Letnie leczo, ale tym razem z fasolką szparagową w roli głównej. Jakie było? jak dla mnie rewelacyjne. Fasolkę uwielbiam, resztę warzywa także, połączone w jednym garnku z aromatyczną kiełbaską, pycha. U mnie było na obiad i na kolację bo nie mogłam się oprzeć. 2 kiełbasy zwyczajne 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 30 dkg fasolki szparagowej żółtej(...)ząbek czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 kg pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego natka pietruszki pieprz czerwony olej rzepakowy Wykonanie: Fasolkę obieram i kroję na kawałki. Cebule kroję drobno i czosnek i przesmażam na oleju rzepakowym. Pomidory sparzam obieram ze skóry, kroję i dodaję do cebuli. Dodaję fasolkę, 250 ml wody
wesoła kuchniaDzień dobry :-) Dziś u nas pochmurno, ale może być, troszkę oddechy się przyda :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam leczo z fasolką szparagową. Tak sobie próbujemy z różnymi dodatkami, było już z marchewką i polecam, bo naprawdę dobre, teraz fasolka, bo kupiłam z myślą, że będzie jako dodatek do mięsa, ale chłopakom zamarzyło się leczo, a fasolka(...)osób, więc jeśli chcecie mniej to musicie zmniejszyć ilość składników :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 2 laski dobrej jakościowo kiełbasy 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 500 g fasolki szparagowej 2 cebule 2 większe cukinie 6-8 pomidorów sól pieprz natka pietruszki 1. Kiełbasę obieramy z jelita, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do większego garnka, podsmażamy
kruche babeczkiSkładniki : młoda fasolka szparagowa zielona lub żółta bułka tarta lub kaszka kukurydziana drobna sól woda Sposób wykonania : F asolkę myjemy, odcinamy końce ostrym nożykiem. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku. Garnek kładziemy na ogniu i gotujemy do miękkości. Gdy fasolka jest już miękka, odcedzamy, możemy ją odcedzić na durszlaku. Następnie wlewamy do ugotowanej fasolki trochę oleju(...)może to być olej rzepakowy tłoczony na zimno, ale równie dobrze może to być olej lniany lub oliwa z oliwek. Teraz posypujemy fasolką bułką tartą lub kaszką kukurydzianą drobną. Całość mieszamy, i podajemy gorącą. Taka fasolka doskonale nadaje się do drugiego dania z ziemniakami i np. kotletem mielonym. Możemy też ją zjeść jako osobne danie
Przepisy i porady kulinarneFasolka jest coraz tańsza. Zazwyczaj robię fasolkę z samą bułką, ale tym razem dodałam koperku. Świetnie smakowała mi taka wersja i dlatego i Wam ją polecam! Nie podaję ilości składników, bo akurat najlepiej dopasować do swoich potrzeb i preferencji. Składniki: fasolka szparagowa bułka tarta masło woda + sól siekany świeży koperek Sposób wykonania: 1. Odcinamy końcówki od szparagówki, fasolkę gotujemy(...)miękkości w osolonym wrzątku. 2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilkę rumienimy. W misce mieszamy fasolkę, zrumienioną na maśle bułkę tartą i siekany koperek. Smacznego
Kuchnia domowa AniGdyby nie udało Wam się kupić makaronu soba, użyjcie spaghetti z mąki pełnoziarnistej. Przepis na dresing pochodzi z bloga Jassicagavin.com Składniki: 100 g makaronu soba (2 porcje) 100 g fasolki szparagowej (garść) 100 g boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego(...)łyżka sosu sriracha lub 1/3 łyżeczki papryczki chili 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj półtora litra wody w garnku lub rondlu. Umyj fasolkę, odkrój końcówki, wrzuć do wrzątku, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 5 minut. Zdejmij pokrywkę, doprowadź wodę ponownie do wrzenia i włóż do garnka z fasolką makaron soba. Zmniejsz temperaturę
Niedzielny kucharzLiczba porcji : 2 Idealna równowaga smaków i tekstury: młode, słodkie ziemniaki doskonale komponują się z kwaskowym winegretem, a chrupiąca rzodkiewka i rukola stanowią wspaniałe tło dla kremowych ziemniaków i fasolki. Sałatkę najlepiej polać winegretem kiedy jest jeszcze ciepła, wtedy dressing wydobędzie z niej wszystkie smaki. Sałatkę można jeść na ciepło i na zimno. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej(...)małych Pęczek rzodkiewki 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy 2 jajka Garść rukoli Kilka łyżek siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej lub miodowej 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki mielonej lub utartej
Niedzielny kucharzFasolka szparagowa na słodko-kwaśno z warzywami Składniki: - 250g fasolki szparagowej - 1 papryka - 1 cebula - 1 marchewka - 2-3 liście kapusty białej - sól morska - pieprz ziołowy - 2 łyżeczki erytrolu/cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: - fasolkę ugotuj, - pozostałe warzywa pokrój w cienkie paski, wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego i smaż ok.10 minut, - wszystkie warzywa dopraw solą, pieprzem(...)erytrolem/cukrem, - do warzyw na patelni dodaj ugotowaną fasolkę, wymieszaj i duś na patelni jeszcze przez ok.5minut. SMACZNEGO! Wiosna już niebawem za oknem, następnie upragnione lato więc będzie można do tego przepisu wówczas użyć świeżej fasolki szparagowej, nie tej mrożonej. Pamiętajcie, że nawet z mrożonej danie wychodzi równie smaczne. Mając na myśli wiosnę od razu przychodzi nam do głowy wymiana
MintTastekurczaka. Najlepsze jest mięso z udek, bo jest bardziej soczyste i miękkie niż mięso z piersi, ale obojętnie jakiego użycie, na pewno będzie pyszne. Z posiekanym koperkiem i fasolką szparagową jestem pewna, że posmakuje każdemu. 4 udka pozbawione skóry i kości 4 duże ugotowane ziemniaki 200 g. fasolki szparagowej żółtej 0,5 puszki kukurydzy 100 ml mleczka kokosowego light(...)Udka pozbawić skóry i kości (wyluzować). Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę i zasypać przyprawą chińska 5 smaków. Odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Fasolkę pokroić w centymetrowe kawałki a ziemniaki w kostkę. Kolendrę utłuc w moździerzu razem z pieprzem ziołowym, czosnkiem i kurkumą. Koperek pokroić drobno. Na dużą patelnię wrzucić cebulę i lekko
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki pomysł na fasolkę. Pomyślałam, że podzielę się z Wami tym pomysłem, bo mimo tego, że jest niepozorny to fasolka jest tak dobra, że po prostu musicie ją zrobić i zjeść ze smakiem! Pomysł na fasolkę szparagową: - 500 g fasolki szparagowej żółtej - 2 łyżki masła - 4 łyżki mąki migdałowej (sproszkowane migdały, jeśli(...)masz mąki to po prostu zmiel w młynku migdały) - sól do smaku Na patelnię wrzuć masło, jak się rozpuści dodaj mąkę migdałową, jak się lekko zrumieni dodaj fasolkę i przesmaż przez 4-5 minut. Całość jest gotowa
SMYKWKUCHNIzdziwicie, że składniki, nawet te egzotyczne, są naprawdę łatwo dostępne. Składniki (na 2-3 porcje): 150g makaronu soba 1 średnia marchewka pół czerwonej papryki mała kolba kukurydzy 100g zielonej fasolki szparagowej 10g suszonych grzybów mung i shitake 2 dymki 3 łyżki oleju 3 łyżki ziaren sezamu sól do smaku Na sos słodko-kwaśny: 100ml soku z ananasa 50ml octu jabłkowego(...)ziemniaczanej 5 łyżek zimnej wody Do miseczki przekładamy grzyby i zalewamy je gorącą wodą, zostawiamy do napęcznienia – około 15 minut. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę obieramy, przycinamy końcówki fasolki. Kukurydzę kroimy w krążki – uwaga, potrzeba do tego ostrego noża i duży siły. Jak nie damy rady, można też obciąć jej same ziarna. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy
Smaczna StronaNietypowe risotto, bo w składzie ma fasolkę i sporo mięsa. Niesamowicie sycące i łatwe do zrobienia. Czas przygotowania : 10 minut Czas gotowania : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z panissą jest trochę zamieszania. Bo jeśli zaczniecie szukać na nią przepisu to możecie trafić na zupełnie inne danie, nie na risotto. Panissa to znana we Włoszech postna potrawa(...)języku angielskim. Risotto panissa występuje w dwóch odmianach. W rejonie Vercelesse ma konsystencję klasycznego, kremowego risotta, w okolicach Nawarry przybiera postać bardziej płynną, zbliżoną do zupy. Risotto z fasolką My chcemy Wam dzisiaj zaproponować odmianę Vercelesse, choć trochę zmienioną. Panissa dość znacząco różni się od innych potrwa w rodziny risotto, bo jest bardzo treściwa, zwiera sporo mięsa i… fasolkę
Niedzielny kucharzstanie się nią najeść. Nawet mój mąż, rozkochany w treściwym, obfitym obiedzie, był zadowolony, a to dla mnie najlepsza rekomendacja. Dzięki takim składnikom jak tuńczyk, jajka czy zielona fasolka szparagowa sałatka jest treściwa, zdrowa i satysfakcjonująca – dla mnie może śmiało zastąpić obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średniej wielkości sałaty rzymskie około 12 dojrzałych pomidorków koktajlowych dużą garść(...)zielonej fasolki szparagowej puszka tuńczyka 2 duże jajka Na dressing: 2 łyżeczki ziarnistej musztardy 2 łyżki białego octu winnego szczypta cukru 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Fasolkę szparagową oczyszczamy z ogonków, myjemy i gotujemy w dobrze osolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo
Smaczna StronaBardzo sycące danie z fasolki szparagowej. Przygotowuję go tak samo jak bigos zamieniając tylko kapustę na fasolkę. Podaję przykładowe ilości składników. 40 dag szynki wieprzowej 40 dag pieczeni wołowej 20 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 10 dag smalcu 1 - 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka przyprawy typu(...)Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 1,5 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 1,5 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól szczypta kwasku cytrynowego Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością
Praktyczna pl