fasolka - 6917 przepisów (strona:120/462)

Polędwiczki po chińsku 136

Polecam przenieść się choć na chwilę w azjatyckie klimaty.  1 woreczek ryżu białego z dzikim 1 polędwica wieprzowa 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 20 dkg fasolki szparagowej żółtej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ostra papryczka 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego natka pietruszki Fasolkę obieram(...)plastry cienkie. Posypuje solą, pieprzem, obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam olej przesmażam mięso. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule i czosnek. Dodaję pokrojone papryki, fasolkę i dalej smażę. Na końcu wlewam sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Całość mieszam i jeszcze chwilę smażę. Dodaję mięso i mieszam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Podaję z polędwicą

wesoła kuchnia
Fasolka po bretońsku 135

Fasolka po bretońsku to klasyczne danie, które jest tanie i proste,  samo się robi i zawsze dobrze smakuje. Warto mieć dobry przepis na to danie. Ja do swojej wersji daję trochę miody bo lubię jak jest lekko słodkawa. Przygotowanie fasolki trzeba zacząć dzień wcześniej - sucha fasola musi się moczyć ok 10-12 godziny przed ugotowaniem. Warto też od razu(...)ugotować jej więcej i wykorzystać do innych dań, np.zrobić z niej   zupę fasolową ze szpinakiem . Fasolka po bretońsku Składniki 400 g suchej fasoli 1 łyżka oleju 1 duża cebula  300 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 500 g passaty pomidorowej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki miodu albo syropu klonowego sól, pieprz

Smaczny zeszyt
Zupa fasolowa z grzybami i kaszą 126

poprzednim poście z przepisem na   fasolkę po bretońsku  pisałam, że zwykle jak gotuję fasolę to gotuję jej więcej, żeby wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta

Smaczny zeszyt
POTRAWKA WARZYWNA Z KIEŁBASĄ 194

najdzie ochota. Można zrezygnować z dodatku kiełbasy, aby powstało danie bezmięsne, ale można równie dobrze dodać pies z kurczaka czy boczek. W każdej wersji będzie pysznie, spróbujcie Składniki: garść fasolki szparagowej pętko kiełbasy np. podwawelskiej 10 pieczarek 1 papryka czerwona  1 papryka żółta 2 małe cukinie kilka gałązek natki pietruszki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: * Fasolkę szparagową obgotowujemy(...)Kiełbasę zrumieniamy na oleju.  * Na rozgrzany olej wrzucamy cukinię, po ok 10 minutach dorzucamy pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem.  Po następnych 10 minutach dokładamy papryki, wrzucamy fasolkę szparagową. Dusimy razem ok 10 minut, dokładamy kiełbasę. Przesmażamy razem, jak jest potrzeba doprawiamy.  Potrawkę podajemy  posypaną posiekaną natka pietruszki. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Płonąca brukselka w pomidorach 114

Płonąca brukselka w pomidorach Pyszna zupa z brukselką i fasolką. Zupa jest warzywna, ale można również dodać mięso np. wieprzowe. Składniki: ·        Cebula ·        Olej do smażenia ·        3 marchewki ·        Wywar rosołowy lub kostka(...)Koncentrat pomidorowy ·        2 łyżki mąki ·        ½ szklanki śmietany 18 % ·        20 dag fasolki szparagowej ·        1 opakowanie brukselki ·        5 szt. Ziemniaków Sposób przygotowania: 1.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym

Kulinarna Chwila
Zupa jarzynowa z rzodkiewkami 148

właściwie jest tradycyjna zupa jarzynowa, ale dodałam do niej rzodkiewkę i ostrą, małą papryczkę.  Lubimy zupy o zdecydowanym smaku:) Składniki : 2-3 ziemniaki spora garść fasolki szparagowej 4-5 rzodkiewek mała ostra papryczka marchew, mała pietruszka, kawałek pora i selera 5-6 łyżek zielonego groszku konserwowego z puszki sól, pieprz, liść laurowy, świeży koperek, suszony majeranek i tymianek ewentualnie(...)łyżka dobrej śmietany- dodana już do zupy na talerzu Przygotowanie: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę, cebulę i selera podobnie Fasolkę pokroić na kawałki, jeśli marchew duża to połowę też pokroić w kostkę, a resztę zetrzeć i przesmażyć na oleju Do wrzątku wrzucić ziemniaki, pokrojonego selera, cebulę, pietruszkę, część marchewki, papryczkę i fasolkę, posolić-gotować Gdy warzywa będą prawie miękkie

Proste Potrawy
Tofu z ryżem, fasolką w sosie sojowym 186

Uwielbiam takie posiłki, a dodatkowo zajmują mało czasu! Sos sojowy nadaje wyrazistego smaku oraz zapachu. Palce lizać! Składniki: 1 kostka (180g) tofu wędzonego 50g suchego ryżu białego 200f fasolki szparagowej 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka olej do smażenia Sposób przygotowania: W garnkach gotujemy ryż i fasolkę (ok. 10 minut). Tofu kroimy w kostkę. Ugotowany(...)ryż i fasolkę smażymy na patelni z olejem. Następnie dodajemy tofu i przyprawy. Na koniec wlewamy sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP) 189

pewno ostatni raz, kiedy pojawiają się na łamach tego bloga! Zoodles z krewetkami Lekkie danie w wiosennej odsłonie. Keto zoodles, czyli spaghetti z cukinii w połączeniu z krewetkami oraz fasolką szparagową to kolorowa propozycja dla wszystkich wielbicieli warzyw i nie tylko! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Włoska Keyword spaghetti z cukinii Porcje 2 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas(...)gotowania 10 minut Składniki 2 cukinie 14 krewetek tygrysich 120 g fasolki szparagowej mrożonej 1 ząbek czosnku 30 g pasty pomidorowej gęstej (lub koncentratu) 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sposób przygotowania Cukinię pokroić na drobne nitki używając spiralizer'a. Posypać solą i odstawić na chwilę, żeby puściła wodę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło klarowane rozpuścić na patelni. Podsmażyć czosnek

Modern Cave Girl
Keto curry z krewetkami (Paleo, LowCarb) 164

panuje pełna dowolność. Może to być wołowina, kurczak, ryba albo same warzywa. Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a dokładniej- krewetki. Do tego zielone warzywa, czyli seler naciowy i fasolka szparagowa. A co jako dodatek? Zazwyczaj curry serwuje się z ryżem, który jako zboże jest produktem całkowicie zakazanym na diecie ketogenicznej i Paleo . Z pomocą przychodzi jednak makaron shirataki(...)minut Czas gotowania 20 minut Składniki 100 ml gęstego mleka kokosowego 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty curry u mnie Matsaman Curry Paste 12 krewetek tygrysich 80 g fasolki szparagowej (może być z mrożonki) 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu shirataki w zalewie (1 opakowanie) Sposób przygotowania Przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszać w garnuszku z mlekiem kokosowym. Dodać

Modern Cave Girl
Zapiekanka 4 sery z kurczakiem i fasolką. 160

Zapiekanka 4 sery z kurczakiem i fasolką. Nie ma nic prostszego jak zapiekanki, które każdy lubi, smak sera, kurczaka i warzyw. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        1 opakowanie fasolki szparagowej ·        1 opakowanie marchewki mini ·        Przyprawa do kurczaka(...)Olej do smażenia ·        15 dag sera żółtego ·        Dowolny makaron Sposób przygotowania: 1.    Fasolkę oraz marchew gotujemy w osolonej wodzie. 2.    Mięso kroimy kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 3.    Doprawiamy przyprawą oraz solą. 4.    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

Kulinarna Chwila
Fasolowe Roladki 135

tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        20 dag fasolki szparagowej ·        ½ słoiczka papryki konserwowej ·        Serek topiony z szynką w plastrach Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy(...)plastry, rozbijamy. 2.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3.    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. 4.    Na każdym kawałku mięsa, układamy plasterek sera. 5.    Pasek papryki. 6.    Ugotowaną fasolkę. 7.    Zawijamy roladki. 8.    Obtaczamy w mące. 9.    Zanurzamy w roztrzepanym jajku

Kulinarna Chwila
Tagliatelle z fasolką i kurczakiem 114

Tagliatelle z fasolką i kurczakiem Bardzo proste, szybkie danie z pysznym sosem oraz makaronem. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        30 dag fasolki szparagowej ·        Olej do smażenia ·        Makaron Tagliatelle ·        Sos tagliatelle(...)kurczakiem ·        Przyprawa do kurczaka ·        Sól Sposób przygotowania: 1.    Fasolki obcinamy końcówki i kroimy na połowę. 2.    Gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4.    Doprawiamy solą oraz przyprawą. 5.    Makaron gotujemy

Kulinarna Chwila
Ekspresowa fasolka po bretońsku 144

Dziś przepis na pyszną i ekspresową fasolkę po bretońsku... z pomidorami, kiełbaską, boczkiem, cebulą i czosnkiem. Jest to super proste danie ... a jakie pyszne ! Składniki: 2 puszki fasoli białej (2 x 400g) ok. 150 g boczku parzonego wędzonego ok. 350 g dobrej kiełbasy (2 szt.) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek ostra papryka dodatkowo: suszony cząber - idealny dodatek do fasolki Przygotowanie: Na patelni smażymy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę - pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wrzucamy fasolę z puszki - zalewamy wrzątkiem (600-700 ml ... zależy jak gęste lubicie to danie). Do fasoli dodajemy zawartość z patelni oraz liście laurowe

Alutka-Gotuje
ZUPA Z ŻÓŁTEJ FASOLKI, KALAFIORA I KUREK 167

Dziś połączyłam w mojej zupie wszystko co uwielbiam: żółtą fasolkę szparagową, kalafiora i  pierwsze malutkie kurki, które udało mi się kupić 😍  Zupa wyszła przepyszna ...  Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉). Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej(...)Wykonanie :  Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, włoszczyznę i różyczki kalafiora. W czasie kiedy zupa się gotuje na patelni podsmażamy na klarowanym maśle cebulkę, a następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażamy całość chwilę, po czym przekładamy do gotującej

Walijskie Pichcenie