fasolka - 6917 przepisów (strona:70/462)

Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę 88

Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – wg przepisu mojej Babci. Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – Składniki na garnek o pojemności 5litrów Fasolka szparagowa 3/4 5-litrowego garnka Sól 1,5 łyżki Cukier 3 łyż The post Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą 85

Podczas nieobecności My, wyżeram to co lubię, a co niekoniecznie lubi on. Tak też i było z mieszanką kasz i strączków. Wyszperałam w lodówce jeszcze fasolkę szparagową, kupiłam fetę i już. Do tego porządna ilość oliwy i soku z cytryny. Tego typu dania idealnie sprawdzają się w pracy. Nie dość, że są pożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić(...)dzień wcześniej. Składniki: 100 g  mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za'atar (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 2 porcje) Z fasolki odcinamy brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy

Kardamonovy
Makaron po genueńsku 137

Pasta alla genovese to makaron z bazyliowym pesto, fasolką szparagową i ziemniakami. Połączenie składników może dziwić, bo rzadko kiedy jadamy ziemniaki z makaronem, ale ten przepis to stara liguryjska tradycja. I to naprawdę ma sens: ziemniaki gęstnieją, zmieniając się w słodkawą masę, do której przywiera pesto tworząc fantastyczny, aromatyczny sos. Po raz pierwszy spotkałam się z tym przepisem w książce(...)porcji : 3-4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: świeża bazylia – 30 g, około pół pęczka parmezan – 40 g czosnek – 2 ząbki oliwa – 50 ml fasolka szparagowa – 300 g ziemniaki – 250 g makaron razowy – 300 g sok z cytryny – 1-2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Bazylię, starty parmezan, czosnek i oliwę zblenduj

wiecejwarzyw.pl
Duszona fasolka z pomidorami 124

Duszenie to bardzo fajny sposób na przygotowanie fasolki. W ten sposób nabiera fantastycznego aromatu i smakuje rewelacyjnie na obiad z kawałkiem ryby lub białego mięsa, lub jako lekka kolacja na zimno. Dodatek filecików anchois sprawia, że danie ma charakterystyczny lekko rybny smak. Wszystkie składniki komponują się ze sobą idealnie. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a obiad pod przykrywką robi się(...)Wypróbujcie koniecznie! Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 200 g czosnek – 2 ząbki fileciki anchois – 30 g pomidory w puszce, krojone – 400 g chilli świeże lub mielone – ½ sztuki lub łyżeczki rozmaryn suszony – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Fileciki razem z olejem i pokrojonym w plasterki czosnkiem podsmaż delikatnie

wiecejwarzyw.pl
Fasolka z boczkiem i tymiankową posypką 90

Fasolka, chrupiący boczek i aromatyczna posypka. Smakuje obłędnie. Przepis dla leniwych i osób, które twierdzą, że mają 2 lewe ręce do gotowania. Szybki obiad, lekka kolacja. Wracając z pracy kupcie fasolkę szparagową i resztę składników i do dzieła. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 20-30 minut Składniki: fasolka szparagowa – 300 g boczek wędzony – 60 g bułka tarta(...)łyżki tymianek suszony – 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek pokrojony w wąskie paski, nie dodawaj dodatkowego tłuszczu. Kiedy boczek będzie ładnie przyrumieniony i skwierczący przełóż go na oddzielny talerz, a na tłuszczu który został po smażeniu boczku podsmaż delikatnie bułkę tartą, dodaj tymianek. Wymieszaj

wiecejwarzyw.pl
Cukiniowe leczo z kaszą i fasolką szparagową 134

Kolejne danie z użyciem Lunch mixu Kupiec. Cukiniowe leczo z kaszą i fasolką to moja propozycja na smaczny i sycący obiad .   2 nieduże cukinie (żółta i zielona) 1 czerwona papryka 1 pomidor malinowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g fasolki szparagowej 100 g lunch mixu Kupiec 400 g mielonego mięsa z indyka sól  pieprz zioła śródziemnomorskie curry(...)łyżki oleju    Mix ziaren ugotować wg instrukcji na opakowaniu (czas gotowania  20 minut ). Fasolkę szparagową ugotować aldente w osolonej wodzie,odcedzić i pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać czosnek, mielone i podsmażyć. Pomidora obrać i pokroić, dodać do mięsa, przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem po czym dodać paprykę pokrojoną

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową (Insalata di patate e fagiolini) 170

Sałatka ziemniaczana, niby nic specjalnego, prosta, zwykła, ale poprzez dodatek kilku składników, może zamienić się w wyśmienite danie. Natka pietruszki, szczypiorek, koperek oraz fasolka szparagowa w połączeniu z ziemniakami, czosnkiem i suszonym oregano tworzy niesamowicie aromatyczn ą  sałatkę pełn ą  smaku i aromatu.  Jeżeli lubicie sałatki ziemniaczane, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na   śródziemnomorską sałatkę(...)dell’ insalata di patate mediterranea , in cui come ingredienti principali troverete la feta, le olive e i pomodorini secchi.  Buon appetito ;) SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy extravergine d'oliva 1 łyżeczka suszonego oregano natka pietruszki szczypiorek koperek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Casarecce z selerem, dynią i fasolką z cheddarem i natką 106

Makaron casarecce z warzywami podany z tartym cheddarem i świeżą natką. W daniu wyczuwalny jest seler, słodka dynia i charakterystyczny smak zielonej fasolki. Do tego czosnek i suszone pomidory, obowiązkowo dla aromatu i smaku. Bardzo aromatyczne, warzywne danie. Wszystko doprawione papryką, vegetą i lubczykiem. Smaczny, szybki obiad w tygodniu. Makaron u nas zawsze się sprawdzi, są chętni, a danie szybko(...)znika z talerzy. Do makaronu z warzywami można dodać także słodkie koktajlowe pomidorki, chili, kawałki kurczaka lub kiełbasę, kukurydzę i marchew. Casarecce z selerem, dynią i fasolką z cheddarem i natką   SKŁADNIKI: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory seler cięty w zalewie ze słoika – 3 łyżki garść mrożonej dyni – kostka garść zielonej fasolki ciętej garść

Zasmakuj Kuchni
Czwartek: Pęczotto z grzybami i groszkiem 110

Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami. Sycący pęczak z zielonymi warzywami, dobrze wypieczonym kurczakiem i smażonymi, aromatycznymi boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie(...)tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku

Niedzielny kucharz
Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową 126

Bardzo szybka, lekka przystawka z podsmażonych z czosnkiem krewetek, z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii i zielonej fasolki. Danie przygotujemy w 15 minut. Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku ½ papryczki chili 1 szalotka 400g krewetek królewskich 250g pomidorków koktajlowych 250g fasolki zielonej lub żółtej sól, czarny pieprz łyżka masła garść świeżej bazylii Sposób przygotowania : Ugotować(...)fasolkę w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzić. Krewetki obrać z pancerzy. Wyciągnąć jelito i opłukać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać przekrojone na pół pomidorki

Pyry na Gaz
Zupa jarzynowa z pulpetami 161

Kolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki(...)dowolnego bulionu 2 gaście posiekanej natki pietruszki 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 łyżka mielonego lnu 3 łyżki śmietany 18% sól,pieprz Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki, dałam żółtą i zieloną. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. W średnią kostkę pokroić ziemniaki i kalarepę. Do garnka wlać bulion i zagotować. Do bulionu wrzucić fasolkę szparagową, cebulę

Monia miesza i gotuje
Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II 613

fazie. Składniki na 8 porcji lub 16 przekąsek: 960 g filetu z indyka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 250 g startej dynii/kapusty 150 g fasolki szparagowej/papryki 2 garście szpinaku - opcjonalnie sól, pieprz, curry oregano/tymianek/zielona pietruszka lub inne ulubione przyprawy Przygotowanie: filet indyka zmielić razem z cebulą i czosnkiem dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej(...)kapustę poszatkować), fasolkę szparagową obgotować przez 5 minut (paprykę pokroić w małą kostkę) masę doprawić solą, pieprzem, dodać zioła i wymieszać z dynią foremkę wysmarować olejem. Wyłożyć warstwę mięsa, ułożyć połowę fasolki szparagowej, następną warstwę mięsa i resztę fasolki, na wierzchu mięso piec w 190*C 45 minut podawać na gorąco z dodatkiem warzyw lub w plastrach na zimno jako

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 167

Lato bezpowrotnie przeminęło, ale pogoda wciąż nas rozpieszcza. Na straganach pojawiły się już jesienne warzywa. Wciąż można dostać jednak fasolkę szparagową. To ostatni dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku łyżka soli pieprz do smaku(...)pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Wsypujemy łyżkę soli i gotujemy przez 10 minut (od zagotowania). Po tym czasie dodajemy oczyszczone i pokrojone w ok. 2-centymetrowe kawałki fasolki. Doprawiamy zupę majerankiem i pieprzem do smaku. Gdy warzywa zmiękną zupę wyłączamy. Na talerzu można ją dodatkowo posypać natką pietruszki

Dieta bez mleka
Szybka fasolka po bretońsku 142

Danie typowo chłopskie albo studenckie.  Dużo mięcha, duża porcja. Dobre do odgrzania, schowania w słoikach :) Przepis ze strony  KwestiaSma ku Składniki 2 puszki fasolki w zalewie 250 g boczku 300g kiełbasy (ok. 1,5 laski)  1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty przyprawy : 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, pieprz Zagotować(...)fasolkę razem z zalewą, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem kilka minut. Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w polplasterki kiełbasę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez

W kuchni bez szafek