zrobiłam ją po raz pierwszy mąż zakochał się w niej i już nie chciał żadnej innej :-) Jest pyszna, ma wyrazisty smak i szybciutko znika. Jeśli komuś znudziła się już fasolka w bułce tartej, to zachęcam do spróbowania tego przepisu, bo warto :-) Składniki na fasolkę szparagową inaczej: 500 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 malutka cebula (albo pół większej(...)łyżeczka musztardy 1 łyżka oliwy sól pieprz Fasolkę czyścimy z końcówek i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale nie za długo bo ma być jędrna. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i kroimy w 2-3 cm kawałeczki. Cebulkę drobniutko siekamy, łączymy z fasolką, dodajemy musztardę, oliwę i przyprawiamy sola i pieprzem. Gotowe
Rozpustne gotowaniepoczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny(...)osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag blanszowanej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (lub innej mieszanki ziół z dodatkiem oregano i tymianku) sól pieprz 0,5 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta cukru 2 łyżki oleju
Rozpustne gotowaniedawnych czasów.Aromatyczna, pachnąca, soczysta i krucha -przyprawy to-pieprz ziołowy, sól himalajska różowa -oliwa z oliwek najwyższej jakości -olej rydzowy -ząbek czosnku -liście bazylii -przyprawa do fasolki u mnie Skworcu Potrawa jest pełna słońca, łatwo sie ją robi, nie ma skomplikowanych składników, wszystkie idealnie się komponują i zaskakują smakiem oraz zapachem. Wybrałam muszelkę Czenieckich...gdyż(...)muszelka kojarzy się z morzem, plażą, z szeptami i sekretami pojedynczych regionów... Będą Państwo zachwyceni! Wykonanie Najpierw wypłucz i namocz fasolkę czarne oczko w zimnej wodzie. Pozostaw około 3 godzin. Następnie wylej wodę i wypłucz na sitku kilka razy. Zalej świeżą filtrowana wodą, wody ma być nieco więcej niż fasolki i gotuj na małym ogniu do miękkości ,z przyprawą
Z Kuchni Do Kuchnijuż o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko to zaprawione mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysie jest dość stały(...)względem różnorodności składników jest to danie raczej „na bogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka przygotowywana jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu
Kulinarna Pokusasolidnie pożywi . Propozycja z której ucieszy się nie jeden mężczyzna Składniki: 1 golonka ok 1 kg sól,pieprz do natarcia rozmaryn, tymianek, majeranek po łyżce 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej Iglotex zioła prowansalskie do fasolki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Golonkę nacieramy dokładnie solą i pieprzem min na kilka godzin.Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy. Wkładamy golonkę, gotujemy(...)godziny. po tym czasie wyjmujemy, kroimy kratkę n a skórce. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok godziny podlewając wywarem w którym się gotowała. W międzyczasie odgotowujemy ok 10 minut fasolkę w osolonej wodzie. 15 minut przed końcem pieczenia golonki dokładamy do niej fasolkę, oprószamy ziołami prowansalskimi, Pieczemy. Podajemy z fasolka i pieczonymi ziemniaczkami. Zapraszam na stronę IGLOTEX gdzie znajdziecie cały
Z Majeczką w kuchniprzetrwać jesienna pogodę trzeba się dobrze najeść. Czy jest coś lepszego niż fasolka po bretońsku? SKŁADNIKI: 400- 500 g fasoli suchej 2-3 ząbki czosnku kilka pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ogóreczków chili 1-2 cebule 1 łyżka masła 2 kiełbasy myśliwskie 300g boczku wędzonego sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano(...)kminek, dużo majeranku, papryczka chili Fasolkę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą. Następnie odstawić na kilka godzin do namoczenia . Fasolkę gotować przez ok 1 godzinę w wodzie z moczenia. Dolać więcej wody w razie potrzeby. Na koniec fasolka ma być miękka. Na dużej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodać rozgnieciony czosnek, 2 liście laurowe
MarciochaKucharzypoczątek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić
Kulinarne Inspiracjezmienna pogoda. Raz zimno, raz ciepło... Niestety wyczekiwana wiosna nie chce jeszcze zagościć w naszym kraju. Dlatego "zapraszam" do mojego stołu pyszne, zielone warzywa. Dziś do obiadu podałam pyszną fasolkę szparagową z pestkami dyni. Dzięki zastosowaniu nowego produktu firmy Bonduelle, moja surówka obiadowa była przygotowana w bardzo krótkim czasie. A więc, to co najważniejsze: zdrowo, szybko i smacznie. Zapraszam(...)spróbowania. Ta wspaniała zieleń, aż cieszy oczy. Składniki: 1/2 opakowania fasolki szparagowej zielonej gotowanej na parze Bonduelle 2 łyżki łuskanych pestek dyni szczypta soli (mała) 1 łyżka kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka świeżej bazylii 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Dzięki fasolce firmy Bonduelle przygotowanie potrawy zajmuje kilka chwil. Pestki dyni wysypujemy na deskę i lekko (niedbale) kroimy na mniejsze
Słodkie okruszkijadłam w restauracji. Użyłam podobnych składników (zastąpiłam tylko drogie orzeszki piniowe prażonymi pestkami słonecznika), ale w innych proporcjach. Jedno z ulubionych dań Rafała. I moich. Można również przygotować bez fasolki i ziemniaków – też smakuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)oliwy 100-150 g startego żółtego sera ½ fil iżanki pestek słonecznika pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie: 200g zielonej fasolki 2 ziemniaki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Qlinarnie i QlinarnieParówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole. parówki cienkie: 4 sztuki makaron grube rurki: ok 1/4 paczki fasolka szparagowa, świerza lub mrożona: 1/2 paczki fasolka czerwona z puszki: 1 puszka rosół:1 litr wermut: 100 ml ostra papryczka chilli: 1 szt świeży imbir: 3-4 cm sok z cytryny(...)łyżeczka sól, pieprz Parówki kroimy na kawałi o długości ok 1,5-2 cm, następnie nadziewamy je na nieugotowane rurki makaronu. Do śrokda każdej rurki makaronowej wkładamy fasolkę szparagową. Wbrew pozorą czynność ta przebiega szybko i sprawnie. Do rosołu dodajemy sok z cytryny, imbir pokrojony w cienkie plasterki, drobno posiekaną papryczkę i wermut. Gotujemy 10 - 15 minut i odcedzamy. Makaron
Jadło i czytadłoFasolka szparagowa jest jak najbardziej na czasie, więc dzisiaj proponuję sałatkę właśnie z nią w roli głównej. Ciężko trochę, gdy tak jak w moim przypadku trzeba przebrać każdy srąg, bo choć fasolka na działce obrodziła, to niestety ma łyko. Niemniej polecam bo jest pyszna. Składniki: 700 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 2 małe czerwone cebulki 2 gałazki szczypiorku(...)cytryny 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru kilka płatków chili 5 listków świeżej pokrojonej mięty sól i pieprz do smaku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania: Fasolkę umyć , obrać z końcówek, oczyścić ( ewentualnie z łyka) i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą, dodać 1/2 łyżczki soli i szczyptę cukru. Gotować do miękkości...około 30 minut, ostudzić. Paprykę
Gosia gotujeNabrałam się raz na fasolkę... Kupiłam na ulicy, z tzw. straganu, piękną, dorodną fasolkę bo myślałam, że będzie lepsza od takiej kupionej w hipermarkecie. Ale się pomyliłam... Po kilku dniach kupiłam w markecie. Wyglądem trochę gorszą, ale za to bardzo smaczną:) Składniki: 3 garście fasolki (tak kupowałam:) nie wiem ile ważyła) 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła Fasolkę(...)już miękka na patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą. Uważać, żeby nie była zbyt sucha, bo się przypali, ale trzeba też uważać, żeby nie była zbyt mokra Ugotowaną fasolkę odcedzamy i przekładamy na patelnię mieszając z bułka tartą Ja podałam do kotletów schabowych i ziemniaków z koperkiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWarzywa z mrożonki nigdy nie kojarzyły mi się z niczym dobrym. Zimą jednak trudno znaleźć coś świeżego, smacznego i zdrowego. Postanowiłam zatem odczarować fasolkę szparagową i przygotować z niej smaczny dodatek do obiadu. Chyba mi się udało... Fasolka ze słonecznikiem 500g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy(...)łyżki soku z cytryny Fasolkę umyć i ugotować (10 minut) w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z miodem, oliwą i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika uprażyć, wymieszać z fasolką i dressingiem
Zapiski Młodej ŻonyWłasnie oderwałam się od kolejnego tomu Camili Lackberg i za chwilkę ruszam po dzieciaki. Tymczasem zapraszam na miseczkę pysznej, sycącej, czerwonej fasolki w kwaśnym pomidorowym sosie pełnym smaku.Moja wersja przepisu z "What Katie ate".Czerwona fasolka na kwasnooliwa1 cebula, posiekanasól, pieprz2 ząbki czosnku, przecisnięte150 g chudego boczku pokrojonego w kostkęszczypta świeżych listków tymianku2 puszki krojonych pomidorówszczypta płatków chilipo 1 łyżce(...)sosu barbecue, sosu worcestershirepo łyżeczce musztardy Dijon i innej ulubionej2 puszki czerwonej fasolki, odsączonej i opłukanejdo podania grzanki i natka pietruszki do posypaniaNa oliwie, w rondlu, podsmażamy posiekaną cebulkę, wcześniej lekko ją solimy. Po 5 minutach dodajemy czosnek i dalej dusimy mieszając co i rusz.Na łyżeczce oliwy, na patelni podsmażamy boczek. Powinien stać się rumiany i chrupiący.Przekładamy
Dzieje kuchennej Wiewióry