fasolka - 6917 przepisów (strona:48/462)

Wegańska fasolka po bretońsku 136

Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, zazwyczaj robię ją z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, tym razem postanowiłam zrobić ją w wersji bezmięsnej i pokazać mężowi, że tak też można Wegańska fasolka po bretońsku jest równie smaczna – podana z chrupiącym pieczywem smakuje genialnie. Jest pożywna i zapewnia uczucie sytości na długo. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, albo(...)produkt, a nie żywa istota. Obecnie spożywamy z mężem mięso 2-3 razy w tygodniu i to w zupełności wystarczy, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Moja wegańska fasolka po bretońsku przypomina zupę, w moim rodzinnym domu zawsze się tak jadło i zamiłowanie do takiej wersji mi pozostało, można jednak odlać wodę z gotowania fasoli i zrobić ją w wersji

e-PrzepisyKulinarne
Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami 143

Dzisiaj mamy dla Was przepyszną i pożywną fasolkę szparagową z dodatkiem czerwonej cebuli, ryżu i pomidorów. Idealny pomysł na czerwcowy obiad. Fasolka jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest bardzo często stosowane w wielu dietach odchudzających. Szparagówka jest(...)idealna dla cukrzyków, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu. Nic tylko się zajadać! :) Fasolka szparagowa z czerwona cebulą, ryżem i pomidorami Składniki: 700 g fasolki szparagowej 6-7 sztuk pomidorów 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 3/4 szklanki ryżu arborio do risotto 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego sól

Moja Mama Gotuje
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (keto, LCHF, optymalna) 339

Kolejny patent na mięso mielone pod inną postacią niż kotlety Tym razem podpowiadam Wam pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową. Składniki: 1 kg tłustego mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej 60 g smalcu 900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) 1 cebula ok 90 g 2 ząbki czosnku lub czosnek(...)dobrze wyrobić mieszając ręką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Mięso dodać do cebuli i podsmażyć mieszając od czasu do czasu. Fasolkę świeżą umyć, poodcinać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli fasolka szparagowa to tylko ugotować w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli na pół miękko. Po ugotowaniu

Ola la LCHF
Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem 157

wiele bardziej pożywne i bogate w drogocenny błonnik. Dodatkowo tarta to dobry sposób na wykorzystanie różnych składników, które zalegają w lodówce czy szafce. Ja tym razem myślałam jak wykorzystać fasolkę szparagową. Efekt całkiem niezły:-) Składniki podane są na małą tartę. Składniki na ciasto: szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki masła żółtko 3 łyżki mleka szczypta soli Składniki na wypełnienie: 200g fasolki(...)Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika (180 ºC) i piec przez 20 minut. Fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody na około 5 - 10 minut a następnie odcedzić i schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dzięki temu fasolka będzie ugotowana, zachowa kolor i nadal będzie chrupiąca

wysmienity
Mintaj z ziemniakami i fasolką 92

Propozycja na szybki i typowo klasyczny obiad. Coś co każdy zna i każdy umie czyli najzwyklejsza ryba z ziemniakami i żółtą fasolką. W tym przepisie użyłam ryby mintaj, ponieważ jest jedną z najsmaczniejszych białych ryb. Fasolkę użyłam żółtą mrożoną, lecz spokojnie możecie użyć zielonej, co kto woli :) Przygotowałam dla Was dwie wersje ryby: zdrowszą i smażoną na patelni, sami wybierzcie(...)którą opcję wolicie :) Składniki:  * 500g ryby mintaj * 7 średnich ziemniaków * 2 opakowania mrożonej żółtej fasolki * suszony koperek * sól i pieprz * pół szklanki mąki Ryba smażona na patelni: Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z oby dwóch stron. Fasolkę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i również gotujemy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na dużym talerzu wysypujemy

Klasyka Gotowania
Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta 132

Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że połączenie sera feta z fasolką szparagową może być tak smaczne! Delikatna i lekko słodkawa fasolka w parze ze słonym serem daje bardzo ciekawe wrażenia smakowe – koniecznie spróbujcie! Sprawdzi się, jako dodatek do dań głównych, bądź też jako oddzielne danie/przystawka. Zobaczcie też: Sałatka z brokułem i serem feta Tarta ze szpinakiem i serem feta Przepis(...)sałatkę z fasolką szparagową Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki - fasolka szparagowa Poltino (400g) - w sezonie możecie użyć świeżej - 100 g sera typu feta - sezam po posypania sałatki - oliwa z oliwek do polania sałatki - pieprz Przepis 1 Fasolkę gotujemy do miękkości i czekamy, aż wystygnie. 2 Ser kroimy w kostkę i mieszamy składniki. 3 Całość posypujemy sezamem

Kuchnia Bazylii
Tarta z fasolką szparagową i bobem 224

Tarta powstała na brak pomysłu na fasolkę, i wtedy zrodził się pomysł sam. Jest syta, zawiera chrupiący boczek, fasolki dwa gatunki. Naprawdę można się najeść i to kilka osób. spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 3 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka czubrica czerwona 1 łyżka zimnej wody farsz: 3 jajka 200 g jogurtu(...)greckiego sól, pieprz 1 łyżeczka płaska czubrica czerwona 20 dkg fasolki szparagowej zielonej 10 sztuk fasolki żółtej szerokiej 250 g bobu 5 plastrów boczku wędzonego olej natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne, żółtka, sól, czubricę, wodę i kroję wszystko nożem. Następnie zarabiam szybko ciasto rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty

wesoła kuchnia
Zielona fasolka szparagowa zapiekana z pomidorami 131

Piszę ten post,  podczas kiedy fasolka jest jeszcze w piekarniku. Na chwilę otworzyłam drzwiczki i dobiegł mnie tak fantastyczny zapach, że nie mogę się doczekać, kiedy zacznę jeść :) To będzie moja kolacja, ale fasolka może spokojnie posłużyć jako dodatek do dania głównego. Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość(...)składników może być odpowiednia dla dwóch osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki szczypta soli morskiej 1 łyżka oliwy z pestek winogron prażone nasiona sezamu - opcjonalnie Mrożoną fasolkę zalać wrzątkiem na kilka sekund i przełożyć do miski. Dodać oliwę z pestek winogron i wymieszać. Doprawić pieprzem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zielona fasolka szparagowa zapiekana z pomidorami 131

Piszę ten post,  podczas kiedy fasolka jest jeszcze w piekarniku. Na chwilę otworzyłam drzwiczki i dobiegł mnie tak fantastyczny zapach, że nie mogę się doczekać, kiedy zacznę jeść :) To będzie moja kolacja, ale fasolka może spokojnie posłużyć jako dodatek do dania głównego. Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość(...)składników może być odpowiednia dla dwóch osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki szczypta soli morskiej 1 łyżka oliwy z pestek winogron prażone nasiona sezamu - opcjonalnie Mrożoną fasolkę zalać wrzątkiem na kilka sekund i przełożyć do miski. Dodać oliwę z pestek winogron i wymieszać. Doprawić pieprzem

Szczęśliwa kuchnia
Szybki obiad: Kurczak z rozmarynem i makaron z fasolką i pesto 312

Kolejny szybki przepis na obiad z cyklu Jamiego Olivera. Sposób gotowania fasolki z makaronem faktycznie przyspiesza całość gotowania, smak fantastyczny. Jamie w swoim daniu użył gotowych płatów makaronu które pokroił, ja użyłam zwykłego makaronu penne. Ilość składników wygląda skomplikowanie, ale danie jest na prawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierś  z kurczaka soczysta. Całe danie fajnie prezentuje się(...)każdy po około 150g) Rozmaryn (dobrze mieć świeży) 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 7 ząbków czosnku (w tym 6 w łupinie) 1 świeże czerwone chilli (może być mrożone) 250g fasolki  szparagowej (dobrze gdyby była zielona) 320g makaronu (penne lub łazanki) 200g świeżego szpinaku 8 pomidorków koktajlowych pęczek bazylii 50g obranych migdałów 50g parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
3 proste sałatki makaronowe do pracy 2565

jest tak bardzo różny od smaku zwykłego makaronu. Może w tradycyjnych włoskich daniach wypadają różnie, jednak w sałatkach w towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze. Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona) sos: 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, 1,5 łyżki białego(...)sosie własnym Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożoną fasolkę szparagową, która ugotuje się razem z makaronem. Jeżeli używasz świeżej fasolki, dodaj ją do makaronu na 5-6 minut przed końcem gotowania. Czosnek rozgnieć przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami

Chilli Czosnek i Oliwa
sałatka z zielonej fasolki szparagowej z omletem 156

sałatka z fasolki nie pierwszy raz występuje ma moim blogu. próbuję złamać schemat gotowanej fasolki polanej tartą bułką zrumienioną na masełku. smaczny to zestaw, nie przeczę, ale życie jest za krótkie, żeby w kółko jeść to samo :) sałatki z fasolką szparagową: - ziemniaczano-fasolowa z szynką , - ziemniaczano-fasolowa z koperkiem , - z makrelą , - z cebulą i natką sałatka z fasolką szparagową, boczkiem(...)szczypiorkiem 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 200 g boczku wędzonego, 1 ząbek czosnku, 2 duże pęczki szczypiorku, 4 jajka, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, olej do smażenia Jajka ubij i usmaż z nich na dużej patelni cienki omlet. Odstaw do ostudzenia, następnie pokrój w kwadraty. Z fasolki obetnij końcówki i przekrój na pół. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź

Eksperyment sobotni
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z pulpecikami 200

Jednogarnkowe danie, które zaspokoi wcale nie mały głód. Kwaskowaty, pomidorowy sos zaostrza delikatny smak fasolki, a mięsny dodatek sprawia, że danie będzie bardzo treściwe. I jak każda potrawa jednogarnkowa - z każdym podgrzaniem jest lepsza. Danie śmiało można  przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka(...)oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy przegryzaniu. Odcedzić. Pulpeciki: - 30 dag mięsa mielonego - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie/mleku - 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej - 1 małe jajko - 1 płaska łyżeczka soli - 3-4 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżki oleju Wszystkie składniki dokładnie wyrobić w miseczce. Odstawić

kawawszklance
FASOLKA SZPARAGOWA Z KIEŁBASĄ 140

Dużo czytałam ostatnio o  zaletach fasolki szparagowej i dowiedziałam się, że jest niesamowicie zdrowa! Jest to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, bo zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale(...)lipcowo/sierpniowa - młoda i świeża.  Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni.  Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą , tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką . Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem.  Zachęcam

Walijskie Pichcenie
Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową 113

wymiennymi płytkami do grillowania. Wczorajsze kanapki zjadłam ze smakiem na obiad, przygotowałam je po powrocie z relaksującego dnia na mieście. Królowała cukinia smażona na maśle z czosnkiem i fasolka szparagowa w żółtym kolorze. Bardzo smaczny, letni obiad lub przekąska, którą można przygotować w krótkim czasie. Takie kanapki na ciepło można podać lub posmarować pastą z bobu z czosnkiem i czarnuszką(...)Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Składniki: 2 kromki ciemnego pieczywa z ziarnami 1/2 cukinii 1 garść żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Fasolkę szparagową dzielimy na trzy części, odcinamy ogonki i gotujemy, aż będzie miękka w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy w półplasterki. Czosnek

Moja smaczna kuchnia