fasolka - 6917 przepisów (strona:146/462)

Makaron z pieczarkami i fasolką szparagową 197

Dzień dobry kochani :-) Dziś mam dla Was kolejną propozycję na makaron tym razem w wersji warzywnej :) składniki 500 g pieczarek 450 g fasolki szparagowej duża cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko duża garść pietruszki 200 g makaronu tagliatelle 2 łyżki jogurtu greckiego oliwa sól, pieprz, czosnek Fasolkę gotujemy ( ja miałam mrożoną gotowałam ok 8 minut). Pieczarki szatkujemy ,  cebulę kroimy(...)kostkę, makaron gotujemy.  Rozgrzewamy oliwę , wrzucamy cebulę i czosnek trzymamy do zeszklenia. Następnie dorzucamy pieczarki i przyprawiamy.  Dusimy i dodajemy fasolkę .  Na koniec dorzucamy jajko i jogurt i energicznie mieszamy , posypujemy pietruszką. Smacznego!! Buziaki Kasia

Cukier&Puder
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 186

przygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :) Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało  lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy(...)cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane- 1 łyżka * sól, pieprz, suszona chili- do smaku * wywar warzywny- 300 ml * listek laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: * zielona fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze) * orzechy włoskie- 8 sztuk * dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki* * papryczka chili- kilka krążków * świeży imbir- 1/3 łyżeczki * masło klarowane- do smażenia Klopsiki: Wołowinę umyć

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka po bretońsku 446

oknem zachęca nas do podawania w kuchni potraw rozgrzewających i nieco tłustszych. Świetnym posiłkiem, w przerwie pomiędzy zjazdami na stoku czy innym szaleństwie na śniegu, jest miska gorącej fasolki po bretońsku. Koniecznie ze sprawdzonej, wiejskiej kiełbasy i boczku, bo to ich jakość nadaje smak tej potrawie. Wydawać by się mogło, że to mocno tłuste i kaloryczne danie.  Nic podobnego(...)Przy takiej pogodzie i jakiejkolwiek aktywności na świeżym powietrzu,  jeśli nie zjemy od razu połowy całej ugotowanej porcji nic nam nie grozi. Trafiłam ostatnio na świetny przepis fasolki po bretońsku, wypróbowałam, lekko zmodyfikowałam i oto proszę: Składniki: 500g ekologicznej fasoli 200g (koniecznie) swojskiej kiełbasy 100g swojskiego boczku 1 puszka pomidorów (lub 500g świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów) koncentrat pomidorowy

IzaGotuje
klopsiki z fasolką i makaronem... 198

sztuka, oregano 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, fasolka szparagowa 50 dag/opakowanie, przecier pomidorowy 150 ml, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, makaron 25 dag, rzeżucha - ile potrzeba mielone z indyka wymieszać dobrze(...)jajkiem, tartą bułką, oregano, kucharkiem, papryką i formować nieduże kotleciki smażyć na gorącym oleju na rumiano i odkładać na talerz na tym tłuszczu zeszklić cebulę, wsypać fasolkę mrożoną, przecier pomidorowy i podsmażać z 5 minut wlać wodę i dusić do miękkości fasolki, do smaku doprawić przyprawą w płynie podać z ugotowanym makaronem nitki gniazdka, posypać rzeżuchą - syty, smaczny jednogarnkowy obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa fasolowa na wędzonce 204

ziemniaków; 1,5 l zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka tymianku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolkę zalać zimną wodą (woda powinna sięgać kilka centymetrów ponad fasolkę) i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzić. Boczek umyć, oszuszyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę(...)zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę, plasterki marchewki, por, seler, pietruszkę i plasterki czosnku. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone ziemniaki. Całość gotować, ża ziemniaki, fasolka i wszystkie jarzyny będą miękkie. Gotową zupę przyprawić majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy. Miłośnicy gęstych

Gospodyni Miejska
Młode ziemniaki z fasolką szparagową i bobem 165

Takie obiady tylko w Polsce:) Najlepsze! Młode ziemniaki z fasolką szparagową i bobem SKŁADNIKI: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 kg bobu masło bułka tarta sól, cukier koperek Ziemniaczki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę oczyścić i również ugotować w osolonej wodzie. Podobnie bób, z tą różnicą, że do wody warto wsypać pół

MarciochaKucharzy
fasolka po bretońsku 267

ziela angielskiego łyżka majeranku 5 łyżek oleju 1 laska cienkiej kiełbasy 1 cebula 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz mielony PRZYGOTOWANIE Fasolę opłukać i zalać wodą (ok. 5 cm ponad fasolkę). Odstawić na noc do namoczenia. Kolejnego dnia dolać tyle wody, żeby zachować poziom 5 cm ponad fasolkę. Całość zagotować dodając cukier – to jest sztuczka na szybsze gotowanie grochu, fasoli(...)wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć do uzyskania rumianego koloru. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć jeszcze kilka minut, do zeszklenia cebuli. Całość przełożyć do fasolki. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą, gotować jeszcze 5 min, by wszystkie smaki się przegryzły. PORCJE

zabawa smakiem
Kurczak w sosie sojowo-miodowym z warzywami 315

Smacznie i naturalnie bez fixow i gotowych rozwiązań - żeby nawet mój mały, półtoraroczny buntownik mógł spróbować;) Składniki podwójna pierś kurczaka 2 średnie marchewki czerwona papryka mała cukinia zielona fasolka (najlepsza ta cienka) średnia cabula 3 cm kawałek imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu pieprz łyżka oleju roślinnego łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody kolendra Przygotowanie Cebulę pokroić(...)piórka, pozostałe warzywa w słupki. Fasolkę obgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na oleju, dodać warzywa - także fasolkę, smażyć razem 5 minut. Sos sojowy, miód i imbir wymieszać ze szczyptą pieprzu. Tak przygotowany sos wlać na patelnię, wszystko pogotować razem na patelni przez 5-10 minut, aby warzywa nieco zmiękły, ale nadal

Kulinarne Inspiracje
Tagliatelle na zielono 144

życia się zabierają i kolorów zielonych nabierają. Zieleń mnie podczas gotowania zainspirowała, a Wiosna radości dodała i dzięki zielone danie powstało co bardzo wszystkim smakowało. Składniki: 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 1 biała cebula, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 150 g makaronu  tagliatelle  (ok. 6 krążków), 10 zielonych(...)świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z kurczakiem wędzonym i warzywami na cieście francuskim 238

przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie, mimo tak niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony kurczak- 250 g * mini marchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki muszkatołowej(...)szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę wcześniej odmrozić. Ciastem francuskim wyłożyć żaroodporne naczynie, obciążyć i piec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić kurczaka wędzonego i przygotować masę jajeczno serową- roztrzepać jajka, dodać starty ser i doprawić. Wyjąć ciasto francuskie, na spód wyłożyć marchewkę, fasolkę szparagową, kurczaka, oliwki, a pomiędzy nimi poukładać świeże listki bazylii

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 139

Bonduelle cooked by steaming 212 ml soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml /   lentil Bonduelle cooked by steaming 425 ml   50 g masła / 50 g butter  fasolka szparagowa zielona cięta Bonduelle już przygotowane na parze  / string-bean green cut Bonduelle prepared by steaming s zczypta cukru / pinch of sugar szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika(...)Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Gotową fasolkę polewamy roztopionym masłem. ***** We cook pasta al dente

Projekty ze smakiem
Makaron z małżami w 15 minut 180

makaronu, bo wystarczy kilka smacznych dodatków, żeby wyczarować coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową i mozzarellą z mleka bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz(...)otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce), 200 g pomidorków koktajlowych,  200 ml białego

SzczyptaSmaQ
925. Gofry z nutellą & Kilka pomysłów na... 230

tylko na śniadanie, co o tym myślicie? :)  pszenny chleb z garnka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem zrolowana pizza    makaron (z sosem sojowym) z warzywami (brokuł, papryka, fasolka, marchewka) i orzeszkami ziemnymi orzechowy makaron ryżowy ( z masłem orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły)   troszkę inna wersja, z makaronem noodle    tortellini z grzybami(...)maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem    curry z kurczaka, ciecierzycy i kalafiora ( z mleczkiem kokosowym), ryż pulpeciki drobiowe w sosie curry z fasolką ( z mleczkiem kokosowym), ryż

More food, love and dreams
Obiad za 10zł - Tuńczyk po angielsku podany. 405

koszt 5,73zł -kukurydza 3 łyżki; 6,98zł/kg; koszt zużyty 0,31zł gr -ogórek kiszony; 4,99zł/kg; koszt 0,19gr -majonez, łyżka; 6,10zł/kg; koszt 0,09zł -biała fasolka w sosie pomidorowym puszka koszt 2,39zł -sól, pieprz, papryka słodka, tymianek -łyżka oleju rzepakowego Łączny koszt na 4 porcje, w oparciu o ceny marketowe, wyniesie około 9,57zł Ziemniaki umyte(...)Wkładamy na około 20 minut do piekarnika. Tuńczyka osuszamy, łączymy z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym (wersja na bogato, oryginalna tylko z kukurydzą) oraz majonezem. Pieprzymy do smaku. Fasolkę podgrzewamy, doprawiamy tylko pieprzem. Czytajcie skład na opakowaniu! - chemii nam nie trzeba. Na porcję. Cztery ziemniaki przekrawamy na pół, nadziewamy tuńczykiem, obok układamy fasolkę

BaRepas
Warzywa z patelni 151

warzywa z patelni , można je podawać jako samodzielna danie lub dodatek do ziemniaków czy kasz  :)          Zapraszam :) Składniki : 1 puszka fasolki czerwonej 3 marchewki 1 puszka kukurydzy kawałek pora 1 papryka czerwona  2 garści  fasolki mrożonej zielonej 2 selery naciowe  Vegeta, pieprz , bazylia suszona 1/2 szklanki śmietany(...)łyżki masła  Wykonanie : Fasolkę ugotować w osolonej wodzie Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki. Kukurydzę odsączyć z wody. Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę dusić pod przykryciem . Gdy puści sok dodać przyprawy ( do smaku ). Warzywa dusić pod przykryciem

Sama słodycz i szczypta chili