młode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy naprawdę wystarczy 30 minut. Tym razem do zupy dodałem bób, żółtą fasolkę szparagową, młodą kapustę i kalafior. Bób trzeba ugotować osobno, a później obrać z łupin. Składniki (na ok. 4 porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody kalafior(...)smaku koperek do ozdoby Sposób przygotowania: Bób umyć, wrzucić na mocno osolony wrzątek i gotować do miękkości (wystarczy kilka minut). Odlać i gdy lekko przestygnie obrać z łupin. Fasolkę umyć, odkroić końcówki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Kalafior pokroić na różyczki, kapustę niezbyt drobno posiekać. Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę, fasolkę, kalafior i gotować. Gdy warzywa będą
W SMAKPolecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny(...)pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10 minutach gulasz mamy gotowy J Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem. Smacznego
Kuchenne Wariacjedała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie - tajskie bakłażany w wielu odmianach, świeża kurkuma, papryczki od koloru do wyboru, groszki, fasolki, kapusty, ....! I gdybym miała tylko możliwość wykupiłabym pewnie z 1/3 sklepu! Może następnym razem? ;) Dziś zapraszam Was na szybkie curry z pulpecikami, bakłażanem, groszkiem cukrowym i fasolką szparagową. Świetnie smakuje(...)mnie wieprzowe, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/3 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczka sosu rybnego, 1/2 łyżeczka sosu sojowego, 1 jajko rozm. M 100 g groszku cukrowego, 200 g fasolki szparagowej, 3 małe okrągłe bakłażany - u mnie jeden fioletowy i dwa jasne tajskie, 1/2 cebuli, 2 duże ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli, 1/2 łyżeczki
Plate of Joycytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem(...)układam udka na ruszcie i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa
Bea(u)ty kitchenFasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste. Składniki: 500g fasoli 5 lasek kiełbasy zwyczajnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka oleju pół łyżeczki cukru pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę(...)dodać koncentrat pomidorowy , liść laurowy , kminek , cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotować do czasu, aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie pokroić kiełbasę w półplasterki i podsmażyć na oleju . Kiełbasę dodać do fasolki, w dalszym ciągu gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawić danie. Smacznego! Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniDzisiaj propozycja na pyszny, szybki obiad. Delikatnie podsmażona cebulka, do tego aromatyczny ryż i fasolka szparagowa w dwóch kolorach tworzą niezwykle atrakcyjną dla oka (a zwłaszcza podniebienia!) całość. Potrawa delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna! Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki bulionu drobiowego 2/3 szklanki ryżu(...)parówki Garść zielonej fasolki szparagowej* Garść żółtej fasoli szparagowej* Cebula Łyżka oleju rzepakowego *Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy. Nasza fasolka była jeszcze z zapasów letnich (niestety ostatnia porcja:(() Cebulę obieramy i siekamy na kosteczkę. Patelnie rozgrzewamy wraz z olejem. Kiedy jest już rozgrzana wrzucamy cebulkę i obsmażamy na złoty kolor. W między czasie kroimy parówkę
Kolizje SmakówNiestety pogoda nas nie rozpieszcza... W Krakowie ciągle pada, jest szaro i ponuro. Więc dzisiaj coś na poprawę humoru i rozgrzanie w ten jesienny dzień. Fasolka według domowego przepisu, odpowiednio aromatyczna, nie tłusta, jednym słowem idealna;) Serdecznie zapraszam do wypróbowania;) Składniki: 500 gram fasolki Jasiek 700 gram kiełbasy 4 duże cebule 200 gram przecieru pomidorowego 3 pomidory 2 łyżeczki tymianku(...)pieprz wegeta domowa 4 liście laurowe 5 ziarenka ziela angielskiego szczypta ostrej papryki szczypta cukru odrobina oliwy do smażenia Wykonanie: Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy ją dobę. Po tym czasie odlewamy wodę i wlewamy nową, delikatnie solimy, dodajemy wegetę i gotujemy około 45 minut. W między czasie kroimy w kostkę kiełbasę a cebulę w piórka, razem podsmażamy na odrobinie
Krakowskie smaki Anisięgam po warzywa bo wiem, że zapełnię się nimi na tyle by wytrwać do wieczora ;) A z drugiej strony na pewno się nimi nie przejem. Ostatnio ulubione brokuły zastąpiłam fasolką szparagową. Przyprawiłam ją na ostro i podałam z jajkiem. Wyszło takie pyszne na jakie wygląda :) szklanka mrożonej fasolki szparagowej szczypta soli łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno 1/8 łyżeczki cayenne(...)łyżeczki wędzonej papryki hiszpańskiej łyżka posiekanej świeżej pietruszki kilka kropel soku z cytryny odrobina zielonego tabasco jajko kilka kropel oliwy szczypta soli i pieprzu Fasolkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Olej lniany mieszamy z przyprawami, posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny. Jajko możemy zrobić sadzone ale ja wolę ugotować je w folii. W tym celu odcinamy kawałek folii
Mienta blogmięso albo pyszne ciacho , zawsze wybierałam to drugie!Teraz to się odmieniło ;)Mam dla Was przepis na pysznego , soczystego kurczaka w ziołach ugotowanego na parze i smaczną sałatkę z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów. SKŁADNIKI :* filet z kurczaka – 150 g* sól* pieprz* wędzona papryka mielona* estragon* oregano* fasolka szparagowa zielona – 100 g* suszone pomidory w oleju(...)minut do lodówki.Po tym czasie gotujemy go na parze do miękkości( jeśli nie mamy parowaru możemy śmiało użyć garnka z wodą i ustawionego na nim durszlaka ).Fasolkę szparagową podgotowujemy al dente.Pomidory kroimy w kawałki.Olej z pomidorów rozgrzewamy na patelni , wrzucamy posiekany czosnek , chwilkę razem mieszamy.Dodajemy odsączoną fasolkę i pokrojone pomidory.Przesmażamy kilka minut.Podajemy gorące z ugotowanym mięsem.Całość
Ostra na Słodkosobie ostrość co nie każdy lubi. Jest na to bardzo prosty sposób, robię je na parze tracą swoją ostrość ale nadal są pyszne i chrupiące. pojawiła już się też fasolka szparagowa więc spotkała się razem z rzodkiewką na parowarze bambusowym. Dołączyły do tego liście botwinki oraz krewetki.SKŁADNIKI: przepis autorskipęczek rzodkiewek dwie garście fasolki szparagowejgarść liści botwinki(...)sól różowa (można zastąpić morską)oliwa 2 łyżki czosnek 1 ząbekświeżo zmielony pieprz płatki chili zmielone oliwa do skroplenia SPOSÓB WYKONANIA:- rzodkiewki myjemy odcinamy liście, z fasolki obcinamy końcówki- układamy na parowarze (ja używam bambusowego) gdy woda już paruję i parzymy warzywa ok 6-7 minut, aby były jeszcze chrupie po zestawieniu je z wody lekko solę
Basia w kuchniSzybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)łyżka oleju Makaron Przyprawy: przyprawa meksykańska, sól Nastawiamy wodę i gotujemy dowolny makaron w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka będzie podsmażona to wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy. Do usmażonego mięsa dorzucamy pomidory oraz przyprawę. My dajemy całe opakowanie
Kolizje Smakówpłatków chili (można pominąć) Stir fry: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego(...)łyżeczki płatków chili (można pominąć) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy'; document.write(" "); Przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy niepotrzebne błonki i kroimy w średnią kostkę. Cebulę kroimy na półplasterki. Brokuł
Poezja smakujako kolacja na ciepło, obiad, a nawet śniadanie. Zapiekanka na pełnoziarnistej tortilli, którą w zasadzie możecie wypełnić takimi dodatkami, na jakie macie ochotę. Ja przygotowałam dla Was propozycję z fasolką szparagową, papryką i wędliną. Ale możecie spróbować także w wersji z np. tuńczykiem i czerwoną cebulką, albo z samymi warzywami. Tutaj ogranicza Was tylko wyobraźnia. Całe danie jest proste(...)jakie lubię najbardziej Zapraszam do wypróbowania Składniki (2 porcje): 1 tortilla pełnoziarnista, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 jajka, 1/2 kulki mozzarelli light (około 60g), 2 plastry wędliny z indyka, garść fasolki szparagowej mrożonej, 1/2 żółtej papryki, szczypta suszonego oregano i suszonej bazylii. Sposób przygotowania Najpierw placek tortilli posmaruj koncentratem pomidorowym. Później paprykę pokrój w kostkę. Następnie paprykę i mrożoną fasolkę podgrzej
Natka PietruszkiFasolka po bretońsku to bardzo popularne danie w naszym kraju. Z pewnością wiele z Was pamięta jak nasze mamy czy babcie przygotowały fasole po bretońsku w rodzinnym domu. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pl