osobnych miseczek – tutaj segregacja ułatwi to znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden. Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy(...)lekko przeźroczyste. Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny makaron
Karo in the Kitchenrazem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji "Zostań szefem kuchni" mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy Uncle(...)jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s) 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg) 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce pieprz
Kuchcik gotujerazem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo sycącym. Składniki: 50 dag fasoli Jaś wędzona kość 25-30 dag wędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora(...)mięso od kości będą już miękkie wyciągamy z wywaru,studzimy.Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso oddzielamy od kości,również kroimy w kostkę.Gdy fasolka jest miękka dodajemy nasze mięsko,boczek i kiełbasę.Pod koniec dodajemy przecier,keczup,paprykę wędzoną,majeranek,pieprz,sól wg uznania.Jeśli chcemy fasolkę możemy zagęścić mąką,ale nie jest
Niespełnione zdolności kulinarnedostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków smakowych. Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki szparagowej jest daniem lekko strawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu. Składniki: (porcja dla 2 dorosłych osób) 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej(...)masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków. Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić). Następnie dodać
Kuchcik gotujeBardzo lubię łososia i staram się go robić na różne sposoby. Zawsze wtedy smakuje inaczej. Tym razem jest z fasolką i z pomidorami, bardzo był dobry i nic nie suchy. Pomidorki nadały mu innego smaku a fosolka koloru. Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki, pomidorki umyć i przeciąć na pół a część pokroić drobno. Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować(...)minuty, odcedzić. Około 1/4 fasolki pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z posiekanym koperkiem i posiekanymi pomidorkami oraz startym serem. Filet oczyścić i zdjąć skórę w każdym zrobić nacięcie. Do każdego otworu nałożyć farsz i spiąć wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepać jajka, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Filety ryby obtoczyć w jajku, a potem w bułce
Kuchnia PokoleńKiedy mam ochotę na pożywny i lekki posiłek zazwyczaj sięgam po kolorowe warzywa i drób. Dzisiaj jedna z moich ulubionych kompozycji z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Danie to może nie prezentuje się światowo ale jest pyszne i sycące. Idealnie skomponuje się również do podania z ryżem bądź kaszą. Kolorowe duszone warzywa z kurczakiem gyros SKŁADNIKI : 300 g piersi(...)kurczaka 250 g cukinii 1 papryka 250 g fasolki szparagowej żółtej przyprawa do gyrosu sól, czosnek granulowany oliwa do spryskania patelni PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę wraz z cukinią. Fasolkę szparagową oczyszczamy i odcinamy końce, paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Fasolkę gotujemy do miękkości na parze i kroimy w słupki około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszną, a zarazem do zrobienia w 15 minut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;) Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia(...)smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę ;) Przygotowanie: Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się
Jak gotować i nie zwariowaćugotować mrożoną fasolkę? Zapewne nie raz każdy z Nas zadał sobie pytanie jak ugotować coś mrożonego. Może wydawać się to proste, ale dla kogoś kto to już choć raz ugotwał mrożone warzywo, tak więc ten wpis jest dla kogoś kto jeszcze tego nie robił. Jak ugotować mrożoną fasolkę? Do ugotowania mrożonej fasolki lub jakiegokolwiek […] The post Jak ugotować mrożoną(...)fasolkę? appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekszkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 jajko 125 g masła szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie fasolki chińskie (fasolnik)ok 200 g garść pomidorków cocktailowych 1 pierś z kurczaka (połówka) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano bazylia 200 ml śmietany 100 g sera feta lub typu feta(...)porządnie zmiksować. Zioła mogą być świeże. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową
Gotowanie jest łatwesmaków zupę jaką jest barszcz ukraiński. Składniki: - 2 l bulionu mięsnego - 2 marchewki - 1 pietruszka - 5 średnich ziemniaków - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g białej fasolki - 500 g buraków - 400 g pomidorów - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżeczka octu - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 200 ml śmietany do zupy 22% Składniki(...)porcji. Białą fasolkę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Można też użyć fasolki z puszki. Buraki myjemy, obieramy ze skórki – połowę buraków ścieramy na tarce o grubych oczkach a drugą połowę kroimy w słupki. Marchewkę z pietruszką również myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Bulion gotujemy i wrzucamy buraki
Kuchenne Wariacjemasełku bułką tartą są moim ulubionym dodatkiem do obiadu. I tak oto kusi mnie dziś moja mama wysyłając zdjęcia, którymi oczywiście pozwoliła podzielić się na blogu. Składniki: żółta fasolka szparagowa, masło, bułka tarta, sól. Przygotowanie: Fasolkę umyć, poodcinać końcówki (jeżeli fasolka nie jest młoda, należy tak obcinać końcówki by pociągając pozbyć się łyka). Gotować w osolonej wodzie. Młodą(...)fasolkę gotuje się ok.30min., ale najlepiej sprawdzać jej miękkość i samemu ocenić. Bułkę tartą przesmażyć na dużej łyżce masła. Ugotowaną fasolkę odcedzić i polać bułką tartą. Smacznego
W kuchni u Monikiżółte lub złote (spotkałam się z obydwoma nazwami) buraczki. Rewelacyjnie smakują na surowo. Oto ich kolejna odsłona ( pierwsza do obejrzenia tutaj ), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej(...)francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny sól morska lub różowa himalajska świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy ją na parze przez 15 minut, tak aby była jeszcze al dente. Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rukol ę płuczemy, fetę kroimy na plasterki. Na talerzu układamy
Kulinarne przygody GatityŁatwa, szybka, pyszna i zdrowa! Czego chcieć więcej? :) Zawsze myślałam, że fasolkę szparagową można przyrządzać jako samodzielne danie z bułką tartą i skwarkami z boczku czy słoniny. Tak jadałam od dziesiątek lat i pomyśleć, że musiałam jechać do Francji, by się przekonać, że można inaczej i zdecydowanie zdrowiej :) Człowiek uczy się w każdym wieku ;) Składniki : fasolka szparagowa (ilość zależna(...)liczby przygotowywanych porcji) dobra oliwa lub olej sól świeżo mielony pieprz Nastawić wodę do ugotowania fasolki. Fasolkę obrać i opłukać. Wrzucić fasolkę na osolony wrzątek. Gotować do momentu aż będzie al dente, ale nie będzie chrzęściła między zębami. Trudno tu określić czas, bo to zależy od ilości gotowanej fasoli i źródła energii. Ugotowaną fasolę odcedzić. Przełożyć na talerze, polać
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka z cieciorki, pomidora, fasolki szparagowej i oliwek + ryż jaśminowy Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej cieciorki(...)świeżo mielony pieprz - 150g zielonej fasolki szparagowej - sól himalajska - 1 duży pomidor malinowy - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ciecierzycę należy namoczyć na noc; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać cieciorkę kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę
Wegańska kuchnia orientalnaRewelacyjny, delikatny omlet z dodatkiem fasolki mung i grzybków mun. Fasolka jest niedocenionym źródłem białka. Takie małe zielone kiełki a takie smaczne! 3 jajka (osobno białka i żółtka) 0,5 szklanki fasolki mung Skworcu (tu kupisz) 10 g grzybów mun Skworcu (tu kupisz) 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich - do kurczaka po chińsku Rafex(...)filetu z piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pieczarki Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, przez kolejne 20 na wolnym). Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy
VioletoweKucharzenie