fasolka - 6917 przepisów (strona:97/462)

Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki 137

Kurki już się pojawiły i mnie do przygotowania tego dania skusiły, Ziemniaczki na patelni podsmażyłam i potem do miękkości udusiłam, Fasolki adzuki do kurek dodałam i z złotymi ziemniaczkami podałam. Smacznego :) Składniki: 4 porcje 100 g ugotowanej fasolki adzuki, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 200 g  kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire(...)kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny.  Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek, fasolkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Ziemniaki podajemy z sosem z kurek i fasolki oraz z czosnkiem i selerem naciowym. Całość ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 159

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę(...)oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak z warzywami sezonowymi 100

udek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy(...)ocet, wymieszać i odstawić na 4 godziny. Fasolkę i groszek obrać, odcinając końcówki ściągając „łyko”. Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Groszek wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody i gotować 2 minuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć

królestwo garów
Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową 128

Sałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego

Tradycyjna Kuchnia
Grillowana pierś kurczaka z duszonym na winie szpinakiem, fasolką szparagową i młodymi ziemniaczami z koprem 154

Chyba każdy z nas czasem ma ochotę na coś prostego a zarazem niebywale pysznego. Młode ziemniaki, pachnący koper i świeża fasolka szparagowa oraz szpinak prosto z działki to smaki, które nie potrzebują już niczego więcej, one pachną latem, pachną wolnością. Oto moja propozycja na weekend. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki: 1/2 kg ziemniaków garść zielonej fasolki szparagowej(...)Następnie grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Szpinak myjemy i dusimy na łyżce oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Fasolkę szparagową gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Następnie warzywa odcedzamy. Na talerzu układamy duszony szpinak, następnie grillowany filet z kurczaka, ugotowane ziemniaczki i fasolkę. Całość posypujemy koprem według uznania

Mango Papaja
Fasola szparagowa duszona na boczku 120

wiecie, że fasolkę szparagową  można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych! U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki(...)czosnku, 4 łyżki startego żółtego sera, sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek i posiekany czosnek. Dodać opłukaną i pokrojoną fasolkę, posolić do smaku, zalać gorącą wodą( około ½ litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone pomidory i posypać natką pietruszki wraz z startym serem. Podawać na zakąskę

Tradycyjna Kuchnia
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 197

Dzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy(...)łyżeczka ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy

Kuchenne Wariacje
Kurczak z fasolką w pomidorach 156

Miłośników makaronów zapraszamy na kolejny przepis z makaronem w roli głównej. Tym razem będzie to kurczak z białą fasolką w pomidorach z dodatkiem papryki i makaronem. Składniki: - 2 filety z kurczaka - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 puszka białej fasolki konserwowej - sól, pieprz - 1 łyżka miodu - 500 g pomidorów - 250 g makaronu Porcja na 4 osoby. Najpierw(...)obrane i pokrojone w kostkę oraz miód. Kiedy z pomidorów odparuje nam woda i zrobi nam się gęsty sos dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę a jak ona zmięknie to fasolkę odsączoną z puszki. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy całość mamy gotową to makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zdrowa wałówka do pracy 2364

paprykę, pierś z kurczaka, makaron, koncentrat wszystko dusimy pod przykryciem, do jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wody na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku Makaron z fasolką szparagową i nie tylko ;) (około 360kcal): 50g  makaronu niskowęglowodanowego świderki   2 pomidory śliwkowe pół papryki czerwonej 100g koncentratu pomidorowego 250g mrożonej fasolki szparagowej świeża bazylia, oregano, sól, pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do rondla (najlepiej teflonowego) wrzucamy pokrojone pomidory, paprykę, fasolkę, makaron, koncentrat wszystko dusimy pod przykryciem, do jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wody na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z fasolki szparagowej - w słoiki 102

cieszy :) Prezentację zaczynam od pysznej sałatki, na którą przepis dostałam od Siostry. Bardzo mi smakuje jako dodatek do obiadu, co w sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :) Składniki na 3,3 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kg marchewki 40 dag cebuli 2 duże papryki czerwone 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 szkl. oleju 6 łyżek cukru(...)łyżki soli 3 liście laurowe 2 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami - w słoiki 253

Gdzieś.. kiedyś.. ktoś.. mi ten przepis podyktował (może w pracy?). Znalazłam bazgroły na karteczce tworząc i porządkując swój przepiśnik / przepisownik :) od razu była okazja wypróbować, bo fasolka obrodziła. Najmniejszy słoiczek do razu został zjedzony celem sprawdzenia efektu końcowego :) a efekt jest warty polecenia! Składniki na 5,30 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 2 kg ogórków(...)łyżka soli ZALEWA: 1/2 szkl. oleju 7/8 szkl. octu 10% 1 i 3/4 szkl. cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy

Kolorowy Przepisownik
Warzywa z jarmużem i makaronem 151

Brokuł, jarmuż, marchewka i fasolka szparagowa – lekki makaronik z warzywami, na obiad lub kolację. Smaczna alternatywa dla makaronu z mięsem i sosem. 250 g cienkiego makaronu penne 1 brokuł 2 garście liści jarmużu 2 marchewki 1 garść fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować w posolonej(...)cienkie wstążki. Czosnek posiekać. Jarmuż umyć, odsączyć i pokroić w cienkie paski. Oliwę lekko rozgrzać na patelni i wrzucić jarmuż i marchewkę. Chwilę podsmażać i dodać czosnek oraz fasolkę. Smażyć razem kilka minut, dodać makaron i po wymieszaniu smażyć kilka minut. Na koniec dodać brokuł i delikatnie wymieszać całość. Wszystko razem podsmażać jeszcze 2-3 minuty. Danie podawać na ciepło

Trzeci talerz
Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa 200

Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku. 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 duży batat 100 g koncentratu pomidorowego 100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj) 200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka bulionu Sól Pieprz(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie.  Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym

VioletoweKucharzenie
Lasagne z bobem i fasolką szparagową 127

Wczoraj miałam ogromną ochotę na coś mięsnego  i niezdrowego.... Więc poszliśmy na gyrosa, i o to chodziło:) Dziś już wrócił mi zdrowy smak Lasagne z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: makaron lasagne opakowanie bobu 0,4kg żółtej fasolki szparagowej 250g pomidorków koktajlowych 1 cebula 150ml śmietany ser typu greckiego sos beszamelowy ser żółty, sól, pieprz, świeża mięta Bób(...)fasolkę ugotować al dente. Na rozgrzanej patelni delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać połówki pomidorków koktajlowych. Dodać ugotowany i obrany bób oraz pokrojoną fasolkę. Chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem. Po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i mięte, dobrze pomieszać. Sos beszamelowy zrobić z przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/05/lasagne-ze-szpinakiem-i-gorgonzolla.html Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną  posmarować cienko oliwą

MarciochaKucharzy
Gulasz z fasolki szparagowej 128

podane z makaronem. Przepis znalazłam na blogu "Uwaga Babcia Gotuje" , tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam! Składniki: 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej); 500 g dobrej kiełbasy; około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona); 1 duża cebula; 300 g pomidorów; 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju; 5 łyżek śmietany(...)kwaśnej; sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku; Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to należy je zdjąć. Tak oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki o długości około 3 cm i dokładnie wypłukać pod strumieniem bieżącej wody.Fasolkę wrzucić do lekko posolonej gotującej się wody i gotować około 3 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Pomidory

In my kitchen