fasolka - 6917 przepisów (strona:119/462)

Paella valenciana 116

kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzystwie karczochów, fasolki i szafranu. Sezonowo paella valenciana może zawierać także bób, zielony groszek i/lub paprykę.  Składniki (2 porcje) -1 szkl. krótkoziarnistego ryżu -2 szkl. wody lub bulionu -150 g mięsa(...)kurczaka -150 g mięsa z królika -150 g fasolki szparagowej -150 g serc karczochów -1 duży dojrzały pomidor -2 łyżki oliwy z oliwek -1/2 łyżeczki szafranu -1 łyżeczka słodkiej papryki -szczypta suszonego czosnku -sól -opcjonalnie do podania: świeży rozmaryn Przygotowanie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą. Na patelni rozgrzać oliwę. usmazyć mięso na złoto. Dodać fasolkę

Zielona Kuchnia
Steki z kalafiora w ziołowej panierce 106

łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka majonezu Dodatki 6-8 małych ziemniaków 2 marchewki Garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, marchew obierz. Kalafiora odwróć głąbem do góry. Wykrój 2 steki: przekrój kalafiora na pół, a potem odetnij boki(...)stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Krok 2 W międzyczasie włóż fasolkę szparagową do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości – około 10 minut. Odcedź. Krok 3 W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Do większej misy wsyp posiekaną pietruszkę

Niedzielny kucharz
Menu na dzień 1700 kcal 86

jogurt (pół szklanki) Nic dodać, nic ująć – pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Ugotuj fasolkę (ok. 10 minut). W małej miseczce wymieszaj majonez i musztardę, a w większej pozostałe składniki na pesto. Posmaruj kalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni

Niedzielny kucharz
Sałatka z ananasem i czerwoną fasolką 85

Sałatka z ananasem i czerwoną fasolką jest pyszna , pożywna i wyjątkowo szybko znika ze stołu Jest idealna na spotkania towarzyskie oraz imprezę. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 2 jabłka 1 podwójna pierś z kurczaka(...)pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić i poszatkować w cieniutkie paseczki. Wsypać do miski. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ananasy, marchew także odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać do miski z kapustą pekińską. Ser żółty i jabłka obrane ze skórki zetrzeć

Smaczne Potrawy
Ragoût 81

mięsa wieprzowego bez kości   1 czerwona papryka   1 żółta papryka   1 zielona papryka   cukinia   2 cebule   200 g żółtej fasolki szparagowej   brokuł   sól   2 łyżki mąki   2 łyżeczki oleju   po 1/4 łyżeczki cynamonu, rozmarynu, czarnego pieprzu i estragonu  Składniki: Mięso umyłem, wygniotłem ręką. Fasolkę również umyłem, odciąłem końcówki(...)Obrałem cebule. Oczyściłem papryki z nasion. Ugotowałem fasolkę w osolonej wodzie ok. 10 minut, wyjąłem, pokroiłem na kawałki. Mięso, papryki, umytą cukinię i cebule pokroiłem w dużą kostkę. Brokuł podzieliłem na różyczki

R'n'G Kitchen
Sałatka z młodych ziemniaków z pesto 101

przepisie z serwisu Bonappetit.com Spróbuj nasz przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki oraz sałatki z młodymi ziemniakami i bobem. Składniki: 0,5 kg małych, młodych ziemniaków Garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 jajka Garść rukoli 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Sól Pesto 4 łyżki tartego, twardego sera (parmezan, rubin, cheddar, oscypek) Garść szczawiu Garść orzechów laskowych(...)gotowe. Generalnie czas gotowania to około 15 minut. W międzyczasie: Krok 2 Włóż jajka do rondelka w zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut. Krok 3 Wstaw fasolkę do garnka z zimną wodą, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Krok 4 Zrób pesto. Włóż do miksera garść szczawiu, ząbek czosnku, starty ser, orzechy, wlej olej

Niedzielny kucharz
Kuskus z pieczarkami i fasolką szparagową 124

się kaszę na kolację 😄 Czym tak naprawdę nie byłby kuskus ma on grupę wiernych fanów. I właśnie z myślą o tych fanach przygotowałam dzisiejszą kolację. Kuskus z pieczarkami i fasolką szparagową - przepis na 3-4 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: szklankę kaszy kuskus, 500g pieczarek, 2 cebule,  100g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, łyżkę suszonej natki pietruszki, sól(...)Kuskus wsyp do miski, dopraw natką pietruszki i solą, po czym zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała ok. 2 cm ponad powierzchnię kuskusa i odstaw do napęcznienia. 2. Fasolkę szparagową ugotuj. 3. Pieczarki oczyść i razem z cebulą pokrój w plastry. 4. Na patelni rozgrzej olej, usmaż pieczarki z cebulą, dopraw solą i pieprzem. 5. Wszystkie gotowe składniki wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Micha pełna zdrowia z pęczakiem 86

pozostałe składniki – możesz wrzucić do misy każde warzywo lub owoc na który masz ochotę, na surowo i upieczony, np.: awokado, marchew, selera naciowego. Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu(...)Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Krok 5 Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe

Niedzielny kucharz
Fasolka po bretońsku 73

Fasolka po bretońsku to taki typ dania, które mogłabym jeść naprawdę często! Ale! Smakuje mi tylko domowa. Dwa razy zaryzykowałam taką gotową w słoiku (jeszcze za czasów studenckich). Uraz do nich mam do dziś, a fasolkę gotuję po prostu… Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Surówka z fasolki szparagowej 75

samodzielne danie. Ja uwielbiam takie suróweczki sobie podgryzać na kolację. Mogę sobie pozwolić wtedy i wiem , że nie pójdzie w bioderka a żołądek jest czymś smacznym wypełniony. Surówka z fasolki szparagowej - 400g fasolki szparagowej - 3 mięsiste, dość duże pomidory - prażone ziarna słonecznika i sezamu - świeże listki bazylii ( do smaku ) - odrobina oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Fasolkę gotujemy

Kuchnia Pełna Emocji
Jesienny kociołek 126

kociołek - 2 duże pęta kiełbasy - pół kg mięsa mielonego - 2 czerwone papryki - 2 średniej wielkości papryki - 4 duże kapelusze pieczarek - 2 średnie cukinie - 8-9 dużych mięsistych pomidorów - 400g fasolki szparagowej - u mnie zielona - 4 ząbki czosnku - olej, sól, pieprz Fasolkę gotujemy tak na pół twardo. Paprykę myjemy i tniemy w kostkę. Cukinię i cebulę obieramy i tniemy w kosteczkę(...)mięso mielone i chwilę smażymy. Do tego dokładamy cukinię i paprykę. Zaczynamy duszenie. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek , cebulę i pieczarki. Kiedy się podsmażą dokładamy do mięsa, dorzucamy też fasolkę. Wszystko razem dusimy ok. 15 min. W tym czasie podsmażamy kiełbaskę. Kiedy warzywa z mięsem się podduszą dokładamy kiełbasę i pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze ok.10

Kuchnia Pełna Emocji
Pieczarki z fasolką 'czarne oczko'... 81

Przepis z bloga Podróże kulinarne . Składniki: (na 3-4 porcje, zależy z czym podane) 400g ugotowanej fasolki "czarne oczko" (to jest waga zawartości dużego słoika po odcedzeniu), 400g puszka siekanych pomidorów, 1 łyżeczka nasion kuminu, 3 cm kawałek cynamonu, 150g cebuli, posiekanej, 4 ząbki czosnku, posiekane, 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)zbrązowi ą.  Dodaj pieczarki, smaż 2-3 minuty. Wlej pomidory, wsyp mielony kumin, mieloną kolendrę, kurkumę i chilli. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Wmieszaj fasolkę "czarne oczko".  Gotuj około 10 minut, tyle, by podgrzać fasolkę.  Podawaj z ryżem, albo dobrym chlebem

Lejdi of the house
Fasolka po bretońsku 124

Fasolka po bretońsku to taki typ dania, które mogłabym jeść naprawdę często! Ale! Smakuje mi tylko domowa. Dwa razy zaryzykowałam taką gotową w słoiku (jeszcze za czasów studenckich). Uraz do nich mam do dziś, a fasolkę gotuję po prostu… Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Krupnik sposobem włoskim. Bardzo pożywna i zdrowa zupa z zaskakującymi składnikami. PRZEPIS 79

zupy warzywnej. I tu zaskoczenie, bo na stole wylądował krupnik na pęczaku z różnymi dodatkami, których w Polsce raczej nikt nie dodałby do tej zupy – soczewica, biała fasola, fasolka szparagowa i szpinak. Tak nam posmakowało, że odtworzyliśmy tę zupę w naszej kuchni. Mamy już dla was ten przepis. Przepis na krupnik sposobem włoskim Składniki: wywar mięsny lub woda, jeśli(...)gotujemy wege (3/4 średniego garnka), 1 cebula, 2 garście zielonej soczewicy, 2 garście pęczaku, 1 por, 1 puszka białej fasoli, około 100 gramów mrożonej fasolki szparagowej, 4-5 brykietów mrożonego szpinaku w liściach, 2 marchewki, 3-4 łodyg selera naciowego, suszony tymianek, sól, pieprz. Jak zrobić krupnik sposobem włoskim? Do gotującego się wywaru wrzuć posiekaną cebulę, pęczak oraz soczewicę, gotuj

Kulinarna Polska