filety z piersi kurczaka fasolka szparagowa słonina bułka tarta sól pieprz oregano szczypta curry oliwa Filet oczyszczamy i myjemy, nacinamy w kratkę po gładkiej stronie, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Fasolkę gotujemy do miękkości, Słoninę kroimy w kostkę i przysmażamy dodając bułkę tartą i robimy zasmażkę do fasolki. Odcedzoną fasolkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy bułkę tartą
Gotowanie jest łatwePróbowaliście takiej wersji krokietów? To trochę lżejsza, letnia odmiana tego tradycyjnego dania. Jeżeli macie mięso z zupy z poprzedniego dnia, fasolkę szparagową i natkę z pietruszki to spróbujcie zrobić te pyszne naleśniczki, nie pożałujecie. Składniki: 12 naleśników ( na blogu znajdziecie też przepis na idealne naleśniki) 250g mięsa drobiowego (może być ugotowane mięso z zupy) 100g fasolki szparagowej pół pęczka natki(...)pietruszki 4 jajka bułka tarta olej sól pieprz łyżka śmietany Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i pokroić (dosyć grubo). Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzone zmielić przez maszynkę do mięsa. Do mięsa dodać śmietanę sól, pieprz, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Dodać fasolkę szparagową i delikatnie wymieszać. Obtaczać w roztrzepanym jajku, bułce
Cukiernia PychotkiDietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :) Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej(...)namoczyć fasolę. Dietetyczna fasolka po bretońsku - jak przygotować? Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie ją gotujemy ok. 1,5 godziny. I tutaj są dwie szkoły jedni nie zalecają gotowania fasoli w tej samej wodzie w której się moczyła, inni wręcz przeciwnie. Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam tę zupę za smak i za to, że ma pełno witamin. Można ją zrobić z mrożonych warzyw, ale teraz, gdy jest sezon na świeżą fasolkę i marchewkę z ogródka, polecam ją zrobić ze świeżych warzyw. Pyszna i pożywna, zachęcam do spróbowania. Składniki: 2,5 litra wody 1 kostka rosołowa 2 liścia selera 2 liścia poru opcjonalnie 1 liść(...)lubczyku jeśli macie 5 liści pietruszki 4 ziemniaki 4-5 marchewek ok. pół kilograma fasolki szparagowej mały kalafior 2 łyżki mąki niepełna szklanka mleka 2 łyżki masła do zasmażki pół kartonika słodkiej śmietanki 18%, takiej do kawy 250 ml sól, pieprz i nawet można dodać słodką paprykę Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy w talarki, ziemniaki w kosteczkę, fasolkę
Wołowina od rekinaMiękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki(...)każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami. Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Szalotkę kroimy w pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę i pociętą szalotkę, podsmażamy przez 5 minut z każdej strony. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, odcedzone kiełki fasoli mung
Gotowanie i blogowanieSezon na przetwory trwa. Dzisiaj zamykam w słoiczki fasolkę szparagową, super sprawdzi się do zimowych obiadków :) Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej zalewa: - 1 litr wody - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy około 3 minuty na pół twardo, następnie odcedzamy. Składniki na zalewę łączymy i zagotowujemy. Fasolkę ciasno układamy w słoikach, zalewamy
Zainspirowana w kuchnipieczone warzywa z czarnuszką, czosnkiem i ostrą papryką wyszły bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło(...)zimno. Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 100 g żółtej fasolki szparagowej kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnuszki 1 łyżka ostrej papryki w proszku oliwa z oliwek sól, do smaku Przygotowanie: Ziemniaki, fasolkę szparagową oraz cukinię dokładnie myjemy. W jednym garnku gotujemy połówki ziemniaków w osolonej wodzie
Moja smaczna kuchniasię ten czas zbytnio nie dłużył :-). Sałatkę można jeść na zimno, ale też doskonale smakuje gdy warzywa są jeszcze letnie. Wybór należy do Was ! Sałatka z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g fasolki szparagowej 500 g bobu 1 cebula cukrowa 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek(...)morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Z fasoli odcinamy końcówki i umieszczamy ją w parowarze. To samo robimy z bobem. Bób parujemy przez 10 minut, powinien być al dente, natomiast fasolkę około 20 minut. Warzywa podstawiamy do przestygnięcia, a potem obieramy bób. W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy. Cebulę kroimy w piórka
Kulinarne przygody GatityWróciłam do pracy i pojawił się odwieczny problem, co by tu ze sobą zabrać do jedzenia. Dziś wymyśliłam sobie całkiem smaczną sałatkę. Fasolka z maminego ogródka, bób od zaufanego sprzedawcy na bazarku, mięsiste włoskie suszone pomidory, grecka feta... SKŁADNIKI: 1 garść fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) 1 szkl bobu 1 ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju 1 mała(...)dymka (zielona część) feta sól pieprz A jak to zrobić: Z fasolki odciąć końce i ugotować al`dente w lekko osolonej wodzie. Bób przepłukać i wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5 minut, obrać z łupin. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z zalewy, w której były pomidory i rozgrzać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i leciutko go podsmażyć. Wrzucić
Kuchnia w opałachgorączkę, epilepsję, a nawet szaleństwo. Całe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki 1 bakłażan 1 cebula 100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju kokosowego(...)kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą ziołową, odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę, a po chwili dodajemy bakłażana. Smażymy aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy
My Chcemy JeśćKuskus z kurczakiem i fasolką szparagową to bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Ja robię je zazwyczaj do pracy. Powtarzam je już od 3 lat i dziwię się się, że tak prosta kombinacja składników jest tak pyszna:) Koniecznie wybierzcie smaczne, słodkie, aromatyczne pomidory z bazaru, nie z supermarketu:) Są bardzo ważne w tym daniu. 300g kaszy kuskus 500g(...)filetów z kurczaka 600g fasolki szparagowej 3 bardzo duże pomidory malinowe 1 duża cebula 100 ml śmietanki 18% sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany 1. Fasolkę szparagową kroimy na nieduże kawałki i gotujemy do miękkości. 2. Filety i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowaną fasolkę, dusimy około 10 minut
Szefowa kuchnijajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody przegotowanej sól pieprz czarny pieprz cayenne zioła prowansalskie Ponadto: 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g żółtej fasolki szparagowej sól pieprz czarny zioła prowansalskie Sposób przyrządzania: Żółtą fasolkę szparagową umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę w garnku z łyżeczką soli, wrzucić fasolkę i gotować około(...)minut (fasolka ma być półtwarda). Mięso mielone z indyka zagnieść z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Z masy uformować 4 - 6 frykadelków i usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około
Zakątek rozkoszy kulinarnychDzisiaj na mój dietetyczny obiad serwuję fasolkę z jajkiem sadzonym z dodatkiem suszonych pomidorów. Danie jest kolorowe i tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie :) Składniki na 1 porcję: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (u mnie cięta i mrożona) 1 jajko 3 pieczarki 3 suszone pomidory (Sottile Gusto - Biedronka) pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Przygotowanie: Pomidory kroimy(...)paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Zamrożoną fasolkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy - smażymy ok. 5 min. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy pieczarki (ja rozkładam dookoła robiąc na środku miejsce na jajko). Kiedy pieczarki lekko się przesmażą to odwracamy je na drugą stronę i teraz wrzucamy jajko
Alutka-GotujeWczoraj była u mnie premiera na młode ziemniaki . Premiera, więc musiało być wyjątkowo, ciekawie i oczywiście smacznie. Wymyśliłam młode ziemniaki z salsiccia w towarzystwie szparagowej fasolki i pesto z jarmużu. Młode ziemniaki z pesto smakują wyśmienicie! No cóż nie spróbujesz nie wiesz! Polecam to szybkie i smaczne danie na lato! Mało pracochłonne i tanie. Młode ziemniaki Składniki: 4 porcje(...)ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 400 g surowej salsiccia 3 łyżki pesto z jarmużu , lub wedle smaku 2 młode cebule ze szczypiorem świeży koperek do posypania 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Umyj ziemniaki ocierając o siebie tak aby część skórki odeszła. Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Odcedź i wymieszaj z pesto. Fasolkę
codojedzeniadania był przepis zamieszczony w gazetce "Pyszne". Przepis bardzo mi się spodobał i postanowiłam go przyrządzić. Nie miałam w domu kilku składników, dlatego curry z fetą, groszkiem i fasolką szparagową ugotowałam według swojego pomysłu. Myślę, że tak przygotowane będzie też pysznie smakować. Danie jest proste i szybkie, można je przygotować w kilka chwil. Idealnie nadaje się dla tych zapracowanych(...)długo stać przy garach :). W potrawie bardzo mocno czuć smak curry i imbiru, przez co jest bardzo intensywna i aromatyczna. Polecam serdecznie! CURRY Z FETĄ, GROSZKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 duża cebula czerwona 100 g sera feta 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (około 10 g) 1 łyżka oliwy
Zakątek rozkoszy kulinarnych