fasolka - 6917 przepisów (strona:49/462)

Fasolka szparagowa z papryką marynowana na zimę 155

Smakiem fasolki mam zamiar cieszyć się cały rok, dlatego w tym roku do moich przetworów dołączyła ponownie fasolka szparagowa, której smak podkreślają dodane: żółta papryka, cebula i czosnek. Polecam również wersje fasolki marynowanej bez octu Składniki: ½ kg fasolki szparagowej żółtej 2 cebule 4 żółte papryki 1 główka czosnku Składniki na zalewę: ½ szklanki octu ½ szklanki cukru ½ szklanki oleju 4 łyżki soli(...)Wykonanie: Fasolkę oczyścić i ugotować na półmiękko i odcedzić. Paprykę i cebulę pokroić w krążki. Fasolkę przełożyć do wyparzonych słoików, przekładając papryką, cebulą i czosnkiem. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać warzywa, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Grillowany łosoś z sosem winnym z rabarbaru, puree ziemniaczanym i duszoną na maśle fasolką 130

się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości. Składniki (na 2 porcje): Grillowany łosoś: 300 gram filetu z łososia 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli(...)cebuli szczypta cukru 1 łyżka masła Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim: 4 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta soli i pieprzu Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami: 150 gram mrożonej fasolki szparagowej garść świeżych ziół: tajskiej bazylii, oregano i mięty 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli

Mango Papaja
Zupa jarzynowa 140

młodych warzyw rozpoczęty! Wczoraj udało mi się kupić w bardzo atrakcyjnej cenie młodą kapustę i pomysł na obiad już miałam w głowie. Zupa jarzynowa z młodej kapusty, z fasolką szparagową, groszkiem i koperkiem to najlepszy pomysł na wiosenny obiad. Taką zupę można przechowywać do dwóch dni. Jest bardzo syta, pachnie wiosną, wiosennym targiem z warzywami. Czego chcieć więcej? Na drugi(...)dzień jest jeszcze smaczniejsza.  Zupa jarzynowa z młodą kapusta, groszkiem i fasolką szparagową Składniki: 2 kości schabowe 2 korzenie pietruszki 3 marchewki 1/2 główki młodej białej kapusty 300 g fasolki szparagowej 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek koperku 4 liście laurowe 1 łyżka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pietruszkę i marchew obieramy ze skóry i kroimy

Moja smaczna kuchnia
Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański. 200

danie zawładnęło mną i moją kuchnią. Przynajmniej raz w tygodniu gotuję kilkulitrowy gar tej doskonałej potrawy. Za każdym razem jest to inna wersja. Raz z przewagą cukinii i fasolki szparagowej, innym razem jest w nim mnóstwo papryki, czasem tonie wręcz w pomidorach. Jest niesamowicie aromatyczny, bardzo bogaty w przeróżne smaki. Rośliny strączkowe zawierają duże ilości aminokwasu zwanego kwasem glutaminowym, który(...)Moje danie to propozycja, to inspiracja dla Was. Stwórzcie własne niepowtarzalne danie, a będziecie do niego powracać bardzo często. To do dzieła. WARZYWNY DAHL Z SOCZEWICĄ CZERWONĄ, ZIELONĄ I FASOLKĄ MUNG  Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1/2 szklanki fasolki mung (jeśli nie ma, można dać 1 szklankę zielonej soczewicy) 3 średnie cukinie (może być dynia

Naturalna Kuchnia
Śniadanie prawie brytyjskie 210

prawie robi sporą różnicę. Tak naprawdę jest to moja interpretacja jednego z najbardziej popularnych śniadań świata: kiełbaska, fasolka w sosie pomidorowym i jajko. Kiedy szykuje nam się naprawdę ciężki dzień z perspektywą późnego obiadu, takie śniadanie jest idealną opcją. Syta porcja na dwie osoby: Fasolka: - 1 średnia cebula - 0,5 - 1 papryczka chili z ziarenkami - 1 puszka fasolki białej wraz(...)podsmażenia Cebulkę kroimy w kostkę, papryczkę szatkujemy ( ilość zależy od upodobania ostrości w daniu ). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulkę z papryczkami. Kiedy będzie szklista dodajmy fasolkę wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, keczup, cukier i sól. Odparowujemy do uzyskania połowy objętości płynu. W tym czasie fasolka uzyska pożądaną ostrość i przejdzie smakiem pomidorów. Dodatkowo: - po dwa jajka

kawawszklance
Pieczona fasolka 195

Pieczona fasolka jest bardzo popularna w krajach anglosaskich. U nas króluje gotowana fasolka po bretońsku z mięsną wkładką. Ta jest bardzo do niej podobna – tyle, że pieczona. Przygotowywałam ją razem z mamą, która jest mistrzynią wszelkich fasolek. Czy była dobra? Powiem Wam, że każdy kto jej spróbował brał dokładkę. Danie proste, lecz pyszne i sycące. Zdjęcia prosto z gara(...)było czasu na sesję – każdy chciał ją jeść. Pieczona fasolka: 400 g – 500 g fasoli piękny Jaś 300 g – 400 g dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku

Poezja smaku
Fasolka po bretońsku - najlepsza! 101

FASOLKA PO BRETOŃSKU Fasolkę po bretońsku przyrządzam głównie w okresie jesienno-zimowym. Wtedy najbardziej mam na nią ochotę, głównie dlatego, że jest syta i mocno rozgrzewa. Do tego przyrządzając fasolkę dla całej rodziny, starcza nam ona na dwa, a nawet trzy dni, co też odciąża mnie od codziennego gotowania :) Co ważne, fasolka jest jeszcze smaczniejsza, kiedy trochę postoi i nabierze(...)większego aromatu. Fasolka jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Taka tradycyjna, szybka potrawa, którą warto raz za czasu przyrządzać. Ja nie dodaję zbędnych przypraw, bo sama smażona cebulka, kiełbasa i boczek nadadzą fasolce odpowiedni i niesamowity smak. Ważne aby składniki były dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek

Calzonella.com
Fasolka szparagowa na zimno 141

Mamy sezon na fasolkę szparagową, którą chyba każdy lubi. Najczęściej podawana jest z bułką tartą, ja bardzo lubię fasolkę w upały na zimno, jest rewelacyjna. Fasolka szparagowa na zimno Składniki: - 500 g fasolki szparagowej - 1/2 pęczka cebulki ze szczypiorkiem - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - ząbek czosnku - 2 łyżki octu balsamicznego z modeny - 3 łyżki oliwy - sól - pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową(...)trochę pieprzu, mieszamy i dodajemy 3 łyżki oliwy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy. Łączymy z chłodną fasolką, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Podajemy jako dodatek do mięsa, również wyśmienicie smakuje do dań z grilla. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Poniedziałkowy "fit" - Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem 162

Fasolka szparagowa dostępna jest w naszych sklepach przez cały rok. Osobiście jesienią i zimą wybieram zazwyczaj mrożoną mieszankę fasolki szparagowej, która to kryje żółtą i zieloną jej odmianę. Aby zachować jak najwięcej bezcennych wartości ukrytych w tym warzywie strączkowym polecam przygotowywać ją na parze. Nie ma wytłumaczenia, że ktoś nie ma parowaru, wystarczy durszlak metalowy czy też sito umieścić(...)pozwala zachować więcej wartości, a warzywa są o niebo smaczniejsze. Mam nadzieję, że to połączenie i Wam przypadnie do gustu i skusicie się na przygotowanie tej wariacji smakowej.  Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem   SKŁADNIKI : 250-300 g filetu z kurczaka 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bez glutaminianu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą na słodkiej fasolce szparagowej 122

wędzoną makrelą , której w życiu bym nie kupił aby zjeść ją od tak solo! Ale póki co, to nie jest żaden szoł i można taką sałatkę z młodą fasolką szparagową  zaserwować małemu i dużemu łasuchowi, a co! Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą, na słodkiej fasolce szparagowej Sałatę dekoracyjną rwiemy na mniejsza kawałki, z roszponki odrywamy korzonki, pomidorki koktajlowe kroimy(...)ćwiartki, a rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Kromki chleba pszennego kroimy na podłużne kawałki, wrzucamy do miski i polewamy solidnie oliwą . Świeżą fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej i osłodzonej cukrem wodzie. Obtoczone w oliwie pieczywo rozkładamy na blasze, a do tej samej miski wrzucamy delikatnie ostudzoną fasolkę i łyżkę masła , przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po rozpuszczenia się

Right Behind The Kitchen
Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową 144

Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że i Wam ten pomysł przypadnie do gusty i zawita na Waszych stołach. Myślę, że to kolejne szybkie i smaczne danie warte jest uwagi. Polecam.  Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową  SKŁADNIKI(...)makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego z łopatki 250 g fasolki szparagowej żółtej 300 ml wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej  sól i pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim  papryka ostra i słodka do smaku olej do przesmażenia mięsa natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Fasolkę gotujemy na parze do miękkości, odcinamy końce i kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka szparagowa orzechowa 128

Początkowo fasolkę chciałam zrobić z sezamem, przeszukałam szafki w domu. I nic. Po chwili namysłu mój wybór padł na orzechy włoskie i to był strzał w dziesiątkę. Jeżeli macie w planach zrobić fasolkę szparagową, polecam dla odmiany zrobić ją z orzechami włoskimi. Orzechy nadają fasolce delikatnego orzechowego posmaku. Składniki: Dowolna ilość fasolki szparagowej Orzechy włoskie  ( kilka sztuk ) Masło Sól(...)Woda Wykonanie: Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Z orzechów pozbywamy się łupin i miksujemy je tak aby wyglądem przypominały bułkę tartą. Na patelnię wykładamy masło ( łyżka lub dwie ), dodajemy odsączoną fasolkę. Chwilę razem przesmażamy. Pod koniec dodajemy zmiksowane orzechy. Mieszamy. I gotowe. Aromat orzechów roznosi się po całym domu. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 143

Dzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób. Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu. Może stanowić również samodzielną przekąskę. Składniki: 1 kg fasolki 1/3 kostki masła (masło minimum 82% tłuszczu) 1,5 czubatej łyżki bułki tartej 3 czubate łyżeczki soli Wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się(...)mocno osoloną wodę. Gotujemy około 30 minut. W międzyczasie fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka. Odcedzamy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając. Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni. Zasmażką polewamy fasolkę. Smacznego

Smak mojego domu
Fasolka szparagowa na ostro 118

Uwielbiam fasolkę szparagową.  Jednak z masełkiem i bułeczką już mi się przejadła, no i  jest znacznie kaloryczna i mniej zdrowa niż moja propozycja. Na targu kupiłam fasolkę bez łyka. Nie ma tych wąsów ciągnących się jak to ma miejsce w przerośniętej fasolce. Składanki :) fasolka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu(...)ryżowego 1 papryczka chili szczypta cukru starty świeży imbir ok 2 cm 1 ząbek czosnku 3 krople oleju sezamowego Przygotowanki :) 1. Ugotuj fasolkę al dente w soli 2. Z podanych składników zrób sos. Polej fasolkę. Pycha:) 3. Jeśli dysponujesz świeżą kolendrą nie wahaj się jej użyć

AZgotuj!
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 264

mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami  czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka, chrupiąca marchewka, zdrowe ziarenka i wiele więcej!  Składniki:  (składniki dla 2-3 osób) 1/2 szklanki ugotowanego kuskusu - u nas razowy, 2 mniejsze marchewki, 1 średnia cukinia - u nas pół(...)zielonej i pół żółtej, 300 g fasolki szparagowej, 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki, natka pietruszki, ok. 30 g pokruszonej fety, oliwa z oliwek, mieszanka ziaren do sałatki - u nas pestki dyni, pestki słonecznika i piniole Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch stron. Marchewkę obrać, a następnie przy pomocy obieraczki

Plate of Joy