fasolka - 6917 przepisów (strona:39/462)

Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 163

miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś(...)oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski, zalewamy sosem teriyaki i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka tofu. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową

My Chcemy Jeść
Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami. 190

Bardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Zapraszam(...)skorzystania z przepisu!   GULASZ Z INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.           Składniki: 250 g piersi z indyka 150 g zielonej fasolki szparagowej 150 g żółtej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 60 g suszonych pomidorów w oliwie lub oleju 1 łyżka oliwy sól  pieprz czarny pieprz cayenne 1,5 łyżki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 356

sezonie, kiedy fasolka jest najsmaczniejsza i niedroga, warto poświęcić trochę czasu i zamknąć ją w słoikach. Zakonserwowana w całości ładnie prezentuje się na talerzu, zaś ta pokrojona w kawałki, idealnie sprawdza się jako np. dodatek do zupy lub sałatek. Swoją przygotowałam bazując na przepisie z kilkudziesięcioletniej „Kuchni polskiej”. W ramach eksperymentu jeden słoik został już komisyjnie skonsumowany. Fasolka, przynajmniej(...)miękka, w sam raz słona i leciutko słodkawa. Następnym razem chyba dodam parę kryształków cukru mniej. SKŁADNIKI na 9-10 słoików o pojemności 0,9 l: 5 kg fasolki szparagowej 9-10 pełnych łyżeczek soli 9-10 łyżeczek cukru WYKONANIE: Słoiki i nakrętki umyć, sparzyć wrzącą wodą, lub wyprażyć w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 110 stopni z termo

Kuchenne zapiski Edyty
Fasolka szparagowa w mięsnym sosie 137

Fasolkę szparagową możemy podawać na setki sposobów. Jako, że lubimy ją jeść przez cały rok podajemy ją w klasycznych jak i tych mniej klasycznych połączeniach. Dzisiaj fasolka w mięsnym pomidorowym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Danie to jest świetnym sposobem na wykorzystanie fasolki, która pozostała nam z obiadu.  Fasolka szparagowa w mięsnym sosie  Składniki : 300 g fasolki szparagowej(...)mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku  1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki  olej rzepakowy sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotujemy na miękko w osolonej wodzie, odcinamy końce i kroimy w słupki Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju dodając mięso, zarumieniamy, dodajemy zblendowane pomidory i całość doprawiamy do smaku - dusimy 10 minut by część

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków - na zimę. 998

Uwielbiam fasolkę szparagową... Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale w tym roku fasolki jest bardzo, bardzo dużo. W weekend zerwałam jej ogromną ilość, w pewnym momencie nie wiedziałam już, gdzie ręce włożyć, a teściowa jeszcze dołożyła mi od siebie kilka kilogramów. 5 godzin(...)spędziłam tylko na obieraniu końcówek z fasolki :-) Dużo zamroziłam i zagotowałam w słoikach.  Jednak fajnie mieć też coś bardziej wyszukanego. Postanowiłam więc zrobić jakiś nowy przepis na sałatkę, a że i ogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę z fasolki i ogórków w większości. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna

Poezja Smaków - blog kulinarny
filet pstrąga zapieczony z młodymi ziemniakami i szparagową fasolką 118

pstrąg z fasolką szparagową i ziemniakami Wyraziste filety z pstrąga zapieczone z fasolką i młodymi ziemniakami to propozycja na lekki obiad wprost idealny na tę porę roku. składniki dla czterech osób 3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry) 1 papryka  700 g fasolki szparagowej 8-10 szt ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)filetujemy ( na przykład w ten  sposób  ),  k ładziemy  do  miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.   Oczyszczamy  fasolkę szparagową i gotujemy ją na parze ( na pół miękko). Ziemniaki gotujemy w mundurkach.  Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka

Miód i pieprz
FASOLKA PO BRETOŃSKU 145

Gęsta i pożywna fasolka po bretońsku należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.  Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.  Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem(...)wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Fasola ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka. SKŁADNIKI 400 g drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam  CIRIO 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości

cool and minty
PIEROGI Z FASOLKĄ 172

Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól farsz: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 1 puszka FASOLKI BIAŁEJ KONSERWOWEJ firmy JAMAR . 2 cebule sól pieprz majeranek olej 150g boczku wędzonego Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i nieco przegotowanej ciepłej wody.  Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok.20 minut.  farsz: Ugotowane(...)ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolkę roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć.  Dodać do ziemniaków i fasolki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni

Prosto i Smacznie z Anetą
Fasolka szparagowa z bułeczką 99

Dzieciaki przepadają za taką fasolką. Wyjadają ją palcami prosto z patelni i często to jest ich główne danie obiadowe,a nie dodatek. W tym roku jest bardzo sucho i zdarzają się fasolki łykowate więc trzeba było uważać podczas jedzenia na te ostre włókna. Ale nie przeszkodziło to moim małym pożeraczom. Zapraszam, bo jest naprawdę pyszna! 1 kg fasolki bułka tarta(...)olej sól Fasolkę oczyścić, odciąć końce i przeciąć na pół. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy fasolka jest ugotowana, zrobić zasmażkę. Na gorący olej wrzucić bułkę tartą, można lekko posolić do smaku. Chwilkę podsmażyć, aż bułka delikatnie się zrumieni. Fasolkę zalać zasmażką (można też fasolkę wrzucić na patelnię i tam wymieszać).  Jest pyszna na ciepło i na zimno

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Fasolka szparagowa po bretońsku 223

Nabrałam ochoty na fasolkę po bretońsku ale nie miałam akurat żadnej fasoli. Zamiast fasoli użyłam fasolki szparagowej. Wyszło fajne i pyszne danie jednogarnkowe. składniki: 1 kg fasolki szparagowej, u mnie żółta i zielona 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki(...)Fasolkę szparagową dokładnie umyć, odkroić końcówki i pokroić na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać majeranek oraz listki laurowe i zagotować.  Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotować aż fasolka będzie miękka. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również

Monia miesza i gotuje
Fasolowa na młodej fasolce 93

Poszłam na ogródek z zamiarem zerwania fasolki szparagowej żółtej na obiadek , a tu proszę przerośnięta - jaka szkoda. Nie zostało mi nic innego jak ją obrać czyli wyskubać zielone fasolki. Tak powstała fasolowa na młodej fasolce :)  Składniki : fasolka żółta "  przerośnięta" kolo 2 kg było z łupinami ( po obraniu miseczka ) młoda marchew 4 szt ( prosto z ogródka(...)korzonek " ziemniaczki 5 szt pałki z kurczaka 4 szt sól i pieprz biały do smaku ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt Wykonanie fasolówki :  Do garnka wkładam fasolkę zalewam wodą i wstawiam na gaz ( niech się gotuję) na małym ogniu. Marchewkę myje obieram i kroje w plasterki , dodaje do fasolki. ziemniaki myje obieram kroje w kostkę i dodaje

Różowa kuchnia
12 zdrowych przepisów z bobem i fasolką szparagową 116

Fasolka szparagowa i bób to królowie dzisiejszego dnia. Jeśli znajdziecie chwilę czasu wybierzcie się na najbliższy targ warzywny, bo jak zauważyłam ceny bobu w sklepach są znacznie wyższe. Przykładowo, tydzień temu na będzińskim targu zapłaciłam za bób 4zł/kg, w sklepach osiedlowych 9zł/kg.  Ostatnio moje ulubione połączenie to bób z masełkiem czosnkowym i spaetzle z Alzacji. Jajko sadzone na grzance(...)Ratatuja z bobem Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką

Moja smaczna kuchnia
Dorsz z fasolką szparagową i szpinakiem 152

Dorsz smażony na patelni podany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia(...)fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą i wstawić do lodówki. Fasolkę umyć na durszlaku. Obciąć nożem końcówki fasolki. Wsypać do gotującej się, osolonej wody i gotować pod przykryciem, na małym ogniu aż do zmięknięcia

Bullio
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą + film 146

Klasyczny i smaczny dodatek do drugich dań lub pyszna samodzielna przekąska czyli fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, znana i lubiana przez wszystkich potrawa. Korzystając z uroków lata i smacznych sezonowych warzyw warto sięgnąć po fasolkę i przygotować z niej to proste danie. składniki na 3 porcje 500 g żółtej fasolki szparagowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej(...)łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta czarnego pieprzu przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Do garnka z wrzątkiem około 1,5 litra wsypujemy sól i cukier, wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 20 minut pod przykryciem, ugotowaną fasolkę odcedzamy. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą, wszystko podsmażamy

Smakowite Dania
Fasolka po bretońsku 181

dużo pisać, fasolka po bretońsku jest chyba wszystkim dobrze znana, bo to takie nasze kultowe polskie danie :) No, a poniżej mój przepis, który dzisiaj wymyśliłam, a do którego zainspirowała mnie moja przyszła Teściowa :) Składniki: ½ kg białej fasolki „Jaś” 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej) 1 cebula (+ około 30gr masła) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 ziaren ziela(...)szybciej. Po tym czasie wylewamy zimną wodę i zastępujemy ją ciepłą. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na najwyższym ogniu, aż do zawrzenia. Potem zmniejszamy i gotujemy do czasu aż fasolka będzie miękka czyli jeszcze około 50 minut. W tym czasie możemy przygotować kiełbasę. Podałam w składzie 4 kawałki, ale ilość zależy od tego jakimi mięsożercami będą konsumenci fasolki :) Ja zawsze

Smakowy Raj