Fasolkę tym sposobem robiłam pierwszy raz na Festiwal. Zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie z bułką tartą. Przepis na tyle mnie urzekł, że pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam. Polecam, odkryjcie fasolkę na nowo :) Przepis zapożyczony od Turcja od kuchni. Taze fasulye zielona fasolka na sposób turecki SKŁADNIKI: 0,5kg zielonej fasolki (może być szparagowa) 3 duże pomidory(...)duża cebula 2 zielone papryki sól pół łyżeczki cukru pieprz kumin tymianek papryka Pul Biber jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne oliwa A jak to zrobić: Fasolkę myjemy, odcinamy końce i łamiemy na drobne części.Gotujemy w lekko osolonej wodzie (aby lekko zmiękła). W tym czasie kroimy cebule, paprykę i pomidory bez skórki. Do niedużego garnka wlewamy
Kuchnia w opałachKlasycznie większość z nas je fasolkę szparagową ugotowaną i polaną bułką tartą podsmażaną na masełku..A ja dziś polecam nową wersję fasolki szparagowej :)Fasolka szparagowa na ciepłoSkładniki:2 szklanki pokrojonej fasolki szparagowej2 laski kiełbasy śląskiejłyżka mąkipół łyżki masłałyżka przecieru pomidorowegomajeraneksól pieprzPrzygotowanie:Umytą fasolkę szparagową kroimy na małe kawałeczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Kiełbaską kroimy na drobne(...)dodajemy mąkę i mieszamy. Po połączeniu się masła i mąki wlewamy pół szklanki zimnej! wody i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i całość trzeba zagotować. Do tak przygotowanego sosu wsypujemy fasolkę i kiełbaskę. Doprawiamy do smaku: majerankiem, solą i pieprzem i gotujemy :)Pyszna ze świeżym pieczywem ;) Mniam
Lawendowe NieboJeśli została Wam z obiadku ugotowana fasolka szparagowa i nie wiecie co z nią zrobić to polecam tą sałatkę. Bardzo prosta a jaka smaczna. składniki: 350 g ugotowanej fasolki żółtej 1-2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów 70 g fety Ugotowaną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam ugotowaną z poprzedniego dnia, trzymałam ją w lodówce. Następnie(...)fasolki dodać pesto i dokładnie wymieszać. Potem rozkruszyć fetę i ponownie dokładnie wymieszać i gotowe. Pyszna i prosta sałateczka, wspaniale smakuje na zimno z fasolką prosto z lodówki. Polecam też: Fasolkę szparagową w sosie pomidorowym
Monia miesza i gotujeFasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą. Danie z białej fasoli Jaś z pomidorami, doprawione suszonym majerankiem i wędzoną papryką. Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g fasoli Jaś 500g kiełbasy 250g boczku wędzonego 800g pomidorów krojonych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)czosnek. Całość chwilę smażymy. 4. Do miękkiej fasoli przekładamy zawrtość patelni. Dodajemy pomidory, passatę, koncetrat i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. 5. Fasolkę ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi
karolgotujePrawdziwe angielskie śniadanie składa się zwykle z jajek w dowolnej postaci (najczęściej sadzone), fasolki w sosie pomidorowym, bekonu, kiełbasek, placków ziemniaczanych hash browns, podsmażonych grzybów, grillowanych pomidorów i pieczywa (najczęściej tostów). Mojej rodzinie serwuje swoją wersję angielskiego śniadania, którą zamawiają sobie prawie w każdy weekend Polecam i Wam do wypróbowania! Składniki: hash browns – przepis tutaj kiełbaski lub parówki roślinne(...)fasolka w sosie pomidorowym puszka fasolki połówka małej cebuli 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia sól i pieprz czarny mielony (do smaku) grzyby portobello pieczone – przepis tutaj (opcjonalnie) Wykonanie: Placki ziemniaczane hash browns przyrządzam według tego przepisu . Gdy one się smażą, to gotuję
Lamarida.plvotes) Potrawka z kalafiora, fasolki i młodych ziemniaczków Pyszna duszona potrawka w wersji wege, choć nie to było moim celem Doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnego dania. Uwielbiam takie jednogarnkowce, proste i szybkie do przygotowania. Łagodny maślano śmietankowy sos sprawia że trafia w gusta wielu osób, a szczególnie dzieci. Polecam , wypróbuj może i Ty polubisz składniki(...)osoby: 1/2 małego kalafiora 0,5 kg malutkich świeżych ziemniaków lub pokrojonych większych 0,5 kg fasolki szparagowej 2 duże łyżki masła 2 duże łyżki mąki pszennej około 1,5 – 2 szklanki mleka 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki oskrob, fasolkę potnij na małe odcinki. Jeśli
Ogrodnik w podróżyZacznę od tego, że opcji tej sałatki może być sporo. Można do niej użyć młodych ziemniaków, starych, mrożonej fasolki lub tej świeżej, dobrze sprawdzą się różnego rodzaju zioła, inne rodzaje cebul – to co akurat macie pod ręką. Na początku miałam ambitny plan zrobienia jej ze świeżym groszkiem, ale akurat wyszedł z targu. Później chciałam ją zrobić z konserwowym(...)mojej czarodziejskiej szafie znalazłam fasolkę szparagową w puszce. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, jest super. Zróbcie z czym chcecie. Składniki: 10 młodych ziemniaków duża garść rukoli pół puszki fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Ziemniaki obieramy, większe kroimy
Kardamonovydobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem. Składniki(...)żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 słoików po 500 ml) Fasolkę myjemy
KardamonovyPodczas nieobecności My, wyżeram to co lubię, a co niekoniecznie lubi on. Tak też i było z mieszanką kasz i strączków. Wyszperałam w lodówce jeszcze fasolkę szparagową, kupiłam fetę i już. Do tego porządna ilość oliwy i soku z cytryny. Tego typu dania idealnie sprawdzają się w pracy. Nie dość, że są pożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić(...)dzień wcześniej. Składniki: 100 g mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za’atar (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 2 porcje) Z fasolki odcinamy brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy
KardamonovyMakaron z fasolką szparagową i pesto powstał głównie dlatego, że miałam zalegające pesto z suszonych pomidorów i resztkę sera bursztyn. Chciałam także do obiadu dorzucić coś sezonowego i wyszło to co wyszło. Szybko zrobione, szybko zjedzone. Tola aktywnie także w tym uczestniczyła, makaron – wiadomo. Jeżeli lubicie klimaty śródziemnomorskie, róbcie na zdrowie. Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej(...)makaronu (ja użyłam penne) 2 czubate łyżki pesto z suszonych pomidorów kawałek parmezanu lub sera bursztyn sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Fasolkę gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony makaron i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy pesto, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem. Podobne przepisy: Makaron z cukinią
Kardamonovygałązki rozmarynu, estragonu, tymianku, bazylii, mięty i natki pietruszki ? starta skórka i sok z 1 cytryny ? 20 ml białego wina ? sól, pieprz do smaku ? oliwa do posmarowania pergaminu Fasolka ? 100 g fasolki szparagowej ? 3-4 suszone pomidory ? 1 ząbek czosnku ? 3 łyżki oleju ? 40 ml białego wina ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 łyżki startego parmezanu Wykonanie: ? Wyciąć kwadrat pergaminu(...)filet z łososia, posypać solą, pieprzem. ? Polać sokiem z cytryny i winem, posypać startą skórką z cytryny. ? Całość zawinąć jak cukierek i piec 17 minut w temp. 200 st.C. ? Fasolkę szparagową ugotować al dente w posolonej wodzie. ? Wrzucić fasolkę na rozgrzany olej razem z czosnkiem i pomidorami drobno pokrojonymi. ? Podlać winem i sokiem z cytryny, doprawić. Posypać parmezanem i lekko
To co kochambogactwem witamin. Dobrze, że istnieją mrożonki, które nie zmieniają walorów odżywczych warzyw i są najlepszym półproduktem do wykorzystania nie w sezonie. Zamrażarka mojej mamy skrywa takie właśnie cudeńka, oprócz fasolki szparagowej, groszek zielony, truskawki i jagody. Faolka szparagowa to moje ulubione warzywo strączkowe. Latem mogę jeść ją codziennie, najlepiej z masełkiem i jajkiem sadzonym. Moja dzisiejsza propozycja to dodatek zielonego(...)sosu, ? la pesto, na bazie zielonej pietruszki, szcypiorku, koperku i orzechów włoskich. Wyjątkowy smak fasolki doceniła nawet Monika, która nie jada szczypiorku i koperku, a tutaj nie wyczuła ich obecności. Składniki: ? 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej ? kilka pomidorków koktajlowych Zielony sos ? po małym pęczku pietruszki, szczypiorku i koperku ? garść orzechów włoskich ? sok z 1/2 cytryny ? 4 łyżki oliwy
To co kochamPrawdziwe angielskie śniadanie składa się zwykle z jajek w dowolnej postaci (najczęściej sadzone), fasolki w sosie pomidorowym, bekonu, kiełbasek, placków ziemniaczanych hash browns, podsmażonych grzybów, grillowanych pomidorów i pieczywa (najczęściej tostów). Mojej rodzinie serwuje swoją wersję angielskiego śniadania, którą zamawiają sobie prawie w każdy weekend Polecam i Wam do wypróbowania! Składniki: hash browns – przepis tutaj kiełbaski lub parówki roślinne(...)fasolka w sosie pomidorowym puszka fasolki połówka małej cebuli 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia sól i pieprz czarny mielony (do smaku) grzyby portobello pieczone – przepis tutaj (opcjonalnie) Wykonanie: Placki ziemniaczane hash browns przyrządzam według tego przepisu . Gdy one się smażą, to gotuję
Lamarida.plostatnim poście obiecałam Wam dania z przepisów Yotama Ottolenghiego. A dzisiejsza sałatka z cukinią, fasolką, mozzarellą i czosnkowymi grzankami, podana na ciepło jest jedynie inspirowana Y. Ottolenghi. Nie trzymałam się wiernie przepisu, bo jak zwykle lubię puścić wodze fantazji...kulinarnej! Zrezygnowałam z octu z czerwonego wina. Długi makaron zastąpiłam fasolką szparagową. Dla szybszego uczucia sytości dodałam czosnkowe grzaneczki(...)ryżem i kieliszkiem czerwonego wina! Sałatka z cukinią inspirowana przepisem wg Ottolenghi: Składniki : 250 g fasoli szparagowej( makaron u Y. O.) 250 ml rosołku lub wody do ugotowania fasolki 3 średnie cukinie sól, przyprawy olej do smażenia 1 łyż. octu z czerwonego wina( u mnie bez) 200 g mozzarelli Na grzanki z czosnkiem : 2 kromki chleba 1- 2 ząbki czosnku
dolcevitainmykitchenChoć lubię gulasz w wersji tradycyjnej, lubię również eksperymentować. Zamiast gotować fasolkę osobno dodałam ją do gulaszu. Wyszło smacznie! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1/2 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 2 marchewki 1 duża cukinia sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plastry lub półplastry(...)fasolkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do zarumienienia. Dodajemy cebulę i cukinię, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy fasolkę. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę. dania obiadowe, szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa
Szefowa kuchni