fasolka - 6917 przepisów (strona:38/462)

Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 148

Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami. Sycący pęczak z zielonymi warzywami, dobrze wypieczonym kurczakiem i smażonymi, aromatycznymi boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie(...)które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek

Niedzielny kucharz
Chrupiące fit frytki z fasolki szparagowej 178

najdzie Cię ochota na frytki spróbuj koniecznie zastąpić ziemniaki zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej  panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan(...)bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane - ok 150 g/ 1,5 szk sól - wg uznania Etap I - Fasolka Fasolkę umyj i poodcinaj końcówki z ogonkami. Gotuj ok 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Etap II - Panierka W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan

Wylizany Rondel
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM 189

czasie, kiedy na żółtą fasolkę szparagową trwa sezon w pełni, staram się wykorzystać jej walory w pełni. Gotuję nie tylko jej tradycyjną wersję czyli  fasolkę z polaną bułką tartą , czy pyszną  zupę z fasolki szparagowej , ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań.  Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym.  To syte danie(...)pełni zapewni nam pełen brzuszek tak jak  po 2-daniowym obiedzie 😉 Składniki: 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki

Walijskie Pichcenie
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 188

skórą) kilka plasterków sparzonej i wyszorowanej wcześniej cytryny 3 ząbki czosnku (w całości, nie obrane) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek tymianku (u mnie tymianek cytrynowy) gruboziarnista sól 200g zielonej fasolki szparagowej średnia marchewka (ok. 160g) niewielkie jabłko (ok. 80g) Łososia, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje. Można zdjąć skórę z surowej ryby, ale od gotowej porcji skóra bardzo(...)parowaniem (bez przykrycia) i wybrałam program do ryby (który sugerował mi piekarnik), który trwa 30 minut. Jeśli gotujecie na parze, to w drugim pojemniczku umieśćcie razem z rybą fasolkę szparagową – to oszczędność i czasu i energii (wszystko się gotuje na jednym palniku). Jeśli wolicie łososia upiec, to fasolkę wrzućcie na 10-15 minut do osolonego wrzątku. Najlepsza będzie świeża

Dietolog
Chrupiące fit frytki z fasolki szparagowej 294

najdzie Cię ochota na frytki spróbuj koniecznie zastąpić ziemniaki zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej  panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan(...)bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane - ok 150 g/ 1,5 szk sól - wg uznania Etap I - Fasolka Fasolkę umyj i poodcinaj końcówki z ogonkami. Gotuj ok 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Etap II - Panierka W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan

Wylizany Rondel
Pyszna potrawka z białej fasolki 134

ciało i umysł w dobrej kondycji. Sprawiają, że jestem szczęśliwa. Do takich rzeczy zaliczam zdrowe jedzenie, dobrą książkę, jogę, góry.   Dzisiaj chciałabym zachęcić do uzależnienia się od pysznej fasolki z warzywami i Zygmunta Miłoszewskiego. Na początek   „Ziarno prawdy”, pozycja,   którą szkoda byłoby przeoczyć na rynku księgarskim. Jest to na prawdę świetna książka , a w dodatku z naszego(...)prostu świetnie   czyta! A od Miłoszewskiego można się uzależnić! Bardzo polecam!   http://www.empik.com/ziarno-prawdy-miloszewski-zygmunt,p1045554060,ebooki-i-mp3-p   http://virtualo.pl/uwiklanie/i5427/     http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/ksiazki/1594777,1,recenzja-ksiazki-zygmunt-miloszewski-gniew.read A poniżej, wspomniana fasolka!  Uzależnienie to czasem fajna sprawa.... :) Dla mnie wyznacznikiem dobrej potrawy jest to jak często ją przygotowuję. Fasolkę w takiej wersji gotuję bardzo często, ponieważ jej smak wszystkim, którzy ją próbowali

Moja Mama Gotuje
Kuchnie świata: Pieczony omlet z warzywami z San Escobar 109

pieczony omlet z różnymi dodatkami. Escobraczycy jedzą go na śniadania lub kolacje. Oto przepis na pieczony omlet z warzywami prosto z San Escobar. Składniki 3 jajka 100 g zielonej fasolki szparagowej 50 ml mleka 1 opakowanie serka do smarowania ½ czerwonej papryki 3 pomidorki koktajlowe 1 szalotka kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól pieprz świeżo(...)mielony Fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jajka rozbijamy w miseczce, dodajemy serek, mleko i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Paprykę kroimy w kostkę, szalotkę w piórka i dodajemy do masy jajecznej. Następnie łączmy z fasolką szparagową i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Masę przelewamy do formy

My Chcemy Jeść
fasolka po bretońsku - jednogarnkowy klasyk 139

Zimową porą często nachodzi nas ochota na coś rozgrzewającego. Fasolkę po bretońsku zrobiłam tak, jak lubimy najbardziej - z niewielką ilością cebuli i drobniutko pokrojonego wędzonego boczku, podaną ze świeżym pieczywem .  Pewnie jest tak, że ile kuchni, tyle wersji tej potrawy ;-) Jedno jest pewne - fasolka po bretońsku to pyszne danie i doskonale sprawdza się w chłodne zimowe(...)składniki: 400 g drobnej fasolki 100 g wędzonego boczku  200g koncentratu pomidorowego  1 średnia cebula 2-3 łyżki oleju do podsmażenia sól, pieprz, ostra papryka do smaku majeranek, cząber (ilość według uznania, ja daję dość dużo) wykonanie: Fasolkę płuczę, zalewam wodą i odstawiam na noc do napęcznienia. Następnego dnia gotuję do miękkości. Boczek kroję bardzo drobno, podobnie cebulę

babka w formie
Fasolka szparagowa z zasmażką 145

Fasolka szparagowa wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami, kalafiorem lub masełkiem, a podana z podsmażoną mąką czy bułką tartą to prawdziwy rarytas. Przestudzona fasolka to również świetna przekąska – zwłaszcza, że w 100 g znajduje się zaledwie 30 kalorii. Ale pamiętajcie ugotowania fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha zarazem. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej ok 1 łyżeczki soli do wody(...)której gotujemy fasolkę woda Zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki Przygotowanie: Fasolę oczyszczamy, odcinamy końce strąków i ściągamy włókna z obydwu stron. Młoda fasolka nie wymaga tej czynności.Wystarczy tylko odciąć końcówki. Wrzucamy do wrzątku z solą i gotujemy około 30 minut do miękkości ale też żeby nie rozgotować. Miękką fasolkę odcedzamy i podajemy ze zrumienioną

Życie zaczyna się w kuchni
Jak przygotować zdrowego łososia w parowarze 205

zupę, rybę/mięso oraz deser. Czas przygotowania posiłków w parowarze jest bardzo krótki, zobaczcie w jaki sposób przygotować łososia w 15 minut . Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki filet z łososia łyżeczka oregano łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) sos chrzanowy -> przepis znajdziecie TUTAJ Łosoś z parowaru z zieloną fasolką(...)składniki Łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i odrobiną ziół prowansalskich. Następnie układamy go na najniższej tacce w parowarze. Fasolkę układamy na kolejnej tacce w parowarze . Ustawiamy parowar na 15 minut. Zazwyczaj po tym czasie parowar przestawi się w tryb podtrzymania temperatury aby nasz posiłek nie był zimny. Łososia podajemy z zieloną fasolką i sosem chrzanowym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK W SEZAMIE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 122

Jest to potrawka z nutą orientu. Jest sycąca i lekka. Fasolka jest chrupiąca, a kurczak soczysty. Sezam i sos sojowy nadają charakterystycznego smaku, dzięki czemu potrawka nie jest mdła.  To danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc dla zapracowanych jest to idealne rozwiązanie. Pycha :) Składniki: Dla 3-4 osób: 2 filety z kurczaka 300 gram fasolki szparagowej(...)czubate łyżki sezamu 3 łyżki posiekanego szczypioru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli (do fasolki) 1 łyżeczka soli himalajskiej ( do kurczaka ) 1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego ziołowego 500 ml. bulionu drobiowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1.  Filety umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Umieścić w misce i doprawić solą himalajską

Kuchnia Paulettes
Dorsz z fasolką szparagową i szpinakiem 152

Dorsz smażony na patelni podany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia(...)fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą i wstawić do lodówki. Fasolkę umyć na durszlaku. Obciąć nożem końcówki fasolki. Wsypać do gotującej się, osolonej wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu aż do zmięknięcia

Bullio
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 171

miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś(...)oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski, zalewamy sosem teriyaki i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka tofu. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową

My Chcemy Jeść
Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami. 225

Bardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Zapraszam(...)skorzystania z przepisu!   GULASZ Z INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.           Składniki: 250 g piersi z indyka 150 g zielonej fasolki szparagowej 150 g żółtej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 60 g suszonych pomidorów w oliwie lub oleju 1 łyżka oliwy sól  pieprz czarny pieprz cayenne 1,5 łyżki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 369

sezonie, kiedy fasolka jest najsmaczniejsza i niedroga, warto poświęcić trochę czasu i zamknąć ją w słoikach. Zakonserwowana w całości ładnie prezentuje się na talerzu, zaś ta pokrojona w kawałki, idealnie sprawdza się jako np. dodatek do zupy lub sałatek. Swoją przygotowałam bazując na przepisie z kilkudziesięcioletniej „Kuchni polskiej”. W ramach eksperymentu jeden słoik został już komisyjnie skonsumowany. Fasolka, przynajmniej(...)miękka, w sam raz słona i leciutko słodkawa. Następnym razem chyba dodam parę kryształków cukru mniej. SKŁADNIKI na 9-10 słoików o pojemności 0,9 l: 5 kg fasolki szparagowej 9-10 pełnych łyżeczek soli 9-10 łyżeczek cukru WYKONANIE: Słoiki i nakrętki umyć, sparzyć wrzącą wodą, lub wyprażyć w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo

Kuchenne zapiski Edyty