odstaw na 5 minut. Po tym czasie do płatków owsianych dodaj zmielone orzechy laskowe i syrop klonowy – wymieszaj. Na wierzchu ułóż borówki lub inne owoce. Makaron z fasolką, pesto i falafelami Składniki: 75 g makaronu (najlepiej penne) 60 g fasolki szparagowej 20 g pesto (użyłam pesto bazyliowego) 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka(...)Ciecierzycę zblenduj z dodatkiem cebuli i czosnku. Do całości dodaj też sodę oczyszczoną, mielony kminek, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. W międzyczasie fasolkę szparagową ugotuj do miękkości, a makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelej zimną wodą, aby się nie skleił. Po 30 minutach z masy na falafele przygotuj małe falafelki
Via Gustoromatyczny kalafior z żółtą fasolką i z marchewką 2 porcje Przygotowanie: 10 minut Składniki: 1/2 średniego kalafiora 1 marchewka 2 garście żółtej fasolki 1 łyżeczka przyprawy curry 2 cm świeżego imbiru po 1/2 łyżeczki ziaren kolendry i rzymskiego kminu 2 łyżki oliwy chili do smaku 2 ząbki czosnku 1 garść prażonych słonych nerkowców Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki, z fasolki(...)odciąć końcówki. Kalafior i fasolkę gotować krótko razem max. 5 minut w osolonym wrzątku ( ale można od razu smażyć bez gotowania jeśli chcemy bardziej chrupkie warzywa). Marchewkę pociąć w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy- lekko podsmażyć, dodać warzywa i smażyć krótko. Wyłożyć na talerze i posypać posiekanymi nerkowcami
AZgotuj!Aromatyczny i sycący gulasz z udek kurczaka z dodatkiem marchewki i fasolki szparagowej. Miękkie i soczyste mięso wspaniale się komponuje z warzywami. Mega proste i pyszne danie które robi się w miarę szybko. 3 porcje 500 g mięsa z udek kurczaka 150 g marchewki 3 małe 200 g fasolki szparagowej użyłam żółtej i zielonej 1 mała cebula 1 łyżeczka rozmarynu(...)pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 1 łyżeczka z górką mąki ziemniaczanej plus 3 łyżki wody Mięso pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę, na talarki, fasolkę na mniejsze kawałki. W rondlu lub dużej patelni zeszklić cebulę następnie dodać pokrojone mięso i przyprawy. Smażyć aż mięso się przyrumieni co jakiś czas mieszając. Następnie dodać marchewkę
Andzia Pichciryba, i dużo duuużo warzyw. Ta sałatka jest idealna – łączy w sobie wszystkie te aspekty. Znajdziemy w nim pysznego wędzonego łososia oraz aż 3 rodzaje zielonych warzyw – fasolkę, groszek i rukolę. To wszystko, polane dressingiem tworzy smakowitą całość – na obiad, na lunch, do pudelka do pracy czy nawet na kolację. Składniki (na 4 duże porcje): 200g makaronu(...)mnie cinque buchi (kupione w Lidlu) 150g wędzonego łososia 150g zielonej fasolki szparagowej – użyłam mrożonej 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 garści rukoli Na dressing: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy – użyłam delikatesowej 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku
Smaczna StronaZupa z fasolki szparagowej to pyszna zupa, którą ugotujesz zarówno ze świeżą, jak i mrożoną fasolką. To mój najlepszy i ulubiony przepis z udziałem zielonej lub żółtej fasolki. - uwielbiana przez dzieci - można użyć mrożonej fasolki - na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego
AniaGotuje.plPolędwiczki z fasolką Danie, które rozpływa się w ustach, tak przyrządzone jest idealne na sobotni obiad, delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem sezonowej fasolki szparagowej w aromatycznym sosie, podane z ryżem, czy to nie kusząca propozycja? 8 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe(...)ząbki czosnku · 3 cm korzenia imbiru · 1 papryczka Chili · 30 dag fasolki szparagowej · 1 opakowanie marchewek mini · 5 dag grzybów suszonych Mun · 1 łyżka
Kulinarna ChwilaDelikatne klopsiki drobiowe z nadzieniem z bobu. Podałam je w fajnym sosie który zrobiłam na bazie pesto. Do tego fasolka szparagowa i wyszło pyszne danie z patelni sezonowe. klopsiki: 1pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka 125 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawa do mielonego 2 łyżki posiekany koperek,szczypiorek(...)bobu 300 g fasolki szparagowej żółta i zielona pesto: 1 garść liście bazylii 1 garść koperku 70 ml oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów 2 łyżki parmezanu startego sól pozostałe: 200 ml śmietanki 30 % 1 cebula mąka pszenna Bób wrzucam do wrzącej wody osolonej i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą i obieram.W tym samym garnku
wesoła kuchnialubi pierwszych, młodych warzyw? 😍 Młodej marchewki, pachnącego selera, młodej kapusty, kalafiora czy pysznej żółtej fasolki? Dla mnie od maja do jesieni jest istny raj, właśnie dlatego, że te wszystkie pyszności pojawiają się w sklepach i na straganach. Gotuję wtedy głównie dania z wykorzystaniem tych wszystkich dobrodziejstw. Moim głównym "faworytem" jest zawsze młoda kapusta i żółta fasolka szparagowa(...)namoczonej w przegotowanej wodzie Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki. Na zupę: pęczek młodej marchewki 1 młody seler pęczek młodej pietruszki 1 młody por mały kalafior żółta fasolka szparagowa 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki śmietanka 18% ziele angielskie liść laurowy sól pieprz posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk Wykonanie: Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem
Walijskie PichcenieBuddy z ulubionych składników. Zasada jest prosta - 1/4 to produkty zbożowe, 1/4 produkty białkowe, 1/2 warzywa i dodatki. Składniki (na 2 porcje): 60 g kaszy bulgur, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 1 ogórek, 1 pomidor, 4 rzodkiewki, 2 garście mixu sałat, 1/2 małej czerwonej cebuli, 2 gałązki natki pietruszki, 1 łyżeczka sezamu, 6 falafeli, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki cukru do ugotowania fasolki Sos: 2 łyżki tahini, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego), 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki wody, Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cukru, gotować przez około 15-20 minut. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem
Moja kraina smakówPyszna letnia zupa z fasolki szparagowej. Jej smak bardzo fajnie podkręca kozi ser sałatkowy. Składniki (4 porcje): 400 g. zielonej fasolki szparagowej 800 ml. bulionu warzywnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 250 g. obranych ziemniaków 120 g. obranego korzenia selera 10 cm. kawałek pora 100 g. koziego sera sałatkowego 2 łyżeczki masła kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki oliwy truflowej (opcjonalnie(...)sól, pieprz Fasolkę pokrój na 1 cm kawałki. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka z roztopionym masłem. Dodaj posiekany por i fasolkę. Smaż 3-4 minuty, co chwilę mieszając. Wlej bulion, wsyp 1 płaską łyżeczkę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 20 minut. Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie
Delicious PlaceKolejna wersja przepysznego, wegetariańskiego dania, jakim jest Szakszuka . Tym razem z porcją białka w postaci malutkiej fasolki czarne oczko. Czym jest Szakszuka pisałam przy okazji podstawowej wersji Szakszuki bez fasolki. My najczęściej Szakszukę jemy na obiad, ze świeżą bagietką posmarowaną masłem, ale jajka z fasolą i warzywami świetnie się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak na kolację. Szakszukę z fasolką czarne(...)oczko polecam szczególnie w sezonie na czerwoną paprykę i dojrzałe pomidory. Czytaj dalej "Szakszuka z fasolką czarne oczko" na blogu Moja Delicja
Moja Delicja