fasolka - 6917 przepisów (strona:106/462)

Makaron z fasolką szparagową, cukinią i pomidorami 210

jest lekki, szybki w przygotowaniu i z wykorzystaniem sezonowych produktów. Składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia 2 pomidory 1 miseczka fasolki szparagowej sól, pieprz, tymianek, bazylia Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cebulę siekamy w grubą kostkę lub w pióra i podsmażamy(...)czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną a cebula zmięknie. Wówczas dodajemy ugotowaną fasolkę i jeśli trzeba, dusimy aż powstały na dnie sos zgęstnieje. Doprawiamy danie solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i podajemy

My simple kitchen
Lekkie danie. Fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie 178

Uwielbiam fasolkę i kurki. Dziś postanowiłam przygotować coś lekkiego z połączenie obu składników. I tak powstała… pyszna fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie. Lekkie danie , które możecie zjeść samo lub podać jako dodatek np. do ryżu czy kaszy. Cały sekret dania tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Polecam Wam przyprawy Skworcu – jakość, smak i niska cena! Warto zajrzeć(...)szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len ) 1-2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Cebulkę kroimy, podsmażamy chwilę na oleju kokosowym, po czym dodajemy opłukane i przekrojone

Słodkie okruszki
Ryż z warzywami z woka i czerwoną fasolką 168

Pełnoziarnisty ryż z warzywami i czerwoną fasolką Lekko, zdrowo, smacznie i treściwie, to tylko parę przymiotników co mogę powiedzieć o tej potrawie.  Całe danie przygotujemy na prawdę szybko, a w rezultacie będziemy mieć na prawdę bardzo dobry i zdrowy obiad.  Ja w swoim daniu użyłam miksu świeżych warzyw odpowiednich do woka.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)osób) Składniki: 1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml) 400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów  przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie

Mój pomysł na
Zupa z fasolką szparagową i klopsikami 133

Miałam jeszcze zapas mrożonej fasolki szparagowej i tak oto powstała pyszna zupka z fasolką i klopsikami..Do zupki można dodać również śmietanę, u mnie akurat była bez śmietany. bulion drobiowy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 20-30 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić

Moje domowe kucharzenie
Fasolka szparagowa z bułka tartą, czosnkiem i natką pietruszki 137

osób) - 1 kg fasolki szparagowej - 50 ml oliwy z oliwek - 50 g masła - 3 ząbki czosnku - 1 czerwona papryczka chili - 5 łyżek bułki tartej - 1 pęczek natki pietruszki - 0,5 łyżeczki soli S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: fasolkę gotujemy i odcedzamy. w garnku roztapiamy(...)oliwę z masłem, podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili, dodajemy bułkę tartą, czekamy aż się zrumieni, dodajemy ugotowaną fasolkę, posiekaną natkę, doprawiamy solą, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut. pyszne i proste danie

Gocha gotuje!
Fasolka szparagowa z bułką tartą, kolendrą i orzechami ziemnymi 82

SKŁADNIKI:  (dla 1-2 osób) - 0,5 kg fasolki szparagowej - 50 ml oliwy z oliwek - 3 łyżki bułki tartej - 0,5 pęczka natki pietruszki - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 2 garści niesolonych orzechów ziemnych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Fasolkę gotujemy i odcedzamy.    Na suchej patelni prażymy orzechy.  W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy bułkę tartą(...)czekamy aż się zrumieni, dodajemy ugotowaną fasolkę, posiekaną kolendrę, połowę uprażonych orzechów, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy na talerz, dekorujemy resztą orzechów i kolendrą. Smacznego

Gocha gotuje!
Sałatka z buraczkami i fasolką szparagową 223

Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową, czerwoną cebulką oraz serem feta to pomysł na sycącą i bardzo smaczną przekąskę na słono. Buraczki do sałatki możecie już dzień wcześniej upiec oraz obrać ze skórki. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 2-3 porcje: 4 małe buraki 150 g zielonej fasolki szparagowej, np. mrożonej 1/2 małej czerwonej cebuli 50 g sera feta(...)włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180ºC (pod przykryciem) przez około 40-55 minut (upieczone buraczki powinny być lekko miękkie w środku). Ostudzić, obrać i pokroić w paski. Fasolkę szparagową ugotować we wrzącej wodzie. Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki i zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski

Ugotować
Ryż z warzywami 167

kochanej Bożenki-czyli na pewno bez mięsa. Zdrowo i smacznie.  SKŁADNIKI:(2-3 porcje) 1/2 szklani ryżu 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 200 g fasolki zielonej 200 g fasolki żółtej 1 czerwona papryka Spora garść zielonego groszku Ok.350 ml bulionu warzywnego Pieprz Papryka słodka Papryka ostra Cząber Sól/ ewentualnie Oliwa PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzany tłuszcz, wsypujemy(...)drobno posiekaną cebulę. Następnie ryż i smażymy kilka minut-mieszając. Dodajemy posiekany czosnek, po chwili w kostkę pokrojoną marchew, fasolkę i paprykę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem,do momentu,aż ryż wchłonie wywar. Dodajemy groszek, doprawiamy. Można posypać parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym

Kopystką po garach
Zupa z fasolki szparagowej 106

zawsze tę zupę darzyłam ogromna sympatią. W czasach, kiedy nawet jajecznicę potrafiłam przypalić, uważałam,że zupa z fasolki szparagowej (po poznańsku szabel) i barszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek  żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki(...)jeżeli używasz)/ Cząber (suszony) Ocet Cukier Odrobina śmietany-ewentualnie PRZYGOTOWANIE: Gotujemy mięsny wywar. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki, marchew i ziemniaki w kostkę. Wrzucamy w gotowy wywar. Gdy warzywa są miękkie-ale nie rozgotowane, zupę doprawiamy cząbrem, cukrem, octem.  Smak powinien być słodko-kwaśny.  Na koniec dodajemy śmietanę

Kopystką po garach
Fasolowe trio 124

raczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny uwagi ;) 3 porcje: 3 łyżki soczewicy czerwonej i/lub żółtej 2 łyżki komosy ryżowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli mrożone: fasolka szparagowa zielona i żółta w ilości i proporcjach dowolnych 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól, garam masala Olej rozgrzewamy w woku lub większym garnku. Dodajemy soczewicę i komosę, chwilę smażymy(...)jakiś czas (ok. 5-10 minut) mieszamy i podlewamy wodę. Gdy soczewica i komosa będą miękkie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz kolejne 50-70 ml wody i mrożone fasolki. Mieszamy i przykrywamy aby fasolki się zagrzały. Im dłużej będziemy dusić warzywa, tym gęściejsze danie wyjdzie. Smacznego

Kucharzyca
Kasza „czarne oczko” do obiadu 177

obiadu Czasami ziemniaki, nieco się już przesycą , zwykła kasza i ryż też ..i wtedy nadchodzi czas by rzucić czarne oczko na patelnię Zrobić coś z niczego , czyli pęczak z fasolką i papryką . Brzmi dziwnie ,możne tak , ale jest mega smaczne i pożywne , a do tego stanowi świetny dodatek do obiadu . Składniki ; 1 słoik ,fasolki czarne oczko w zalewie 1 szklanka(...)kiedy kasza „wypije” wodę dolewamy nową szklankę , do momentu , aż będzie miękki – wtedy po wypiciu już nie dolewamy . Na koniec dodajemy odcedzoną i przepłukana z zalewy , fasolkę czarne oczko . Podgrzewamy jeszcze około 5 minut , dosalamy i doprawiamy pieprzem . Podajemy do mięs , ryb itp Smacznego ! Post Kasza „czarne oczko” do obiadu pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 123

Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta curry czeka w spiżarce, jest i mleko kokosowe. Mrożona fasolka i krewetki są wszędzie. Niech się dzieje curry! Krewetki szybko odmrażamy na sicie pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się z nich warstewki lodu. Pozbawiamy krewetki ogonków, kroimy każdą krewetkę(...)dolewamy. Dodajemy pastę curry – całe opakowanie, pokrojoną kalarepę i liście limonki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zamrożoną fasolkę – bez odmrażania. Czekamy aż płyn znowu zacznie się gotować i od tego czasu gotujemy od przykryciem kolejne 12-15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucamy do naszego warzywnego curry odsączone

Karo in the Kitchen
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 301

Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege Danie, które za każdym razem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Smaczne, wartosciowe, pożywne i, co najważniejsze, proste i szybkie w przygotowaniu. Fasolkę proponuję samemu przygotować w domu. Wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości z odrobiną soli (okolo30-40 minut). Przelać gorącą wraz z jej wywarem do słoików i po wystygnięciu przechowywać(...)Wykonanie:  W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, czosnek, oprószyć solą i cukrem, podsmażyć na zloty kolor, dodać pokrojony wegański boczek w paseczki, następnie resztę przypraw. Połączyć z fasolką i jej wywarem, dodać pastę pomidorową, sos pomidorowy, sojowy oraz sos Worcester. Gotować na małym ogniu 10 minut. Boczek wegański można zastąpić suszonymi pomidorami, redukując do połowy pastę pomidorową oraz

Wino Francja Kuchnia
Zupa minestrone 144

Opis: Minestone to warzywna zupa, która jest popularna w wielu rejonach Włoch. Zupa ta składa się głownie z cukinii, fasolki szparagowej, zielonego groszku, marchwi oraz szpinaku. Zupa podawana jest na różne sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)marchewkę w słupki. Cebulę musimy drobno posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę, marchew oraz fasolkę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion do garnka. Następnie dodajemy cukinię, pomidory oraz zielony groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne