fasolka - 6917 przepisów (strona:52/462)

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym 98

Proste danie z fasolką szparagową w roli głównej. Taki sos z mięsa mielonego z pomidorami, doprawiony ziołami często robie do makaronu a tutaj makaron zastąpiłam fasolką. Sos można doprawić ulubionymi ziołami, można użyć świeżych lub suszonych. składniki: 1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona 1 cebula 500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę 500 ml gęstego przecieru pomidorowego sól(...)pieprz oregano bazylia wędzona papryka olej do smażenia Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i delikatnie zrumienić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Podczas gotowania doprawić sos do smaku przyprawami. Gotowy sos wymieszaćc z ugotowaną fasolką

Monia miesza i gotuje
Zupa z fasolki szparagowej 56

Zupa z fasolki szparagowej to jedna z prostszych i smaczniejszych zup. Koniecznie z dodatkiem ziemniaków i zabielana śmietaną. Nie wymaga dużo pracy a smakuje praktycznie wszystkim Więcej przepisów na zupy znajdziecie tutaj . Przepis na zupę z fasolki szparagowej Składniki 0,5 kg ziemniaków 350 g fasolki szparagowej litr bulionu warzywnego 4 łyżki śmietanki 30% (48 g) 2 łyżki śmietany(...)smaku Czas przygotowania:  20 min + 25 minut gotowania Ilość : 2 litry zupy, czyli 8 porcji po 250 ml Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę . Następnie odcinamy końcówki fasolki szparagowej i kroimy ją na mniejsze kawałki około 1,5 cm . Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 25 minut na średnim ogniu. Ugotowaną zupę zabielamy śmietanką i śmietaną , a następnie

WegePrzepis
Zupa z fasolki szpargowej + film 45

Zupa z fasolki szpargowej z dodatkiem warzyw i makaronu na bazie kości to smakowita propozycja, idealna na koniec lata. Taka zupz będzie ciekawą, pożywną i sycącą propozycją na obiad a także dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy.     składniki na 4 porcje 2 kości na zupę lub 2 udka 500 g żółtej(...)fasolki szparagowej włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 5-6 małych ziemniaków 2 cebule olej do smażenia 100 g drobnego makaronu 200 g śmietany 18% pół pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Obraną cebulę drobno siekamy. Obraną

Smakowite Dania
Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem, pumperniklem i sosem koperkowym 66

Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem, pumperniklem i sosem koperkowym Dodatek fasolki i jajka sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca. Polecam zabrać ją do pracy na lunch:). 150g fasolki szparagowej 2 jajka 1/2 fileta z kurczaka + 1 łyżka oleju + przyprawa do kurczaka 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula 1 kromka pumpernikla  sos koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek(...)czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżeczki suszonego koperku, sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w ćwiartki. Fileta kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i przyprawą. Fasolkę gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w krążki. Pumpernikiel rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy sosem.  fasolka szparagowa, jajka, sos koperkowy, koper, koperek, czosnek, sos czosnkowy

Szefowa kuchni
Fasolka szparagowa z krewetkami 46

ryneczkiem), starałam się omijać większość straganów, żeby znowu nie zwariować. Wiedziałam, że uraczę się dziś krewetkami – z tych samych względów co zwykle, czyli wolna chata. Trochę przypadkiem kupiłam fasolkę, bo taka ładna i ładna. No i sezon. I ładna. Wracając do domu, wymyśliłam tę oto potrawę. Dziwna? Wcale. Zaufajcie mi i zróbcie ją jak najszybciej. Składniki: 20 średnich krewetek(...)użyłam gotowanych) 2 garści fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku pół świeżej chili (lub więcej) gruby szczypior 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oleju arachidowego 1 łyżka  gomasio  (opcjonalnie)  (przepis na 2 porcje)   Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy im głowy. Później, lekko nacinamy zewnętrzną, górną część krewetki i wyciągamy delikatnie, czarną nitkę. Krewetki myjemy i osuszamy

Kardamonovy
Ziemniaki z rukolą i fasolką szparagową 48

Zacznę od tego, że opcji tej sałatki może być sporo. Można do niej użyć młodych ziemniaków, starych, mrożonej fasolki lub tej świeżej, dobrze sprawdzą się różnego rodzaju zioła, inne rodzaje cebul – to co akurat macie pod ręką. Na początku miałam ambitny plan zrobienia jej ze świeżym groszkiem, ale akurat wyszedł z targu. Później chciałam ją zrobić z konserwowym(...)mojej czarodziejskiej szafie znalazłam fasolkę szparagową w puszce. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, jest super. Zróbcie z czym chcecie.  Składniki: 10 młodych ziemniaków duża garść rukoli pół puszki fasolki szparagowej  1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz   Ziemniaki obieramy, większe kroimy

Kardamonovy
Fasolka szparagowa z fetą 52

pamiętam przy jakiej okazji został wymyślony. No nieważne. Ważny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo – fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula(...)sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy i pozbywamy się z niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze kawałki. Fasolkę gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy

Kardamonovy
Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą 56

Podczas nieobecności My, wyżeram to co lubię, a co niekoniecznie lubi on. Tak też i było z mieszanką kasz i strączków. Wyszperałam w lodówce jeszcze fasolkę szparagową, kupiłam fetę i już. Do tego porządna ilość oliwy i soku z cytryny. Tego typu dania idealnie sprawdzają się w pracy. Nie dość, że są pożywne (zdrowe, wiadomo), to jeszcze spokojnie można zrobić(...)dzień wcześniej. Składniki: 100 g mieszanki kaszy i strączków 100 g sera feta garść fasolki szparagowej 1 ogórek gruntowy 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki oliwy extra virgin 1 łyżeczka przyprawy za’atar (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 2 porcje) Z fasolki odcinamy brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy

Kardamonovy
Makaron z fasolką szparagową i pesto 51

Makaron z fasolką szparagową i pesto powstał głównie dlatego, że miałam zalegające pesto z suszonych pomidorów i resztkę sera bursztyn. Chciałam także do obiadu dorzucić coś sezonowego i wyszło to co wyszło. Szybko zrobione, szybko zjedzone. Tola aktywnie także w tym uczestniczyła, makaron – wiadomo. Jeżeli lubicie klimaty śródziemnomorskie, róbcie na zdrowie. Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej(...)makaronu (ja użyłam penne) 2 czubate łyżki pesto z suszonych pomidorów kawałek parmezanu lub sera bursztyn sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Fasolkę gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony makaron i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy pesto, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem. Artykuł Makaron z fasolką szparagową

Kardamonovy
Fasolka szparagowa z papryką i kiełbasą 59

Pyszne, sycące danie z fasolką  szparagowa z    kiełbasa, papryką i pieczarkami.  Taki jednogarnkowiec idealnie się sprawdzi  na szare i zimne jesienne dni. Składniki: 500 żółtej fasolki szparagowej 2 papryki czerwone 1 żółta papryka 300 g pieczarek 500 g kiełbasy wiejskiej 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia(...)kiełbasę, czosnek, paprykę czerwoną oraz wędzoną podsmażam. Paprykę i pieczarki kroję w paski. Do kiełbasy wrzucam pieczarki i paprykę, smażę przez 5 minut. W między czasie odcinam końce z fasolki i kroję na pół. Fasolkę wrzucam do garnka, dodaje liść laurowy, ziele angielskie i podlewam woda, tak na równo z warzywami, przykrywam i gotuję przez 10 minut. Pomidory sparzam, obieram

magiczna kuchnia Kasi
Fasolka po bretońsku 69

Fasolka po bretońsku to syte danie jednogarnkowe z kiełbasą, boczkiem i fasolą w sosie pomidorowym. Znany, polski obiad dla całej rodziny i na kilka dni. Przygotujesz go przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Zapraszam po przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku. Poniżej także kilka porad.   Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli “Piękny Jaś(...)kiełbasy, np. myśliwskiej 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej większa szczypta ostrej papryki mielonej sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie fasolki po bretońsku zaczynam dzień wcześniej od namoczenia fasoli. W tym celu umieszczam ją w średniej wielkości garnku, np. 2,5-3 litrowym i zalewam zimną wodą ponad stan. Dodaję

Zasmakuj Kuchni
Włochy - Liguryjskie linguine z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką (Trenette al Pesto) 87

Wyobraźmy sobie, że dawno, dawno temu w Genui obiad robiły dwie gospodynie - włoska i polska. Ta pierwsza robiła makaron z pesto, a druga młode ziemniaczki z fasolką szparagową. Obie biegły z garnkami po korytarzu, wpadły na siebie i oba dania się wymieszały, tworząc to, które proponujemy dzisiaj. Oczywiście tak raczej nie było, ale faktycznie makaron z pesto, ziemniakami i fasolką(...)piniowych (2 łyżeczki)  - 1 spory ząbek czosnku - spora szczypta soli, pieprz - kilka kropelek soku z cytryny  Pozostałe składniki: - 250 g ziemniaków (najlepiej młodych)  - 250 g zielonej fasolki szparagowej (od biedy może być żółta) - 250 g linguine - 2 łyżeczki orzeszków piniowych  - 4 łyżki wegańskiego parmezanu Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, wrzucamy do osolonej wrzącej

Roślinożerni urlopowicze