fasolka - 6917 przepisów (strona:108/462)

Fasolka z boczkiem i grzybami 131

Nigdy wcześniej nie pomyślałam,żeby do fasolki dodać grzyby..a jednak można tak zrobić i całkiem smacznie wyszło..Taki pomysł podpatrzyłam w książce Marii Banach Strączki. 500 g zielonej fasoli szparagowej [ u mnie żółta] 400 g świeżych borowików [ u mnie podgrzybki] 200 g wędzonego boczku 1 cebula  pieprz, sól Fasolkę umyć, odciąć końcówki,ugotować do miękkości [ najlepiej na parze(...)pokroić w plasterki, cebulę posiekać , boczek pokroić w kostkę.Na patelnię wrzucić boczek, podsmażyć, aż tłuszcz się wytopi.Dodać cebulkę i grzyby.Smażyć do zrumienienia.Dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę.Wymieszać, doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 164

polędwiczki wieprzowej 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili 0,5 pęczka świeżej kolendry mały jogurt naturalny (160 g) sok z cytryny sól, pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na małe kawałki. 2. Połowę jogurtu naturalnego przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, kilka kropli soku z cytryny(...)Zamarynowanie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Kładziemy na blaszce do pieczenia posmarowanej delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez około 10 minut. 6. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie lub na parze, do czasu, aż będzie miękka. Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej podajemy na fasolce szparagowej skropionej oliwą z oliwek, a w małej kokilce podajemy

W kuchni Katie
Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą 120

height: 1em;" /> Do tego wystarczą młode ziemniaczki, jajko sadzone i obiad gotowy. Prosto i smacznie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 450 g fasolki szparagowej 1 płaska łyżka cząbru 100 g masła 1/2 szklanki bułki tartej szczypta cukru sól Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, wsypać sól (około(...)dużej patelni roztopić masło, wsypać bułkę tartą, posolić i wymieszać. Podsmażać od czasu do czasu mieszając (około 3 minut), aż bułka tarta delikatnie się zarumieni. Następnie dodać odcedzoną fasolkę i wszystko wymieszać. Smacznego

Oryginalny smak
Zielona fasolka w curry 114

Fasolka szparagowa jest świetna zwyczajnie z wody. To wiedzą wszyscy. Wszyscy wiedzą też, że nie ma gorszej rzeczy niż zgrubiałe włókna, które nie zawsze da się wyeliminować podczas obierania. Na szczęście teraz jeszcze fasolka jest świeża i bez włókien. Choć można mieć pecha i kupić fasolkę, która okazuje się być nieco zleżana. Serio – ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Fasolka szparagowa po indyjsku. 715

ludzie północy, nie musimy stosować takich ilości pikantnych składników jak w oryginalnych przepisach. Wystarczy dodać ich tyle, by uzyskać egzotyczny charakter dania i nie spłonąć żywcem ;) Przepis na fasolkę spełnia to założenie i wydaje mi się bardzo fajnym połączeniem sezonowego swojskiego produktu z niecodziennym dla nas sposobem przyrządzenia. Efekt jest bardzo smaczny i szczerze polecam wypróbować to danie! :) Składniki(...)fasolki szparagowej 2 marchewki 1 duża cebula 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka brązowego cukru 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 goździki 1 łyżeczka kurkumy chili wg uznania sól olej zielona pietruszka Wykonanie: W garnku rozgrzać olej i dodać kumin

zadanie-gotowanie
Kurczak pieczony na ryżu 10254

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na małą blaszkę 24 cm : 1 kurczak 2 szklanki ryżu 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej ( no najlepsza świeża , ale jeszcze nawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka(...)Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać ze sobą i pokryć kuraka ) . Na niedużą blaszkę wysypujemy nie ugotowany ryż , rozkładamy równomiernie , posypujemy fasolką ( nie trzeba rozmrażać ) , układamy na koniec krążki cebuli -równo po całej powierzchni , tak aby przykryły całkowicie ryż z fasolką . Całość zalewamy ketchupem wymieszanym z wodą ( 3 szklanki ) , lekko dosalamy gdyż

Ogrodnik w podróży
Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem + film 195

Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem na bazie majonezu oraz musztardy to świetny pomysł na pyszną przystawkę. Może być doskonałym dodatkiem do potraw z grilla lub samodzielną przekąską. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu z powodzeniem wykona ją laik kulinarny.     Składniki na 3 porcje : 500 g pieczarek puszka czerwonej fasoli por 2 łyżki masła 2 łyżki(...)doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy a następnie przekładamy do miski. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy do pieczarek, dodajemy również odsączoną z zalewy fasolkę, majonez oraz musztardę, całość doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Natkę pietruszki drobno siekamy i posypujemy wierzch sałatki.   Artykuł Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem + film

Smakowite Dania
Sałatka z serem, fasolką flagolet i kiszonym ogórkiem. 100

serowa sałatka to krewniaczka sałatki Marzeny. Bezmięsna siostrzyczka ;) Zielona fasolka flagolet daje białkowy wsad, ogórki orzeźwiającą kwaśność, bazylia przenika i spaja wszystko charakterystycznym aromatem. Aha... ser - przecież to serowa sałatka! Ser jest tym elementem, który łączy całość, w ten specyficzny ostrawo-mazisty, jedyny w swoim rodzaju i lekko grzeszny sposób. Czy ktoś mnie rozumie? ;) Przy okazji opisywania swojej serowej sałatki(...)mamy zawsze mnóstwo świeżego morskiego powietrza, a niektórzy twierdzą, że można się odżywiać tylko nim. I słońcem. OK, tylko jak wyglądałyby wtedy kulinarne blogi?! ;) Składniki: 1 puszka fasolki flagolet 75 g startego żółtego sera (najlepiej ostrego) 5 kiszonych ogórków (mocno kwaśnych) 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka suszonej bazylii (lub około 10 posiekanych listków świeżej) sól

zadanie-gotowanie
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 168

sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka  1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki(...)oliwy sól pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut. Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak curry z fasolką szparagową i ryżem 194

Składnik: 0,5 kg polędwiczek kurczaka 110 g zielonej pasty curry 3 ząbki czosnku 1 cebula 450 g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej)  200 ml mleczka kokosowego około 2 łyżek oleju  ryż (basmati lub  jaśminowy) Sposób wykonania: Umytego kurczaka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek(...)cebula się lekko zeszkli  dodajemy pastę curry, mieszamy. Po minucie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając.  Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem

Qchnia po prostu
Indyk w sosie kokosowym 99

Indyk w sosie kokosowym Składniki: 250 g indyka 350 g zielonej fasolki szparagowej 1 duża, czerwona cebula mały kawałek imbiru 200 ml mleka kokosowego  sól pieprz oliwa Indyka pokroiłam w kostkę, a cebulkę w plasterki. Fasolkę umyłam i odcięłam końcówki. Imbir obrałam i pokroiłam na drobniutkie kawałki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam indyka i cebulkę. Dodałam fasolkę

nietadieta
jesienna sałatka z tofu 175

smakiem. Co najlepsze, jest ona całkowicie spontaniczna, powstała na zasadzie mieszania wszystkich składników na które miałam ochotę w danym momencie. Jesienny klimat utrzymuje dynia, którą delikatnie uparowałam razem z fasolką szparagową (jeszcze nie mrożoną, a świeżą z ogrodu) SKŁADNIKI; garść fasolki szparagowej pomidor łyżka tahini 2 garści mixu sałat (z roszponką) kawałęk dyni 50g tofu przyprawy: czarnuszka, płatki chilie WYKONANIE(...)dynię obieramy, kroimy w kostkę i parujemy razem z fasolką ok 10 min (dynię można wrzucić nieco później) na talerzu umieszczamy mix sałat, pokrojonego pomidora, uparowane warzywa i pokrojone tofu całość posypujemy czarnuszką i tahini

healthy dreams
wegańskie brownie z jagodami goji bez cukru 126

Brownie z karobu, to wciąż brownie prawda? Pyszne, słodkie, lekko wilgotne ciasto. W mojej wersji zrobione z białej fasolki (tu z puszki), tofu, banana, mąki kokosowej oraz specjalnego dodatku, jakim były jagody goji. Póki co było  to najlepsze brownie mojego wykonania. Gorąco polecam przepis! Coraz bliżej Święta... Gdyby tylko spał śnieg, poczułabym tę atmosferę :c SKŁADNIKI: 100g białej fasolki(...)ugotowanej/z puszki) 2 łyżki aquafaby 50g tofu łyżka karobu łyżka jagód goji łyżka mąki kokosowej banan WYKONANIE: fasolkę, aquafabę, tofu i banana razem blednujemy dodajemy karob, jagody goji oraz mąkę kokosową, po czym dokładnie mieszamy całość przekładamy do aluminiowej formy i pieczemy w 175 stopniach przez

healthy dreams
Sałatka ze smażonego jarmużu, cieciorki i fasolki szparagowej 144

białka, 9 g tłuszczu, 30 g węglowodanów oraz 5,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 200 g liści jarmużu 500 g cieciorki konserwowej 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Fasolkę szparagową gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na małym ogniu na oleju, do czasu, aż się zeszkli. 3. Następnie na patelnię dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i odsączoną cieciorkę. 4. Chwilkę smażymy, po czym dodajemy porwane liście jarmużu. 5. Smażymy jeszcze chwilkę, aż jarmuż zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Sałatkę podajemy na ciepło. Smacznego

W kuchni Katie