fasolka - 6917 przepisów (strona:129/462)

Sałatka nicejska 146

SKŁADNIKI:   ( na 1 porcję )                1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 50 g zielonej fasolki szparagowej pomidor garść mixu sałat jajko na twardo pół małej czerwonej cebuli 5 czarnych oliwek sól i pieprz       Dressing: łyżka octu winnego  2 łyżki oliwy z oliwek  łyżeczka musztardy(...)łyżka soku z cytryny sól i pieprz WYKONANIE: 1.  Wszystkie składniki dressingu połączyć w miseczce. 2. Fasolkę ugotować do miękkości, przekroić na pół. 3. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora, posiekaną w plasterki cebulę, fasolkę szparagowa i czarne oliwki. 4. Dodać ćwiartki jajka i kawałki tuńczyka. Polać sosem

Atlas Smaków
Kremowa zupa soczewicowa z marchewką i fasolką 142

dzisiaj niespodziankę. Zniżkę w wysokości 10% na produkty Ambition  w sklepie Dajar   (rabat obowiązuje do 31.12.2017r. na hasło ZDROWA-JESIEŃ)  ZUPA SOCZEWICOWA z MARCHEWKĄ i FASOLKĄ Składniki: 250 g czerwonej soczewicy 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki 0,75 l bulionu 150 ml śmietany kremówki szczypta kurkumy sól , pieprz, do smaku(...)słupki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła podsmażamy cebulę z czosnkiem , a następnie dodajemy marchewkę. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy przepłukana soczewicę i pokrojoną fasolkę. Gotujemy kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietanę oraz przyprawy. (uwaga: do zupy dodajemy słodką śmietankę, a nie 18%) #myAmbition

Bon appetit mon amie
Wege fasolka po bretońsku z fasolką azuki 213

wymagające od Nas dużego wysiłku, proste i smaczne. Na jesienną pogodę idealne. Dla lubiących ostre smaki polecam dodanie, już na talerzu, szczypty chili.  Przygotowując posiłek zawierający filiżankę fasolki adzuki, dostarczamy naszemu organizmowi większa dawkę żelaza niż stek i więcej kwasu foliowego niż szpinak. Fasolka azuki  bogata jest  w wapń, magnez, mangan, żelazo, potas, kobalt, witaminy z grupy(...)adzuki jako znakomitą alternatywę dla mięsa. Czyli dla Nas idealna.  Składniki: - ok. 1300 g (2 butelki)  Passaty pomidorowej 100% użyłam  firmy   Bio Idea - 2 szklanki fasolki azuki - namoczonej przez noc - 3 cebule - 1 płaska łyżeczka pasty z kurkumy  przepis tu - 2 łyżki majeranku - sól i czarny pieprz - opcjonalnie - olej lniany, bądź inny, do polania Przygotowanie

Szkrab Je Sam
Fasolka po bretońsku 303

bretońsku, wbrew logice, wcale nie wywodzi się z Bretanii, a z Francją ma prawdopodobnie tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest natomiast wielce prawdopodobne, że nasza bretońska fasolka to siostra brytyjskiej potrawy o nazwie "baked beans". Choć tak naprawdę brytyjska i polska fasolka bardzo się od siebie różnią. Brytyjska jest słodka i podaje się ją na śniadanie(...)nasza jest słona i dobrze przyprawiona pieprzem i majerankiem. Jak wiadomo, jest w nas potrzeba dodawania do dań kiełbasy i boczku, co czyni z naszej fasolki pełnowartościowy, solidny posiłek. Składniki: 500 g fasoli Piękny Jaś 500 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2 listki laurowe 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
UDKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 150

brak dodatków typu vegeta, czy przyprawy do zup w płynie. Z takimi dodatkami nie jest zdrowo, postawmy więc na same dobre przyprawy i do dzieła.  Składniki: 30 dag fasolki szparagowej 4 marchewki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 8 pałek z kurczaka sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra zioła prowansalskie Wykonanie: * Pałki z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami(...)spryskujemy olejem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. * Marchewkę kroimy w słupki, obgotowujemy ok 5 minut w osolonej wodzie , razem z fasolka szparagową. * Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy fasolkę i marchewkę. Na warzywa układamy pałki, wykładamy też połówki cebul oraz poprzekrawane na połowę ząbki czosnku. Oprószamy obficie ziołami prowansalskimi, delikatnie spryskujemy olejem. Pieczemy pod przykryciem ok godziny. Podajemy z całymi

Z Majeczką w kuchni
Curry z kurczakiem, warzywami, oliwkami i ananasem 95

Aromatyczne, smaczne i kolorowe danie. No i takim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki(...)nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry – wszystko do smaku wedle

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śledziowa z domowym majonezem 212

chemii . Dziś polecam bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna ! Może kogoś zainspiruję na nadchodzące święta ?  Składniki: 2 pieczone lub gotowane buraki 6 filetów śledziowych z zalewy olejowej 4 gotowane na twardo jajka 1 duża czerwona cebula(...)puszka czerwonej fasolki 2 ogórki kiszone 3 dag startego drobno sera cheddar Sól himalajska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Domowy majonez: 2 żółtka jaj od „szczęśliwych kurek” ¾ szklanki oleju rzepakowego Wielkopolski 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka octu ½ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli Dekoracja: natka pietruszki Sposób wykonania: Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę

Wanilia i Kardamon
Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem! 126

Risotto z zieloną fasolką szparagową podane ze smażonym mintajem! Kto mnie zna, to wie, że uwielbiam ryby! Szczerze powiedziawszy rybę mogłabym jeść codziennie, smażoną, duszoną, czy wędzoną, bądź na surowo w postaci sushi. Uwielbiam to delikatne białe mięso. Szkoda, że ciężko kupić dobrą i świeżą rybę, mimo tego, że jesteśmy krajem, który ma dostęp do morza, który ma tyle czystych(...)łapcie przepis! SKŁADNIKI: PRZEPIS NA RISOTTO: - 1 szklanka ryżu arborio - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z olwiek - 2 ząbki czosnku - gałązka rozmarynu - sól do smaku - ugotowana fasolka szparagowa, pokrojona na około 4 cm kawałki - 150 mleka - 1 łyżka śmietanki - woda Na patelni o grubym dnie, na oliwie i maśle, zeszklij czosnek, dodaj ryż i przesmażaj aż wchłonie całą zawartość

SMYKWKUCHNI
Kasza jaglana z pieczarkami i warzywami 124

warzywami, pełne witamin i mikroelementów. Wszystkich miłośników kaszy zapraszam na przepis. Składniki: kasza jaglana 1 szklanka, pieczarki 200 g, cebula 1 szt, papryka czerwona 1 szt, marchew 3 szt, fasolka szparagowa 100 g, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, majeranek pół łyżeczki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem(...)szklanki). Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, od czasu do czasu kaszę należy pomieszać. Z fasolki szparagowej usuwamy końcówki, kroimy ją na mniejsze części, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa podlewamy wodą

kulinarne odsłony pati
salatka z fasolka i batatami na zime 122

Składniki 1 kg marchwi pokrojonej w kawałki,plasterki 1 kg cebuli pokrojonej w piórka 1 kg fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki Składniki zalewy 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego 1 szklanka oleju 1 łyżka miodu ,lub cukru 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżka soli-płaskie(...)łyżka papryka mielona słodka 6-8 ziaren pieprzu 6-8 ziaren ziele angielskie Wykonanie Fasolkę szparagową umyć odciąć końce ,pokroić na mniejsze 2-3 cm kawałki,ugotować w lekko osolonej wodzie al dente,odcedzić . Oczyszczona marchew pokroić na mandolinie ,lub ręcznie na cienkie plastry,paski. Cebulę poszatkować na piórka. W dużym rondlu rozgrzać olej ,wrzucić cebulę, dodać marchewkę i bataty

w mojej kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI 148

zmienić wedle gusta i smaku.  Składniki: 1 kg ziemniaków  1 cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 1 żółta cukinia  1 papryka czerwona garść fasolki szparagowej 1 cebula Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, tak samo postępujemy z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano okrągłe placuszki. ( ja piekłam kilka małych(...)jednej patelni, ale równie dobrze możemy piec placki na cala patelnię.). Gotowe placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu.  * Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut,. Osączamy.  * Na patelnię wrzucamy posiekana cebulę, zrumieniamy, dodajemy pokrojona  w plasterki cukinię, paprykę pokrojona w w kostkę oraz fasolkę szparagową. Podsmażamy wszystko razem ok 15 minut. * Na placki wykładamy porcje warzyw

Z Majeczką w kuchni
PIECZONY ŁOSOŚ 143

Dzisiaj łosoś z zieloną  fasolką. Poproszę dokładkę!! ;) Potrzebujemy filet z łososia zieloną fasolkę (wg uznania) pieprz cytrynowy sól Łososia doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Dla mnie to połączenie idealna :) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Fasolkę gotujemy do miękkości.  Ot, tyle ;)) SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 150

domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki(...)Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając. Gdy już pieczarki są gotowe, zalewamy je salsą, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy

Lamarida.pl
Tortillowa zapiekanka warzywna z salsą 150

domowe tortille lub placki roti (można użyć też kukurydzianych tortilli ze sklepu) 8 dużych pieczarek 1 cebula 2 szklanki sosu salsa 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 szklanki fasolki z puszki 4 ogórki konserwowe 1/2 szklanki wody olej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki(...)Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając. Gdy już pieczarki są gotowe, zalewamy je salsą, dodajemy fasolkę i kukurydzę. Całość mieszamy

Lamarida.pl
Zupa z kurczakiem i zielonymi warzywami 135

średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 – 2 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju około 75 ml śmietany roślinnej(...)mielonej kolendry, kozieradki i suszonego lubczyku (opcjonalnie), czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Marchewkę pokroić na średniej grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać marchewkę, pora oraz czosnek wraz z liściem laurowym i zielem angielskim – posolić i podsmażyć

Even Better Food