fasolka - 6917 przepisów (strona:110/462)

Kolorowa sałatka z fasolą 197

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}  pęczek rzodkiewki 20 dag żółtej fasolki szparagowej 1 pomidor czerwony 1 pomidor pomarańczowy pół pęczka szczypiorku   Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i tniemy na około 2 cm fragmenty. Kroimy: pomidory w większą(...)kostkę, a rzodkiewkę w talarki. Kroimy szczypiorek. Gdy fasolka będzie zimna, łączymy z nią pozostałe składniki i polewamy sosem. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego jasnego 2 łyżeczki czubrycy zielonej pól łyżeczki słodkiej papryki pieprz, sól   Wszystko mieszamy i odstawiam do pół godziny do lodówki

Humanistka w kuchni
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 292

propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez(...)najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu

OstryKęs
Kleftiko czyli jagnięcina pieczona w pergaminie 205

cytryny 1 łyżka oregano 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki białego wina 100 g  sera feta 4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor 400 g ziemniaków 100 g fasolki szparagowej doddatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino z oliwą, sokiem z cytryny(...)Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej i do tej samej miski dorzucić fetę pokrojoną w kostkę  - wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki jeżeli są małe. Fasolkę umyć, obciąć końcówki, przekroić na pół. Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie nam gwiazda z 8 narożnikami.Po środku każdego

Stare Gary
Wołowina Michoacan 124

meksykańska?- Meksykańska! - brzmiała odpowiedź.I w ten sposób motyw przewodni tego weekendu został przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales, są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić w tym daniu. Sceptycznie podchodziłam do możliwości dostania ich w sklepie(...)średnie cebule pokrojone w kostkę5 posiekanych ząbków czosnku400g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być z puszki)1 (jeśli ma być w miarę łagodnie) lub 2 papryczki chipotles350g kaktusa lub fasolki szparagowej1l bulionu wołowegoolejmąka pszenna do obtoczenia mięsasól i pieprzdodatkowo1 szklanka ryżu 1 puszka czerwonej fasolisól i olejSposób przygotowania:Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie na dużej patelni

W kuchni wieczorem
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 195

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych gruntowych150 g fasolki szparagowej1 cebula1/2 pęczka szczypiorkusos1/3 szklanki oliwysok z 1 cytrynysólpieprzew łyżeczka mioduprzygotowanieWarzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki, ogórki obrać, obciąć końcówki fasolki szparagowej, cebulę(...)pokroić w krążki. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć. Do wody wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości,  w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy

Stare Gary
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 377

propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez(...)najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu

OstryKęs
Kurczak z sezamkami 255

mieszka się w dużym mieście. Dlatego wymyśliłam coś, co pozwoliło mi uzyskać podobny efekt. Oto przepis na mojego kurczaka z sezamkami ;) Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 małe opakowania sezamków 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki słodkiego sosu chili (ja używam tao tao) lub papryczka chilli (wtedy dajemy(...)przygotowanego kurczaka dodajemy słodką paprykę i imbir, a następnie jak najdrobniej pokruszone sezamki (trochę najdrobniejszych ziaren zostawiamy). Chwilę dusimy. Kiedy sezamki rozpadną się już na pojedyncze ziarna, dodajemy fasolkę. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Teraz, jeśli chcemy mieć więcej sosu, można dodać jeszcze szklankę wody, z rozmieszanymi dwoma łyżkami mąki. Wtedy trzeba jeszcze raz doprowadzić sos do wrzenia i gotowe. Podajemy

Ratunku obiad
Chili con carne zapiekane z serem i frytkami 36

samo mięso robi się nieco inaczej ), bo taki właśnie był zamysł Oczywiście Kapsalon nie ma sobie równych, ale wersja z mięsem mielonym w pomidorowym sosie z czerwoną papryką i fasolką, doprawione szczyptą cynamonu i kakao (można zastąpić 2 kostkami czekolady) też jest interesująca. Moim chłopakom taka obiadowa wariacja smakowała bardzo. Jedyne co zmieniłabym następnym razem, to zamiast szykować frytki(...)Doprawiamy około 1/2 łyżeczki cukru, szczyptą cynamonu oraz około 1/2 łyżeczki kakao. Można dodać też trochę oregano czy suszonej bazylii. Dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną na sicie czerwoną fasolkę. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Frytki pieczemy wg instrukcji na opakowaniu lub smażymy na głębokim tłuszczu (ja upiekłam w piekarniku ale wydaje mi się, że smaczniejsze wyjdą smażone). Gotowe

Smaki Na Talerzu
Nadwrażliwość na salicylany i dieta. Jak to pogodzić? Przykładowe, niskosalicylanowe posiłki z bloga. 27

diecie chorego Produkty zbożowe: pieczywo, ziarna zbóż – gryka, proso, owies, żyto, pszenica, ryż, orkisz. Warzywa: biała odmiana ziemniaków (obrane ze skórki), zielona i biała kapusta, selery, suszona fasolka, fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru. Owoce: banany, gruszki obrane ze skórki, lima (cytrus), granaty, mango i papaja. Bakalie: mak, orzechy nerkowca, słonecznik, orzechy laskowe. Mięsa, ryby, jaja. Produkty(...)posiłkować się nimi komponując swoje menu. Przykładowe, niskosalicylanowe przepisy do wypróbowania pełnoziarnisty chlebek bananowy , pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem , zapiekanka ziemniaczana z patelni, pasta z pieczonego dorsza , fasolka szparagowa a’la spaghetti. Na podstawie: www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/64-ds-14-dieta-bez-salicylanow/file Smith, J. K., & Brown, A. L. (2021). “Alergie na salicylany: przegląd aktualnej wiedzy.” Journal of Allergy and Clinical

Natka Pietruszki
Fasola z patelni z pieczarkami i boczkiem, pomysł na obiad 133

jesteś miłośnikiem tych białych cudnych nasionek Polecam użyć fasoli Lima jest naprawdę genialna, masłowa w smaku. Chociaż Jaś też da radę Jesienią zawsze robię kilka słojów litrowych z zaprawionymi fasolkami w słonej zalewie , dzięki temu nie muszę gotować suchej fasoli. Oszczędzam czas i gaz Możesz użyć fasoli konserwowej, która idealnie nada się do tego dania składniki : słoik 1 litr(...)fasolką białą Lima w słonej zalewie lub 3 puszki fasolki konserwowej białej 200-300 g, wędzonki dobrej jakości (mocno zawędzonej, najlepiej na zimno) może być słonina, boczek, podgardle. 1 cebula 300 g pieczarek 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru lub miodu sól, pieprz do smaku dodatkowo: natka pietruszki do przybrania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę odsącz

Ogrodnik w podróży
Jak dobrze ugotować fasolę? 30

wpadłam na to sama, ale wykorzystałam wiedzę zaczerpniętą z książki Dominiki Targosz! Jestem jej wdzięczna, że wreszcie krok po kroku zrozumiałam, gdzie popełniam błąd i od tego momentu moja fasolka zawsze jest ugotowana poprawnie!  Jak dobrze ugotować fasolę Nie trzeba fasoli poświęcać wiele czasu, ale warto pomyśleć o niej z wyprzedzeniem i namoczyć ją dzień wcześniej. Kiedy fasola zostanie(...)wody w dużym garnku. Dodaj przekrojoną na pół obraną cebulę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, olej, sól. Wrzuć wybrane dodatki z listy. Gotuj około 60 minut w zależności od rozmiaru fasolek, ale lepiej próbować, niż sugerować się czasem. Fasola ma być kremowa w środku i jednolicie ugotowana. Żadnej sody! Bulion spod fasoli jest wspaniały, można go wykorzystać do fasolki po bretońsku

Z Kuchni Do Kuchni
Węgierski garnek z kiełbasą, pomysł na szybki obiad 38

pełen warzyw i smaku. Polecam Ci jeśli tak jak ja masz trudne poniedziałkowe rozbiegi składniki na 3-4 osoby: 3 kiełbaski śląskie 1 cebula średniej wielkości 1 marchewka garść fasolki szparagowej (może być świeża lub mrożona) kawałek cukinii lub kabaczka kilka pieczarek (3-4 szt.) jedna nieduża papryka czerwona 2 ząbki czosnku 2 pomidory średniej wielkości 1 łyżeczka koncentratu(...)przepisie tak naprawdę ważna jest tylko kolejność, żeby zbyt nie rozgotować niektórych warzyw. Nie musisz jednak jej przestrzegać, jeśli nie przeszkadza Ci np. rozgotowana cukinia czy zbyt miękka fasolka. Smak końcowy, zawsze jest ten sam. Podsmaż na odrobinie oleju kiełbasę z marchewką, cebulą, pieczarkami i papryką surową oraz mieloną słodką, na złoty kolor. Następnie dorzuć wyciśnięty praską czosnek, cukinię

Ogrodnik w podróży
5 rzeczy, których nie wiesz o brukselce plus przepis na rozgrzewającą zupę 41

papryki słodkiej - 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego - 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1,25 l bulionu warzywnego - 3 łyżki oliwy - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3-4 pomidory - 300 g fasolki szparagowej - 250 g brukselki - 2 łyżeczki soli - koperek do posypania   Przygotowanie: 1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Całość(...)smażymy na oliwie aż się zeszklą. Dodajemy przyprawy, mieszamy, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. 2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Fasolkę i brukselkę myjemy i oczyszczamy z końcówek. Brukselkę kroimy na ćwiartki, a fasolkę na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy razem jeszcze przez około 10 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami 38

Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami Ziemniaczana sałatką z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami to pyszna propozycja, która sprawdzi się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub lekka kolacja. Przepis jest banalnie prosty i łatwy do przygotowania. Sałatkę można też podać na ciepło, będzie wtedy sycącym bezmięsnym obiadem. Jestem pewna, że będzie smakować nie tylko wegetarianom. Oczywiście będzie(...)dodatkiem do grillowanych mięs. Sałatkowe przepisy na blogu Na blogu znajdziesz także inne przepisy na sałatki ziemniaczane w różnych odsłonach: Sałatka ziemniaczana z figami i fetą Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami Ziemniaczana sałatka z bobem i fetą Ziemniaczana sałatka z bobem Ziemniaczana sałatka z zielonym ogórkiem KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW 48

jesień? Zobacz jesienne przepisy na zupy i drugie dania. Użyj sezonowych składników i przygotuj pyszne dania. Poniżej znajdziesz 20 przepisów na jesienne obiady, a wśród nich: kurkowa zupa z fasolką, buraczane pulpety, potrawka z kapustą włoską, ryż z grzybami i papryką, bitki z kotletów sojowych, cebula faszerowana ryżem i pieczarkami. Zobacz również przepisy na szybkie kolacje na ciepło(...)sosie curry ZERO | GYMBEAM Niskokaloryczne danie z makaronem konjac! Zobacz przepis na makaron zero w sosie curry z pieczarkami i tofu. Szczególnie polecam przygotować… ZOBACZ PRZEPIS Zupa z fasolki szparagowej z kurkami Przepis na prostą zupę, w której wszystkie składniki świetnie się ze sobą łączą! Zupa z fasolki szparagowej i kurek to… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na pulpety

Via Gusto