Zupa fasolkowa Zupa fasolkowa to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziego i kurkumy, a całość zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie(...)ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 liście laurowe sól 100 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać
WSZYSTKO SMACZNEZupa fasolkowa Zupa fasolkowa to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziego i kurkumy, a całość zabielona śmietaną. Pyszna zupa idealna na ciepłe dni Polecam wypróbować Przepis na 3-4 porcje dania Zupa fasolkowa SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 2 marchwie(...)ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 400 g zielonej fasolki szparagowej 100 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koperku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 liście laurowe sól 100 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać
WSZYSTKO SMACZNEcytryny, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy takie oliwki wymieszamy z sosem, są już praktycznie gotowe do podania. Można je nakładać łyżką lub postawić obok wykałaczki. 600-800 g fasolki szparagowej, 3-4 łyżki obranych pistacji, 2 łyżki startego parmezanu, mała doniczka bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek, mały ząbek czosnku, sól Fasolka szparagowa króluje teraz na straganach. Nie znam nikogo(...)Jest doskonałym dodatkiem do niemal każdego dania. Zamiast podawać ją z bułką – możemy zrobić do niej pistacjowe pesto. Poznałam tę kombinację u Nigelli i jest świetna. Wystarczy obciąć fasolce końcówki i ugotować ją tak, jak lubicie – na miękko lub al dente – w osolonym wrzątku z dodatkiem połowy ząbka czosnku. Następnie blenderem należy zmiksować składniki pesto: pistacje, liście
Poezja smakugorąco! Puff – jak gorąco! W takie upały nikomu nie chce się gotować, a co dopiero jeść… W takiej sytuacji polecam makaron z cukinią, pomidorem i fasolką, który idealnie nasyci w upalne dni. Uwielbiam połączenie fasolki szparagowej z pomidorami. Dla mnie kwintesencją lata jest kiedy pomidory są cudownie dojrzałe i pachnące słońcem, cukinia miękka i słodka, a fasolka rozpływająca(...)domu. Ale wiecie co jest najlepsze? Danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że nie zgrzejemy się w gorącej kuchni. Zobaczcie sami! Artykuł Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkaDzień dobry kochani :-) Dziś mam dla Was przepis na dodatek do obiadu z fasolką szparagową w roli głównej. Mam nadzieję, że ją lubicie ? Tym razem zrobiłam z dodatkiem czosnku, oregano i bułki tartej. Czosnek zrobił dużą robotę, bo fasolka nabrała wyrazistości, nawet mój syn, jak nie przepada za nią, to tym razem zjadł dużą porcję, bo mu bardzo smakowała. Polecam(...)miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3-4 porcje: około 700 - 800 g fasolki szparagowej 3 żabki czosnku oregano bułka tarta łyżka masła sól pieprz 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy, aż będzie al'dente. Odcedzamy. 2. W większym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy chwilkę, dorzucamy fasolkę, oregano i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą
kruche babeczkiZapraszamy Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu fasolowe curry z młodą kapustą :) Składniki na fasolowe curry: – 1 mała główka młodej kapusty (ok. 500g) – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 200 g zielonej fasolki szparagowej – 1 puszka czerwonej fasolki
Kuchenne Wariacjekilku dniach dość męczących upałów ochłodziło się, mogę dodać, że w końcu :D Z ogrodu mogę zbierać już konkretne plony. Cebula pięknie wyrosła, szpinak, już zaczęła się nawet fasolka szparagowa :D Bób czeka na zrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem(...)bułką tartą i masłem :D Tak podaną mogę jeść garściami :D Chyba nie trzeba się mocno rozpisywać jak przygotować taką przekąskę. Fasolkę po umyciu ugotować w osolonej wodzie. Gotować do miękkości. Podawać z bułką tartą przesmażoną na maśle. Fajny dodatek do obiadu. Można właściwie potraktować to danie jako obiad. Szybko i smacznie :D W piekarniku dziś siedzą kawałki z kurczaka
Pieprzyć z FantazjąPęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami. Sycący pęczak z zielonymi warzywami, dobrze wypieczonym kurczakiem i smażonymi, aromatycznymi boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie(...)odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku
Niedzielny kucharzochotę na 10-cio minutowy patent na smaczną kolację na ciepło? :) To szpinak podsmażony ze sporą ilością czosnku, z dodatkiem pomidora, białej fasolki z puszki, natki pietruszki, doprawiony do smaku pikantną harissą . Danie jest rozgrzewające, satysfakcjonujące, a jednocześnie zdrowe i lekkie. Wymyśliłam je kilka miesięcy temu, kiedy w czasie remontu pokoju Tadzia mieszkaliśmy u moich rodziców kilkadziesiąt kilometrów(...)przywiezioną z domu. Aby zrobić na Mężu jeszcze większe wrażenie, usmażyłam dwa jajka sadzone i podałam oczywiście świeże pieczywo. Bardzo mu smakowało, więc teraz chętnie wracam do tego przepisu. Fasolka ze szpinakiem pomidorem i harissą Składniki / na 2 porcje: 2 łyżki z oliwy 1 opakowanie szpinaku baby 4 ząbki czosnku 1 dojrzały pomidor puszka białej fasolki 1 łyżeczka pasty harissa
Chilli Czosnek i OliwaCzyli obiad znienacka, podrasowany pod aktualne zachciewajki kulinarne Tradycyjna fasolka po bretońsku z wysuszonej fasoli "Jaś" wymaga zwykle dość sporego nakładu pracy i poświęcenia dłuższego czasu na jej wykonanie. Nie ma opcji by potrawę tę przygotować znienacka, bez wcześniejszego zaplanowania, bo fasola musi być co najmniej przez noc namaczana. Czasami jednak nachodzi mnie ochota na bretońską fasolkę na szybko(...)Sięgam wtedy po błyskawiczny odpowiednik tego dania, czyli "słoikowego gotowca" , którego następnie podrasowuję pod swój smak i aktualne zachciewajki. Od razu nadmienię, że używany zwykle przeze mnie "gotowiec" , czyli Fasolka po bretońsku z kiełbasą od PAMAPOL , wcale tak koszmarnie nie razi składem z etykiety. Na jej plus zaliczają się 3 BEZ-y :) BEZ MOM -mięsa oddzielanego mechanicznie, BEZ konserwantów oraz
Grunt to przepis!Jest to bardzo sycące danie. Można je przygotować gdy potrzebujemy właśnie takiego posiłku. Klopsiki, fasolka, pieczarki i makaron to bardzo smaczne połączenie. Do tego bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki nim danie nie jest mdłe. Fasolki użyłam od JAMAR , spełniła ona moje oczekiwania, jest bardzo smaczna i wysokiej jakości. Bardzo ją polecam. Zapraszam:) Składniki: Klopsiki: 30 dag fileta z kurczaka(...)smaku przyprawa do kurczaka do smaku bułka tarta do panierowania ewentualnie sól do smaku Dodatkowo : olej do smażenia i gotowania 25 dag pieczarek 25 dag makaronu rurki 1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś '' od JAMAR 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku zioła prowansalskie według uznania czarny pieprz mielony do smaku Wykonanie: 1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie
IzabelawkuchniFasolka po bretońsku to jedno z popularniejszych polskich dań znajdujących się w domowym menu niemal każdej polskiej rodziny. Fasolka po bretońsku to prosta, nieskomplikowana potrawa urzekająca swoim tradycyjnym smakiem, który przywodzi na myśl babcine kuchnie. Fasolka po Bretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także(...)puszki) 2 duże cebule przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu cząber, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz mielony Fasolka po Bretońsku - Sposób przygotowania: Groch płukamy i zalewamy zimna wodą - odstawiamy na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę, groch przekładamy do dużego garnka i zalewamy świeżą wodą (tak, aby zakryła fasolę). Dodajemy
Słodka StronaPyszny sposób na fasolkę z papryką w ostrym sosie chilli i ketchupie-polecam zimą do ryżu i nie tylko,przepis robiony w mojej rodzinie od wielu lat -ciągle do niego wracamy,spróbujcie sami! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 1 kg papryki 1 szkl.oleju 4 cebule ok łyżeczki papryki ostrej(do smaku) małe opakowanie ketchupu ostrego(nie całe) sos chilli ostry(...)małej butelce(nie cały) sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę obgotowujemy na pół miękko Paprykę pokroić w paski ,cebulę w półplasterki i podsmażyć w szklance oleju,dodajemy fasolkę i po trochę ketchupu i sosu chilli (dodajemy tyle ,żeby nam odpowiadało smakiem,ja daje nie cały ketchup i niecały sos,bo lubię pikantną fasolkę ale nie za mocno,więc dodawajcie po trochę
Swojskie jedzonkoFasolka po bretońsku to proste danie z fasoli w sosie pomidorowym znane na całym świecie. Zapraszam na domowy przepis na fasolkę po bretońsku. Dania z fasoli sa bardzo popularne szczególnie w okresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy(...)boczek wędzony przyprawy bulion Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć na patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniamój obiad. Nie dość, że ma ekspresowy czas przygotowania, brudzisz jedynie patelnię i garnek na makaron, to smakuje bosko! Nawet Młody zapytał kiedy go powtórzę i dlaczego tak mało fasolki. Mało, bo nie chciałam przedobrzyć, ale jak masz ochotę sypnij jej więcej, ja przynajmniej tak zrobię :) To co, zaczynamy! Składniki na 2 osoby: mięso z ok. 5 podudzi z kurczaka(...)oddzielić mięso z takich standardowych udek) nierafinowany olej kokosowy - do smażenia ok. 2 płaskie łyżeczki kurkumy świeżo zmielona u mnie sól himalajska świeżo zmielony pieprz 2 garści żółtej fasolki szparagowej - u mnie była mrożona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ok. 200 ml śmietanki kremówki 30% makaron albo ryż - u nas wygrał makaron barwiony sepią - można zamówić w sklepach internetowych
Blondynka Gotuje