fasolka - 6917 przepisów (strona:88/462)

Sałatka z kwiatami cukinii, jajkiem, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym oraz cytrynowym dressingiem 120

Bardzo prosta a zarazem sezonowa sałatka z kilkoma prostymi składnikami. Dostępne aktualnie kwiaty cukinii i fasolka szparagowa fantastycznie komponują się z jajkiem, suszonymi pomidorami j pleśniowym serem. Idealna na lunch do pracy.  Kwiaty cukinii to nadal mało popularny produkt na naszym rynku a szkoda. Ich delikaty smak, struktura i wygląd powodują, że każde danie z ich użyciem staje się(...)porcje): garść mixu sałat z rukolą  7-8 kwiatów cukinii marynowanych w soku z cytryny, szczypcie soli i pieprzu  5-6 suszonych pomidorów  dwie garście zielonej fasolki szparagowej  50 gram pleśniowego sera 2-3 jajka  dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz W osolonej wodzie gotuję fasolkę szparagową

Mango Papaja
ZUPA KALAFIOROWA z fasolką i papryką 168

Letnią porą warto wykorzystać dostępność warzyw i stworzyć z nich kolorową i pyszną zupę. Kombinacji jest wiele – ja postawiłam dzisiaj na kalafiora, fasolkę szparagową oraz paprykę. Kalafiora jednak zblendowałam, dzięki czemu zupa nie jest zagęszczana. Według mnie zupa jest najlepsza właśnie wtedy, kiedy to zblendowane jedno z warzyw sprawia, że jest gęsta. Zapraszam do przeczytania przepisu, mam nadzieję(...)zainspiruje // Składniki: 250 g kalafiora 200 g fasolki szparagowej (żółta) 1 mała papryka (czerwona) 1 mały pomidor około 500 ml wody 2 łyżki oliwy przyprawy i zioła: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, curry natka pietruszki Sposób przygotowania: Różyczki kalafiora ugotuj do miękkości i zblenduj na gładką masę. Do gotującej się wody dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pokrojoną

Via Gusto
Fasolka szparagowa w panierce. 135

czoraj zrobiłem sobie coś takiego. :)   Składniki : młoda fasolka szparagowa żółta lub zielona olej lub oliwa z oliwek bułka tarta sól woda Sposób wykonania :   F asolkę opłucz, odetnij końce, wrzuć do rondla i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, fasolkę polej olejem lub oliwą , posyp bułką tartą , wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Podawaj zaraz po przygotowaniu(...)fasolka jest ciepła. Ja czasem posypuję fasolkę jeszcze niewielką ilością mielonej kurkumy i doprawiam do smaku mielonym pieprzem.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową 253

Szukaliśmy czegoś lekkiego na gorące, letnie dni i nasz wybór padł na zupę kalafiorową, w nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść(...)kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy. Kalafiorową zabielamy

Ania i Marcin gotują
Sałatka gyros 142

SKŁADNIKI: • podwójna pierś z kurczaka • 1 kapusta pekińska • 1 puszka kukurydzy • 1 puszka fasolki czerwonej • 1 por lub średnia cebula • kilka ogórków konserwowych • 2 papryki, mogą być kolorowe • przyprawa do gyrosa • majonez, ketchup PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oliwy, kapustę drobno poszatkować, odsączyć kukurydzę i fasolkę, a pora, paprykę(...)ogórki drobno pokroić, wymieszać wg. uznania ketchup z majonezem. W misce układamy składniki warstwami np. kukurydza, kapusta, kurczak, fasolka, papryka, por, ogórki i część sosu, no i na to ponownie kapusta, kukurydza, reszta fasolki i pora, kurczak, ogórki, papryka

KUCHNIA POLSKA
Risotto z grzybami mun 182

szklanki surowego ryżu 3 szklanki wrzątku 1 opakowanie suszonych grzybów mun (ja użyłam krojonych) wrzątek do zalania 2 cukinie 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki duża garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony, opcjonalnie) sól, pieprz sos tamari lub sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Wykonanie: Grzyby wysypujemy(...)skórki, przekrawamy na pół, a następnie wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki. Obieramy również czosnek i cebulę; czosnek siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. W międzyczasie opłukujemy fasolkę i obieramy marchewki; fasolkę łamiemy lub kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, a marchewki kroimy na niezbyt grube plastry. Do rozgrzanego na patelni oleju wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie

Lamarida.pl
KOCIOŁEK WARZYWNY Z KURCZAKIEM 172

Chwała temu, kto wymyślił wszelkie warzywa ;) Uwielbiam tę porę roku za różnorodność warzyw na straganach. Fasolka szparagowa, cukinia, młoda cebula, duże ilości świeżego kopru. Wszystko aż zachęca do przygotowywania potraw. A jakby tak połączyć je z jakimś mięskiem powstanie syty obiad.  Składniki: garść fasolki szparagowej 20 dag ziemniaków 1 cukinia 1/2 czerwonej cebuli 1/2 białej cebuli 1 czerwona papryka(...)bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra, słodka papryka 2 ząbki czosnku Wykonanie: *Cebule siekamy. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy kroimy na ćwiartki.Fasolkę szparagową kroimy na połowę.  *Cebule szklimy na oleju, dokładamy paprykę i pieczarki, podsmażamy. Dorzucamy ziemniaki ,rozgniecione zaąki czosnku, posypujemy kolendrą, sola, pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy. Dolewamy bulion, dokładamy fasolkę

Z Majeczką w kuchni
Karminadle z fasolką szparagową i chili 165

smakuje także z sałatą i jogurtem, buraczkami lub marchewką z groszkiem (tradycja!). Karminadle są z dodatkiem papryczki chili, dzięki czemu w kotletach jest wyczuwalna delikatna pikanteria, która przełamuje smak fasolki. Do kotletów dodałam także ciętą zieloną fasolkę szparagową, która dodatkowo wzbogaca danie o składniki odżywcze, jest bogata w błonnik, zawiera kwas foliowy, ma niski indeks glikemiczny, obniża poziom złego cholesterolu(...)smacznego:) Składniki (na 9 kotletów): 330 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, karkówka lub schab) 1 mała cebulka 1 suszony pomidor z zalewy połowa papryczki chili nieduża garść zielonej ciętej fasolki szparagowej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka, kebab-gyros 1/3 szklanki wody olej rzepakowy Przygotowanie: W miseczce rozgniatam delikatnie widelcem mięso. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną

Zasmakuj Kuchni
FASOLKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI 131

Dość dawno nie było wpisu,ale czasami trzeba odpocząć od gotowania,od blogowania. Powracam z przepisem na fasolkę szparagową z pomidorami - bardzo smaczna propozycja na obiad jak i kolację.    Przed długim weekendem dostałam miłą paczkę od Galeo - to tak w ramach współpracy. Obserwujcie więc moje wpisy bo będą się pojawiać przepisy z użyciem tych przypraw - myślę,ze będzie(...)się działo gdyż dostałam przyprawy do indyka,na grilla i wiele innych.    Składniki:   60 dag zielonej fasolki szparagowej 12 dużych plastrów szynki bądź gotowanego boczku 4 pomidory  3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej bazylii sól,pieprz,zioła prowansalskie  mozzarella  Oczyszczoną fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru.Osączyć i podzielić

Niespełnione zdolności kulinarne
Biała fasolka ze świeżą kolendrą i natką pietruszki na toście z chałki 148

Cześć! Dziś mam dla Was inspirację na szybkie śniadanie. Taka porcja daje kopa do działania. Biała fasolka ze świeżą kolendrą i natką pietruszki na toście z chałki na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: (2 porcje): 2 kromki chałki 1 puszka białej fasoli oliwa z oliwek, masło kawałek cytryny 1 mała szalotka – pokrojona w drobną kostkę(...)patelni rozgrzej po łyżce oliwy z oliwek i masła. Dodaj kromki chałki i obsmaż je na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby – podczas smażenia – dodaj odrobinę masła. Fasolka: Na patelni rozgrzej po 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż szalotkę do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj odsączoną fasolę. Smaż

Moja pasja smaku
Jak ugotować zieloną fasolkę szparagową? 156

SKŁADNIKI:                       500 g zielonej fasolki szparagowej 2 l wody łyżka cukru łyżeczka soli WYKONANIE: 1. Fasolkę umyć pod bieżącą wodą i odciąć końce strąków. 2. Do wody dodać cukier i sól, zagotować. 3. Dodać fasolkę i gotować 10-15 min, do miękkości ( młoda fasolka gotuje się szybciej

Atlas Smaków
FASOLKA PO BRETOŃSKU 142

najlepiej na noc. Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy do garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek  i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje dodajemy koncentrat i dalej gotujemy aż fasolka będzie miękka.Następnie na patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulką smażymy ok.3 min.i dodajemy do fasolki.Później topimy na patelni masło i dodajemy mąkę.Smażymy przez ok.minutę.Na koniec(...)zasmażkę dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i nasza fasolka po bretońsku gotowa. Jeżeli fasolka jest za gęsta możemy dodać trochę wody,doprawić .Ja uwielbiam smak wędzonej papryki więc na koniec dodaję ją do mojej fasolki. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Pasztet z dodatkiem fasoli mung 135

Kolejny przepis z cyklu świątecznego. Tym razem będzie to pasztet z dodatkiem drobniutkiej fasolki mung. Celowo wybrałam drobną fasolkę bo: - do złudzenia przypomina żurawinę, - ta fasolka smakiem przypomina orzeszki, - całość daje niepowtarzalny smak. Przepis na mój doskonały pasztet ( tutaj ). Po uporaniu się z dwukrotnym przemieleniu mięsa należy wrzucić ugotowaną fasolkę. Tylko pilnujcie, aby się nie rozgotowała, bo packi raczej

Tylko pysznie
Roladki ze schabu nadziewane fasolką 263

schabu bez kości (w plastrach), 20 dag mrożonej żółtej fasolki , 8 cienkich plastrów szynki długodojrzewającej,  8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Dodatkowo: wykałaczki lub patyczki, 1/3 szklanki oleju do smażenia. Jeżeli mamy do dyspozycji solidną porcję schabu na obiad, a już przejadły nam się zwykłe schabowe - proponuję zapiekane roladki nadziewane żółtą(...)fasolką szparagową, szynką i żółtym serem. Danie wyśmienicie smakuje z dodatkiem gotowanej marchewki i młodych ziemniaczków z koperkiem:) Żółtą fasolkę ugotować do średniej miękkości. Plastry schabu położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić płaską stroną tłuczka na cienkie plastry. Każdy kawałek mięsa doprawić pieprzem i solą (ale nie dużo, bo szynka jest słona). Na każdym plastrze schabu położyć kawałek

Świat Domowej Kuchni
Pomysł na… pierś indyka w sosie dyniowo-curry 150

Pierś indyka w curry, w sosie dyniowym. Kasza jaglana i fasolka płaskostrąkowa. Danie lekkie, smaczne i przyjemne :) 2 porcje: 300 g piersi indyka 150 g kaszy jaglanej garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej) 2 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso(...)mięso. Dynię, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy blendujemy na krem, dodajemy do kurczaka. Doprawiamy garam masala i solą, dusimy przez 5-10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i gotowaną fasolką. Ja fasolkę polałam olejem z pestek dyni i posypałam solą (do gotowania nie dodawałam soli). Smacznego

Kucharzyca