fasolka - 6917 przepisów (strona:137/462)

Sałatka z kurczakiem ala meksykańska 220

Pyszna i pożywna sałatka z kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 podłużna słodka czerwona papryka 2 cebule dymki Kawałek pora 1 łyżeczka przyprawy do fajity 1 łyżeczka przyprawy do grosa Szczypta soli do smaku 4 łyżki(...)godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy do miękkości na patelni. Studzimy. Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę przekładamy na durszlak, przelewamy wodą i osączamy. Wszystkie składniki razem z mięsem mieszamy, dodajemy majonez oraz ketchup , doprawiamy solą do smaku, mieszamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy szczypiorem

Wanilia i Kardamon
Warzywa z woka. 169

przepis. Tylko z pozoru skomplikowany. W gruncie rzeczy bardzo prosty. Na azjatycką nutę. Charakterystyczne dla tamtejszej kuchni (choć dla nas raczej egzotyka) słono-słodkie połączenie: klementynki plus zielona fasolka. Ale myślę, że od czasu do czasu warto podjąć takie kulinarne ryzyko. Próbować, eksperymentować, odkrywać nieznane dotąd horyzonty. A nóż widelec to będzie strzał w dziesiątkę dla naszego podniebienia. Tutaj podaję(...)proporcje dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 250 g zielonej fasolki,  kiełki soi, 3 marchewki, 2 klementynki, 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka ziaren sezamu, sól i pieprz. Przygotowanie: Obieramy marchewkę. Kroimy ją w cieniutkie słupki. Myjemy kiełki soi. Obieramy klementynki i rozdzielamy je na cząsteczki. Podgrzewamy olej w woku, albo

MODA NA BIO
Schabowe roladki sosie 156

cebula 150 ml śmietanki 1 łyżka masła sól do smaku ½ łyżeczki suszonego oregano świeży tymianek lub świeże oregano do posypania Do podania ziemniaczane puree z dodatkiem kaparów zielona fasolka Przygotuj roladki. Rozbite kotlety oprósz oregano, solą i pieprzem. Na każdą porcję mięsa nałóż plaster mozzarella, kilka listków szpinaku i 1 suszony pomidor w zalewie, pokrojony. Zwiń mięso w rulon. Kotlety(...)czym włóż roladki. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut. W między czasie ugotuj ziemniaki. Zmiksuj na puree z łyżką masła, odrobiną mleka. Na końcu wmieszaj kapary. Ugotuj fasolkę. Podaj schabowe roladki z ziemniaczanym puree i fasolką. The post Schabowe roladki sosie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem i fasolką szparagową 156

gotować ( zdarzają się takie ). Zrobiłam przegląd lodówki ( tam zawsze coś się znajdzie ) i tak powstała prezentowana sałatka. Składniki: ½ pieczonego fileta z kurczaka 2 ugotowane ziemniaki ½ czerwonej cebuli Szklanka mrożonej fasolki szparagowej 3 łyżki marynowanych pieczarek 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 2 łyżki majonezu light Sól Pieprz Wykonanie: Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie a następnie odcedzamy i pozostawiamy(...)wystygnięcia. Kurczaka kroimy w większą kostkę, podobnie ziemniaki, pieczarki w plasterki i cebulę również w plasterki. Do sałatki dodajemy schłodzoną fasolkę. Na koniec umieszczamy musztardę i majonez. Mieszamy i całość doprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Wegańska fasolka z pomidorami i ryżem :) 157

Pyszna, szybka i bardzo zdrowa propozycja obiadowa :)  Wegetariańska, wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego. Składniki (2 porcje): 70 g ryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej  2 starte drobno marchewki  1 puszka pomidorów  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch)  przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz(...)Przygotowanie: Ryż ugotuj w 180 ml wody.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij.  Następnie wlej zblendowane pomidory, startą marchewkę oraz zamrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.  Dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10-15 minut.  Fasolkę nałóż na wcześniej wyłożony, ugotowany ryż

Zdrowie na języku :P
Fasolka po bretońsku 497

Publikowałam już przepis na fasolkę po bretońsku na bogato (wersja z mięsem), a tym razem szybka wersja z boczkiem i kiełbasą. Osobiście uwielbiam każdą wersję fasolki po bretońsku. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy(...)Gotować do momentu, aż fasola będzie już miękka. W małym garnuszku lub szklance wymieszać mąkę z wodą, tak żeby nie było grudek (ja wykorzystałam wodę z boczku). Przelać do fasolki i chwilę gotować mieszając, aż do zgęstnienia. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Fasolka po bretońsku z kiełbasą bekonową. 214

Witajcie :) dawno nie robiłam fasolki po bretońsku, tak mnie jakoś dzisiaj naszło żeby ją zrobić. Podana z bu ł ką smakuje wybornie :) Do fasolki użyłam przepysznej  kiełbasy bekonowej Hańderek. Zapraszam na pyszne danie :)  Składniki : 400 g fasoli dużej Jaś 50 g boczku 4 pętka cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku domowa(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju przełożyć kiełbasę dodać majeranek, paprykę i odrobinę vegety, podsmażyć na rumiano.Usmażoną kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować. Fasolkę można lekko zagęścić aby powstał sosik w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Jeśli wolicie sos bez zagęszczania to nie musicie go dodawać. Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z soczewicą i fasolką szparagową 193

wszystkim, a to daje nieograniczone możliwości komponowania pysznych i zdrowych przekąsek. Najprościej wymieszać ją z sezonowymi warzywami i mnóstwem ziół. Składniki: 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 szklanka pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona pęczek koperku listki świeżej bazylii 4 łyżki oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól świeżo mielony(...)łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie ją płuczemy, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Fasolkę szparagową pokrojoną w 2 cm kawałki gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, następnie przekładamy do miski z bardzo zimną wodą, żeby ją zahartować (dzięki temu zachowa intensywnie zielony kolor). Odcedzamy

Smakowity Blog Kulinarny
KEEP CALM and WOK THIS WAY 147

wszystkie miłe słowa bardzo cieszą i nastawiają jeszcze większą ochotą do dalszego próbowania swoich sił w wok-owych podróżach.  Tym razem w roli głównej indyk i fasolką,może nie brzmi zbyt orientalnie,ale dzięki tym wszystkim aromatycznym, ostrym przyprawom i dodatkom smakiem nie ustępują potrawom zrobionym przez rodowitego Azjatę. (psst... w tytule napisane celowo jest wok, to nie błąd(...)ortograficzny) AZJATYCKA PORTAWKA Z INDYKA  Z QUINOA Składniki: 1/2 filetu z indyka 1 szklanka fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 1/2 puszki pomidorów w puszce 1/2 cebuli białej 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1,5 cm świeżego imbir 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka pasty curry 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej  1/2 puszki mleka kokosowe go  sos sojowy

Bon appetit mon amie
Roladki schabowe z boczkiem, fasolką i kabanosami (ziołowe) 139

sztuk) 6 plastrów schabu 1 łyżka ziół prowansalskich (płaska) sól, pieprz Farsz: 6 plastrów boczku (cienkich, wędzonego lub parzonego) 6 kawałków kabanosa (użyłam cieniutkich o smaku chorizo) 6 strąków fasolki szparagowej zielonej 6 strąków fasolki szparagowej żółtej 1 cebula musztarda ziołowa ( Develey ) Dodatkowo:  1 jajko mąka bułka tarta olej  Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Fasolkę szparagową

Di gotuje
Tarta grahamkowa z serami góralskimi i fasolką 117

ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham Młynomag 1 jajko sól 1 łyżeczka cukru 125 g masła szczypta proszku do pieczenia nadzienie 400 g fasolki szparagowej lub fasolnika chińskiego 150 g bundzu 2 małe wędzone oscypki pół szkl mleka 1 jajko sól pieprz szczypta majeranku szczypta bazylii Fasolkę ugotować na półmiękko. Z podanych wyżej składników zagnieść twarde(...)przez 15 min. Do kubka blendera wlać mleko, dodać pokruszony bundz i jednego oscypka, wbić jajko, posolić popieprzyć i zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie rozłożyć fasolkę, zalać masą serową i posypać startym na tarce ostatnim małym oscypkiem wędzonym. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 30 min w temp 180 st. Podawać z sosem pomidorowym lub pomidorami

Gotowanie jest łatwe
Włoska uczta 209

Dania tworzone przez cudnego Salvadore, zawsze smakują wyśmienicie. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Dlatego Włochy to kraj w którym mogłabym mieszkać. Dziś natomiast przyrządziłam makaron tagliatelle z cukinią, pieczarkami, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami. Składniki: makaron tagliatelle cukinia 3 pieczarki fasolka szparagowa (moja jest mrożona) 3 suszone pomidory garść szpinaku 4 ząbki czosnku suszony czosnek niedźwiedzi łyżka masła olej kokosowy(...)smażenia sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku gotujemy parę minut fasolkę szparagową. Następnie grillujemy cukinię z czosnkiem na oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Chwilę dusimy wszystko razem dodając szpinak i przyprawy. Na koniec łączymy makaron z warzywami, dodajemy mało, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe

Bike By Life
Fasolka po bretońsku 137

sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka smakuje mi najbardziej :) Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale ze względu na namaczanie, a potem dość długie gotowanie fasoli, nie jest(...)łyżki przyprawy do dań z fasoli pieprz sól Wykonanie: Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do miski, zalewamy wodą (powinna być całkowicie zakryta + ok. 5-6 cm powyżej poziomu fasolki) i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę wraz z wodą, w której się moczyła wlewamy do garnka. Dolewamy jeszcze ok. 1-1,5 l wody (lub więcej

MyCookBook.pl
Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce 144

nowe ulubione danie :D Rybka, warzywka i jajeczko! Czegóż chcieć więcej??  Składniki: filet z łososia (ok. 350-400 g) sól ziołowa pieprz cytrynowy 2 jajka 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (450-500 g) 2 łyżki masła 2 łyżki octu 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej Przygotowanie: Filet podzielić na 4 porcje, przyprawić solą ziołową(...)pieprzem cytrynowym. Następnie obtocz lekko w mące (można pominąć) i usmażyć na złoto z obu stron, zaczynając od strony ze skórą.  Do rondla włożyć fasolkę, wlać szklankę wody, posolić, przykryć i gotować ok. 5 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie odlać wodę, dodać masło, koperek i wymieszać.  W rondelku zagotować wodę z octem

Malinowo w kuchni
Smażona pierś z kaczki 188

komentarzach :)  Smażona pierś z kaczki - przepis: Składniki: Piersi z kaczki w temperaturze pokojowej (ja miałem 2, jedną większą i mniejszą) Sól, pieprz Do podania: Sos żurawinowy Zielona fasolka szparagowa/ziemniaki Jak przygotować soczystą pierś z kaczki?  Skórę, czyli tą tłustą część nacinamy nożem w kratkę. Pamiętajmy, aby nie naciąć mięsa. Po tym piersi solimy z obu stron, a pieprzymy(...)smażymy trochę dłużej. Usmażoną pierś przekładamy na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na 5-7 min, aby odpoczęła. Na kilku łyżkach tłuszczyku po smażeniu kaczki smażymy ziemniaki lub zieloną fasolkę szparagową. Kaczkę podajemy pokrojoną w średniej grubości plastry z sosem żurawinowym i usmażoną fasolką lub ziemniakami.  Smacznego

Kuchnia Łukasza