fasolka - 6917 przepisów (strona:62/462)

Fasolka po bretońsku 108

Fasolka po bretońsku to proste danie z fasoli w sosie pomidorowym znane na całym świecie. Zapraszam na domowy przepis na fasolkę po bretońsku. Dania z fasoli sa bardzo popularne szczególnie w okresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy(...)boczek wędzony przyprawy bulion Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć na patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Mięso z Udek z Kurczaka w Żółtym Sosie Śmietanowym 206

mój obiad. Nie dość, że ma ekspresowy czas przygotowania, brudzisz jedynie patelnię i garnek na makaron, to smakuje bosko! Nawet Młody zapytał kiedy go powtórzę i dlaczego tak mało fasolki. Mało, bo nie chciałam przedobrzyć, ale jak masz ochotę sypnij jej więcej, ja przynajmniej tak zrobię :) To co, zaczynamy! Składniki na 2 osoby: mięso z ok. 5 podudzi z kurczaka(...)oddzielić mięso z takich standardowych udek) nierafinowany olej kokosowy - do smażenia ok. 2 płaskie łyżeczki kurkumy świeżo zmielona u mnie sól himalajska świeżo zmielony pieprz 2 garści żółtej fasolki szparagowej - u mnie była mrożona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ok. 200 ml śmietanki kremówki 30% makaron albo ryż - u nas wygrał makaron barwiony sepią - można zamówić w sklepach internetowych

Blondynka Gotuje
Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową 176

Przepis jest niezwykle prosty, a smakuje nieziemsko :) Sam łosoś jest niskokaloryczny i bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Doskonale wpływa na nasz układ krążenia. Zaczynamy… Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową – składniki 1 cytryna 1/2 pęczku koperku ok. 1/2 kg świeżego łososia ze skórą jako dodatek do łososia posłuży nam fasolka szparagowa z nieco mniej zdrowym masełkiem z tartą(...)bułką. Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową – przepis 1. Dokładnie myjemy i filetujemy łososia (chyba, że uda nam się kupić filet). Nie mniej łosoś ma duże ości i najłatwiej jest je wyciągnąć pensetą. Następnie dzielimy łososia na dwie części. 2. Oba kawałki łososia układamy na talerzu skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i wstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka szparagowa do słoików na zimę 225

Słoiki,słoiki,słoiki...teraz kolej na fasolkę szparagową,którą uwielbiam latem ,ale żeby cieszyć się nią również zimą robię do słoików ,bez octu i dodatków ,żeby zachowała swój smak z lata delikatnej zalewie,ale za to inaczej ją pasteryzuje ,żeby nie psuła się w słoikach-zapraszam i polecam ten sposób. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej bez włókien(...)niejodowanej 4 -5 l wody Na zalewę: 3 l wody 4½ płaskie łyżki soli 1½ płaskie łyżki cukru Przygotowanie: Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 łyżki soli. Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy

Swojskie jedzonko
Zupa jarzynowa z młodych warzyw wg Aleex (TM5) 123

duży ząbek czosnku • 25 g oliwy z oliwek • 1 pomidor • ½ czerwonej papryki • 450 g warzyw (2 większe marchewki, pietruszka, kawałek białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki) • garść zielonej fasolki szparagowej • 100 g kalafiora podzielonego na małe różyczki • 80 g zacierki makaronowej lub innego, drobnego makaronu • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być woda, ale wtedy musimy dodać(...)Dolać oliwę i dusić 3 min/varoma/obr.1. 3. Dodać pomidora i paprykę. Miksować 3s / obr.5. 4. Dodać szczyptę cukru. 5. Dodać pozostałe warzywa pokrojone na kawałki (oprócz kalafiora i fasolki szparagowej) i posiekaną natkę pietruszki. Rozdrobnić 5s/obr.4,5. 6. Dolać bulion. 7. Wsypać przyprawy. 8. Gotować 15 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 9. Po 15 minutach dodać różyczki kalafiora, pokrojoną fasolkę, wsypać

W mojej kuchni
Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta. Zupa z młodych warzyw. 151

Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta to propozycja na bardzo aromatyczny obiad, przygotowany w oparciu o sezonowe warzywa. Począwszy od podsmażonych z czosnkiem młodych ziemniaków, poprzez gotowanie na esencjonalnym rosole darów ogrodu, a zakończywszy odrobiną fety i szczypiorku, otrzymujemy pyszną jarzynówkę, która w moim odczuciu wypada znacznie lepiej niż typowa zupa warzywna czy włoskie minestrone , a przecież(...)tamte propozycje też bardzo moim domownikom smakują i do nich wracam w sezonie często.  Przygotowałam pierwszy raz, ale wiem, że z pewnością nie ostatni :-)  Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta. Zupa z młodych warzyw. Składniki: 500 g młodych ziemniaków oliwa extra virgin do podsmażenia duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 6 szklanek rosołu (jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z sadzonym jajkiem, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową 123

zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej  3-4 rzodkiewki  kawałek ogórka  2 suszone pomidory(...)jajko  garść zielonej fasolki szparagowej  masło do smażenia jajka i fasolki szparagowej  odrobina natki pietruszki  sólo i pieprz kawałek sera feta cytrynowy dressing: sok z 1/3 cytryny, skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Fasolkę szparagową myję, osuszam i siekam drobno. Smażę na rozgrzanej patelni na maśle

Mango Papaja
Spaghetti z zieloną fasolką szparagową 98

słonecznej Italii non stop. Aby nie tęsknić za bardzo, kupuję produkty włoskich marek, jak makarony i chociaż na moment przenoszę się do wymarzonej destynacji.  Spaghetti z zieloną fasolką szparagową / 1 porcja Składniki: 1 porcja makaronu spaghetti 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka czarnuszki sól do smaku 3 łyżki oliwy(...)gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Jeśli jednak chcemy, aby był al dente, czyli półtwardy, tak jak gotują go Włosi, skracamy czas podany na opakowaniu o 2 minuty. Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Fasolkę wrzucamy do gotującej się i osolonej wody na 3 minuty. Gotową przekładamy do wody z lodem, w ten sposób pozostaje jędrna, chrupiąca

Moja smaczna kuchnia
Fasolka z zasmażką 112

Fasolka z zasmażką Fasolka z zasmażką to klasyka, która mi kojarzy się raczej z czymś średnio dietetycznym. Wpadłem na pomysł jednak, żeby zrobić zdrową i przy okazji bezglutenową opcję fasolki z zasmażką. Zazwyczaj używa się do jej przygotowania masła i bułki tartej, ale nie w tym przypadku… Od dziadków dostałem siatę fasolki szparagowej z ich własnego ogródka, dlatego(...)tartą, gdy wpadłem na genialnie prosty, ale też zarazem niecodzienny pomysł, żeby użyć… siemienia lnianego. W końcu zmielony jest prawie identyczny jak bułka tarta, zwłaszcza ten złoty. Artykuł Fasolka z zasmażką pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Fasolka szparagowa na zimę 138

Bardzo lubię fasolkę szparagową do obiadu.  Składniki; 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej, 2,5 kg fasolki szparagowej zielonej, Zalewa: 10 łyżeczek cukru, 10 łyżeczek soli 2,5 l wody Wykonanie; Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę(...)cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać na dno ściereczkę. Pasteryzujemy 50 minut. Po 24 godzinach powtarzamy proces. Tym razem pasteryzujemy 40 minut. Po kolejnych 24 godzinach ponownie pasteryzujemy 30 minut

Anioły w kuchni
Zielona fasolka szparagowa z sezamem 102

Obiecałam i jest Przepis na niezwykle aromatyczną zielona fasolkę z sezamem i czosnkiem. Składniki 1/2 kilograma zielonej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka sklarowanego masła 1 łyżeczka sezamu sól Wykonanie Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek i sezam. Mieszamy i wsypujemy fasolkę. Smażymy przez około(...)minuty dokładnie mieszając, tak by wszystkie fasolki były idealnie obtoczone aromatycznym masłem i sezamem i …gotowe. Smacznego     Zostawiam Wam przepis biegnę zrobić opłaty i wysłać przed urlopem zaległe przesyłki. Znacie firmę epaka.pl ? Jeśli nie to mogę Wam polecić jako solidną i tanią firmę kurierską. Pomocni pracownicy udzielą nam wszelkich informacji oraz poradzą jak poprawny sposób zapakować nawet

Kasia i jej kobiecy świat
Fasolka szparagowa ze szparagami i jajkiem w koszulce 176

Cześć! Często powtarzam, że w prostocie siła i powtórzę to po raz kolejny! Kilka ulubionych składników – zielona fasolka szparagowa, zielone szparagi i jajko, tworzą bardzo fajne danie. Ps. Płynne żółtko wywołuje u mnie foodgasm. Chyba żaden produkt nie wywołuje u mnie takiej euforii. A Wy macie coś takiego, co wywołuje tyle emocji? Składniki (2 duże porcje): 500 g zielonej(...)fasolki szparagowej 1 pęczek zielony szparagów 2 jajka 2 łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz, cukier biały ocet winny Wykonanie: Fasolka szparagowa: Fasolkę umyj, obierz i oczyść. Wrzuć do zimnej wody (około 2 l.), dodaj 1/2 – 1 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj około od 10 do 20 minut. W trakcie gotowania najlepiej próbować

Moja pasja smaku
Makaron z boczkiem, fasolką i jarmużem 132

Witajcie Kochani Dzisiejszy przepis to danie dla miłośników makaronu w każdej postaci – tym razem z sosem z boczkiem, jarmużem i fasolką szparagową. Użyłam do niego mrożonego jarmużu oraz fasolki. Jest to danie sycące, a jego zaletą jest fakt, że składniki sosu możemy zmieniać – będzie również smakował z innymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)Składniki: makaron (około 300 g) 400 g boczku 200 g fasolki szparagowej 100 g jarmużu 1 cebula śmietanka 30% (około 50 ml) mąka ziemniaczana (około 1 łyżka) woda (około 100 ml) masło kalrowane lub olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek. Całość

Via Gusto
Schab faszerowany fasolką szparagową 199

Kolejny pomysł na fasolkę szparagową, której nie da się nie lubić ;) Składniki: 05kg schabu 200g fasolki szparagowej  łyżka bułki tartej łyżka masła bazylia, zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól, pieprz szklanka wody Przygotowanie: 1. Schab kroimy na plastry o grubości 3cm i dokładnie rozbijamy. 2. Przyprawiamy całość i odstawiamy na godz do lodówki. 3. Między czasie na patelnie wrzucamy(...)łyżke masła, fasolkę i posypujemy bułką tartą. 4. Podsmażamy do momentu zbrązowienia bułki. 5. Faszerujemy: schab, plaster sera żółtego, fasolka szparagowa i zawijamy. 6. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i czekamy aż ładnie przyrumieni się z każdej strony. 7. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 20-30min, podlewając wodą, jeśli jest taka potrzeba. 8. Podajemy z dowolnym dodatkiem. Smacznego! WARTOŚCI

FITBUuK