ostatnio słabość do fasolki szparagowej. Tutaj zawinęłam ją wraz z marchewką w schabowe roladki, spanierowałam, usmażyłam i mieliśmy bardzo smaczny obiadek :) Składniki na ok. 10 roladek: ok. 750-800 g schabu ok. 40 sztuk żółtej fasolki szparagowej 3-4 nieduże marchewki sól, pieprz, słodka papryka mielona 1 jajko + bułka tarta na panierkę Oczyszczoną fasolkę oraz obraną i pokrojoną wzdłuż(...)Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster cieniutko rozbić oraz oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Na brzegu, w poprzek ułożyć 3-4 fasolki, kawałek marchewki i zwinąć w rulon. Warzywa mogą spokojnie wystawać po bokach roladki. Mięso obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na małym
Simply FoodFasolka w innej odsłonie. Sos boloński, a zamiast spaghetti fasolka. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej 150 g wędzonego boczku 1 duża słodka cebula 2 ząbki czosnku 500 g pomidorów 1 duża marchewka 200 g małych pieczarek 2 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz cukier suszona bazylia, oregano, tymianek parmezan świeże oregano Przygotowanie W garnku z grubym(...)minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem, aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia, aż sos zgęstniał. Ugotowałem fasolkę w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedziłem. Ułożyłem na talerzu, polałem sosem, posypałem startym parmezanem i listkami oregano
R'n'G Kitchentorebki. I równie szybki w wykonaniu. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak. Podstawę dania stanowi sos, aromatyczny, mocny w smaku, choć zarazem delikatny, bo po wymieszaniu z makaronem ginie gdzieś(...)delikatnie słodkie. Jeśli nie uda Wam się ich kupić możecie zastąpić je posiekanymi orzechami laskowymi lub orzeszkami ziemnymi. Przepis pochodzi z bloga choosingchia.com Składniki: Opakowanie makaronu ryżowego 20 g fasolki szparagowej Garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych 2 łyżki nasion sezamu Sos 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce 2 łyżki masła orzechowego
Niedzielny kucharzwstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci. W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe. Na blogu znajdziecie także inne propozycje na to danie: w wersji z bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik ) lub soczewicą (klik ). Ja użyłam suchego(...)jeżeli chcesz zaoszczędzić czas na jego gotowaniu, możesz użyć tej ze słoika lub z puszki. Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów lub 350ml przecieru pomidorowego 2 łyżki lub więcej czerwonej lub żółtej pasty curry
Fabryka pomysłówDanie w nieco orientalnym stylu. Ryż z klopsikami wieprzowymi w sosie curry z dodatkiem fasolki szparagowej oraz pędów bambusa. Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie nie jest jakieś mocno wyraziste w smaku, więc finalny efekt wiele zależy od końcowego doprawienia;) 600-800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 ząbki czosnku mielony imbir 250 g zielonej fasolki szparagowej(...)patelni oleju. Pozostałą cebulę podsmażamy na średnio rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej mieloną słodką paprykę, curry oraz posiekaną drobno papryczkę chilli. Po chwili na patelnię dodajemy pędy bambusa oraz fasolkę szparagową (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać). Podlewamy całość nieco ponad połową szklanki wody i dusimy przez około 8-10 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą oraz sokiem z limonki
Smaki Na TalerzuJednogarnkowe czy raczej patelniowe letnie danie do którego dodałam fasolkę szparagową prosto ze swojego ogrodu, z dodatkiem makaronu, aromatyczne, pożywne, doskonałe na szybki obiad. Całość przygotowuje się ekspresowo. Nie wymaga podlewania żadną wodą czy bulionem, soku z warzyw jest wystarczająco dużo. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 1 papryka czerwona 1 papryka zielona(...)duża cebula 2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy 2 malinowe pomidory 25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej 25 dag makaronu kokardki lub muszelki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia Natka pietruszki do oprószenia Sposób przygotowania: Warzywa umyć, paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę, tak samo obraną cebulę
Wanilia i KardamonDzisiaj przychodzę do Was z przepisem na fasolkę szparagową w słoiku. Przepis trochę zmodyfikowałam i fasolka jest jeszcze lepsza. Lekko pikantna, lekko słodkawa w sam raz do obiadu! Koniecznie zróbcie sobie kilka słoików na zimę. Przetwory domowe w słoikach to coś co zima lubimy chyba najbardziej. Sprawdzają się też idealnie jako dodatek do obiadu, wtedy kiedy w domu(...)czego zrobić surówki do obiadu. PRZEPIS NA KONSERWOWĄ FASOLKĘ: ZALEWA: - 5 szklanek wody - 170 ml octu - 1 szklanka cukru (+ 2 łyżki) - 3 -4 łyżki soli Wodę zagotuj z octem, dodaj sól i cukier, spróbuj zalewę czy Ci smakuje. Gdyby była według Ciebie mało słodka dodaj 2 łyżki cukru- każdy z Nas lubi troszkę inną. Do zalewy dodaj
SMYKWKUCHNIprzyswajalne przez nasz organizm. Duże ilości białka oraz witamin z grupy D, E, K, B6, a także sporo wapnia i cynku. Żeby było jeszcze smaczniej dodajemy boczek i fasolkę w sosie pomidorowy. Na koniec odrobina szczypiorku i ostrości, jeśli ktoś lubi. Tłuste, pełnowartościowe, sycące i pyszne….. śniadanie lub kolacja! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 puszka (420 g) pieczonej(...)białej fasolki w sosie pomidorowym 50 g surowego wędzonego boczku 4 jajka pół papryczki chili szczypiorek czarny pieprz sól Przygotowanie: Boczek pokroić w plastry, wysmażyć z tłuszczu na suchej patelni, schłodzony pokroić w paski. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć fasolkę z puszki. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, oddzielić od skórki. Z każdej połówki wydrążyć nieco miąższu, tak aby po wbiciu jajka, żółtko
Kierunekuchniaojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i buraki obrać Umytą fasolkę pokroić w małe kawałki, cebulę w kostkę Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem
Proste PotrawyPyszna,lekka porcja fasolki szparagowej z pomidorkami - idealna na letni obiad czy kolację. Składniki: 35-40 dag zielonej fasolki szparagowej 2 plastry wędzonego boczku 1 cebulka 20 dag pomidorków cherry bądź koktajlowych 2 - 3 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka czubrycy zielonej Umytą i oczyszczoną fasolkę szparagową gotować ok 8-10 min, następnie osączyć na sicie. Rozgrzać(...)łyżką oleju. Boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Zrumienić boczek,dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. N patelnię z boczkiem wrzucić fasolkę szparagową i wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy. Wymieszać i dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Doprawić pieprzem oraz czubrycą zieloną. Wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnedomu. A że ta pora roku obfituje w warzywa, zawsze mam je pod ręką :) Pomysł na leczo wydał mi się smaczny i taki był. Składniki : 2-3 garście fasolki średnia cukinia 1 cebula 2 zielone, gruntowe ogórki 1 zielona papryka 2-3 łyżki keczupu puszka krojonych pomidorów bez skórki ( u mnie słoiczek domowych ) olej do smażenia, sól, pieprz, majeranek(...)cukier, szczypiorek, ewentualnie płaska łyżka mąki Przygotowanie : Fasolkę umyć i pokroić w dość długie kawałki Umytą cukinię i ogórki pokroić w grube plasterki Obraną cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w długie paseczki Cukinię przesmażyć pod przykryciem tak by się nie rozleciała Fasolkę ugotować Cebulę, paprykę i ogórki przesmażyć krótko na oleju Do ugotowanej fasolki dodać wpierw cebulę z papryką
Proste PotrawySzybka i prosta sałatka z bobem i fasolką. Zrobimy ją w 15 minut. Można ja zabrać do pracy na lunch, podać na obiad labo kolację. Duża porcja witamin w jednym talerzu. Można się nią najeść bo jest syta. 1/2 szklanki kaszy kuskus 100 g łososia wędzonego sałatkowego 250 g bobu 200 g fasolki szparagowej żółtej 7 pomidorków koktajlowych koper świeży(...)wrzącej wkładam bób i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut. Ma być aldente, podczas gotowania sprawdzam twardość jego. Odcedzam z wody, i przelewam zimną wodą i obieram. Fasolkę szparagową obieram, kroję na kawałki 3 cm i wrzucam do tej samej wody co gotował się bób. Gotuję aż będzie miękki ale nie rozgotowany, odcedzam i też przelewam zimną wodą. Kaszę
wesoła kuchniaDziś ekspresowe danie obiadowe-filet z kurczaka owinięty w szynkę parmeńską z fasolką duszony w kremowym sosie, to jedno z dań które często robię w sezonie letnim gdy fasolki na ogrodzie jest dość, w tym połączeniu smakuje wybornie. Robi się szybko a za naczynie służy jedna głębsza patelnia. Polecam podawać z młodymi ziemniaczkami. Pysznie J Składniki: Na 5 porcji(...)pojedynczych jednakowej wielkości filetów z kurczaka 15 dag szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach 1 cebula 30 dag fasolki szparagowej żółtej ¾ szklanki bulionu mięsnego lub domowego rosołu ¾ szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oliwy Sól himalajska lub jarzynka do smaku Biały pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą
Wanilia i KardamonSezon na fasolkę szparagową powoli rozpoczyna się. Zawsze czekamy na te chwile, kiedy można ją w końcu przyrządzić. Dzisiaj proponujemy wytrawną tartę, na cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g fasolki szparagowej 100 g mrożonego groszku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie(...)Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Fasolkę, groszek i sos dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy w formie do pieczenia tarty, nakłuwamy widelcem, lekko podpiekamy w temp 200°C (około 5 min). Żeby ranty nie opadły, to zapiekamy ją z wysypaną fasolą suszoną (którą trzymamy
R'n'G KitchenPostanowiliśmy troszkę bardziej ożywić klasykę fasolki z bułką tartą, czosnkiem i masełkiem. Składniki 1/2 kg fasolki szparagowej 100 g masła 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 40 g startego parmezanu Przygotowanie U Fasolkę oczyszczamy, usuwamy końcówki, obgotujemy w osolonym wrzątku przez 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie bułkę tartą, którą lekko(...)zrumieniamy. Fasolkę mieszamy z bułką tartą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C . Zapiekamy 20 min, następnie posypujemy startym parmezanem, pieczemy 10 min (z termoobiegiem
R'n'G Kitchen