Pyszna, kolorowa paella z dodatkiem fasolki szparagowej od której się nie oderwiecie. W zasadzie robi się sama, nie mieszamy za dużo, tylko dokładamy składniki i czekamy na efekt końcowy. A jaki on jest zróbcie ją i sami się przekonajcie. Kto lubi kuchnię hiszpańską będzie mu smakować. 1 woreczek ryżu długiego z dzikim 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej(...)papryki żółtej 30 dkg filetu z dorsza 1/2 papryczki chilii 20 dkg fasolki szparagowej 1 limonka natka pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz pieprz czerwony olej rzepakowy 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu około Cebulę i czosnek kroję drobno i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję pokrojone papryki i przesmażam, ryż, dodaję sól, pieprz
wesoła kuchniajest dla mnie super 😇. Jeżeli nie jesteście za jedzeniem samych warzyw, to proponuję to danie jako dodatek do jakiegoś mięska. Składniki: 1 kg małych, młodych ziemniaków 20 dag fasolki szparagowej 4 marchewki (u mnie młode i małe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju Do garnka zlewamy wodę oraz 2 większe szczypty soli. Ziemniaki oraz marchewkę skrobiemy, płuczemy. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i kroimy na pół w poprzek. Ziemniaki kroimy na pół a marchewkę na 3 cm kawałki. Ziemniaki oraz marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, po ok 2 min dodajemy fasolkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem
Gotuj z Agnesbardziej ciekawy niż szeroko dostępny makaron kukurydziany, o podobnym kolorze. O tyle ciekawy, że można wykorzystać go później jako dodatek do obiadu z ziemniakami. Przynajmniej ja tak zrobiłem :) Składniki: - fasolka szparagowa - żółta - przecier pomidorowy - cebula - czosnek - bazylia Wykonanie: Fasolkę "obieramy", a konkretnie przycinamy końcówki z dwóch stron. Jest to dość żmudna praca, w przypadku większej ilości, dlatego ja robię(...)pomocą nożyczek. Gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy przecier, wyciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Chwilę gotujemy i polewamy nim ugotowaną fasolkę
Kryzysowa Książka Kucharskapyszny obiad. Do przygotowania tej potrawy użyłam mięsa wieprzowego – dokładnie karkówki wieprzowej, dodałam świeży koperek, ale spokojnie można użyć też mrożonego. Po lodówce przewracało mi się garść fasolki szparagowej więc ona też poszła do tego pysznego sosu, ale nie jest to składnik konieczny tylko opcjonalny (zresztą sami możecie dorzucić jakieś warzywko, które lekko już zwiędło i czas je zjeść(...)bezglutenowej mona użyć mąki ziemniaczanej. PRZEPIS NA BITKI W SOSIE KOPERKOWYM Składniki na bitki w sosie koperkowym: 600g wieprzowiny bez kości np karków olej 1 cebula 1 marchewka garść fasolki szparagowej – opcjonalnie sól pieprz mały pęczek koperku 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki w sosie koperkowym: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy je młotkiem do mięsa. Rozbite plastry mięsa
Dorota SmakujeZapraszam na pyszną sałatkę z fasolką szparagowa i prażoną cebulką ;) Sałatkę pierwszy raz zrobiłam na urodziny mojej Chrześnicy ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki 🤗🤗🤗🤗 Składniki dla 6 osób: 40.dag fasolki szparagowej 20.dag dobrej jakościowo wędliny 2 papryki ja dałam białe 4 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki majonezu(...)łyżka musztardy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolkę myję ,odcinam końcówki a następnie kroję na 3 części. Gotuję w osolonej wodzie ok 20 minut.Odcedzam. Wędlinę kroję w kostkę. Papryki myję kroję w kostkę. Wszysykie składniki łącze ze sobą. Doprawiam solą i pieprzem. Na.wierzch posypuję cebulką. Smacznego
Gotowanie PatkiSzaro dziś i buro. Idealny moment na wrzucenie Wam przepisu na tytułową fasolkę. Skoro do gulaszy i innych forszmaków pasuje ogórek kiszony, to czemu miałby nie pasować do fasolki po bretońsku? Moi drodzy, informuję - pasuje. Składniki: 500 g fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej 2-3 ogórki kiszone(...)ogniu pod przykryciem około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki ogórki kiszone, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli chcecie zagęścić fasolkę, wyjmijcie z potrawy ze 2 łyżki fasoli i zmiksujcie ją, potem dodajcie z powrotem do garnka i zagotujcie. Ja tak robię od jakiegoś czasu
Kardamonovypotrafimy wyobrazić sobie sezonu bez tego rarytasu. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła ghee 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, obgotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy. Wrzucamy fasolkę z bułką tartą, dokładnie łączymy, doprawiając do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchentego bułka tarta podsmażana na maśle i czosnek :P Yum! Yum! Składniki: 400 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 kalafiora 100 g masła 4 ząbki czosnku 6 łyżek bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, obgotowujemy w bulionie warzywnym (wrzącym) przez 10 min. Wyławiamy, osączamy. Kalafior dzielimy na różyczki obgotowujemy w bulionie, również 10 min. Odcedzamy, mieszamy z fasolką. Na rozgrzane
R'n'G KitchenMakaron "zielono mi" - bo warto czasami zrezygnować z mięsa na obiad na rzecz warzyw:). Do makaronu dodałam ich sporo, wszystkie zielone. Fasolka szparagowa, szpinak i cukinia dały świetny mix smaków! Przepis na 1 dużą porcję. 100g ulubionego makaronu, u mnie spaghetti 150g zielonej fasolki szparagowej 200g szpinaku 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa(...)czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wszystkie warzywa przez około 10 minut, po tym czasie podlewamy niedużą ilością wody, dusimy kolejne 15 minut do miękkości fasolki. 3. Makaron mieszamy z warzywami i serem
Szefowa kuchniczasu. Mam trochę zaległych przepisów więc postaram się Wam je napisać. Zaczynam od przepysznych roladek,które możecie zrobić z szynki bądź ze schabu. Podałam je z gotowaną marchewką i fasolką,wszystko polane masłem. Jednym słowem palce lizać. Składniki: 4 plastry szynki bądź schabu 500 g marchewki 1 cebula 250-300 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 2 łyżki masła ząbek(...)zwinąć w roladki,można spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu,podlać rosołem bądź przegotowaną wodą i smażyć,aż mięsko będzie miękkie. W międzyczasie zagotować posoloną wodę i wrzucić fasolkę z marchewką,gotować do miękkości.Odcedzić. Na patelni roztopić łyżkę masła,wrzucić warzywa i wymieszać. Gotowe mięsko podawać z warzywami. Smacznego
Niespełnione zdolności kulinarnejeść na ciepło, jak i na zimno. Osobiście wolę tę drugą wersję. W domu wszystkim bardzo smakowała, wiec może warto polecić ? :) Składniki : - filet z piersi kurczaka, - 1/2 cebuli, - fasolka szparagowa ( miałem około 300 g ), - biała część pora, - 1 czerwona papryka, - papryczka chilli, - łyżka sosu sojowego, - kawałek świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony ) - szczypior, - sól, pieprz, - 2 łyżki oleju Sos : - 2 łyżki(...)oczyścić i pokroić w kostkę. Pora pociąć na plasterki i rozdzielić na krążki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pora, paprykę i chilli. Dodać imbir, pieprz, sos sojowy i szczypior. Fasolkę ugotować we wrzątku i odcedzić. W naczyniu ułożyć fasolkę, na niej rozłożyć plastry mięsa i przykryć je mieszanką warzyw z patelni. Z podanych składników zmieszać sos i polać nim całość
Przepisy MikołajaSzybkie, smaczne i kolorowe, a do tego w miarę zdrowe danie. Składniki : - 6 - 8 cienkich kotletów schabowych, - 450 g fasolki szparagowej ( użyłem mrożonej ) - 200 g pomidorków koktajlowych, - łyżka oleju, - sól, pieprz, - oregano, - 1/2 szklanki bulionu, - 4 plastry żółtego sera, - natka pietruszki. Wykonanie : Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Kotlety posypać oregano i pieprzem. Usmażyć na oleju z każdej strony(...)lekko rumiano, podlać rosołem i chwilę dusić pod przykryciem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Ugotowaną fasolkę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, dodać oregano. Warzywa przełożyć na kotlety, na wierzch dając pokrojony w kostkę ser i zapiec w piekarniku. Wyjąć i posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Przepisy MikołajaPodobno każdy ma swój sposób na sałatkę nicejską :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej, - 2 - 3 ziemniaki, - 3 jajka, - 2 - 3 pomidory, - puszka tuńczyka w kawałkach, - mała cebula, - kilka czarnych oliwek. Sos : - 4 łyżki octu winnego, - 8 łyżek oleju, -2 łyżki ostrej musztardy, - sól, pieprz. Wykonanie : Fasolkę, ziemniaki i jajka ugotować. Składniki sosu wymieszać w zakręconym(...)słoiku. Na dużym, głębokim półmisku ułożyć warstwami : poszatkowaną sałatę, fasolkę szparagową, pokrojone na kawałki ziemniaki, pokrojone na ćwiartki jajka, pokrojone na szóstki pomidory, osączonego tuńczyka, pokrojoną cienko w półplasterki cebulę, krążki oliwek. Całość polać przegotowanym sosem
Przepisy Mikołajabyło na rzeczy, bo matka przełożona po wybudzeniu jednego z transów spisała przepis na potrawę składająca się z mięsa antylopy, pomidorów, cebuli i papryki. W przepisie zabrakło więc tylko fasolki, która jest jednym z kluczowych składników chilli con carne. Mistrzowstwa świata w chili con carne Potrawa cieszy się niebywałą popularnością w Teksasie, gdzie od 1952 r. odbywają się mistrzostwa świata(...)duża posiekana cebula 1 duża czerwona papryka 2 posiekane ząbki czosnku 2-3 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego, posiekanego w kostkę 1 puszka pomidorów 1 puszka fasolki czerwonej 1 papryczka chili Pęczek świeżej kolendry 1 liść laurowy łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki
Niedzielny kucharzraczej obiad niż śniadanie:). Nic bardziej mylnego. Każdy powinien spróbować! Dodatkowo jego przygotowanie to kilka chwil. Składniki na dwie porcje. 4 cienkie kiełbaski 2 jajka 1 puszka fasolki w zalewie pomidorowej 1 bagietka 1 pomidor 2 pieczarki rukola do dekoracji sól, pieprz masło 1. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną na 4 części bagietkę aż stanie się chrupka(...)przez około 10 minut. 3. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, rozbijamy jajka i smażymy je tak by białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. W międzyczasie podgrzewamy również fasolkę. 4. Na talerzu rozkładamy garść rukoli. Fasolkę przekładamy do małej miseczki, którą ustawiamy na talerz. Wykładamy także jajka, kiełbaskę, warzywa i bagietkę. Jajka i warzywa posypujemy solą
Szefowa kuchni