fasolka - 6917 przepisów (strona:42/462)

Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie 86

Sałatka z fasolką szparagową, ziemniakami i kaparami w tapenadzie czyli paście z czarnych oliwek z bazylią, orzechami i czosnkiem – coś dla wielbicieli wytrawnych, zdecydowanych smaków. Będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs. Pozostałości sałatki można podsmażyć i zjeść z jajkiem sadzonym albo zrobić z nich frittatę. Print Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków(...)kaparów w tapenadzie czyli paście z czarnych oliwek, orzechów, bazylii i czosnku. Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Ingredients 1 kg młodych ziemniaków 1/2 kg fasolki szparagowej 60 g kaparów TAPENADA 2 ząbki czosnku 2 garście natki pietruszki (lub bazylii) 1/2 szklanki czarnych oliwek 1/3 szklanki orzechów włoskich 80 ml oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz

Cooking for Emily
FASOLKA SZPARAGOWA PO BOLOŃSKU 96

Fasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka(...)danie było lżejsze.  Fasolka szparagowa w tym daniu zastępuję makaron spaghetti i doskonale sprawdza się w tej roli. Dzięki temu otrzymujemy bezglutenowy i treściowy obiad.  Całość posypałam startym serem żółtym, który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka!  P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej

Kuchnia MagdaLeny
FASOLKA SZPARAGOWA PO BOLOŃSKU 96

Fasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka(...)danie było lżejsze.  Fasolka szparagowa w tym daniu zastępuję makaron spaghetti i doskonale sprawdza się w tej roli. Dzięki temu otrzymujemy bezglutenowy i treściowy obiad.  Całość posypałam startym serem żółtym, który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka!  P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej

Kuchnia MagdaLeny
Fioletowa fasolka szparagowa 231

Fasolka, której strąki są fioletowe. W prawdzie po ugotowaniu kolor znika i fasolka jest zielona, ale za to jaka smaczna. Fioletowa fasolka szparagowa jest duża, bardziej mięsista i nie ma łyków. 500 g fasolki fioletowej 3 ząbki czosnku 50 g masła sól pieprz czarny Fasolce odciąć końce i umyć. Wrzucić na wrzącą, osłoną wodę i gotować, aż będzie miękka, około(...)patelni rozpuścić masło i dodać roztarty czosnek. Może być też drobno posiekany. Chwilę podsmażyć po czym wrzucić ugotowaną fasolkę. Wcześniej ją pokroiłam na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą i podawać na gorąco. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Kaszotto z kurkami i fasolką szparagową 139

Kaszotto z kurkami i fasolką szparagową poleca się na obiad oraz kolację. I choć jest to danie przygotowane głównie z myślą o osobach, które na co dzień nie jedzą mięsa, myślę, że posmakuje również typowym mięsożercom Dla mnie kaszotto to super pomysł na wykorzystanie tak zwanych resztek. Dokładam do niego to co znajduje w lodówce lub kuchennych szafkach. Bazą jest(...)cierpliwie gotować na wolnym ogniu. Dziś jednak nie miałam na to czasu, więc jeśli Wy takżcie walczycie z wiecznym niedoczasem to koniecznie wypróbujcie ten przepis Kaszotto z kurkami i fasolką szparagową przepis na 1 porcję | czas przygotowania: 30 minut Składniki: 65 g kaszy gryczanej niepalonej 70 g szpinaku 30 g suszonych pomidorów w zalewie 100 g kurek łyżka masła klarowanego

365 dni dookoła kuchni
Genialna fasolka szparagowa z mięsem mielonym. PRZEPIS 434

Nasze najnowsze odkrycie – fasolka szparagowa w sosie z pomidorami i mięsem mielonym. Po prostu pyszna! Przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym Składniki: pół kilograma żółtej fasolki szparagowej, pół kilograma mielonej wieprzowiny, duża cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie, łyżka słodkiej papryki w proszku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa. Zrób tak: fasolkę umyj, odetnij końcówki, następnie gotuj(...)się zarumieni, dopraw solą, pieprzem oraz papryką, dokładnie wymieszaj, dodaj pomidory i gotuj około 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty i przywiera, podlej odrobiną wody. Następnie dodaj ugotowaną fasolkę, ponownie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem kolejne 5-8 minut. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki. Rada: razem z pomidorami można dodać też łyżkę pikantnej pasty ajwar. Artykuł

Kulinarna Polska
Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym 171

sezonowych, świeżych produktów. Najlepiej sprawdza się wtedy najprostsza klasyka – kto nie pamięta maminych ziemniaków z jajkiem sadzonym? U mnie ten klasyk w nieco urozmaiconej wersji – z ukochaną fasolką szparagową zamiast mizerii. Młode ziemniaczki po upieczeniu są jeszcze lepsze, a towarzystwo pesto sprawia, że danie nabiera zupełnie innego charakteru. Szczególnie polecam z pesto kolendrowym, ale każde zielone (np. pietruszkowe(...)bazyliowe) będzie pasować. Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym: ok. 500-600 g młodych, niewielkich ziemniaków ok. 300 g fasolki szparagowej 2-4 jajka pęczek natki pietruszki lub kolendry (użyłam kolendry) garść migdałów lub orzechów laskowych ok. 2 łyżki parmezanu (pokruszonego) 1 nieduży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny ok. pół szklanki oliwy z oliwek olej do ziemniaków

Poezja smaku
Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza 196

Fasolkę po bretońsku gotuje się w wielu domach. To jedno z najpopularniejszych jednogarnkowych dań kuchni polskiej. O ile jednak na przykład bigos lubi inwencję, a przepisów na niego jest tyle, co kucharzy, fasolkę po bretońsku zawsze robimy tradycyjnie. Taka jest po prostu najlepsza. Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli o jak największych ziarnach (piękny jaś tyczny będzie najlepszy), 4 duże(...)półplasterki. Wszystko zrumień, po wyłączeniu ognia dopraw papryką, wymieszaj i przełóż do garnka z fasolą. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw majerankiem. Jeśli wody jest zbyt mało, ponownie ją dodaj. Fasolka powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze około 15 min. Fasolka jest najlepsza, gdy się trochę przegryzie. Jemy z pieczywem. A jeśli szukacie przepisu wege

Kulinarna Polska
Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i sokiem pomidorowym 103

Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 15 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami By Piotr 17 września 2018 Smakowity przepis na lekki, prosty i letni obiad - treściwy makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i świeżymi pomidorami z pewnością przypadnie Wam do gustu! Składniki: makaron - 300g (użyłem tagliatelle) kurczak - 1, pojedynczy filet oregano - duża(...)szyczpta papryka słodka - duża szyczpta bazylia suszona - duża szyczpta fasolka szparagowa - 300g pomidory - 3 większe oliwa - 2 łyżki masło - 60g parmezan - garść (tartego) bazylia świeża - kilka listków sól, pieprz Sok pomidorowy: pomidory - ok. 1kg Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka i smażymy

Pogotujmy.pl
Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku 117

Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku T en przepis szczerze polecam miłośnikom fasolki oraz wyrazistych w smaku, pikantnych dań. Całe mnóstwo smaku, do tego niebanalnie i zdrowo. Całość szybko się przygotowuje, można przyrządzić z wyprzedzeniem- odgrzać lub podać na zimno. Zawsze się sprawdza, zawsze smakuje. 0,5 kg fasolki szparagowej 3 kromki(...)grubsza rozdrobnić pomidory, pozostawiając jednak część w większych kawałkach- mają być widoczne w sosie. W tym samym czasie zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną cukru i soli. Wrzucić fasolkę i gotować kilka minut aż będzie miękka, ale wciąż al dente. Odcedzić. Sos pomidorowy doprawić ziołami, solą, papryczką  chili, cukrem i pieprzem. Powinien być wyraźnie czosnkowy i pikantny. Fasolkę

olalacooking
Wtorek: Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą 166

Kotlet z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową to klasyczny polski obiad pierwszych tygodni lata. My dodaliśmy amerykański akcent- ugotowaną kukurydzę. Kto nie lubi młodych ziemniaków? Każdy lubi. Są słodkie, delikatne, miękkie, ale też jędrne i przy tym małe i gładkie jak piłka ping-pongowa. Nie wiemy czy wiecie, ale Ministerstwo Rolnictwa pracuje nad definicją młodego ziemniakami, żeby pod naszą polską(...)zrobić obiad. Czas na przygotowanie : 10 minut Czas na gotowanie : 15 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji : 2 Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 300 g młodych ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 1 duża kukurydza 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym 100

inspiracja na pyszny obiadek Uwielbiam sezonowość warzyw. Wchodzę do sklepu, dostrzegam warzywa, których zwykle nie spotyka się zimą i już mam w głowie pomysł na pyszny, inny obiadek Użyłam: fasolka szparagowa biała fasolka szparagowa zielona jajko sól pieprz masło bułka tarta Fasolki szparagowe ugotowałam w słonej wodzie- każdą w innym garnku. W 2 rondelkach umieściłam po 1 łyżce masła(...)łyżce bułki tartej. Gdy bułka tarta robi się lekko brązowa, dodałam fasolkę i wymieszałam. Podałam obydwie fasolki a na nie usadziłam jajo – posolone, popieprzone. To jest to   Artykuł Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym 133

Jednym ze smaków lata są dla mnie polskie morele. Zwykle jemy je suszone, ale takie prosto z drzewa są najlepsze. Do tego fasolka, pomidory i letni obiad gotowy!   Składniki: fasolka szparagowa – obrana i ugotowana 6 moreli – przekrojonych na pół, z wyjętymi pestkami 3 łyżki masła pół opakowania fety pokrojonej na kawałki świeżo zmielony pieprz 2 pomidory malinowe(...)pokrojone na kawałki pół małej czerwonej cebuli – posiekanej drobno i posolonej Przepis na letnią sałatkę z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć aż lekko zbrązowieje i będzie mieć orzechowy zapach. Morele podsmażyć na tym maśle kładąc je na patelni płaską stroną. Ułożyć je na talerzu i przykryć każdą kawałkiem fety. Na środek

Ugotowane pozamiatane
Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie 585

delektować zdecydowanie za krótko (mam na myśli te nasze polskie, nie importowane). Własnych jeszcze nie mam, dopiero kwitną, dlatego nie odmówiłam sobie tej przyjemności i kupiłam na targu. Podobnie fasolkę - niedługo się zacznie, ale póki co ratowałam się fasolką od miłej, starszej pani na rynku, bo jeść ją uwielbiam, a cena jest już bardzo przyzwoita (6zł/kg). Pozostałe warzywa z naszego(...)bardziej soczyste, ma lepszy smak), możesz też przygotować sobie inne składniki wcześniej (nawet wieczorem poprzedniego dnia) - wtedy znacznie szybciej podszykujesz danie. Przygotowane wcześniej warzywa przechowaj w lodówce (cukinia, marchewka, fasolka, cebula, czosnek). Tylko ziemniaki wyszoruj i pomidory pokrój "na świeżo", przed wrzuceniem do rękawa. Szybkość ma szalenie ważne znaczenie zwłaszcza w niedzielę, święta i gdy przyjmujesz gości. Szczególnie w przypadku

Kolorowy Przepisownik
Potrawka z fasolki szparagowej 137

Fasolkę szparagową można teraz kupić w każdym niemal warzywniaku. Nie wiem jak Wy, ale ja na sezon z fasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego(...)wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki szparagowej jest rewelacyjna w smaku. Robi się ją na prawdę bardzo szybko , ma niecodzienny, oryginalny smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania