idealny pomysł na mega szybki, prosty i pożywny obiad. Taka szybka fasolka przypominająca odrobię fasolkę po bretońsku, bez mięsa, w pysznym pomidorowym sosie. Mi to danie najbardziej smakuje z dodatkiem pysznego domowego chleba na zakwasie, ale podaj je tak jak lubisz. Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut(...)Dodaj do koszyka Zapraszam Was także do przepisów na: Fasolka po bretońsku Zupa gulasz węgierski Zupa gołąbkowa Gołąbki z włoskiej kapusty Gnocchi bolognese Gulasz z indyka Makaron Boeuf Strogonow Szakszuka z batatem Chilli con carne z dynią i kalafiorem Przygotowanie : 20 minut Składniki chili: – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 puszka białej fasoli – 250 g passaty pomidorowej – 1 cebula
nietylkopasta.plWegańska fasolka po bretońsku to pomysł na smaczne i pożywne danie z fasolą w roli głównej. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować ją w wersji wegańskiej. Spróbujcie tez dla odmiany moją Fasolkę po meksykańsku albo fasolkę po grecku . Do przepisu wykorzystałam fasolę piękny jaś, ale inne gatunki również będą się nadawały. Do dania(...)użyłam suchej fasoli, którą namoczyłam przez noc a następnie gotowałam w szybkowarze, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie fasola była miękka, wręcz kremowa w smaku, naprawdę pyszna! PRZEPIS WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 1 cukinia 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki
Dorota SmakujeWyjątkowo soczysty, delikatny – po prostu PYSZNY! Kurczak pieczony nadziewany pikantnym farszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca(...)pikantną), obraną i pokrojoną w półplasterki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 2 x 400 g puszki białej fasolki, odcedzonej 200 g pomidorów suszonych w oleju + kilka łyżek tego oleju sól morska i świeżo mielony czarny pieprz garść świeżego tymianku Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować nadzienie: Rozgrzej
Moja DelicjaDzień dobry :-) Jeśli jesteście fanami fasolki szparagowej, to polecam Wam taką zapiekaną z przyprawą curry, bułką tartą i mozzarellą. Jest naprawdę pyszna. U mnie dwa kolory, ale jak macie tylko żółtą, albo tylko zieloną to spokojnie możecie zrobić jeden rodzaj. Można taką fasolkę potraktować jako dodatek do obiadu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około(...)fasolki szparagowej natka pietruszki starta mozzarella bułka tatra (ilość wedle uznania) 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki masła 1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i jeszcze gorącą przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy z fasolką. 3. Bułkę tartą mieszamy z curry, dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy, żeby połączyła
kruche babeczkiRozpoczyna się czas fasolkę. Wszyscy,którzy uwielbiają fasolkę mogą cieszyć się nią na talerzu i w słoikach. Zapraszam do przechowania tej pyszności na zimę. Ja dostałam dwa kilogramy z przydomowego ogródka bez oprysków, tym bardziej się nią cieszę. SKŁADNIKI: 2 kg fasolki szparagowej ZALEWA: 2 l wody 2 łyżeczki soli kamiennej 2 łyżeczki cukru WYKONANIE: fasolkę obierz(obciąć końcówki), umyj(...)zagotuj w dużym garnku wodę, do gotującej się wody włóż fasolkę i obgotuj ją przez 5 minut, odcedź wodę i przelej fasolkę porządnie zimną wodą, z podanych składników ugotuj zalewę, fasolkę układaj ciasno w słoikach, zalej zalewą i gotuj 1 godz., wyłącz, czynność powtórz następnego dnia
Kuchnia BeatyDuszony kurczak z fasolką to pyszne danie na obiad, które praktycznie robi się samo. Możecie tu wykorzystać udka, podudzia, czy ćwiartki z kurczaka. Świetny aromat zapewni cebula, pomidory oraz ulubione zioła, ja najczęściej wybieram oregano lub zioła prowansalskie. Kurczak duszony świetnie smakuje z ziemniakami czy z kaszą np pęczakiem oraz z surówką czy sałatą. PRZEPIS NA DUSZONY KURCZAK Z FASOLKĄ(...)Składniki na kurczaka duszonego: 4-6 porcji kurczaka – u mnie dwa udka i dwa podudzia 300g fasolki szparagowej 2 cebule olej sól pieprz oregano 1 puszka siekanych pomidorów lub 1 słoik domowych, wekowanych – przepis Jak zrobić duszony kurczak z fasolką: Zaczynamy od naczyń. Do przepisu potrzebujemy dużą patelnie lub garnek z grubym dnem. Najpierw na patelni rozgrzewamy olej
Dorota SmakujeSezon na świeże warzywa trwa. Trzeba korzystać ile się da. Tym razem w roli głównej, fasolka szparagowa. Jak ja, ją lubię...... Możecie oczywiście fasolkę, wymienić na inne warzywa, jeśli nie lubicie. Powiem Wam w tajemnicy, że ta tarta to niebo w gębie :) Rozpływające się w ustach kruche ciasto, pyszna fasolka i masa śmietankowo serowa. Wszystko razem smakuje obłędnie. Składniki(...)Ciasto: 200 g. mąki 100 g. masła 1 jajko duża szczypta soli Wypełnienie: 150-200 g. fasolki szparagowej (ważyłam po ugotowaniu) Sos: 3/4 szklanki śmietanki 30 % 2 jajka 100 g. sera żółtego sól, pieprz, oregano Dodatkowo: Koperek do posypania na wierzch. Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić jajko. Zagnieść na gładkie
Agusiowe smakołykiFasolka po bretońsku to bardzo popularne w ostatnich latach danie. Jest proste i tanie do zrobienia, a smaczne i sycące. Nadaje się do zawekowania w słoiki, więc można ją wziąć ze sobą w podróż lub po prostu mieć na obiad w innym terminie. Ja dziś zrobiłam fasolkę szparagową z dodatkiem pieczarek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g fasoli typu(...)dodałam do fasoli. Pieczarki obrałam, pokroiłam w półplasterki i również przesmażyłam na patelni, po czym przełożyłam do garnka. Dolałam trochę wody i ponownie wszystko zagotowałam. Do gotującej się fasolki dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i gotowałam fasolkę aż fasola była miękka. Na koniec zaprawiłam fasolkę mąką ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody i chwilę jeszcze razem pogotowałam. Na koniec można jeszcze
Waniliowe ImprowizacjeFasolka szparagowa to warzywo, które uwielbiam. W sezonie gości na naszym stole niemal codziennie. Najpopularniejsza forma podania fasolki to ugotowana i polana masłem z bułką tartą. Aby jednak nie było nudno, i żeby przejeść jej dużą ilość w sezonie, dodaję ją do różnych potraw. Tym razem przygotowałam danie jednogarnkowe z fasolką szparagową, mięsem i warzywami. To trochę taki gulasz, trochę(...)potrawka lub bardzo gęsta zupa. Jak kto woli. Najważniejsze, że smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g mięsa wieprzowego (u mnie schab) ok. 300g fasolki szparagowej 1 puszka białej fasoli 2 marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5szkl. ketchupu ( u mnie pikantny) sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 listek laurowy
Waniliowe Improwizacjetrzeba na ugotowanie ziemniaków plus 5 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 W sałatce z młodymi ziemniakami doskonale sprawdzą się szparagi Sałatka z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, fasolką szparagową i prosciutto to idealna równowaga smaków i tekstury: młode, słodkie ziemniaki doskonale komponują się z kwaskowym winegretem, a chrupiąca rzodkiewka i rukola stanowią wspaniałe tło dla kremowych ziemniaków i fasolki(...)niej wszystkie smaki. Sałatkę można jeść na ciepło i na zimno. Polecamy Wam również przepis na polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami i kukurydzą Sałatka z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, fasolką szparagową i prosciutto Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych Pęczek rzodkiewek 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy
Niedzielny kucharzJaki jest najlepszy przepis na letni obiad? W sezonie ogórkowym rządzą chłodniki i sezonowe warzywa. Leżymy na leżaku i zachwycamy się smakiem fasolki, ogórków małosolnych i szparagów. Popijamy Rielsinga i Spätburgunda, bo to idelane wino na ciepłe dni. Niemiecki Instytut Wina zaprosił Agatę Wojdę , żeby pokazała jak pięknie letnie smaki komponują się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki(...)Rieslingiem znad Mozeli, który dobrze podkreślił fakturę i świeżość młodych warzyw. Winiarnia: Weingut Quint 2017 Riesling trocken Wintricher Großer Herrgott Quintessenz Do kupienia u: Lecker M. Kielanowski Sałatka z fasolki szparagowej, ananasa i orzechów na letni obiad Składniki pół kilo fasolki szparagowej zielonej pół kilo fasolki szparagowej żółtej 0,3 kilo bobu 2 kolby kukurydzy 200 g orzechów laskowych uprażonych
Ugotowane pozamiataneawokado? Ja je uwielbiam i bardzo chętnie robię różnego rodzaju sałatki lub pasty z dodatkiem awokado. Podrzucę Wam przepis na bardzo smaczną sałatkę z awokado, łososiem wędzonym i czerwoną fasolką, która idealnie nadaje się na drugie śniadanie. Spróbujcie Składniki: – 1 dojrzałe awokado – 100g łososia wędzonego – 200g czerwonej fasolki konserwowej – garść drobno posiekanej pietruszki – 1 łyżka(...)łyżka octu balsamicznego – 2 łyżki soku z cytryny – sól i pieprz wg smaku Awokado obrać, pokroić w kostkę, plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki, czerwoną fasolkę odcedzić, dodać do awokado, dodać przyprawy, pietruszkę, ocet, sok z cytryny i musztardę i wszystko delikatnie wymieszać. Do sałatki tej można również dodać czerwoną cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Przed podaniem
Smaki ArmineSałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie. Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty. Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę. Tą sałatkę(...)obiadową można przygotować z zielonej fasolki szparagowej, ale i z żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się. Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 niewielka czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego + 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru szczypta
Codziennik Kuchennysmaczniejszych przepisów. I tak oto powstała dzisiaj bardzo szybka sałatka, zamiast obiadu, bo zdecydowanie za gorąco na gotowanie. Proste składniki, dobrej jakości oliw i szczypta miłości! Sałatka z fasolki szparagowej to kolejny, obowiązkowy przepis do wypróbowania! Korzystajcie póki jest fasolka szparagowa i soczyste, krwistoczerwone pomidory! Sałatka z fasolki szparagowej z pomidorem i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki(...)garść żółtej fasolki szparagowej 1 mały pomidor 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Fasolkę myjemy. Usuwamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Pomidora obieramy ze skórki. Usuwamy zielony środek. Kroimy w kostkę. Ugotowaną fasolkę szparagową odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odcedzamy ponownie
Moja smaczna kuchniaFasolkę szparagową żółtą obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok. 2 litrów wody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 5-10 minut. Czas zależy od fasolki - im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi. Po 5 minutach(...)warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle bułka tartą. Smacznego
CookYourself