fasolka - 6917 przepisów (strona:125/462)

Karmazyn i fasolka szparagowa 153

wolę zjeść dobrą rybkę. Szczególnie, gdy jest ich coraz większy wybór w zwykłym supermarkecie. Składniki: Filety z karmazyna Suszona cebula Czosnek granulowany Suszony czosnek niedźwiedzi Kurkuma w proszku Zielona fasolka szparagowa Przygotowanie: Rybę osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Jako, że czasem należę do leniwych, czego wyznacznikiem w tym przypadku są przyprawy suszone. Jak możecie zauważyć nie użyłam soli. Nie proponuję(...)ryby, ani do gotowania fasoli. A zatem rybę oprószacie wymienionymi wyżej przyprawami. Fasolkę szparagową również myjemy i obieramy z jednego lub z obu. Jak kto lubi. Fasolkę wrzucamy do gotującej się wody (szybciej się zrobi), a patelnię do smażenia ryby wstawiamy na ogień, dopiero po chwili dodajemy odrobinę oleju roślinnego i układamy filety. Nigdy nie pamiętam którą stroną do góry

Karczma Honorietty
Sałatka z kuskusem i cukinią 133

Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z kuskusem i cukinią Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki 2 małe cukinie 1/2 czerwonej cebuli oliwa z oliwek EV sok z cytryny sól pieprz świeże zioła Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę.  Cukinię myjemy, kroimy(...)pół i kroimy w cienkie plasterki. Do sporej miski wrzucamy kaszę kuskus, fasolkę szparagową, cukinię w plasterkach i cebulę. Wlewamy oliwę  i sok z cytryny, przyprawiamy. Wszytko bardzo dokładnie mieszamy. Posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami

Kulinarne przygody Gatity
BITKI Z SZYNKI W SOSIE WARZYWNYM 188

Inspiracją do tej potrawy był przepis Danusi z bloga  Co mi w duszy gra  na udka drobiowe duszone z marchewką i fasolką. Pomyślałam, że danie jest super, ponieważ lubimy duszone mięso i lubimy sosy z dodatkiem warzyw.  A, że akurat kupiłam piękne mięso od szynki postanowiłam zmienić przepis Danusi, i udka zamienić na szynkę. Przepis jest prosty(...)Składniki: 1 kg szynki 2 cebule sól pieprz słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy olej do smażenia 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 300 g fasolki zielonej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Mięso pokroiłam na 1 cm plastry. Rozbiłam tłuczkiem formując kotlety. Natarłam przyprawami i podsmażyłam z każdej strony na oleju

Walijskie Pichcenie
Dorsz w pesto i szynce parmeńskiej 93

Składniki : 2 porcje • 2 filety dorsza po ok. 150 g • 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej • 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto Do podania: • 2 porcje zielonej fasolki ugotowanej w osolonej wodzie • limonkowy majonez light (przepis poniżej) • 1 łyżka różowego pieprzu, roztartego w moździerzu Limonkowy majonez light: • 1 żółtko • 4 łyżeczki oliwy lub oleju np. orzechowego • szczypta skórki z limonki • sól(...)solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, na środku każdego plasterka rozsmarować pesto, ułożyć dorsza i obwinąć go szynką. W razie konieczności dodać jeszcze jeden plasterek szynki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Usmażyć na patelni np. na klarowanym maśle lub oliwie po około 2 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

KUCHNIA POLSKA
Fasolka szparagowa 159

Fasolka szparagowa jest pysznym i bardzo zdrowym warzywem strączkowym. Jeśli chcesz dowiedzie się jak ją przygotować, jak długo gotować i z czym podawać.. serdecznie zapraszam po przepis i garść cennych porad. Tak samo przygotowuje się do gotowania zarówno fasolkę żółtą, jak i zieloną. Fasolka żółta ma delikatniejszą strukturę i zazwyczaj gotuje się szybciej niż ta zielona

AniaGotuje.pl
Krem z zielonych warzyw z fasolką i migdałami 123

Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1,2-1,5 l bulionu warzywnego średnia cukinia różyczki z 1/2 brokuła 200 g świeżego szpinaku 2-3 średnie ziemniaki 2 garście fasolki szparagowej 100 ml śmietanki słodkiej 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka majeranku mały pęczek koperku i pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Na początek gotujemy(...)kroimy warzywa. Nie musi być to zrobione idealnie, a szpinak może być nawet w całości. I tak wszystko potem zostanie zmiksowane. Dodajemy warzywa do gotującego bulionu, za wyjątkiem fasolki. Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok.15 min.). Doprawiamy zawartość garnka i dorzucamy czosnek. Miksujemy wszystko na gładką masę. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy do kremu pokrojoną

Pyszny Duet
Piyaz - turecka sałatka z fasolki i pomidorów... 149

ostatniej chwili.  Przepis z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa . Składniki: (na okolice 3-4 porcji, jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków na przykład) 400g puszka białej fasolki (u mnie - 'butter beans', czyli swojski 'Jasio') 1/2 średniej, czerwonej cebuli 2 łyżki posiekane natki pietruszki garść (jakieś 8 sztuk) pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki przyprawa sumak sos: 3 łyżki octu(...)doprawiajac przy okazji do smaku. Cebulę pokrój na  bardzo cieniutkie plasterki. Wrzuć do miski razem z natka pietruszki. Zalej mniej-więcej połowa sosu i zostaw na 15 minut. Fasolkę odcedź i bardzo dobrze opłukaj. Przelej goraca woda. Zalej reszta sosu. W sporej misce połacz fasolkę, cebulę z pietruszka, oraz pomidorki koktajlowe. Delikatnie wymieszaj i posyp odrobina przyprawy sumak

Lejdi of the house
Szybkie leczo 112

mamy czasu na gotowanie, polecam przygotować szybki obiad - leczo warzywne. Szybkie leczo może być podstawą obiadu wegetariańskiego lub jego dodatkiem np. do mięsa lub ryby. Składniki: - fasolka szparagowa 500g - 1 pomidor - 1 marchew - garść suszonych pomidorów - 1 cebulka dymka - 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: - sól i pieprz - szczypta kurkumy - szczypta pieprzu ziołowego Sposób przygotowania: - fasolkę gotuj w osolonej wodzie ok.20(...)nagrzaną patelnię wlej olej, następnie podsmaż obraną i pokrojoną marchewkę, cebulkę dymkę i pomidora - na koniec dodaj suszone pomidory, - całość warzyw dopraw jeszcze na patelni i dodaj do ugotowanej fasolki. SMACZNEGO

MintTaste
Makaron Chow Mein z kurczakiem i fasolką 144

Jedno z Moich ulubionych Dań ;) Makaron # chowmein z warzywami zieloną fasolką i kurczakiem z pastą # curry Idealne danie na obiad 🍝 🍝 🍝 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ , śledzenia mnie na InstagramieInstagram : https://www.instagram.com/gotowaniepatki oraz odwiedzenia bloga : http://gotowaniepatki.blogspot.co.uk/ Będzie mi bardzo Miło 😍 😍 😍   Przepis na 2 porcje Składniki: 250 g makaronu chow mein 2 filety(...)kurczaka pojedyncze 10 dag fasolki zielonej można mrożonej lub ugotowanej 15 dag mieszanki chińskiej mrożonej 3 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron zalewam wrzątkiem solę. Pozostawiam pod przykryciem ok 4 minuty. Odcedzam. 2. Filety myję,osuszamy, kroję

Gotowanie Patki
Zupa fasolowa z bobem 114

Letnia, lekka zupa warzywna z fasolką i bobem w roli głównej. Zupę zrobimy bardzo szybko. Jest syta. Możemy zabrać ja do pracy, będzie idealna na lunch. Bardzo lubię takie sezonowe zupy. Tak niewiele trzeba a można wyczarować coś pysznego. 500 g bobu 300 g fasolki szparagowej żółtej koper i natka pietruszki 5 dkg sera feta 125 ml śmietany(...)przelewam zimną wodą. Obieram go z łupinek. W garnku na maśle przesmażam pokrojoną cebulę. Dodaje obrane i pokrojone ziemniaki w paski i dalej przesmażam. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta

wesoła kuchnia
Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym 119

sztuk pszennych tortilli ½ kg fileta z kurczaka 20 dag ugotowanego na sypko ryżu basmati 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka ½ papryki białej 1 mała puszka fasolki czerwonej 1 mała puszka kukurydzy 20 dag sera mozzarella lub gouda ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta płatków chili Sól morska do smaku Oliwa do podsmażenia(...)wsypać cebulę z czosnkiem i obsmażyć całość 5-6 minut. Dodać pokrojone na paski papryki, smażyć kolejne 5 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wymieszać z osączoną z zalewy fasolką oraz kukurydzą (po 2 łyżki zostawić do sosu)wsypać ugotowany wcześniej ryż i całość wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sos pomidorowy: Czosnek

Wanilia i Kardamon
Sałatka z fasolką szparagową, kurczakiem z sosem czosnkowym 138

Sałatka z żółtą fasolką szparagową powstała na skutek dużej ilości fasolki w ogrodzie , a teraz przedstawiam wam efekty pracy w postaci sałatki. Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej 0,5 brokuła 1 duża pierś z kurczaka 3 suszone pomidory  Przyprawa do kurczaka / sól, pieprz odrobina oleju mała śmietana 12 % 1 ząbek czosnku Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, dzielimy na mniejsze

W Moim Magicznym Domu
SPAGHETTI Z WARZYWAMI W LEKKIM SOSIE CURRY 130

mniejsze różyczki podzielicie kalafior i brokuły, tym krótszy będzie czas ich gotowania. SKŁADNIKI /  2 PORCJE 140 g makaronu spaghetti garść różyczek kalafiora garść różyczek brokułu garść fasolki szparagowej 1 marchewka  4 rzodkiewki 1/2 małej cukinii 1 cebula 4 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 łyżeczki curry w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz(...)wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/3 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy na sicie. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na pół, cebulę w drobną kostkę, czosnek i marchewkę w plasterki. Cukinię i kroimy w grube półplasterki. Na szerokiej patelni

cool and minty
Zupa krem z leczo 85

niego nową, równie pyszną potrawę. \ Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej(...)słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie więcej) 4 ziemniaki średniej wielkości sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko

R'n'G Kitchen
Leczo z cukinii i kabaczka 92

sezonie, leczo być musi. Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej(...)słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie

R'n'G Kitchen