muszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie i nawet nie wyczuł że to ryba! Do kompletu dodałam jeszcze fasolkę szparagową i bataty, które podnoszą jego sytość i atrakcyjność tego dania. Obiad w 30 minut, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Danie nie jest zbyt pikantne, chociaż jeżeli ktoś lubi(...)makaronem ryżowym, polecam gorąco! Jeżeli posiadasz Tefal Cusine Companion to praktycznie wykona od to danie za Ciebie Wskazówki poniżej. Scroll down for recipe in English Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki
karmelowyUwielbiam zupy z fasolką szparagowa, a z zieloną fasolką najbardziej. Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż. Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany(...)łyżki posiekanej pietruszki 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Por pokroić w półplasterki. Mięso umyć, włożyć do garnka, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, zalać 2-2,5 L zimnej wody, zagotować. Po 15 minutach gotowania wrzucamy fasolkę
magiczna kuchnia KasiPomysł na lekki i szybki do przygotowania obiad - fasolka szparagowa podana z jajkiem w koszulce. Jeżeli uwielbiacie zasmażaną na maśle bułkę tartą to możecie polać nią ugotowaną fasolkę. Ja pominęłam bułkę tartą, ponieważ chciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃 Składniki na 2 porcję: 2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej 2-4 jajka 1 l wody 1 łyżka octu(...)jabłkowego sól, pieprz do dekoracji posiekana, zielona pietruszka Fasolkę szparagową umyć, odciąć z niej końcówki i ugotować ją we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie, do drugiego garnka wlać wodę (1 l) i lekko ją posolić. Gdy zacznie wrzeć to wlać ocet, a za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć
UgotowaćFasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest bogata w wartości odżywcze, witaminy i również bardzo smaczna. Korzystajmy więc z niej póki możemy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą(...)Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często
Oryginalny smakpołudniem. Taka letnia sałatka jest bardzo prosta do przygotowania, a wygląda niezwykle efektownie, z pewnością będzie cieszyła się uznaniem wszystkich zasiadających przy stole. Polecam! Sałatka antipasti Składniki : fasolka szparagowa (zielona)* karczochy w oliwie pomidorki koktajlowe mieszkanka salat szynka podsuszana typu "jamon" czarne oliwki oliwa z oliwek sok z cytryny ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek(...)łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz Jak przygotować sałatkę antipasti: W garnku zagotować wodę. Osolić. Fasolkę przebrać i odciąć końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony
Codzienne GotowanieLekka wegetariańska kolacja lub dodatek do mięs czy ryb. Zamiast żółtej fasolki można użyć zielonej. Marynowane papryki są w każdym supermarkecie. Ja użyłam tych z zalewy słodko kwaśnej. Płatki migdałowe i parmezan doskonale łączą wszystkie składniki w jedną całość. Polecam podawać z kromką chrupiącego, żytniego chleba na zakwasie. Smacznego! Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami porcja(...)osób Składniki: około 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej 6 kawałków papryki marynowanej 100 g tartego parmezanu 100 g płatków migdałowych 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka syropu daktylowego/miodu sól/pieprz Przygotowanie: Fasolkę podzielić na mniejsze części. Przygotować
JaglusiaPrzygotowana w ten sposób fasolka smakuje po bardzo podobnie do świeżej . Jest to świetny sposó b na zachowanie smaku lata na zimowe obiady . Składniki : fasolka szparagowa w dowolnej ilości 1l wody szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka soli łyżeczka cukru Sposób przygotowania : Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut . Fasolkę myjemy , odcinamy końcówki i kroimy(...)mniejsze kawałki . W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżeczką cukru . Do wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy aż będzie półtwarda . Fasolkę przekładamy do wysterylizowanych słoików . W garnku zagotowujemy wodę z solą , cukrem i kwaskiem . Na każdy litr wody dosypujemy po łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego (około 1/8 łyżeczki ). Gorąca zalewą wypełniamy słoiki . Zakręcamy . Pasteryzujemy na sucho
Pyry na GazJuż jakiś czas temu na targu warzywnym pojawiła się świeża i chrupiąca fasolka szparagowa. Nie mogliśmy się jej doczekać, bo w zeszłym roku zajadaliśmy się nią przyrządzoną “po chińsku” według przepisu Oli . Pysznie chrupiąca, mocno czosnkowa, a dla dorosłych można jej smak wyostrzyć płatkami chilli. Nawet nasz Najmłodszy, nie może się jej najeść – widać, że odziedziczył zamiłowanie do czosnku(...)babci Składniki (na 3 porcje): 500 g fasolki szparagowej 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżki domowej pasty imbirowej ) 1 cała niewielka główka czosnku 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka suszonych płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze
Lamarida.plsuszone oregano oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, aż do częściowego zgęstnienia sosu, przez około 20 minut. Następnie dodać odcedzoną i opłukaną fasolkę, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Zestawić z ognia. Fasolkę podawać gorącą(...)pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Fasolkę można podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pieczywem, jak również z mięsem. Z dodatku papryczki chili można zrezygnować. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i świetnie zastępuje tradycyjną fasolkę po bretońsku. Jest to danie jednogarnkowe. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaTradycyjne polskie danie w nowej odsłonie. Fasolkę wzbogaciłam mięsem mielonym i przyprawami. Podana z czarnym ryżem nabiera całkiem innego smaku. Składniki 1 puszka polskiej fasolki po bretońsku Bonduelle 200 g mięsa mielonego ok. 1/2 szkl przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 cebula świeża bazylia czarny ryż olej do smażenia sól ewentualnie parmezan 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju(...)Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk. 2. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy będzie już lekko przyrumienione dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. 3. Wlewamy fasolkę i dusimy przez kilkanaście minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym i solą. Pod koniec dodajemy poszatkowaną bazylię. 4. Gotową podajemy z ugotowanym czarnym ryżem i ewentualnie startym parmezanem. 5. Danie jest pożywne i smaczne. Fasolka
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySzybkie śniadanie nie musi być nudne, a wręcz na odwrót, może być smaczne i przygotowane bez większego wysiłku. Fasolka w sosie z serem i frankfurterkami Nie należę do tych osób, które rano spędzają wieczność w kuchni po to tylko, żeby przygotować śniadanie. To, że coś jest robione szybko nie oznacza, że jest niesmaczne. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to propozycja(...)fanów zwiększa się kiedy dodamy do niej ser, a gdy jeszcze dodatkowo dorzucimy kiełbaski to myślę, że mało będzie takich osób które powiedzą „nie” porcji takiej fasolki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: puszka fasoli „baked beans” 2 parówki frankfurterki
mecooksprzepis, łatwy i szybki -a uważam za fajna alternatywę dla tradycyjnej fasolki z masłem i bułką tartą. SKŁADNIKI: 500-600 dkg. żółtej fasolki szparagowej Łyżka masła 2 spore ząbki czosnku Natka pietruszki Sól Świeżo starty parmezan PRZYGOTOWANIE: Fasolkę obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Do gotowej fasolki dodajemy masło i czosnek(...)minutach wyłączamy ogień. Wsypujemy pietruszkę i garnkiem energicznie potrząsamy. Fasolkę wykładamy na półmisek i posypujemy parmezanem
Kopystką po garachFasolka szparagowa Składniki: fasolka szparagowa płatki jaglane płatki z amarantusa nasiona słonecznika oliwa z oliwek sól olej lniany Fasolkę gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy płatki, słonecznik, sól i na koniec fasolkę. Fasolkę nakładamy na talerze i dodajemy olej lniany. Warto pamiętać, że olej lniany spożywamy tylko na zimno
nietadietaKurczak to nudny pomysł na obiad? Spróbujcie zrobić go w egzotycznej wersji z ananasem i zieloną fasolką szparagową. Fasolka szparagowa Ananas Filet z kurczaka Miód Orientalna przyprawa do mięs Masło Cukier Sól Pieprz Fasolka zielona jest zdrowsza niż żółta. Wymaga jednak dłuższego gotowania. Pokrojoną na równej długości kawałki fasolkę gotujemy w osłodzonej i lekko osolonej wodzie do miękkości(...)takiej nie mamy, możemy użyć tego, co znajduje się akurat w naszej kuchni: curry, kurkumę, paprykę, kumin – dowolność. Ananasa karmelizujemy na patelni z miodem i masłem. Układamy na przygotowanej fasolce. Kurczaka smażymy i podajemy na wierzchu naszej potrawy. Prosty, smaczny i zdrowy obiad gotowy
MarcinChefChoć w swojej nazwie zawiera Bretanię (która jest krainą historyczną oraz regionem w północno-zachodniej Francji), fasolka po Bretońsku nie ma nic wspólnego z Francją. Jest to potrawa typowa dla kuchni polskiej, podobnie jak barszcz ukraiński czy ryba po grecku. Nie wiem skąd naleciałości obcych krajów w nazwach naszych rodzimych potraw, ale być może na przestrzeni wieków staraliśmy się(...)nasza kuchnia była bardziej “światowa”. A naszej starej, polskiej kuchni wcale nic nie brakuje! Jest pyszna w całej swej prostocie, a jednocześnie bogata w produkty i przyprawy! Choćby taka fasolka: kilka składników, a jaka różnorodność smaków! Tym bardziej, że danie to przywodzi na myśl smaki dzieciństwa: obiad u babci czy mamy, do których w dorosłym życiu wracamy z utęsknieniem. SKŁADNIKI
W kuchni Katie