bogata i pyszna. Nie ma jednego przepisu na fattoush , dajemy do niej te warzywa, które są w sezonie. W mojej nie mogło więc zabraknąć pysznego lipcowego bobu i zielonej fasolki. Fattoush bardzo kojarzy mi się z toskańską sałatką panzanella . Obie służą wykorzystaniu czerstwego pieczywa - mieszkańcy Bliskiego Wschodu zużywają swoje chlebki pita, a Włosi pane toscano . Nie będę(...)autentycznego charakteru, choć jeśli nie możecie go dostać, to ostatecznie pomińcie. Dodajcie wtedy do sosu więcej soku z cytryny, ponieważ dressing powinien być dość kwaśny. Sałatka fattoush z bobem, fasolką szparagową i labneh Składniki / na 4-6 porcji: 200 g zielonej fasolki (u mnie jest to fasolka Mamut), pokrojonej ukośnie na 3-4 cm. kawałki 200 g młodego bobu
Chilli Czosnek i Oliwawkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir(...)świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Mięso kroimy paski, cebulę w kosteczkę, czosnek w plasterki, a cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy
Kulinarne przygody GatityMacie ochotę na pyszny, szybki i letni obiad ? Ależ proszę bardzo, oto razowy makaron z bobem i fasolką szparagową oraz z nutką chili. Z reguły jeśli paruję fasolkę i bób robię to z większej ilości i wtedy mogę te warzywa wykorzystać następnego dnia do innych dań, na przykład do sałatki lub do przygotowania szybkiego i lekkiego obiadu(...)Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 50 g zielonej fasolki szparagowej ugotowanej na parze 250 g bobu ugotowanego na parze al dente 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz świeże oregano opakowanie makaronu razowego, u mnie rurki Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. W międzyczasie szykujemy warzywa. Czosnek
Kulinarne przygody Gatitybardzo szaleć na warzywnych straganach, bo chyba kupiłabym wszystko. Co ja poradzę, że kupowanie jedzenia sprawia mi większą przyjemność niż kupowanie ciuchów... Ostatnio wpadła mi w ręce zielona fasolka szparagowa. Tym razem postanowiłam nie taplać jej w tartej bułce podsmażonej na masełku (mniam!!!!) tylko podać ją w towarzystwie dojrzałych malinowych pomidorów, bazylii i salami. Wyszło znakomicie - we włoskim, wiejskim(...)stylu. Danie można zjeść samo, albo wymieszać z dobrym makaronem lub podać z kaszą kus kus, czy ryżem - w każdej formie będzie pyszne! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 dojrzałe malinowe pomidory 1 ząbek czosnku 6 plasterków pikantnego salami kilka listków bazylii mozarella sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Fasolkę umyć i pozbawić końcówek. W garnku zagotować wodę i dobrze
Kulinarne InspiracjeSmak dzieciństwa... Pamiętam jak łapało się w dłoń taka długaśną fasolkę i leciało dalej do zabawy ;) Fajne czasy to dzieciństwo,a do tego tak pysznie było Składniki: 30 dag fasolki szparagowej 4 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej łyżeczka soli łyżeczka cukru Wykonanie: Do garnka układamy fasolkę, zalewamy wodą, tyle aby zakryło fasolkę. Dodajemy sól oraz cukier. Gotujemy 15 minut(...)zagotowania wody. Na patelni zrumieniamy bułkę tartą, dodajemy masełko, kiedy się rozpuści dokładamy osączoną fasolkę, dobrze mieszamy, aby każdy strąk pokrył się bułeczką
Z Majeczką w kuchniwtorek nie miałam żadnego pomysłu na jakiś wymyślny obiad. Po grillu w sobotę oraz dużym obiedzie w niedzielę, aż się chciało zjeść coś lżejszego oraz jarskiego. Z pomocą przyszła fasolka, która pięknie dojrzewa w moim ogródku. Do tego jajko sadzone, ziemniaczki i pyszny obiadek gotowy :) Purée ziemniaczane (składniki dla trzech osób) 9 średnich ziemniaków 2 łyżki roztopionego masła pół(...)tyle mleka oraz masła, musicie obserwować konsystencję, aby później dać więcej lub mniej mleka lub masła ;) Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem i solą do smaku. Czas na fasolkę... Fasolkę obrałam z dwóch stron, dokładnie umyłam, zalałam wodą, tak żeby fasolka była całą zanurzona,dodałam sól oraz gotowałam przez około 40 minut od zagotowania. Masło rozpuściłam na patelni, czekałam
Wołowina od rekinainnych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego(...)osolonym mleku i wodzie do miękkości. Odcedzamy. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy gładkie puree, dodajemy masło, musztardę,curry i ewentualnie dosalamy. Można posypać świeżym tymiankiem. Sałatka z fasolki szparagowej i bobu z dressingiem cytrynowym: 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg bobu natka pietruszki sok wyciśnięty 1 z cytryny skórka otarta z cytryny 100 ml oliwa 1-2 łyżeczki
Smakowity Blog KulinarnyLipiec to idealna pora na przygotowanie sałatki nicejskiej - w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w ciepły dzień. Nie raz robiłam już tę sałatkę w wydaniu z jajkami na twardo i tuńczykiem z puszki. Tym razem pokusiłam się o wersję(...)możecie oczywiście zastąpić go tuńczykiem z puszki. Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka Składniki / na 2-4 porcje: 10 małych młodych ziemniaczków pokrojonych na ćwiartki 200 g zielonej fasolki z odciętymi końcówkami opcjonalnie: 2 jajka na twardo 2 świeże steki z tuńczyka w temperaturze pokojowej (lub wcześniej rozmrożone) oliwa sól, pieprz 4 garście mieszanych sałat, u mnie: szpinak baby
Chilli Czosnek i OliwaFasolka szparagowa kojarzy mi się z wakacjami u babci. Osobiście lubię z dużą ilością bułki tartej, ale z samym masełkiem również smakuje wyśmienicie. Fasolka jest idealnym dodatkiem do głównych dań. Składniki: 500 g fasolki szparagowej 1/3 kostki masła 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowania: Fasolkę umyj, odetnij ogonki. Do garnka(...)nalej wody wrzuć fasolkę, dodaj cukier i sól Gotuj około 15 minut. Na patelnię wsyp bułkę tartą, niech lekko się zarumieni. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Fasolę polej bułką tartą. Smacznego
KukuleczkiSkładniki na sałatkę filet z kurczaka, 4 pojedyncze szt makaron muszelki, 200g brokuł, 1/2 szt fasolka czerwona, 1 puszka kukurydza, 1/2 puszki jajka, 4 szt przyprawa gyros, 1/2 opak sól olej Składniki na sos jogurt naturalny, 400g majonez, 200g sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy na cienkie paseczki lub w 1cm kosteczkę, dodajemy(...)papierowy ręcznik, studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Brokuła gotujemy do miękkości, studzimy, dzielimy na różyczki. Mieszamy razem z makaronem. Fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Fasolkę dodatkowo płuczemy dokładnie na sitku. Mieszamy razem. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w drobną kostkę. Składniki na sos mieszamy razem, jeśli jest potrzeba
Gotowanie moimi oczamirobi się ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw - fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. Do przygotowania zupy(...)możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków
Chilli Czosnek i Oliwaosobnych miseczek – tutaj segregacja ułatwi to znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden. Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy(...)lekko przeźroczyste. Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny makaron
Karo in the Kitchenrazem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej. Biorąc udział w akcji "Zostań szefem kuchni" mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy Uncle(...)jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s) 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg) 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce pieprz
Kuchcik gotujerazem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo sycącym. Składniki: 50 dag fasoli Jaś wędzona kość 25-30 dag wędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora(...)mięso od kości będą już miękkie wyciągamy z wywaru,studzimy.Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso oddzielamy od kości,również kroimy w kostkę.Gdy fasolka jest miękka dodajemy nasze mięsko,boczek i kiełbasę.Pod koniec dodajemy przecier,keczup,paprykę wędzoną,majeranek,pieprz,sól wg uznania.Jeśli chcemy fasolkę możemy zagęścić mąką,ale nie jest
Niespełnione zdolności kulinarnedostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków smakowych. Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki szparagowej jest daniem lekko strawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu. Składniki: (porcja dla 2 dorosłych osób) 1/2 kg piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej(...)masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków. Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić). Następnie dodać
Kuchcik gotuje