Sałatka nicejska (Salade niçoise) to jedno z najbardziej znanych na świecie dań tego rodzaju. Dlatego wielu z Was zapewne już o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami rozpoznawczymi są z jednej strony tuńczyk, sardela (anchois) i jajko (zwykle na twardo), a z drugiej spora dawka warzyw, w szczególności zielona fasolka, pomidory, ziemniaki, oliwka i sałaty. A wszystko to zaprawione mniejszą lub większą ilością winegretu. Wymieniony skład sałatki nicejskiej może ulegać wprawdzie pewnym modyfikacjom, ale w ogólnym zarysi... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...