Fasolka szparagowa w cieście serowym to perfekcyjna przekąska, która znika niewiarygodnie szybko ze stołu. Fasolka ma dość dużo błonnika pokarmowego, dlatego też można długo cieszyć się uczuciem sytości. Pamiętaj, że młoda fasolka szparagowa nie wymaga długiego gotowania. Możemy wybierać pomiędzy dwiema odmianami żółtą oraz zieloną. … The post Fasolka szparagowa w cieście appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawykulinarnie. Wczoraj złapałam się nawet na tym, że pomyślałam, że nie jestem do końca normalna. Kuchnia, kuchnia, gotowanie, kombinowanie, potem ktoś tam, coś tam. Na początku był pomysł na fasolkę z oliwą i cytryną, z natką i migdałami. Potem pomyślałam, że byłoby fajnie zaostrzyć całość. Skończyło się po prostu na harissie. Wypaliło nam trochę przełyki, ale nic to. Lubimy. Składniki(...)fasolki szparagowej 1 łyżeczka harissy (lub mniej) 1 łyżka migdałów w słupkach (mogą być płatki) sól Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu zostawiamy, aby dokładnie odciekła z wody. Wrzucamy do miski, dodajemy harissę, solimy i całość posypujemy migdałami. Uważajcie na ilość harissy – jest bardzo ostra. Artykuł Fasolka szparagowa z harissą i migdałami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykitchen , czasami kradniemy sobie pomysły. Trochę go zmieniłam, zrezygnowałam m. in. z mięsiwa, a kozieradkę zastąpiłam czubrycą. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 400 g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera biała część pora duża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czubrycy zielonej pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej rzepakowy(...)przepis na 4-5 porcji) Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę tej samej wielkości, fasolkę w mniejsze kawałki (odcinając z nich jednocześnie brzydkie końcówki). Pora kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, fasolkę i pora, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z gotującym bulionem wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości
Kardamonovywielu zwolenników. I jak zwykle, przy okazji tego typu dań, smakuje lepiej parę godzin po zrobieniu. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 450 g żółtej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej) 250 ml passaty pomidorowej 100 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki(...)przepis na 4-5 porcji) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Dorzucamy mięso, smażymy 5 minut, pod koniec dodajemy fasolkę, słodka paprykę, chili i kmin, smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy wodę i passatę, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko gotujemy jakieś 15 minut lub do miękkości fasolki (jeżeli używamy świeżej
Kardamonovydobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I tak powstał pomysł ugotowania leczo z fasolką szparagową, którym będzie się można cieszyć zimą. Jeżeli mięsożerca postawi na swoim, też nie ma problemu. Takie gotowe leczo można z powodzeniem połączyć z kiełbą albo np. z drobiem. Składniki(...)żółtej fasolki szparagowej 5 średnich papryk (ja użyłam białych) 2 cukinie 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 500 ml wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 słoików po 500 ml) Fasolkę myjemy
KardamonovyWłaściwie podobny efekt uzyskacie, gdy dodacie do fasolki pietruszkowe pesto. Było pysznie, kompletnie. Ps. No szkoda Chorwacji, szkoda. Składniki: 500 g fasolki szparagowej pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku garść podprażonych orzechów włoskich 1 łyżka podprażonych pestek dyni 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, gotujemy(...)dente, odcedzamy. Wrzucamy ją do miski, dodajemy do niej poszatkowaną natkę, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowane orzechy, pestki dyni, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Artykuł Fasolka szparagowa z orzechami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyFasolka szparagowa z bułką tartą od razu kojarzy mi się z latem, tak samo jak mielone z mizerią (które właśnie przed chwilą skończyliśmy jeść). Takich przepisów nie może brakować na blogu, przecież to klasyka naszej kuchni. Dziwię się tylko, że potrzebowałam aż 6 lat, żeby to tutaj opublikować. Wracam ostatnio coraz częściej do takich potraw, dlatego coraz częściej będą się(...)tutaj pojawiać. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej pół pęczka koperku sól Fasolki myjemy i odcinamy z nich brzydkie końcówki. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości (u mnie trwało to jakieś 15 minut), odcedzamy. Bułkę rumienimy na patelni, dodajemy do niej masło, mieszamy. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą
KardamonovyFasolka po bretońsku każdy ją zna, większość lubi. Mój przepis na fasolkę jest prosty i niedrogi, ale za to bardzo smaczny. Jest wiele przepisów na nią. Sama na swoim blogu już mam jeden na bazie mięsa wieprzowego, tak trochę na bogato. Jednak nie trzeba wielu składników by ugotować pyszny obiad. Do zrobienia tej fasolki użyłam [...] Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi
Pieprzyć z Fantazjątylko), jakie akurat mamy w kuchni. Makaron z warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania makaronu będziesz potrzebować: 200g dowolnego makaronu z mąki durum, łyżkę oleju rzepakowego, 200g fasolki szparagowej, cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, pół łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżki sosu sojowego, 200g pomidorków koktajlowych, pół łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku, dowolne kiełki(...)osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. 2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo. 3. Odcedź na sicie makaron oraz fasolkę. 4. Posiekaj czosnek i cebulę. 5. Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekane warzywa. 6. W miseczce rozbełtaj jajka, dodaj sól, pieprz, kolendrę, chili oraz sos sojowy. Wylej to wszystko do cebuli i czosnku, po czym dodaj
Z notatnika dietetykasprawi, że będzie zarówno ciekawym urozmaiceniem diety, jak i ozdobą imprezowego stołu. Polecamy podawać z lekkim pieczywem – tradycyjnym pszennym lub chrupkim z różnych ziaren. Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką 2020-10-05 22:08:41 Kolorowa sałatka z holenderskiego matjasa z anchois i kolorowymi warzywami. Atrakcyjna propozycja na co dzień i na imprezowy stół. Zapisz przepis Drukuj Składniki(...)osób) 3-4 holenderskie matjasy (ok. 300g) 75g filetów anchois 250g fasolki szparagowej 3 pomidory śliwkowe (lub inne z dużą ilością miąższu, ok. 300g) 1 średnia czerwona cebula (180g) 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny sól do smaku (ostrożnie) Do podania lekkie pieczywo Instrukcje Pomidory rozcinamy wzdłużnie na ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie
Kulinarna Pokusajęzyk :)). P ostanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić tam trochę warzyw, ziół oraz kaszę jaglaną. Zrezygnowałam również z wywaru drobiowego. Stworzyłam wegetariańską zupę pomidorową z fasolką szparagową (zieloną i żółtą), z dodatkiem marchewki, selera naciowego i ziemniaczków. Zupę przyprawiam tymiankiem, oregano, słodką papryką i świeżą bazylią. Na końcu każdy talerz gorącej zupy pomidorowej dekoruję świeżymi listkami bazylii(...)się zupką i potrafi zjeść cały, wielki talerz. Oczywiście nie mówię jej, że na obiad jest “zupa pomidorowa” (bo wtedy byłby wielki bunt), ale że będziemy jeść “zupkę z fasolki” 🙂 Czytaj więcej: Zupa pomidorowa z fasolką szparagową The post Zupa pomidorowa z fasolką szparagową appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaZupa warzywna z mnóstwem świeżych sezonowych warzyw. Moja zupa ma w swoim skladzie żółtą i zieloną fasolkę szparagową, jest też kalafior, młoda marchewka, pietruszka oraz młode buraczki. Do zupy możecie dodać również brokuły, kalarepę, młodą kapustę. Tak naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa warzywna. Składniki garść fasolki żółtej(...)garść fasolki zielonej 2-3 średnie buraki razem z liśćmi 2 średnie marchewki pół średniego kalafiora 1 średnia pietruszka 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka masła (jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól do smaku pieprz do smaku 1 udko z kurczaka lub kawałek
To co lubię - gotuję i polecamMakaron z kimchi, fasolką szparagową i tofu (lub kurczakiem), który będzie smakował KAŻDEMU fanowi kuchni azjatyckiej, ale "niefanom" też go polecam... Bo staniecie się fanami 😂 pikantny, świetnie przyprawiony i bardzo zdrowy! 🍜 Zrobiony na bazie makaronu ryżowego z algami i kimchi Asia Flavours (to nowości, które od 16.07 do 23.07 <lub do wyczerpania zapasów> będzie można kupić(...)Biedronce 🐞). Składniki na 3-4 porcje: 200 g makaronu ryżowego z dodatkiem alg morskich Asia Flavours 1 puszka kimchi Asia Flavours (ja użyłam stir-fried) 1 garść fasolki szparagowej 1 kostka tofu lub 1 pierś z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 cebula dymka lub młoda cebula Przygotowanie: Tofu lub kurczaka kroimy w małą kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy sosem
Czarnawisienka