fasolka - 6917 przepisów (strona:71/462)

Fasolka szparagowa w pomidorach 137

Prosto, smacznie i zdrowo. Taką fasolkę można potraktować jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne albo jako dodatek do mięs. 1/2 kg fasolki szparagowej 300 ml passaty pomidorowej cebulka ząbek czosnku oregano sól, pieprz, cukier do smaku starty parmezan i koperek do posypania Fasolkę umyć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie na łyżce oleju zeszklić posiekan ą cebulkę(...)czosnek. Wlać passatę pomidorową, doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i łyżeczką cukru. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Fasolkę odcedzić i przełożyć do passaty, wymieszać. podawać posypaną serem i koperkiem

Smakołyki Asi
Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonego buraka i mozzarelli 148

znaki, zamieniam wtedy gorące posiłki, na lekkie sałatki. Najbardziej lubię, kiedy sałatka łączy w sobie różne tekstury i kształty składników. Tak jak w przypadku tej: chrupkie orzechy, jędrna fasolka i miękka mozzarella. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 opakowanie (150 g) Mozzarelli Mini Galbani garść orzechów włoskich 4 – 5 małych buraków(...)Zawijamy szczelnie folię i umieszczamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy do miękkości (około 30 minut) w temperaturze 200 º C, przestudzone obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Fasolkę obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowaną wyjmujemy do wody z lodem aby zachowała swoją chrupkość, jędrność i piękny kolor. Na spód naczynia układamy fasolę, dodajemy ćwiartki buraka

Kierunekuchnia
Kasza z sezonowymi warzywami 131

Danie jest banalnie proste w przygotowaniu a za każdym razem smakuje inaczej, gdyż używamy tych warzyw, które akurat królują w sezonie. Zatem tym razem w naszej kaszy znalazły się fasolka szparagowa, papryka, cukinia i pomidor. Dorzuciłam jeszcze resztki pieczeni z poprzedniego obiadu, troszkę ziół i obiad gotowy :) Moim zdaniem, idealnie pasuje na poniedziałkowy obiad, kiedy to w lodówce zalegają(...)pozostałości z niedzielnego obiadu :) Składniki na 2-3 porcje: 1 woreczek kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej) 300 g fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 mała cukinia 1/3 kalafiora sól, pieprz, vegeta ulubione zioła - u mnie koperek i tymianek opcjonalnie - resztki mięsa lub wędlin Kalafiora podzielić na małe różyczki a fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ugotować

My simple kitchen
Sałatka z fasolką szparagową i serem halloumi 123

pierwszy rzut oka wygląda apetycznie jesteśmy w stanie przygotować chętniej. Muszę Was więc zapewnić i liczyć na to, że to wystarczy – ta sałatka jest rewelacyjna. Ziemniaki, fasolka szparagowa, sałata lodowa, podsmażony ser halloumi oraz dressing musztardowy. Jednym słowem – pycha! około 10 sztuk małych, młodych ziemniaków około 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 op. sera halloumi 1/2 sałaty lodowej(...)musztardy francuskiej 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Przesmażamy na niej pokrojony na plasterki ser halloumi. Osączamy na ręczniku papierowym. Na półmisku rozkładamy

Smaki Na Talerzu
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 115

wystarczyłoby ciut mniej (w oryginalnym przepisie 300g), ale i tak zjedliśmy wszystko;) 200-300 g kuskusu bulion (około 2,5-3 szklanki) 500 g piersi kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 duże pomidory malinowe 1 duża cebula 1/2 szkl. śmietanki 30% wędzona papryka w proszku* czosnek granulowany* sól, pieprz Umytą fasolkę szparagową przycinamy na końcach, po czym kroimy(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje. Kaszę przesypujemy

Smaki Na Talerzu
Łosoś z fasolką i śmietaną wegańską 147

również podać w ramach kolacji. Smacznie i zdrowo. Polecam ! Składniki / 2porcje : – ok. 250 g filetu z łososia ( 2 porcje) – ok. 6 małych młodych ziemniaczków – 2 garście fasolki szparagowej – sól i pieprz – kilka liści świeżego szpinaku – 1 łyżka oliwy z oliwek – świeży koperek do posypania Składniki na śmietanę wegańską – 65 g słonecznika(...)składniki do blendera i miksuj aż uzyskasz konsystencje śmietany. Łososia skrop cytryną dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw na kilka minut do piekarnika ( temperatura ok 180 stopni). Fasolkę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki i fasolkę. Łososia oraz ziemniaczki

I LOVE LIFE
Fasolka szparagowa z parówkami i ryżem 552

Dziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza(...)jestem pewna czy to do końca trafne stwierdzenie. Zresztą, spróbujcie sami. Na 2-3 porcje: około 400 g fasolki szparagowej około 300 g parówek 2-3 małe cebule 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g ryżu sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku

Smaki Na Talerzu
Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu 125

Szybki letni obiad z sezonowych warzyw to to, co lubię najbardziej. Fasolka szparagowa z sambal oelek podana z kotlecikami z bobu a’la falafel. Proste i przepyszne :) 0/5 kg fasolki szparagowej łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli kopiasta łyżeczka sambal oelek mała papryczka chili pęczek szczypiorku kotleciki z bobu: 0/5 kg bobu cebula cukrowa 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego(...)mąkę i sól. Mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Przekładamy je do lodówki na co najmniej 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z obu stron na rumiany kolor. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości (w posłodzonej i osolonej wodzie). Odsączoną mieszamy z sambal oelek, szczypiorkiem i posiekaną papryczką. Podajemy z kotlecikami. Smacznego :) Artykuł Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami

Mienta blog
Zupa z fasolką szparagową 143

całym mieszkaniu unosił się nieziemski zapach jabłek i cynamonu. I bynajmniej nie tęsknię (jeszcze) za jesienią, ale nadmiar papierówek wypadałoby zużyć, prawda? :)  Zwykła, letnia zupa, która dzięki przewadze fasolki szparagowej i szczypty kurkumy nabiera nieco innej formy niż tradycyjna jarzynowa. Kolor również kojarzy się z latem więc korzystajcie póki można ze świeżych i młodych warzyw :) Składniki: 3 skrzydełka(...)pietruszka kawałek selera 2 marchewki 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 5-6 łyżek śmietany kremówki 1/3 łyżeczki kurkumy 1,2 l wody sól, vegeta, cukier natka pietruszki Do garnka włożyć skrzydełka i zalać je wodą. Warzywa obrać i pokroić w plasterki a ziemniaki w kostkę. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Gdy woda w garnku

My simple kitchen
KASZOTTO Z KASZY GRYCZANEJ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CHORIZO 92

Rewelacyjne jednogarnkowe kaszotto z kaszy gryczanej, pikantnej kiełbaski chorizo i fasolki szparagowej. Pełnowartościowe, pełne smaku i sycące. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znika z talerzy. Sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub jako lunch zabrany do pracy. Świetne, że dodatki zmieniają się sezonowo i przez cały rok można cieszyć się różnymi wersjami tego pysznego dania. SKŁADNIKI(...)ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g) 80 ml białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g fasolki szparagowej sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 czerwonej papryczki chili przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę

cool and minty
Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną 142

Szukacie pomysłu na pyszny, zdrowy i szybki obiad w 15 minut? W takim razie musicie spróbować fasolki farmera – potrawy niesamowicie smacznej, a jakże prostej w przygotowaniu! Szybki obiad to niemalże Święty Graal kulinariów – każdy szuka idealnego przepisu, a zwykle kończy się na omlecie z warzywami. Ja proponuję jednak bardzo aromatyczną, mięsną i sycącą potrawę, którą można przygotować(...)kwadrans. Naprawdę. Oczywiście na moim blogu dodaję przede wszystkim smaczne i szybkie potrawy, jak np. kurczak w prażonej cebulce czy spaghetti z cukinii , ale to co wyróżnia fasolkę farmera, to niesamowita łatwość i szybkość przygotowania. Połączenie chrupiącego boczku z lekko pikantną nutką chili oraz kwaśną cytryną sprawia, że tak przygotowane danie jest pyszne i zarazem nietuzinkowe. I co, skusiłam

A to pestka
Fasolka szparagowa z fetą 74

naprawdę nie pamiętam przy jakiej okazji został wymyślony. No nieważne. Ważny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo - fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula(...)sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy i pozbywamy się z niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze kawałki. Fasolkę gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy

Kardamonovy
fasolka po bretońsku 146

Cześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować :) Fasolka po bretońsku. Fasolki nie gotuję na wywarze z mięsa. Dodaję później do niej tyle podsmażonego, że mięsa już naprawdę wystarczy. Załóżmy, że mamy opakowanie 400 g. Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę(...)mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam - nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania  MAJERANEK No bez tego, fasolka nie ma wyrazu jaki powinna mieć. Odstawiłam fasolkę by przegryzła się z innymi składnikami. Lekko przestygniętą podawałam do stołu a nadwyżkę zawekowałam. Smacznego życzę :) Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Fasolka po bretońsku 83

Fasolka po bretońsku, to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Polecam, ponieważ przygotowanie jej jest niezwykle proste. Składniki: 500g fasoli 5 lasek kiełbasy zwyczajnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy łyżka oleju pół łyżeczki cukru pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Wymienić wodę(...)dodać koncentrat pomidorowy , liść laurowy , kminek , cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotować do czasu, aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie pokroić kiełbasę w półplasterki i podsmażyć na oleju . Kiełbasę dodać do fasolki, w dalszym ciągu gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawić danie. Smacznego! Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Potrawka z makaronem po meksykańsku 156

zrujnuje również Waszego portfela, bo z podanych składników najedzą się do syta spokojnie 4 osoby. SKŁADNIKI 1 cebula 700 g mięsa mielonego wieprzowego oliwa 3 ząbki czosnku 450 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta i zielona) 2 puszki krojonych pomidorów 600 ml soku pomidorowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli kidney 400 g pełnoziarnistego makaronu fusilli(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory w puszce, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze przez chwilę całość smażyć. Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli korzystacie z mrożonej, to nie odmrażać jej, dzięki czemu można ją połamać zamiast kroić). Dodać ją do potrawy, wlać sok pomidorowy, nałożyć

Passions hobbies life