fasolka - 6917 przepisów (strona:44/462)

Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 439

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta z kurczakiem i mieszanką żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Całość zapieczona ze śmietaną i jajkami. Wygląda wspaniale, pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji(...)ciasto: 110g mąki pszennej 110g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g miękkiego masła 1 jajko 5 łyżek zimnej wody Szczypta soli Na farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść zielonej fasolki szparagowej Garść żółtej fasolki szparagowej 330ml śmietany 18% (duże opakowanie) 50g żółtego sera 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: przyprawa złocista

Kolizje Smaków
Zielona zupa z fasolki szparagowej 183

Zielony kolor zupy nie każdemu kojarzy się smacznie. U nas w domu taka gości najczęściej. Dziś przepis na zupę z zielonej fasolki szparagowej. Składniki: Wywar z włoszczyzny 2l puszka fasolki szparagowej zielonej mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła  pszenna 1 łyżka woda 50g lub mleko roślinne 50g świeża natka pietruszka przyprawy Fasolkę szparagową wkładam do garnka,  zalewam niewielką ilością(...)wody (tylko żeby przykryła fasolkę). Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut. W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy.  Przecieram fasolkę. Do gotującego wywaru dodaję rozdrobnioną fasolkę z całym sokiem, który pozostał z jej gotowania. Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę.  Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę. Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby. Na koniec

IzaGotuje
Fasolka po bretońsku 158

Fasolka po bretońsku  to polskie danie, które zawiera  fasolę ,  sos  pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek.  Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów(...)smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko ze sobą przesmażyć. 2. Do garnka dodać pomidory z puszki + białą i czerwoną fasolkę (bez zalewy). Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Po tym czasie ponownie posmakować i w razie potrzeby doprawić. Na sam koniec dodać kilka łyżeczek

Ugotować
Warzywa na patelnię z fasolką szparagową 46

książką – super relaks. Mamy kilka ulubionych połączeń smakowych warzyw, tak że całościową są pyszną kompozycją. Dzisiaj wersja z batatem. Lubicie warzywa z patelni? PRZEPIS NA WARZYWA NA PATELNIĘ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ Składniki: 6 ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 1 duża marchewka 100 – 150g kalafiora świeżego 1 łyżka masła roślinnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chili – opcjonalnie(...)sól ziołowa pieprz czarny świeżo mielony czosnek granulowany 1 łyżeczka czubricy zielonej 0,5 łyżeczki przyprawy do żeberek Jak zrobić warzywa ma patelnię z fasolką szparagową: Ziemniaki, marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kalafiora kroimy w różyczki, myjemy. Fasolkę kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy marchew i fasolkę

Dorota Smakuje
Fasola duszona z wieprzowiną 31

Spodziewałam się trochę czegoś innego. Byłam przekonana, że z mojego pomysłu wyjdzie po prostu zwykły gulasz, tylko że z fasolą. Ostatecznie ugotowała się fasolka po bretońsku, ale z innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony… Składniki: 1,5 szklanki suchej fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu(...)wszystko ma wylądować w garnku. Do całości dodajemy koncentrat i cukier, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec doprawiamy solą i suszonym jalapeno. Podobne przepisy: Fasolka po bretońsku Fasolka szparagowa po bretońsku Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem Fasola pieczona z kabanosami i papryką Ekspresowa fasolka po bretońsku Artykuł

Kardamonovy
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem 36

instagramie. I to był błąd. Wiedziałam, że ogólnie część ludzi będzie zbierać ślinę z podłogi, nie spodziewałam się jednak, że ktoś będzie mnie ścigał o przepis. Bo fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą to nie jest w sumie żadna filozofia… Zmieniłam jednak swój poprzedni przepis i jest lepiej. Jest dużo lepiej. Masz przepis jaśnieWróbel i daj mi święty(...)gotowanie bez pokrywki. I teraz kwestia zagęszczania. Ja część ugotowanej fasoli (1 szklankę) po prostu blenduję i wlewam do potrawy. Mąki nie używam nigdy, nie ma potrzeby. Podobne przepisy: Fasolka po bretońsku Fasolka szparagowa po bretońsku Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi Fasola duszona z wieprzowiną Fasola pieczona z kabanosami i papryką Ekspresowa fasolka po bretońsku Artykuł Fasolka po bretońsku

Kardamonovy
Fasolka z mięsem mielonym. Świetne danie jednogarnkowe. PRZEPIS 414

Jeśli lubisz fasolkę po bretońsku, ta również na pewno będzie ci smakować. Zamiast kiełbasy czy boczku znajdziesz w niej podsmażone mięso mielone. Świetne danie jednogarnkowe. Przepis na fasolkę z mięsem mielonym Składniki: 500 gramów suszonej białej fasoli, 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowe lub z indyka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 mała papryka czerwona, łyżka papryki w proszku(...)najlepiej wędzonej, 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie, olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę z mięsem mielonym? Fasolę zalej zimną wodą, zostaw na 12 godzin, wodę odlej, wlej świeżą, osól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dopraw pieprzem, gotuj pod przykryciem przez niecałą godzinę – aż fasola będzie prawie miękka. Na koniec w garnku powinna zostać

Kulinarna Polska
Śniadanie angielskie z kiełbaskami, bekonem, fasolką, jakami, pomidorem i pieczarkami. PRZEPIS 76

solidnej porcji takiego śniadania głód nie dopadnie was przynajmniej przez pierwszą połowę dnia. Przygotowaliśmy klasyczny angielski zestaw z kiełbaskami, bekonem, fasolką, pomidorem, jajkami i pieczarkami. Powinny być też pszenne tosty z masłem, ale tym razem postawiliśmy na wersję keto. To śniadanie naprawdę potrafi postawić na nogi i jest po prostu pyszne. Przepis na śniadanie angielskie Składniki: Fasolka przygotowana według tego(...)przepisu lub fasolka w sosie pomidorowym w puszcze – Anglicy bardzo często używają właśnie takiej, Surowa biała kiełbasa – najbardziej przypomina angielskie kiełbaski, Angielski bekon lub boczek wędzony w plastrach, pomidory, jajka, pieczarki, bardzo często w English breakfast pojawia się też black pudding , czyli angielska kaszanka. Nie podajemy ilości składników, gdyż można dobrać je według własnych potrzeb. Jak zrobić śniadanie

Kulinarna Polska
Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella 83

zmotywować do wybierania lokalnych, sezonowych warzyw. Lipiec i sierpień to miesiące kiedy pomidory są najlepsze i mają swój niepowtarzalny smak. Do tego zbieramy takie plony jak cukinie, bakłażany, fasolka szparagowa, ogórki, papryka czy sałaty. Miesiące letnie to zatem czas kiedy warto maksymalnie wykorzystywać w kuchni smaki, jakie dała nam natura, wybierając te z lokalny upraw, pochodzące z polskich gospodarstw rolnych(...)botwinka, natka pietruszki, szczaw CZERWIEC – szpinak, sałaty, botwina, młoda kapusta i wczesne kalafiory i brokuły, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka, szparagi, młode ziemniaki, rabarbar, groszek, bób, pomidory, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, LIPIEC – szpinak, sałaty, botwina, młoda kapusta i wczesne kalafiory i brokuły, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka, młode ziemniaki, rabarbar, groszek, bób, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, pomidory, ogórki, cukinia SIERPIEŃ

nietylkopasta.pl
Sałatka z młodych ziemniaków z łososiem 63

Prosta sałatka z młodych ziemniaków i łososia z dodatkiem zielonych warzyw: groszku, bobu i fasolki, polana sosem z jogurtu i sera – koziego lub fety. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2   Składniki: 100 g wędzonego łososia 8 małych ziemniaków 1 szklanka bobu Garść groszku cukrowego Garść fasolki szparagowej Skórka otarta z cytryny Siekany koperek(...)jogurtu naturalnego 4 łyżki kremowego serka koziego lub fety 1 mały starty ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj fasolkę, groszek, bób i ziemniaki. Fasolkę pokrój w mniejsze kawałki, ziemniaki, obierz (na tyle na ile to jest możliwe). Włóż do dużego garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę. Zagotuj. Po 5 minutach dodaj fasolkę

Niedzielny kucharz
Sałatka z bobem i fasolką szparagową 51

każdy, nawet ten mniej wytrawny kucharz. Tym razem zapraszam Was na sałatkę z gotowanych warzyw. Ja gotuje je na parze, bo wtedy są najsmaczniejsze. Sałatka z bobem i fasolką szparagową będzie pysznym samodzielnym daniem lub dodatkiem do grillowanego mięsa. Może być podawana zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Sałatka z bobem i fasolka szparagowa Sałatka z bobem i fasolką(...)szparagową Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 500 g bobu 500 g zielonej fasolki szparagowej 50 g sera feta posiekany koperek oliwa z oliwek sok z cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka musztardy szczypta cukru sól pieprz świeże zioła Wykonanie: Bób i fasolkę gotujemy na parze do miękkości. Od razu przelewamy zimną wodą lub wkładamy do lodu. W szklance mieszamy oliwę

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona fasola z kapustą kiszoną i jabłkami 74

stołówce jadłam pysznego, pięknego jasia, podanego z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Z perspektywy czasu muszę stwierdzić, że to było bardzo proste danie, nic szczególnego. Jednak smak tych fasolek, połączonych z wyrazistą surówką bardzo mi przypadł do gustu i trwale zapisał się w mej pamięci. Po wielu latach postanowiłam odtworzyć to danie w wersji nieco zmodyfikowanej: fasolę jaś ugotowałam(...)następnie upiekłam razem z “surówką”. Na blachę wsypałam fasolki, dodałam odrobinę kiszonej kapusty, tartej marchewki oraz – tutaj element dodatkowy względem oryginalnego dania – pokrojone w kostkę jabłka. Efekt? Wyszło dużo lepiej, niż pamiętam z tej stołówki Co więcej, moje dzieci również polubiły fasolę w tym wydaniu. Jak widać, fasola, marchewka i kiszona kapusta bardzo do siebie pasują

Wiszniówka
Fasolka po węgiersku – przepis 122

Fasolka po węgiersku to pyszny pomysł na sycący i rozgrzewający posiłek szczególnie w chłodne pory roku: jesień, zimę, wiosnę. Można ją zjeść z pieczywem, można ja podać z mamałygą , kluseczkami, kaszą czy ziemniakami puree. Kuchnia węgierska jest bardzo smaczna i warto otworzyć się na nowe dania. Do dania możecie użyć swojej ulubione odmiany fasoli. Jeśli gotujecie ja od podstaw pamiętajcie(...)namoczyć dnia poprzedniego – to sprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta

Dorota Smakuje