fasolka - 6917 przepisów (strona:89/462)

CIECIORKA PO BRETOŃSKU 141

Cieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej fasoli samej w sobie. To też postanowiłam wymienić fasolę jaś na inną roślinę strączkową- moją ulubioną ciecierzycę. Wersja z cieciorką podbiła moje serce ❤  i mój żołądek! Nawet mój mąż - wielki fan fasoli(...)który podczas gotowania bardzo sceptycznie podchodził do tego dania, bo "jak to fasolka po bretońsku zamieniona na cieciorkę", nie mógł się najeść i przyznał rację, że bardzo dobra 😉 P.S. Przepis na "Fasolkę po bretońsku" dostałam od mojego taty, będą jeszcze na studiach i to jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z fasolką i bobem 132

Sałatka z chrupiącym boczkiem w doborowym towarzystwie fasolki i bobu. Z lekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce.  1/2 główki sałaty masłowej 6 plastrów boczku wędzonego 1 cukinia mała 4 ziemniaki ugotowane małe 15 dkg fasolki szparagowej 5 pomidorków koktajlowych 20 dkg bobu koperek świeży sos vinaigrette koperkowy 1/3 papryczki chili olej Cukinię kroję w plastry(...)smażę na patelni grillowej. Na tej samej patelni boczek przesmażam. Bób wrzucam do wrzącej wody i gotuję pięć minut. Przelewam go zimną wodą i obieram. Fasolkę gotuję do miękkości ale nie rozgotowuje jej w osolonej wodzie. Sałatę myję osuszam, układam na talerzu, dodaję boczek, pomidorki, fasolkę, bób, ziemniaki które zostały mi z poprzedniego obiadu, pokrojone chili, koperek. Sałatkę polewam sosem

wesoła kuchnia
ZUPA STRĄCZKOWA 131

Jest to letnia zupka z zielonymi warzywami. Główne składniki to fasolka szparagowa i zielony groszek w strąkach, który dobrze ugotowany jest mięciutki i pyszny. Charakterystycznego akcentu zupie nadaje żółta marchew. Dodatek świeżego kopru i natki pietruszki sprawia, że zupa jest bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Polecam :) Składniki: bulion warzywny 2 i 1/2 l.  kość schabowa 1 szt.  ziemniaki(...)marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. fasolka szparagowa 250 gram groszek zielony w strąkach 2 garści śmietana kwaśna 1 łyżka śmietana do zup i sosów 12 % 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki woda zimna 2-3 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku koper świeży 4 łyżki  natka pietruszki 2 łyżki  maggi w płynie

Kuchnia Paulettes
Papryka faszerowana kuskusem 89

Bardzo smaczne pieczone papryki z nadzieniem z kaszy kuskus, fasolki szparagowej i sera tofu. Danie to poznałam na warsztatach z Polska Gotuje – Warzywa i Dania Fit. Składniki na 4 porcje: • 2 duże papryki czerwone • 1 szklanka kaszy kuskus • 200g fasolki szparagowej lub 1/2 opakowania mrożonej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku(...)razem z ogonkiem. • Usunąć gniazda nasienne i posolić w środku. • Ser tofu pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą i sosem sojowym. • Fasolkę szparagową obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Pokroić na 2 cm kawałki. • Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym, tak aby bulion wystawał

To co kocham
Słów parę na temat fasolki szparagowej 138

Zapewne to tylko kropla w morzu. Ale przygotowałam przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z pomidorami i przyszło mi do głowy, żeby stworzyć małą listę, która scharakteryzowałaby fasolkę żółtą i zieloną. A Wy jaką wiedzę posiadacie na temat fasolki? Można jeszcze coś dopisać do tej listy? Przepis na moją fasolkę już niedługo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słów parę na temat fasolki szparagowej 138

Zapewne to tylko kropla w morzu. Ale przygotowałam przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z pomidorami i przyszło mi do głowy, żeby stworzyć małą listę, która scharakteryzowałaby fasolkę żółtą i zieloną. A Wy jaką wiedzę posiadacie na temat fasolki? Można jeszcze coś dopisać do tej listy? Przepis na moją fasolkę już niedługo

Szczęśliwa kuchnia
Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) 149

Lubicie fasolkę po bretońsku? "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej?" (Wikipedia) Mi czasami brakuje chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam!   2 puszki fasolki 100g(...)podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować.   Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw

Di gotuje
Risotto z fasolką szparagową i krewetkami 121

Krewetki mogłabym jeść codziennie ! Uwielbiam te owoce morza, dają nam mnóstwo możliwości kulinarnych. Jedną z nich jest właśnie risotto. Do tego zielona fasolka szparagowa, odrobina posiekanej natki i jest pysznie !. To bardzo proste i za razem eleganckie danie. Ilość bulionu podaję orientacyjnie, zależy ona od tego jak Wasz ryż będzie go wchłaniał. Pamiętajcie też, że risotto trzeba często mieszać, żeby(...)przywarło. Risotto z fasolką szparagową i krewetkami Czas przygotowania: Składniki: 100 g ryżu arborio 300 g ugotowanych dużych krewetek 200 g  fasolki szparagowej zielonej Poltino 2 szalotki 2 ząbki czosnku ok. 600 ml ciepłego bulionu 200 ml białego wytrawnego wina oliwa  z oliwek sól pieprz posiekana natka pietruszki  1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA PESTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 144

znudziły Wam się już zupy tradycyjne... oto pyszna i pożywna zupa warzywna z pesto i fasolką szparagową. Jej smak jest wyjątkowy! Ja ją pokochałam... Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 por 1,5-2 l bulionu  ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona) 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki) garść drobnego(...)makaronu oliwa sos sojowy sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą przecięłam 2 razy czyli na 3 części). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Warzywa smażymy około 5 min., aż zrobią się szkliste. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 207

związanych z przygotowaniem przetworów i ich pasteryzacją. Dziękuję :) Poniżej przedstawiam nasze tegoroczne przepisy. Czytelniku, potraktuj je jako bibliotekę i korzystaj do woli. Powidła z moreli i "Ognisty bóg" Fasolka w pomidorach na zimę Orzechówka toskańska Ocet z czereśni, marynata i konfitura Imbirówka stryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko(...)blog: babka w formie Cukinia w zalewie gryros autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Sałatka z cukinii na zimę autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni FASOLKA Fasolka szparagowa w słoikach na zimę autorka: Kamira90 | blog: W Moim Magicznym Domu Fasolka szparagowa w pomidorach i słówko o pasteryzacji autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie KAPUSTA Kapusta kiszona

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienne pieczone warzywa 114

pieczone warzywa Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 2 bakłażany 5 okrągłych małych cukinii 3 polne  pieczone pomidory 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej oliwa  z oliwek do smażenia 1 łyżeczka czubrycy sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Bakłażany i cukinie płuczemy i wycieramy do sucha. Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół i kroimy(...)ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.  W międzyczasie gotujemy na parze fasolkę szparagową. Fasolka powinna zostać al dente. Moją fasolkę parowałam przez 15 minut, a następnie przelałam zimną wodą. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą 220

Chrupiąca FOCACCIA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, BOCZKIEM I FETĄ to nasza... Artykuł Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Jesienna zupa jarzynowa 132

jarzynową. Ostatnio była na blogu surówka jesienna, dzisiaj zatem zawita pod nasze dachy zupa. Czemu jesienna a nie wiosenna? Bo mamy tutaj i brukselkę i kalafiora, znajdzie się również fasolka, na które właśnie sezon i które teraz warto wykorzystywać i zjadać pod różnymi postaciami. Zupa jesienna jest klasyczną zupą i nic tutaj nie wymyślę nowego. Jeśli chcecie wzbogacić jej smak(...)serek topiony, dzięki czemu będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się nie rozgotowały. Tak sobie myślę

Mieszam w Garnku
Lunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową 114

Lunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową Składniki – 1 porcja: Kasza pęczak – 50g Papryka czerwona – ½ sztuki Fasolka szparagowa (mrożona) – 1 szklanka Ciecierzyca – 30g suchej Kukurydza konserwowa – 2 łyżki Groszek konserwowy – 2 łyżki Jarmuż – ½ szklanki Czosnek – 1 ząbek mały Sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości(...)samo postępujemy z fasolką szparagową. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek razem z jarmużem, a następnie dodajemy do niego ugotowaną fasolkę szparagową. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, ciecierzycą, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydza i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Polenta z pieczarkami, bobem i fasolką szparagową 167

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Polenta z pieczarkami, bobem i fasolką szparagową Składniki – 4 porcje: Kaszka kukurydziana – 100g Parmezan – 3 łyżki startego Masło – 1 łyżka Pieczarki – 10 sztuk Bób – dowolna ilość Fasolka szparagowa Sól, pieprz Olej rzepakowy – 1 łyżka Oliwa(...)oliwek, koperek Wykonanie: Przygotowanie potrawy należy zacząć od ugotowania na parze fasolki szparagowej i bobu. Pół litra wody posolić i doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody wsypać kaszkę i szybko wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Następnie zmniejszyć ogień, dodać masło, parmezan i gotować przez 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W między czasie

Kuchnia Bon Appetit