Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana(...)kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka
Kulinarne przygody Gatitypołudniowo-zachodnia krewetkowa sałatka: prosta, sycącą i pyszna. Nazwa odwołuje się do tradycji kulinarnych południowych stanów USA, gdzie silne są wpływy kuchni meksykańskie, których filarami są kukurydza i czerwona fasolka. W oryginalnym przepisie bazę do sałatki stanowi komosa ryżowa, rzecz na świecie równie powszechna jak ryż basmati – wszędzie, poza Polską. W Polsce to rarytas, który dostać trudno, a jeśli już(...)kolację lub lancz do pracy. Składniki: 200-300 g krewetek, najlepiej surowych 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 mała cebula cukrowa 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonego oregano Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Pęczek posiekanej kolendry
Niedzielny kucharzDzień dobry :-) Dziś danie na szybko, bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do środka możemy dać co lubimy. Ja dałam mięso mielone, kukurydzę, czerwoną fasolkę i rukolę, do tego ser mozzarella i to wszystko zapieczone. Oczywiście mięso z dodatkami przygotowane wcześniej. Polecam, tortille naprawdę bardzo smaczne :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki farsz: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe(...)puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 większa cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki (niekoniecznie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz olej do smażenie Dodatkowo: 6 -7 gotowych placków tortilli świeża rukola (niekoniecznie, my lubimy) starta mozzarella 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i szklimy
kruche babeczkiryżu lub makaronu. Mięso jest kruche i soczyste. Polecam :)) Składniki: 0,5 kg schabu 1 cebula 1 szklanka wody 2 ząbki czosnku pół szklanki pokrojonej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki (użyłam mrożonej) pół szklanki czerwonej fasolki z puszki pół szklanki kukurydzy konserwowej pół szklanki groszku konserwowego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy(...)kolor *** *** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, zmniejszamy ogień i razem podsmażamy. Gdy cebula się lekko zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i wszystko zalewamy wodą. Dokładamy marchew oraz zieloną fasolkę szparagową i dusimy pod przykryciem, do czasu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodajemy kukurydzę, groszek i fasolkę z puszki *** *** Do potrawy dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody
Blog z Apetytemposiekałam i podzieliłam na porcje, włożyłam do woreczków i zamroziłam. Dzisiaj powstał naprawdę pyszny obiad. Gotowy praktycznie w 10-12 minut, bo tyle gotował się makaron. Słodką w smaku fasolkę szparagową i czerwoną paprykę postanowiłam połączyć z moją ulubioną papryką wędzoną w proszku. Warzywa nabrały dymnego posmaku, cudowne! Makaron z fasolką szparagową i papryką / 2 porcje Składniki: makaron(...)gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Czosnek obieramy razem z cebulą. Czosnek kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy każdą na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy czosnek i cebulą oraz wędzoną paprykę w proszku oraz słodką paprykę w proszku
Moja smaczna kuchnialekki bulion warzywny gotowy jest mniej więcej w pół godziny”. Więcej nie trzeba. Wszystko za sprawą składników. W zupie nie ma marchewki, wymagającej dłuższego gotowania. Jest cukinia i fasolka szparagowa, które potrzebują kilku minut, żeby być al dente. Charakteru minestrone nadaje wyraziste pesto. Możecie je zrobić w większej ilości, szczelnie zamknąć i wykorzystać jako dodatek do makaronu. Skoro o makaronie(...)makaron lepiej ugotować i przechowywać osobno, żeby nie „wypił” całego bulionu z minestrone. Składniki: 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina (opcjonalnie) Sól i pieprz Pesto
Niedzielny kucharzDzień dobry :-) Prosty i szybki obiad, a przy tym smaczny. Białe kiełbaski grillowe z fasolką szparagową, papryką, marchewką i cukinią. Do tego u nas były pieczone ziemniaczki. Takie dania to doskonała okazja na zużycie resztek i produktów, którym kończy się data ważności. Polecam, bo pyszne i miłego dnia życzę wszystkim :-) Składniki: białe kiełbaski (u mnie grillowe szt 5) fasolka szparagowa(...)mnie zielona i biała) 3 marchewki 2 papryki czerwone 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia olej do smażenia 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy. Jak będzie al'dente to odcedzamy i odstawiamy. 2. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, papryki myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w większą kostkę, cukinię w plasterki. 3. Na patelni rozgrzewamy
kruche babeczkisobie są mało pożywne. Dobrze by było wzbogacić je czymś o wyższych wartościach odżywczych. Postanowiłem użyć składnika, którego tego roku było równie dużo co pomidorów, posiadającej również właściwości antyrakowe, fasolki szparagowej, która dodatkowo ma właściwości przedłużające młodość. W efekcie czego otrzymacie danie, które, ceteris paribus, robi z Was drewniany chodak zwany sabotem, wrzucony w tryby maszyny jaką jest Zakład Ubezpieczeń(...)Społecznych. Ostatnio się komuś podobało zdjęcie pizzy z cukinii, to zrobiłem podobne :) Składniki: - pomidory - fasolka szparagowa Wykonanie: Strąkom fasolki obcinamy końcówki i gotujemy. Pomidory kroimy na grube plastry, podsmażamy z dwóch stron, dodajemy fasolki i jeszcze chwilę smażymy
Kryzysowa Książka KucharskaSzybki pyszny obiadek. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku, posiekaną chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Pokroić fasolki na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Tak przygotowaną fasolkę i paprykę wrzucić na patelnię. Wlać pomidory z puszki i wodę. Dodać zioła(...)pastę curry. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 5- 7 minut. Fasolka musi zmięknąć. Do sosu dodać tortelinii i gotować jeszcze 3-4 minuty. Obsypać serem, przykryć przykrywką garnek i tak chwilkę potrzymać. Ser musi się roztopić. Smacznego
Kuchnia Pokoleńsprawdziła się jako porcja dla 3 osób, lecz jeśli chcecie obdzielić większą ilość domowników, koniecznie zwiększcie składniki. 6-8 średniej wielkości ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 100 g fasolki szparagowej zielonej (użyłam mrożonej) 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego) duża garść rukoli 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dressing: 1 ząbek czosnku 2 łyżki ostrej musztardy(...)nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut – do lekkiego zrumienienia (najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia; u mnie były mięciutkie po niespełna 20 minutach). Odstawiamy do przestudzenia. Fasolkę szparagową oraz zielony groszek gotujemy krótko w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki. Rukolę myjemy, osuszamy. Do słoiczka wlewamy
Smaki Na Talerzukurczakożerców polecam też przepisy: Kurczak tikka masala – prosty przepis Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 400 g piersi z kurczaka 2 jogurtu naturalnego(...)przyprawy: sól, pieprz, starty imbir, chili pieprz cayenne, papryka słodka, sok z cytryny ulubione dodatki, np. pomidorki, rukola, fasolka szparagowa PESTO duża garść pociętych liści świeżej bazylii garść orzeszków piniowych bądź nerkowca 2 łyżeczki parmezanu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Pierś z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw
A to pestkaSałatka z zieloną fasolką szparagową i jajkami to nic wyszukanego, ale jest świetnym pomysłem na lekką i jednocześnie sytą letnią kolację. Kilka warzyw, jajka, sos i gotowe. Szybko i smacznie :) Składniki na 2 porcje: 4 garście zielonej fasolki szparagowej 4 ogórki konserwowe 2 dojrzałe pomidory 4 jajka ugotowane na twardo 0,5 niedużej cebuli 1 kopiasta łyżeczka musztardy 1 płaska(...)łyżeczka płynnego miodu oliwa z oliwek pieprz i sól Fasolkę umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Następnie ją odcedzić, ostudzić i rozłożyć na dwóch talerzach. Ogórki pokroić w półplasterki lub plasterki, a pomidora w dużą kostkę. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa i jajka poukładać na fasolce. W miseczce
Simply FoodDziś przedstawię przepis na żółtą fasolkę szparagową, najpierw blanszowaną, a później podsmażaną na masełku z bułką tartą. Tak przygotowana fasolka jest idealnym dodatkiem do obiadu i gwarantuję, że posmakuje każdemu. 🙂 Fasolka idealnie współgra z mięsem i ziemniakami, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Artykuł Fasolka szparagowa żółta pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pljutrzejszy obiad polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z fasolką i boczkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: ½ kg ziemniaków, 300g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, 250g boczku wędzonego parzonego, 5 plastrów sera żółtego, 5 łyżek śmietany 18%, tymianek, sól, pieprz, masło. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry(...)Boczek wędzony kroję w cienkie paski. Ser żółty kroję w paski. 2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Następnie nakładam porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posypuję żółtym serem. Na warstwę serową wykładam boczek. Całość posypuję tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki robię kleksy ze śmietany. 3. Potrawę zapiekam około 30 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipierś kurczaka. Sałatka jest lekka, z wyraźnie wyczuwalnym kwaśnym smakiem cytryny i ostrością papryki. Jeśli taka kombinacja Wam nie przeszkadza, polecam Wam jej przygotowanie. 2 woreczki ryżu 200 g fasolki szparagowej 4-5 strąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej(...)Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (na 2 lub 3 części). Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Paprykę kroimy na krótkie paseczki. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rybę skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie przesmażamy na rozgrzanej patelni. Usmażoną
Smaki Na Talerzu