dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem. Składniki(...)żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 słoików po 500 ml) Fasolkę myjemy
KardamonovyPodczas nieobecności My, wyżeram to co lubię, a co niekoniecznie lubi on. Tak też i było z mieszanką kasz i strączków. Wyszperałam w lodówce jeszcze fasolkę szparagową, kupiłam fetę i już. Do tego porządna ilość oliwy i soku z cytryny. Tego typu dania idealnie sprawdzają się w pracy. Nie dość, że są pożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić(...)dzień wcześniej. Składniki: 100 g mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za’atar (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 2 porcje) Z fasolki odcinamy brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy
KardamonovyMakaron z fasolką szparagową i pesto powstał głównie dlatego, że miałam zalegające pesto z suszonych pomidorów i resztkę sera bursztyn. Chciałam także do obiadu dorzucić coś sezonowego i wyszło to co wyszło. Szybko zrobione, szybko zjedzone. Tola aktywnie także w tym uczestniczyła, makaron – wiadomo. Jeżeli lubicie klimaty śródziemnomorskie, róbcie na zdrowie. Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej(...)makaronu (ja użyłam penne) 2 czubate łyżki pesto z suszonych pomidorów kawałek parmezanu lub sera bursztyn sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Fasolkę gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony makaron i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy pesto, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem. Podobne przepisy: Makaron z cukinią
Kardamonovygałązki rozmarynu, estragonu, tymianku, bazylii, mięty i natki pietruszki ? starta skórka i sok z 1 cytryny ? 20 ml białego wina ? sól, pieprz do smaku ? oliwa do posmarowania pergaminu Fasolka ? 100 g fasolki szparagowej ? 3-4 suszone pomidory ? 1 ząbek czosnku ? 3 łyżki oleju ? 40 ml białego wina ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 łyżki startego parmezanu Wykonanie: ? Wyciąć kwadrat pergaminu(...)filet z łososia, posypać solą, pieprzem. ? Polać sokiem z cytryny i winem, posypać startą skórką z cytryny. ? Całość zawinąć jak cukierek i piec 17 minut w temp. 200 st.C. ? Fasolkę szparagową ugotować al dente w posolonej wodzie. ? Wrzucić fasolkę na rozgrzany olej razem z czosnkiem i pomidorami drobno pokrojonymi. ? Podlać winem i sokiem z cytryny, doprawić. Posypać parmezanem i lekko
To co kochambogactwem witamin. Dobrze, że istnieją mrożonki, które nie zmieniają walorów odżywczych warzyw i są najlepszym półproduktem do wykorzystania nie w sezonie. Zamrażarka mojej mamy skrywa takie właśnie cudeńka, oprócz fasolki szparagowej, groszek zielony, truskawki i jagody. Faolka szparagowa to moje ulubione warzywo strączkowe. Latem mogę jeść ją codziennie, najlepiej z masełkiem i jajkiem sadzonym. Moja dzisiejsza propozycja to dodatek zielonego(...)sosu, ? la pesto, na bazie zielonej pietruszki, szcypiorku, koperku i orzechów włoskich. Wyjątkowy smak fasolki doceniła nawet Monika, która nie jada szczypiorku i koperku, a tutaj nie wyczuła ich obecności. Składniki: ? 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej ? kilka pomidorków koktajlowych Zielony sos ? po małym pęczku pietruszki, szczypiorku i koperku ? garść orzechów włoskich ? sok z 1/2 cytryny ? 4 łyżki oliwy
To co kochamPrawdziwe angielskie śniadanie składa się zwykle z jajek w dowolnej postaci (najczęściej sadzone), fasolki w sosie pomidorowym, bekonu, kiełbasek, placków ziemniaczanych hash browns, podsmażonych grzybów, grillowanych pomidorów i pieczywa (najczęściej tostów). Mojej rodzinie serwuje swoją wersję angielskiego śniadania, którą zamawiają sobie prawie w każdy weekend Polecam i Wam do wypróbowania! Składniki: hash browns – przepis tutaj kiełbaski lub parówki roślinne(...)fasolka w sosie pomidorowym puszka fasolki połówka małej cebuli 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia sól i pieprz czarny mielony (do smaku) grzyby portobello pieczone – przepis tutaj (opcjonalnie) Wykonanie: Placki ziemniaczane hash browns przyrządzam według tego przepisu . Gdy one się smażą, to gotuję
Lamarida.plostatnim poście obiecałam Wam dania z przepisów Yotama Ottolenghiego. A dzisiejsza sałatka z cukinią, fasolką, mozzarellą i czosnkowymi grzankami, podana na ciepło jest jedynie inspirowana Y. Ottolenghi. Nie trzymałam się wiernie przepisu, bo jak zwykle lubię puścić wodze fantazji...kulinarnej! Zrezygnowałam z octu z czerwonego wina. Długi makaron zastąpiłam fasolką szparagową. Dla szybszego uczucia sytości dodałam czosnkowe grzaneczki(...)ryżem i kieliszkiem czerwonego wina! Sałatka z cukinią inspirowana przepisem wg Ottolenghi: Składniki : 250 g fasoli szparagowej( makaron u Y. O.) 250 ml rosołku lub wody do ugotowania fasolki 3 średnie cukinie sól, przyprawy olej do smażenia 1 łyż. octu z czerwonego wina( u mnie bez) 200 g mozzarelli Na grzanki z czosnkiem : 2 kromki chleba 1- 2 ząbki czosnku
dolcevitainmykitchenChoć lubię gulasz w wersji tradycyjnej, lubię również eksperymentować. Zamiast gotować fasolkę osobno dodałam ją do gulaszu. Wyszło smacznie! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1/2 kg fasolki szparagowej 2 duże cebule 2 marchewki 1 duża cukinia sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Mięso, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Marchew kroimy w plastry lub półplastry(...)fasolkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do zarumienienia. Dodajemy cebulę i cukinię, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy fasolkę. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa. 3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę. dania obiadowe, szynka wieprzowa, łopatka wieprzowa
Szefowa kuchniProste danie z fasolką szparagową w roli głównej. Taki sos z mięsa mielonego z pomidorami, doprawiony ziołami często robie do makaronu a tutaj makaron zastąpiłam fasolką. Sos można doprawić ulubionymi ziołami, można użyć świeżych lub suszonych. składniki: 1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona 1 cebula 500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę 500 ml gęstego przecieru pomidorowego sól(...)pieprz oregano bazylia wędzona papryka olej do smażenia Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i delikatnie zrumienić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Podczas gotowania doprawić sos do smaku przyprawami. Gotowy sos wymieszaćc z ugotowaną fasolką
Monia miesza i gotujeZupa z fasolki szparagowej to jedna z prostszych i smaczniejszych zup. Koniecznie z dodatkiem ziemniaków i zabielana śmietaną. Nie wymaga dużo pracy a smakuje praktycznie wszystkim Więcej przepisów na zupy znajdziecie tutaj . Przepis na zupę z fasolki szparagowej Składniki 0,5 kg ziemniaków 350 g fasolki szparagowej litr bulionu warzywnego 4 łyżki śmietanki 30% (48 g) 2 łyżki śmietany(...)smaku Czas przygotowania: 20 min + 25 minut gotowania Ilość : 2 litry zupy, czyli 8 porcji po 250 ml Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę . Następnie odcinamy końcówki fasolki szparagowej i kroimy ją na mniejsze kawałki około 1,5 cm . Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 25 minut na średnim ogniu. Ugotowaną zupę zabielamy śmietanką i śmietaną , a następnie
WegePrzepisZupa z fasolki szpargowej z dodatkiem warzyw i makaronu na bazie kości to smakowita propozycja, idealna na koniec lata. Taka zupz będzie ciekawą, pożywną i sycącą propozycją na obiad a także dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy. składniki na 4 porcje 2 kości na zupę lub 2 udka 500 g żółtej(...)fasolki szparagowej włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 5-6 małych ziemniaków 2 cebule olej do smażenia 100 g drobnego makaronu 200 g śmietany 18% pół pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Obraną cebulę drobno siekamy. Obraną
Smakowite DaniaSałatka z fasolką szparagową, jajkiem, pumperniklem i sosem koperkowym Dodatek fasolki i jajka sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca. Polecam zabrać ją do pracy na lunch:). 150g fasolki szparagowej 2 jajka 1/2 fileta z kurczaka + 1 łyżka oleju + przyprawa do kurczaka 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula 1 kromka pumpernikla sos koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek(...)czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżeczki suszonego koperku, sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w ćwiartki. Fileta kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i przyprawą. Fasolkę gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w krążki. Pumpernikiel rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy sosem. fasolka szparagowa, jajka, sos koperkowy, koper, koperek, czosnek, sos czosnkowy
Szefowa kuchni