fasolka - 6917 przepisów (strona:124/462)

Fasola z klopsikami 113

klopsiki są delikatne i soczyste, gdyż dodałam do nich kaszę mannę. Rozmieszane mięso było dość luźne, a po obtoczeniu w mące klopsiki dodatkowo obsmażyłam, co zatrzymało w nich wilgoć. Fasolka świetnie smakuje od razu po ugotowaniu, ale nic nie traci również po podgrzaniu. Gorącą fasolkę można włożyć do słoika, obrócić go do góry dnem (powinien się zamknąć), a po wystudzeniu(...)łyżeczka tymianku łyżeczka cząbru łyżka majeranku 200 ml dobrego przecieru pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego łyżka pieprzu ziołowego łyżka papryki słodkiej pieprz naturalny i sól do smaku  Jak zrobić fasolkę z klopsikami? Fasola: Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 12 godzin, aby spęczniała. Wody w naczyniu powinno być o 5 cm więcej niż ziaren fasoli.  Po moczeniu

Kuchcik gotuje
„Amerykańskie śniadanie” 148

lepszego określenia na podobne danie, jakie zdarzyło mi się zobaczyć w pewnej restauracji z amerykańskim jedzeniem „Amerykańskie śniadanie” 2017-09-03 17:24:01 Jajka sadzone ze smażonym boczkiem, fasolką i grillowanymi pomidorami przygotowane w stylu, który można określić jako angielskie lub amerykańskie śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka kilka dużych plastrów wędzonego boczku(...)kilka ulubionych cienkich kiełbasek – wędzonych, parzonych lub surowych 2 średnie pomidory duża garść ciętej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Pomidory rozkrajamy na połówki. Nacieramy na całej powierzchni oliwą (najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka), następnie posypujemy solą, pieprzem i bazylią. Kładziemy na suchej, dobrze rozgrzanej

Kulinarna Pokusa
Kremowy sos warzywny z zielonym pesto 156

wszystko to tworzy udaną smakową kompozycję do podania z ulubioną kaszą lub makaronem. Składniki (na 4 porcje): 2 średnie cukinie 1 duża cebula 100g mrożonego groszku 200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku 250ml bulionu warzywnego 200g kremowego serka 2 duże łyżki pesto bazyliowego sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)cukinia dobrze się zarumieni – około 8-10 minut. Na koniec smażenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę. Następnie, dodajemy na patelnię mrożony groszek oraz fasolkę, mieszamy, dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, aż fasolka zmięknie – około 5-7 minut.   Po upływie tego czasu dodajemy na patelnię pesto, kremowy serek, sok z cytryny

Smaczna Strona
Fasolnik chiński uprawa w gruncie. Pomysł sąsiada na… 131

smakowym jak i wizualnym. Wrócił do kraju z ogromną chęcią podzielenia się wszystkimi opowieściami, z dosłownie każdym kogo spotkał na swojej drodze. Zafascynowany smakami, postanowił wyhodować w swoim ogrodzie fasolkę chińską , którą bardzo często i pod różną postacią serwowano mu na wakacjach. Fasolnik chiński to roślina lubiąc ciepło, ponieważ wywodzi się rejonów Afryki. Z racji na wysokie oczekiwania w stosunku(...)glebie lekko kwaśnej, wilgotnej i żyznej. Równie dobrze poradzi sobie też na podłożu suchym i uboższym w składniki pokarmowe. Dla sąsiada rewelacyjnym okazał się pomysł na własną hodowlę fasolek , a dla mnie nadzieja, że przy okazji dostanie mi się parę kilo. Jednak z tego powodu, że fasolki można uprawiać z rozsady lub z wysiewu do gruntu nie wcześniej, niż

sierotka maRysia w kuchni
Szybka zupa z białą fasolką z puszki 192

Miałam zapas białej fasoli w puszcze więc na szybko powstała z niej pyszna zupka. Bazowałam na przepisie fasolki po bretońsku tylko że to zupa więc konsystencja bardziej płynna i dorzuciłam dodatkowo jeszcze ziemniaki. Rodzinka zjadła ze smakiem więc musiało być dobre. składniki: 3 puszki białej fasoli 3 średnie ziemniaki (ok 300 g po obraniu) 2 cebule(...)garnku najpierw zrumienić boczek a potem dodać cebulę. Chwilę smażyć aby cebula się przyrumieniła. Następnie całość zalać wodą lub bulionem i zagotować. W międzyczasie ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć z zalewy i przepłukać na sitku. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki i fasolkę, dodać także majeranek i listki laurowe. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać

Monia miesza i gotuje
Pasta z fasoli i suszonych pomidorów 114

sobotę robiłam fasolkę po bretońsku i ugotowałam za dużo fasoli (jeżeli oczywiście można uznać, że fasolki może być zbyt dużo ;) ). Stwierdziłam, że wykorzystam jej część na zrobienie smarowidła do chleba. Smarowidła, które będzie składało się tylko z dwóch składników, ponieważ pod ręka miałam słoiczek suszonych pomidorów z ziołami. Pasta jest pyszna, przypomina w smaku hummus, a konsystencja pozwala na smarowanie(...)kanapek, sucharków, czy postawienie słoiczka do chipsów. Spróbujcie :) Składniki (2 słoiczki): 1,5 szklanki ugotowanej fasoli lub duża puszka fasolki konserwowej słoiczek pomidorów suszonych (użyłam w zalewie ziołowej) Przygotowanie: Ugotowaną fasole odcedzam i studzę. Umieszczam w wysokiej misce. Pomidory suszone odsączam i również dodaję do miski. Można opcjonalnie dodać łyżeczkę zalewy z której wyjęliśmy pomidory. Miksujemy, aż powstanie masa

ChilliJemy
Fasolka po bretońsku na szybko 175

wszyscy u nas lubią fasolkę po bretońsku. Dlatego też gotowanie dla 2 osób czasami jest nie opłacalne lub po prostu mi się nie chce. Ale znalazłam już na to sposób i teraz u mnie fasolka jest maksymalnie w pół godziny. Podstawowy składnik czyli fasolkę kupuję ugotowaną w puszce w sklepie ale-raj . Co do składu to jest tam fasola jaś

Ala piecze i gotuje
Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans 215

jest ona pieczona, to wyłącznie odniesienie do dawnego sposobu przygotowania dania, gdy gotowało się je w glinianym naczyniu wkładanym do pieca. Wam będzie potrzebny zwykły garnek z pokrywką. Fasolka świetnie sprawdzi się solo lub jako dodatek. Docenią ją także wegetarianie ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka i witamin z grupy B. My tym razem pieczone fasolki zjedliśmy(...)gładką emulsję, którą dodaj do fasoli razem z przecierem pomidorowym. Dopraw cukrem, pieprzem i solą, jeśli to konieczne. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze około 5 minut.   Artykuł Fasolka po angielsku. Przepis na beaked beans pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Spaghetti po azjatycku 163

przyrządzać w domu, dziś zaproponuję makaron po azjatycku . Przepis i listę niezbędnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 1-2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 200 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 100 g suszonych grzybów 3 łyżki syropu klonowego 4-5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego papryczka chili 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól, pieprz(...)dente zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu Grzyby włóż do miski, mocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę po tym czasie wyciągnij, osusz i pokrój w paski Fasolkę szparagową rozmroź, włóż do garnka i gotuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie Marchewkę umyj i pokrój w słupki, cebulę natomiast posiekaj w drobną kostkę Na patelni podsmaż marchewkę, cebulę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gulaszowa 183

przygotowanie jest dość pracochłonne, to zdecydowanie warto poświęcić na nią więcej czasu. 80 dag łopatki wieprzowej 1 marchewka 1 pietruszka 5 ziemniaków 4 cebule 1 papryka 15 dag fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżki soli pieprz do smaku olej Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy(...)litrami gorącej wody i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz sól. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę i gotujemy do miękkości warzyw. Fasolkę szparagową gotujemy oddzielnie i odcedzamy. Na koniec gotowania do zupy dodajemy fasolkę, posiekaną natkę pietruszki, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz. Gotowe

Dieta bez mleka
Sałatka makaronowa z pesto i fasolką... 105

Przepis z bloga Domowy Smak Jedzenia . Składniki: (na 2 hojne porcje) 100g krótkiego makaronu 400g puszka białej fasolki (u mnie 'butter beans', czyli 'Jasio', ale mniejsza sprawdziłaby się lepiej) 2 niewielkie pomidory 2 łyżki pesto 10 czarnych oliwek bez pestek sól i pieprz Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedź, zostawiajac 2 łyżki wody(...)gotowania, i przelej zimna woda. Pomidory pokrój na kawałki, oliwki na połówki. Dokładnie odcedź, opłucz i osusz na ściereczce fasolkę.  Pesto wymieszaj z woda z gotowania makaronu. W sporej misce wymieszaj przestudzony  makaron z rozcieńczonym pesto. Wmieszaj pomidory, fasolkę i oliwki.  Podawaj od razu - mnie smakuje najbardziej taka świeża, w temperaturze pokojowej, ale można przechować w lodówce

Lejdi of the house
Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ? 175

zupy. Efekt? Zajebisty. Sam ser ma w sobie mnóstwo smaku umami, jest lekko kwaśny, słonawy. Kasza gryczana była pożądanym dodatkiem dla ciekawszej faktury całej zupy. Mega przyjemne doznanie! Fasolka po bretońsku fasola / pomidory / pieczarka borowikowa / szynka z karpia z Pustelni | 26,90 Osobiście nie lubię gdy w fasolce po bretońsku sos pomidorowy dominuje nad resztą smaków. I tu, ku mojemu(...)pomidorowy nienachalnie spoił wszystkie smaki w jedną całość. Był też odpowiednio ostry dzięki  odpowiedniej papryce. Zakładam, że doprawiany był również papryką wędzoną - jednym z moich ulubionych produktów. Sama fasolka nie była sucha i ziarnista w środku - co niestety często można spotkać. Chrupkie i jędrne pieczarki to kolejna faktura w tym ciekawym daniu. Dobre danie to sięganie po wysokiej jakości

Right Behind The Kitchen