minut doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w łyżce wody, wlać do potrawy i zagotować

Tradycyjna Kuchnia
Curry rybne 155

smakom curry, trzeba mieć spore zaopatrzenie w różnorodne przyprawy ( o czym też piszę tutaj ), ale przecież fascynatom kuchni nie trzeba takich rzeczy mówić! :)  Curry rybne z okrą lub fasolką szparagową Składniki: *ok. 400g filetów dowolnej ryby morskiej * 2 szalotki lub średnie cebule * ok. 2cm kawałek imbiru, * 2 czerwone papryczki chili, świeże lub suszone, * 1 średnia marchewka, * 10 sztuk okry(...)można zastąpić fasolką szparagową), * 2 łyżeczki kurkumy, * 1 łyżeczka curry, * 1 łyżeczka garam masala, * 1 filiżanka mleczka kokosowego, * 2 łyżki przyprawy gado-gado lub zmielonych orzeszków ziemnych wymieszanych z łyżeczką ostrej papryki i płaską łyżeczką soli, * 2 łyżki oleju roślinnego, * 1 duża łyżka chutneya morelowego * 2 łyżki sosu rybnego * 3 łyżki posiekanej mięty, * pół pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę pokroić

Kuchnia Prezydentowej
Falafele z sałatką ze szpinaku, fasolki szparagowej i szparagów 157

ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry 2-3 łyżki wody olej do smażenia Na sałatkę: garść świeżego szpinaku garść fasolki szparagowej zielonej 6-7 białych szparagów kiełki rzodkiewki lub brokułu Na winegret: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami(...)falafele nie "wypiją" go zbyt wiele, należy uzbroić się w cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Szparagi i fasolkę myjemy, od szparagów odrywamy ich zdrewniałe końce i obieramy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzamy, fasolkę kroimy wzdłuż a szparagi na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Składniki winegretu dokładnie

Mango Papaja
Fasolka po bretońsku 178

Doskonałe danie na zimowy obiadek. Kiedy na dworze chłód i niepogoda, miło jest zjeść solidny, syty i rozgrzewający posiłek. A co potem? No cóż... coś za coś :D Fasolka po bretońsku Składniki: 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy 30 dag cienkiej kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego(...)liść laurowy 4 ziela angielskie sól pieprz cukier słodka i ostra papryka w proszku mielony kminek majeranek Fasolka po bretońsku Wykonanie: Fasolę przebrałam, dokładnie wypłukałam, zalałam wodą i zostawiłam na kilkanaście godzin aby napęczniała. Po tym czasie ugotowałam ją do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odparowany płyn uzupełniałam sukcesywnie dolewając zimną wodą. Posoliłam dopiero kiedy była

Kuchenne zapiski Edyty
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 171

markecie. Upiekłam ją ze sporą ilością warzyw, i nieskromnie powiem, że była naprawdę smaczna  J Składniki: 50 dag świeżego filetu z tołpygi bez skóry 45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1/2 młodej cukinii (10 dag) 1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag) 1 pomidor olej do skropienia warzyw sok z cytryny sól pieprz bazylia oregano masło do posmarowania formy Wykonanie(...)Rybę opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na 4 dzwonka. Każdy kawałek skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Fasolkę obgotowałam przez kilka minut na pół twardo w lekko osolonym wrzątku, odcedziłam. Cukinię i paprykę opłukałam. Cukinię pokroiłam w pół plasterki, z papryki usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w paseczki. Pomidora opłukałam, pokroiłam go na 8 plasterków. Piekarnik rozgrzałam

Kuchenne zapiski Edyty
.601. lekki omlet na wiosenne śniadanie 154

omlet jajeczny z cukinią, zieloną fasolką szparagową płaskostrąkową, czerwoną papryką i wędliną sojową o smaku szynkowym ~ Nie mam dużego doświadczenia w takich omletach, wiec idealny nie jest, ale co tam wygląd. Smakowity był i to bardzo! :) Świetna opcja na lekkie, wiosenne śniadanie :) PRZEPIS /1 porcja/ ~3 jajka ~1-2 łyżki mleka (u mnie sojowe) ~sól, pieprz, zioła ~kawałek cukinii, papryki(...)ok.100g zielonej fasolki szparagowej płaskostrąkowej (można użyć zwykłej) ~2 plastry wędliny sojowej o smaku szynkowym    odrobina oleju do smażenia Fasolkę ugotować, cukinię i paprykę lekko poddusić na patelni do miękkości. Wędlinę pokroić w paski. Jajka roztrzepać widelcem z przyprawami. Patelnię spryskać olejem i wylać na nią masę jajeczną, ułożyć dodatki i smażyć na małym ogniu dopóki masa się

breakfast of dreams
Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową 192

trochę z letniej monotonii naszych obiadków:)  Młode ziemniaczki+ szparagi/fasolka+ sadzone jajko i zsiadłe mleko Tym razem również zagościła na naszym stole wariacja letnia :D Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: opakowanie bobu fasolka szparagowa żółta i zielona jogurt naturalny, czosnek, przyprawa prowansalska mąka, woda, łyżka oliwy, przyprawy sól, pieprz, tarty ser kozi Umytą i oczyszczoną fasolkę ugotować

MarciochaKucharzy
Roladki schabowe z fasolką i serem 149

Idealny pomysł na letni obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Środek roladki wypełniony jest również ciągnącym serem. 400 g schabu 100 g fasolki szparagowej 300 g sera 4 łyżki natki pietruszki Przyprawa do steka RAFEX Sól Pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Schab kroimy w plastry (mi wyszły 4 sztuki). Rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawą do steków, sola i pieprzem(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Mieszamy z serem. Na każdym płacie schabu układamy garść sera i kulka fasolek szparagowych. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Kalafior fasolka i makaron z bułką tartą - prosty obiad 178

jedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa. Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :) Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche(...)bazylia. Fioletowa bazylia jest bardzo dekoracyjne i nie ustępuje w smaku zielonej, a przy tym łatwo ją wyhodować w doniczce, więc polecam :) Składniki: 1 kalafior 400 g fasolki szparagowej 300 g makaronu świderki 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej Kalafior, fasolkę szparagową i makaron ugotować w osolonej wodzie (gotujemy osobno, ponieważ składniki maja różny czas gotowania) i odsączyć

Trzeci talerz
Makaron proteinowy z tuńczykiem i zieloną fasolą + recenzja 183

wcześniejszych recenzjach zamawiając na stronie przysmaki.pl nie musimy się martwić o transport szklanych/słoikowych produktów,  przesyłka jest świetnie zabezpieczona. Składniki (2 porcje): około 200-300g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej) słoiczek tuńczyka w zalewie dostępnego na stronie przysmaki.pl żółtko z jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum(...)Sylwetki łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępna w sklepie Centrum Sylwetki "gniazdko"  makaronu proteinowego sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku łyżeczka oleju rzepakowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie/lub się rozmrozi gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy rozduszony ząbek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość