fasolka - 6917 przepisów (strona:50/462)

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 142

Dzisiaj zachęcam do zrobienia fasolki szparagowej w tradycyjny polski sposób. Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą jest bardzo dobrym dodatkiem do letniego obiadu. Może stanowić również samodzielną przekąskę. Składniki: 1 kg fasolki 1/3 kostki masła (masło minimum 82% tłuszczu) 1,5 czubatej łyżki bułki tartej 3 czubate łyżeczki soli Wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy ogonki i wrzucamy na gotującą się(...)mocno osoloną wodę. Gotujemy około 30 minut. W międzyczasie fasolkę próbujemy, czy jest odpowiednio miękka. Odcedzamy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy tartą bułkę i podsmażamy ją przez 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając. Bułka powinna się lekko zrumienić i zacząć burzyć na patelni. Zasmażką polewamy fasolkę. Smacznego

Smak mojego domu
Fasolka szparagowa na ostro 114

Uwielbiam fasolkę szparagową.  Jednak z masełkiem i bułeczką już mi się przejadła, no i  jest znacznie kaloryczna i mniej zdrowa niż moja propozycja. Na targu kupiłam fasolkę bez łyka. Nie ma tych wąsów ciągnących się jak to ma miejsce w przerośniętej fasolce. Składanki :) fasolka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu(...)ryżowego 1 papryczka chili szczypta cukru starty świeży imbir ok 2 cm 1 ząbek czosnku 3 krople oleju sezamowego Przygotowanki :) 1. Ugotuj fasolkę al dente w soli 2. Z podanych składników zrób sos. Polej fasolkę. Pycha:) 3. Jeśli dysponujesz świeżą kolendrą nie wahaj się jej użyć

AZgotuj!
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 262

mozarellą i warzywami , wiosenne racuszki z cukinią i świeżymi ziołami  czy pyszne risotto . Sałatka jest pyszna! Z różnymi teksturami - jest w niej miękka i pyszna cukinia, jędrna fasolka, chrupiąca marchewka, zdrowe ziarenka i wiele więcej!  Składniki:  (składniki dla 2-3 osób) 1/2 szklanki ugotowanego kuskusu - u nas razowy, 2 mniejsze marchewki, 1 średnia cukinia - u nas pół(...)zielonej i pół żółtej, 300 g fasolki szparagowej, 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki, natka pietruszki, ok. 30 g pokruszonej fety, oliwa z oliwek, mieszanka ziaren do sałatki - u nas pestki dyni, pestki słonecznika i piniole Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch stron. Marchewkę obrać, a następnie przy pomocy obieraczki

Plate of Joy
Fasolka szparagowa z bułką tartą 175

Fasolka szparagowa z bułką tartą to wspomnienie lata a zarazem dzieciństwa, gdy bawiąc się w ogrodzie babcia zawsze przynosiła mi i mojemu bratu talerz gorącej fasolki. Pychunia :) Składniki: - 500 g fasolki szparagowej - 100 g masła - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie fasolkę odcedzamy(...)Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę i chwilę podsmażamy by się przyrumieniła. Do bułki wrzucamy fasolkę i dokładnie mieszamy. Całość zestawiamy z ognia i wykładamy na talerze

Zainspirowana w kuchni
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 109

Fasolkę przygotowuję na różne sposoby, bo bardzo ją lubię. Jednak najbardziej mi smakuje w takiej najprostszej postaci z masłem i bułką tartą Najlepsza taka na ciepło, ale jak pozostanie z obiadu to lubimy z dziećmi podjadać na zimno. Składniki: 700 g fasolki szparagowej 100 g masła 5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka cukru sól Wykonanie: Fasolkę umyć i nożykiem poucinać(...)końcówki z dwóch stron. Włożyć do garnka i zalać wodą tak , aby zakrywała fasolkę, dodać sól , cukier i gotować do miękkości. Odcedzić na sicie i wyłożyć na talerz. Na patelni roztopić masło i wsypać bułkę tartą. Smażyć mieszając, aż się przyrumieni. Polać fasolkę bułką z masłem i podawać. Ja posypałam odrobiną koperku Smacznego fasolka szparagowa

O kuchni z uczuciem
Fasolka po Bretońsku 163

Jako dziecko uwielbiałam fasolkę po bretońsku, teraz też chętnie do niej wracam. Fasolkę można bez problemu mrozić, ja jednak zjadam ją w tempie błyskawicznym. Składniki na ok. 5-6 porcji 0,5 kg fasoli Jaś 0,35-0,5 kg kiełbasy 0,15 kg wędzonego boczku  cebula  słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)tymianu 1 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki majeranku opcjonalnie można dodać ząbek czosnku  Fasolę namoczyć najlepiej zalać wodą dzień wcześniej i pozostawić na całą noc.  Po namoczeniu fasolki, odcedzić ją, przepłukać, wrzucić do garnka i zalać ok. 2 l.wody. Do fasolki dodać liście laurowe, ziele angielskie i skórkę odciętą z boczku. Gotować na średnim ogniu do miękkości fasolki

Ptasia Kuchnia
Fasolka po bretońsku 154

Jako dziecko uwielbiałam fasolkę po bretońsku, teraz też chętnie do niej wracam. Fasolkę można bez problemu mrozić, ja jednak zjadam ją w tempie błyskawicznym. Składniki na ok. 5-6 porcji 0,5 kg fasoli Jaś 0,35-0,5 kg kiełbasy 0,15 kg wędzonego boczku  cebula  słoiczek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)tymianu 1 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki majeranku opcjonalnie można dodać ząbek czosnku  Fasolę namoczyć najlepiej zalać wodą dzień wcześniej i pozostawić na całą noc.  Po namoczeniu fasolki, odcedzić ją, przepłukać, wrzucić do garnka i zalać ok. 2 l.wody. Do fasolki dodać liście laurowe, ziele angielskie i skórkę odciętą z boczku. Gotować na średnim ogniu do miękkości fasolki

Ptasia Kuchnia
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami 133

Bardzo lubię fasolkę szparagową, słabość mam jednakowo do zielonej jak i żółtej. Szparagówkę lubię jako klasyczny dodatek do dań oraz jako składnik głównej propozycji obiadowej. Dzisiaj zapraszam właśnie na takie danie, które kryje w sobie moc warzyw. Można rzec, że w przybliżeniu to danie z patelni, które kryje w sobie pieczone słupki ziemniaka oraz świeże pomidorki. Smażona(...)cebula z czosnkiem daje całości idealne podkreślenie smaku. Polecamy na piątkowy obiad.  Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami  SKŁADNIKI : 200 g fasolki szparagowej zielonej 200 g fasolki szparagowej żółtej około 400 g ziemniaków 2 duże pomidory 1 cebula średnia 2 ząbki czosnku zielona cebulka oliwa olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepis na… – Fagiolini al pomodoro, apulijski przysmak 136

Południowej, gdzie uprawiana były już 5000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzone zostały przez hiszpańskich żeglarzy, goszcząc najpierw na stołach Półwyspu Iberyjskiego i Francji. Jednakże, już w XVI wieku fasolka szparagowa stała się w całej Europie warzywem wyjątkowo popularnym, cenionym przede wszystkim ze względu na swoje właściwości – źródła wielu składników odżywczych i witamin. We Włoszech fasolka szparagowa ( fagiolini ) jedzona jest chętnie(...)wieloma postaciami. Podawana bywa zarówno jako osobne danie, jak i sałatka do dań głównych.   Fagiolini al pomodoro 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej, 3 jajka, 2 pomidory, parmezan, bułka tarta , masło , świeży tymianek, sól, pieprz   Fasolkę szparagową myjemy i kroimy na połówki, gotujemy i odcedzamy, pozostawiając jednocześnie połowę szklanki wywaru z gotowania. Do pozostawionej wody dodajemy dwa pomidory, obrane

Bon Ton Italia
Kotleciki selerowo-jaglane z sałatkami 302

oleju. Kotleciki zrobiłam w środę. Podałam z gotową (bo ze słoika) sałatką z buraków. Dziś po podróży potrzebowałam szybkiego obiadu, więc odgrzałam je na parze i podałam z zieloną fasolką szparagową. Sałatka z zielonej fasolki szparagowej: mrożona fasolka 2 łyżki masła łyżka rozdrobnionego mrożonego szpinaku czubata łyżka bułki tartej łyżka płatków migdałowych sól Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek. Zagotować(...)odcedzić. Na patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą i szpinak. Podgrzewać aż bułka zmieni kolor na złoto-brązowy. Dodać płatki migdałów. Wrzucić fasolkę i wymieszać, by fasolka pokryła się "zieloną bułką tartą

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 172

Wyjątkowo soczysty, delikatny – po prostu PYSZNY! Kurczak pieczony nadziewany pikantnym farszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja(...)miałam pikantną), obraną i pokrojoną w półplasterki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 2 x 400g puszki białej fasolki, odcedzonej 200g pomidorów suszonych w oleju + kilka łyżek tego oleju sól morska i świeżo mielony czarny pieprz garść świeżego tymianku   Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować nadzienie: Rozgrzej

Moja Delicja
Fasolka szparagowa - "maślana" 109

naszych ulubionych letnich dań. Prosto, domowo trochę w wiejskim stylu, powiedzielibyśmy takie "babcine" :) Takie potrawy zawsze są najlepsze, bo są niezwykle proste i przywodzą na myśl młodzieńcze lata. Fasolka szparagowa tzw. maślana. Trochę inna w smaku niż klasyczna żółta, właśnie trochę maślana, stąd też najprawdopodobniej jej nazwa. Wiemy, że nie wszyscy ją znają, ale warto zwrócić na nią uwagę szczególnie(...)przedłuża nam sezon fasolkowy :) Dojrzewa właśnie teraz kiedy to żółtej już praktycznie nie ma. Oto nasza propozycja : Fasolka szparagowa "maślana" (4 osoby) 1 reklamówka fasolki ok. 1,5 kg :) 1 cebula średnia 2-3 ząbki czosnku olej ryżowy sól Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Wyłączamy ogień

vegetanie
Kotlety z kabaczków. 130

Witajcie kochani :)  Sezon kabaczków i cukinii w pełni, więc trudno oprzeć się zrobieniu kotletów.  My bardzo lubimy kotlety z cukinii czy kabaczka. Najlepiej z fasolką, ogórkiem małosolnym i ryżem. Taka też jest nasza propozycja na dzisiaj. Wspaniałe jedzenie w bardzo prostym stylu. Lubicie tak ? Kabaczek a'la kotlet z fasolką i ryżem (4 osoby ) 1 średni kabaczek fasolka(...)szparagowa ok. 1/2 kg ryż parboiled lub basmati kukurydza konserwowa ogórek małosolny Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Wyłączamy ogień i przeciskamy do cebuli czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość wlewamy na odcedzoną z wody fasolkę. Dobrze mieszamy, aby cebula i czosnek okleiły fasolkę. Ryż gotujemy

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 110

zbliżać hehehehehehe. To w sumie bardzo niebezpieczne miejsce. Lepiej pójść na obiad gdzieś na miasto. Dla tych odważniejszych ze stalowymi nerwami proponujemy przygotowanie fajnych kotletów ryżowych, a do tego fasolkę w sosie z passaty. Zapraszamy zatem do kuchni i uwaga na ostre noże hihi    Ryżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety(...)ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem

vegetanie
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem 324

zaprosić Was na sałatkę z tuńczykiem. Całość jest bardzo prosta ale jakże smaczna. Przygotowanie jej nie jest wcale pracochłonne, chociaż czas jej przygotowania wydłuża się z racji gotowania fasolki szparagowej.  Polecam ją na kolację. Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem  SKŁADNIKI : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g żółtej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli koperek PRZYGOTOWANIE(...)Fasolkę szparagową przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odcinamy końce fasolki. Kroimy ją w słupki około 2-3 cm. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Do fasolki przekładamy tuńczyka i całość mieszamy. Koperek siekamy, dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki