fasolka - 6917 przepisów (strona:108/462)

Leczo 169

domu z ryżem, makaronem lub bułką to mrożę je jeszcze. W zimie z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika leczo – uwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża lub 2 małe cukinie - 1 duży lub 2 małe ogórki - 3 pomidory - koncentrat pomidorowy - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - sól, pieprz, ostra papryka(...)dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy. W między czasie kroimy warzywa – paprykę w paseczki, ogórka, cukinię i pomidory w kosteczkę a fasolkę na małe kawałki. Duszenie warzyw zaczynamy od papryki, potem dodajemy fasolkę, ogórka a na końcu cukinię. Jak warzywa nam zmiękną to na końcu dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy

Kuchenne Wariacje
Potrawka z ciecierzycy i fasolek -danie jednogarnkowe 251

Przepis na tę potrawkę wymyśliłam z potrzeby, jak zwykle wtedy "rodzą" się dobre pomysły.   Miałam ochotę na ciecierzycę, a że zalegała w szafce fasolka konserwowa to i ją dodałam.  Danie smaczne,  pachnące wędzonką, ugotowane w jednym garnku, nie licząc podsmażania kiełbasy ;)  Szybko i smacznie.  Zapraszam do pichcenie i dzielenie się opinią i fotkami :)  Konkurs(...)trwa :) *potrawkę podałam na talerzu z serii Martha Platin od Porcelana Bogucice  60 dag wędzonych żeberek ( kąty) 50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna) 1 duża cebula puszka fasolki czerwonej (400 g) puszka fasolki białej (400 g) puszka ciecierzycy (400 g) 2 listki laurowe 3 kulki ziela ang. pieprz czarny  4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego pomidory

Takie tam pichcenie
Sałatka ze szparagami i jajkiem 210

Niezwykle prosta i smaczna sałatka wiosenna  ze szparagami  i jajkiem w roli głównej.  Pozostałe składniki to: ugotowana  fasolka szparagowa,   świeże listki szpinaku  i pomidor.  Całość  doprawiona  świeżo zmielonym pieprzem i  sosem winegret  przygotowanym   na bazie oliwy z oliwek i octu winnego.  Dodatek  chrupiących orzeszków piniowych(...)głównie dekoracja ,choć  z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa  zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na  twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor  obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić

Zakamarki mojej kuchni
Kardamonowy indyk z dodatkami. 197

natura rzeczy martwych ;) Potrawa wykonana w nieco indyjskim klimacie, zapach brązowego kardamonu, zaledwie jednej sztuki (!) rozniósł się po całym mieszkaniu. Obłędny! Potrzebujemy: 1 sznycel z indyka garść fasolki szparagowej 3 łyżki ugotowanego pęczaku pół pomidora dwie szczypty czarnego sezamu , u mnie od Indian Bazaar 1 sztuka brązowego kardamonu , u mnie od Indian Bazaar łyżeczka oleju arganowego Mięso i fasolkę przygotowujemy(...)suszonym kardamonem. Kaszę gotujemy w stosunku 1 część kaszy : 2 części wody. Pomidora kroimy w półplasterki, skrapiamy olejem arganowym i posypujemy czarnym sezamem. Na talerz wykładamy sałatkę z pomidora, fasolkę, pęczak i mięso, uprzednio pokrojone w paski. Skomentuj

MamaOskarka
Targowy zawrót głowy... czyli sałatka! 197

wykorzystania idealna jest ... sałatka! Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej?  Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki, 40 g twarogu 1/2 natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, ząbek czosnku, olej rzepakowy - kilka łyżek ew. wędzona ryba(...)jajko, pierś kurczaka Fasolkę szparagową, groszek i bób należy oczyścić i ugotować. Po ugotowaniu należy obrać bób ze skórki. Do miski / talerza wkładamy kaszę, pokrojoną na pół fasolkę szparagową, obrany bób i groszek. Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg. Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera

Plate of Joy
Jem zdrowo: Mozzarella na warzywach 272

Wiosna za oknami w pełni, także na talerzu przydałoby się trochę świeżości:) Szybki, zdrowy lunch. Jem zdrowo: Mozzarella na warzywach Drukuj przepis Składniki 15 dag fasolki zielonej (mrożona) 1 średni pomidor malinowy 0,5 łyżeczki tymianku, bazylii przyprawy sól, pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 kulki mozzarelli listonic_name = "Jem zdrowo: Mozzarella na warzywach (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)listonic_content = "15 dag fasolki zielonej (mrożona) 1 średni pomidor malinowy 0,5 łyżeczki tymianku, bazylii przyprawy sól, pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 kulki mozzarelli " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Fasolkę smażymy na maśle aż zmięknie dodajemy pomidora pokrojonego w mniejsze cząstki i smażymy ok 2 minut. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią, solą i pieprzem. Następnie wykładamy na talerz

CoolinarniePL
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 277

Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam! Scroll down for recipe in English Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem (4 porcje) Składniki(...)sezamowego ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki oleju rzepakowego 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów

karmelowy
sałatka warstwowa z fasolką szparagową 619

składniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup pikantny sproszkowane papryka słodka wykonanie: W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: odsączoną fasolka szparagowa – pokrojone w kostkę jajka – majonez, aby pokryć jajka – pokrojone w drobną kostkę jabłka – ketchup – odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolką 372

Dzisiaj pomysł na śledzia - czyli sałatka z cebulą, korniszonami i czerwoną fasolką. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Poniższa sałatka pasuje idealnie na rodzinne spotkania, jak i święta.  Składniki dla 4 osób: 300 g śledzi a'la matyjasy (bez zalewy!) 1 puszka czerwonej fasoli, 2 małe cebule garść korniszonów pieprz majonez Śledzie odsączyć z zalewy i 2 razy namoczyć(...)zimnej wodzie (najlepiej pozostawić je w wodzie na pół godziny). Cebulę obrać i drobno posiekać. Fasolkę odsączyć z zalewy. Korniszony drobno pokroić. Wymoczone śledzie pokroić w kostkę. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulę, ogórki i fasolkę czerwoną. Posypać pieprzem i za pomocą majonezu (1-2 łyżki) wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną sałatkę schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, ponieważ smaki

Ugotować
Wiosenny obiad w 20 minut. 1483

oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie przygotujesz samo robiący się posiłek(...)całej rodziny :)   Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 3 Składniki: 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 3 jajka, 1,5 szklanki ajwaru ( najlepiej domowego ),  1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej, 1/2 szklanki startego sera cheddar , skórka otarta z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, czarny sezam do posypania, kilka pomidorków koktajlowych, kilka

SzczyptaSmaQ
Kolorowa sałatka z fasolą 229

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}  pęczek rzodkiewki 20 dag żółtej fasolki szparagowej 1 pomidor czerwony 1 pomidor pomarańczowy pół pęczka szczypiorku   Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i tniemy na około 2 cm fragmenty. Kroimy: pomidory w większą(...)kostkę, a rzodkiewkę w talarki. Kroimy szczypiorek. Gdy fasolka będzie zimna, łączymy z nią pozostałe składniki i polewamy sosem. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego jasnego 2 łyżeczki czubrycy zielonej pól łyżeczki słodkiej papryki pieprz, sól   Wszystko mieszamy i odstawiam do pół godziny do lodówki

Humanistka w kuchni
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 365

propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez(...)najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu

OstryKęs
Kleftiko czyli jagnięcina pieczona w pergaminie 237

cytryny 1 łyżka oregano 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki białego wina 100 g  sera feta 4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor 400 g ziemniaków 100 g fasolki szparagowej doddatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino z oliwą, sokiem z cytryny(...)Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej i do tej samej miski dorzucić fetę pokrojoną w kostkę  - wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki jeżeli są małe. Fasolkę umyć, obciąć końcówki, przekroić na pół. Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie nam gwiazda z 8 narożnikami.Po środku każdego

Stare Gary
Wołowina Michoacan 144

meksykańska?- Meksykańska! - brzmiała odpowiedź.I w ten sposób motyw przewodni tego weekendu został przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales, są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić w tym daniu. Sceptycznie podchodziłam do możliwości dostania ich w sklepie(...)średnie cebule pokrojone w kostkę5 posiekanych ząbków czosnku400g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być z puszki)1 (jeśli ma być w miarę łagodnie) lub 2 papryczki chipotles350g kaktusa lub fasolki szparagowej1l bulionu wołowegoolejmąka pszenna do obtoczenia mięsasól i pieprzdodatkowo1 szklanka ryżu 1 puszka czerwonej fasolisól i olejSposób przygotowania:Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie na dużej patelni

W kuchni wieczorem
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 222

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych gruntowych150 g fasolki szparagowej1 cebula1/2 pęczka szczypiorkusos1/3 szklanki oliwysok z 1 cytrynysólpieprzew łyżeczka mioduprzygotowanieWarzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki, ogórki obrać, obciąć końcówki fasolki szparagowej, cebulę(...)pokroić w krążki. W głębokiej patelni zagotować wodę, wrzucić szparagi, gotować ok 1 - 1,5 minuty. Wyjąć. Do wody wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości,  w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy

Stare Gary