fasolka - 6917 przepisów (strona:66/462)

Barszcz ukraiński 159

smaków zupę jaką jest barszcz ukraiński. Składniki: - 2 l bulionu mięsnego - 2 marchewki - 1 pietruszka - 5 średnich ziemniaków - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g białej fasolki - 500 g buraków - 400 g pomidorów - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżeczka octu - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 200 ml śmietany do zupy 22% Składniki(...)porcji. Białą fasolkę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Można też użyć fasolki z puszki. Buraki myjemy, obieramy ze skórki – połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach a drugą połowę kroimy w słupki. Marchewkę z pietruszką również myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Bulion gotujemy i wrzucamy buraki

Kuchenne Wariacje
Fasolka szparagowa z bułką tartą. 107

masełku bułką tartą są moim ulubionym dodatkiem do obiadu. I tak oto kusi mnie dziś moja mama wysyłając zdjęcia, którymi oczywiście pozwoliła podzielić się na blogu.  Składniki: żółta fasolka szparagowa, masło,  bułka tarta, sól. Przygotowanie: Fasolkę umyć, poodcinać końcówki (jeżeli fasolka nie jest młoda, należy tak obcinać końcówki by pociągając pozbyć się łyka). Gotować w osolonej wodzie. Młodą(...)fasolkę gotuje się ok.30min., ale najlepiej sprawdzać jej miękkość i samemu ocenić. Bułkę tartą przesmażyć na dużej łyżce masła. Ugotowaną fasolkę odcedzić i polać bułką tartą.     Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową 126

żółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami) buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona ( pierwsza do obejrzenia tutaj ), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki:  1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej(...)francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny  sól morska lub różowa himalajska świeżo zmielony kolorowy pieprz   Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez 15 minut, tak aby była jeszcze al dente. Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rukol ę płuczemy, fetę kroimy na plasterki. Na talerzu układamy

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa do obiadu 269

Łatwa, szybka, pyszna i zdrowa! Czego chcieć więcej? :) Zawsze myślałam, że fasolkę szparagową można przyrządzać jako samodzielne danie z bułką tartą i skwarkami z boczku czy słoniny. Tak jadałam od dziesiątek lat i pomyśleć, że musiałam jechać do Francji, by się przekonać, że można inaczej i zdecydowanie zdrowiej :) Człowiek uczy się w każdym wieku ;) Składniki : fasolka szparagowa (ilość zależna(...)liczby przygotowywanych porcji) dobra oliwa lub olej sól świeżo mielony pieprz Nastawić wodę do ugotowania fasolki. Fasolkę obrać i opłukać.  Wrzucić fasolkę na osolony wrzątek. Gotować do momentu aż będzie al dente, ale nie będzie chrzęściła między zębami. Trudno tu określić czas, bo to zależy od ilości gotowanej fasoli i źródła energii. Ugotowaną fasolę odcedzić. Przełożyć na talerze, polać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z cieciorki, pomidora, fasolki szparagowej i oliwek + ryż jaśminowy 115

Sałatka z cieciorki, pomidora, fasolki szparagowej i oliwek + ryż jaśminowy Składniki: - 100g ryżu jaśminowego                             - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej cieciorki(...)świeżo mielony pieprz - 150g zielonej fasolki szparagowej          - sól himalajska - 1 duży pomidor malinowy - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ciecierzycę należy namoczyć na noc; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać cieciorkę kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę

Wegańska kuchnia orientalna
Omlet po chińsku 266

Rewelacyjny, delikatny omlet z dodatkiem fasolki mung i grzybków mun. Fasolka jest niedocenionym źródłem białka. Takie małe zielone kiełki a takie smaczne! 3 jajka (osobno białka i żółtka) 0,5 szklanki fasolki mung Skworcu  (tu kupisz) 10 g grzybów mun Skworcu (tu kupisz)   0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich - do kurczaka po chińsku Rafex(...)filetu z piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pieczarki Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, przez kolejne 20 na wolnym). Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy

VioletoweKucharzenie
Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym 113

Taka trochę fasolka po bretońsku, ale nie do końca.  Wersja typowo letnia, pełna kolorów i smaków.  Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a można zrobić cały gar.  Nie znudzi się Wam, obiecuję.  Jeżeli nie jecie mięsa, można je pominąć.      Składniki: 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 kg pomidorów 1 większa cebula 15 dag wędzonego boczku(...)kiełbasy sól, pieprz gałązka tymianku liść laurowy, ziele angielskie olej   Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam).  Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół.  Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.  Przełożyć do garnka.  Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (tej po cebuli).  Sparzone

Sto kolorów kuchni
Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 185

Chiński sojowo-śliwkowy sos hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli fasolki. Składniki na danie dla 2 osób: 400 g schabu 300 g fasolki szparagowej 100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem) 3 szalotki(...)średnim ogniu przez minutę podsmażać na nim czosnek i szalotkę z chili. Dodać zamarynowany schab, zwiększyć ogień i usmażyć go na złoty kolor. Umytą i przekrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową dodać do usmażonego mięsa i chwilę razem smażyć. Dolać 1 szklankę gorącej wody, 1 łyżkę sosu sojowego i sos hoisin. Całość dusić pod przykryciem aż fasolka zmięknie

Trzeci talerz
Fasolka szparagowa w pomidorach na ostro 110

Dwie fasolki szparagowe: zielona i żółta. Bez zazdrości, która ładniejsza, lepsza. Smaczne obie;) garść zielonej fasolki garsć żółtej fasolki szparagowej ząbek czosnku pół łyżeczki chilli puszka pomidorów sól  łyżka oliwy puszka pomidorów Fasolki ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej olej i dodaj chilli, następnie rozgnieciony czosnek i pomidory, sól. Duś ok 20 minut bez przykrycia. Dodaj fasolkę niech

AZgotuj!
Fasolka szparagowa z sezamem 175

Uwielbiam fasolkę szparagową i jak tylko urośnie w ogródko to mogę ją jeść codziennie. Najbardziej lubię ją w najprostszej wersji czyli ugotowana, polana zrumienionym masełkiem i posypana bułką tartą lub ziarnami sezamu. W tym roku po raz pierwszy zasadziłam odmianę w fioletowym kolorze ale po ugotowaniu robi się zielona jednak ma bardzo wyrazisty smak i bardzo mi zasmakowała. Nasiona fasolki(...)kupiłam na wiosnę w sklepie  Ale-raj. Składniki: 250 g żółtej fasolki szparagowej 250 g fioletowej fasolki szparagowej Ale-raj 1 łyżka masła sezam czarny i sezam łuskany Ale-raj Przygotowanie: Masło zrumienić w garnuszku na złoto. Z fasolki oderwać zdrewniałą końcówkę, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić wlać zrumienione masło, wymieszać i wyłożyć na talerz

Ala piecze i gotuje
Fasolka szparagowa inaczej. 149

zrobiłam ją po raz pierwszy mąż zakochał się w niej i już nie chciał żadnej innej :-) Jest pyszna, ma wyrazisty smak i szybciutko znika. Jeśli komuś znudziła się już fasolka w bułce tartej, to zachęcam do spróbowania tego przepisu, bo warto :-) Składniki na fasolkę szparagową inaczej: 500 g fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 malutka cebula (albo pół większej(...)łyżeczka musztardy 1 łyżka oliwy sól pieprz      Fasolkę czyścimy z końcówek i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale nie za długo bo ma być jędrna. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i kroimy w 2-3 cm kawałeczki. Cebulkę drobniutko siekamy, łączymy z fasolką, dodajemy musztardę, oliwę i przyprawiamy sola i pieprzem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 144

poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny(...)osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag blanszowanej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (lub innej mieszanki ziół z dodatkiem oregano i tymianku) sól pieprz 0,5 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta cukru 2 łyżki oleju

Rozpustne gotowanie
Muszelki z fasolką czarne oczko w pomidorach, z grillowaną papryką 163

dawnych czasów.Aromatyczna, pachnąca, soczysta i krucha -przyprawy to-pieprz ziołowy, sól himalajska różowa -oliwa z oliwek najwyższej jakości -olej rydzowy -ząbek czosnku -liście bazylii -przyprawa do fasolki u mnie Skworcu Potrawa jest pełna słońca, łatwo sie ją robi, nie ma skomplikowanych składników, wszystkie idealnie się komponują i zaskakują smakiem oraz zapachem. Wybrałam muszelkę Czenieckich...gdyż(...)muszelka kojarzy się z morzem, plażą, z szeptami i sekretami pojedynczych regionów... Będą Państwo zachwyceni! Wykonanie Najpierw wypłucz i namocz fasolkę czarne oczko w zimnej wodzie.  Pozostaw około 3 godzin. Następnie wylej wodę i wypłucz na sitku kilka razy. Zalej świeżą filtrowana wodą, wody ma być nieco więcej niż fasolki i gotuj na małym ogniu do miękkości ,z przyprawą

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka nicejska 279

już o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko to zaprawione mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysie jest dość stały(...)względem różnorodności składników jest to danie raczej „na bogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka przygotowywana jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu

Kulinarna Pokusa
PIECZONA GOLONKA NA SZPARAGÓWCE 214

solidnie pożywi . Propozycja z której ucieszy się nie jeden mężczyzna   Składniki: 1 golonka ok 1 kg sól,pieprz do natarcia rozmaryn, tymianek, majeranek po łyżce 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej Iglotex zioła prowansalskie do fasolki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Golonkę nacieramy dokładnie solą i pieprzem min na kilka godzin.Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy. Wkładamy golonkę, gotujemy(...)godziny. po tym czasie wyjmujemy, kroimy kratkę n a skórce. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok godziny podlewając wywarem w którym się gotowała. W międzyczasie odgotowujemy ok 10 minut fasolkę w osolonej wodzie. 15 minut przed końcem pieczenia golonki dokładamy do niej fasolkę, oprószamy ziołami prowansalskimi, Pieczemy. Podajemy z fasolka i pieczonymi ziemniaczkami.  Zapraszam na stronę IGLOTEX gdzie znajdziecie cały

Z Majeczką w kuchni