wtorek nie miałam żadnego pomysłu na jakiś wymyślny obiad. Po grillu w sobotę oraz dużym obiedzie w niedzielę, aż się chciało zjeść coś lżejszego oraz jarskiego. Z pomocą przyszła fasolka, która pięknie dojrzewa w moim ogródku. Do tego jajko sadzone, ziemniaczki i pyszny obiadek gotowy :) Purée ziemniaczane (składniki dla trzech osób) 9 średnich ziemniaków 2 łyżki roztopionego masła pół(...)tyle mleka oraz masła, musicie obserwować konsystencję, aby później dać więcej lub mniej mleka lub masła ;) Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem i solą do smaku. Czas na fasolkę... Fasolkę obrałam z dwóch stron, dokładnie umyłam, zalałam wodą, tak żeby fasolka była całą zanurzona,dodałam sól oraz gotowałam przez około 40 minut od zagotowania. Masło rozpuściłam na patelni, czekałam
Wołowina od rekinainnych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego(...)osolonym mleku i wodzie do miękkości. Odcedzamy. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy gładkie puree, dodajemy masło, musztardę,curry i ewentualnie dosalamy. Można posypać świeżym tymiankiem. Sałatka z fasolki szparagowej i bobu z dressingiem cytrynowym: 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg bobu natka pietruszki sok wyciśnięty 1 z cytryny skórka otarta z cytryny 100 ml oliwa 1-2 łyżeczki
Smakowity Blog KulinarnyLipiec to idealna pora na przygotowanie sałatki nicejskiej - w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w ciepły dzień. Nie raz robiłam już tę sałatkę w wydaniu z jajkami na twardo i tuńczykiem z puszki. Tym razem pokusiłam się o wersję(...)możecie oczywiście zastąpić go tuńczykiem z puszki. Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka Składniki / na 2-4 porcje: 10 małych młodych ziemniaczków pokrojonych na ćwiartki 200 g zielonej fasolki z odciętymi końcówkami opcjonalnie: 2 jajka na twardo 2 świeże steki z tuńczyka w temperaturze pokojowej (lub wcześniej rozmrożone) oliwa sól, pieprz 4 garście mieszanych sałat, u mnie: szpinak baby
Chilli Czosnek i OliwaFasolka szparagowa kojarzy mi się z wakacjami u babci. Osobiście lubię z dużą ilością bułki tartej, ale z samym masełkiem również smakuje wyśmienicie. Fasolka jest idealnym dodatkiem do głównych dań. Składniki: 500 g fasolki szparagowej 1/3 kostki masła 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowania: Fasolkę umyj, odetnij ogonki. Do garnka(...)nalej wody wrzuć fasolkę, dodaj cukier i sól Gotuj około 15 minut. Na patelnię wsyp bułkę tartą, niech lekko się zarumieni. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Fasolę polej bułką tartą. Smacznego
KukuleczkiSkładniki na sałatkę filet z kurczaka, 4 pojedyncze szt makaron muszelki, 200g brokuł, 1/2 szt fasolka czerwona, 1 puszka kukurydza, 1/2 puszki jajka, 4 szt przyprawa gyros, 1/2 opak sól olej Składniki na sos jogurt naturalny, 400g majonez, 200g sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy na cienkie paseczki lub w 1cm kosteczkę, dodajemy(...)papierowy ręcznik, studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Brokuła gotujemy do miękkości, studzimy, dzielimy na różyczki. Mieszamy razem z makaronem. Fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Fasolkę dodatkowo płuczemy dokładnie na sitku. Mieszamy razem. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w drobną kostkę. Składniki na sos mieszamy razem, jeśli jest potrzeba
Gotowanie moimi oczamirobi się ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw - fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. Do przygotowania zupy(...)możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków
Chilli Czosnek i Oliwaosobnych miseczek – tutaj segregacja ułatwi to znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden. Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy(...)lekko przeźroczyste. Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny makaron
Karo in the Kitchenrazem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji "Zostań szefem kuchni" mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy Uncle(...)jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s) 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg) 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce pieprz
Kuchcik gotujerazem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo sycącym. Składniki: 50 dag fasoli Jaś wędzona kość 25-30 dag wędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora(...)mięso od kości będą już miękkie wyciągamy z wywaru,studzimy.Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso oddzielamy od kości,również kroimy w kostkę.Gdy fasolka jest miękka dodajemy nasze mięsko,boczek i kiełbasę.Pod koniec dodajemy przecier,keczup,paprykę wędzoną,majeranek,pieprz,sól wg uznania.Jeśli chcemy fasolkę możemy zagęścić mąką,ale nie jest
Niespełnione zdolności kulinarnedostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków smakowych. Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki szparagowej jest daniem lekko strawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu. Składniki: (porcja dla 2 dorosłych osób) 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej(...)masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków. Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić). Następnie dodać
Kuchcik gotujeBardzo lubię łososia i staram się go robić na różne sposoby. Zawsze wtedy smakuje inaczej. Tym razem jest z fasolką i z pomidorami, bardzo był dobry i nic nie suchy. Pomidorki nadały mu innego smaku a fosolka koloru. Fasolkę oczyścić, obciąć końcówki, pomidorki umyć i przeciąć na pół a część pokroić drobno. Fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować(...)minuty, odcedzić. Około 1/4 fasolki pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z posiekanym koperkiem i posiekanymi pomidorkami oraz startym serem. Filet oczyścić i zdjąć skórę w każdym zrobić nacięcie. Do każdego otworu nałożyć farsz i spiąć wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepać jajka, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Filety ryby obtoczyć w jajku, a potem w bułce
Kuchnia PokoleńKiedy mam ochotę na pożywny i lekki posiłek zazwyczaj sięgam po kolorowe warzywa i drób. Dzisiaj jedna z moich ulubionych kompozycji z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Danie to może nie prezentuje się światowo ale jest pyszne i sycące. Idealnie skomponuje się również do podania z ryżem bądź kaszą. Kolorowe duszone warzywa z kurczakiem gyros SKŁADNIKI : 300 g piersi(...)kurczaka 250 g cukinii 1 papryka 250 g fasolki szparagowej żółtej przyprawa do gyrosu sól, czosnek granulowany oliwa do spryskania patelni PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę wraz z cukinią. Fasolkę szparagową oczyszczamy i odcinamy końce, paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Fasolkę gotujemy do miękkości na parze i kroimy w słupki około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszną, a zarazem do zrobienia w 15 minut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;) Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia(...)smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę ;) Przygotowanie: Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się
Jak gotować i nie zwariowaćugotować mrożoną fasolkę? Zapewne nie raz każdy z Nas zadał sobie pytanie jak ugotować coś mrożonego. Może wydawać się to proste, ale dla kogoś kto to już choć raz ugotwał mrożone warzywo, tak więc ten wpis jest dla kogoś kto jeszcze tego nie robił. Jak ugotować mrożoną fasolkę? Do ugotowania mrożonej fasolki lub jakiegokolwiek […] The post Jak ugotować mrożoną(...)fasolkę? appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekszkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 jajko 125 g masła szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie fasolki chińskie (fasolnik)ok 200 g garść pomidorków cocktailowych 1 pierś z kurczaka (połówka) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano bazylia 200 ml śmietany 100 g sera feta lub typu feta(...)porządnie zmiksować. Zioła mogą być świeże. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową
Gotowanie jest łatwe