Zapraszam na fasolke

Zapraszam na fasolke

Zapraszam na fasolke

Nadal trwa akcja "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl. W ramach tej akcji proponuje dzis typowo polska fasolke z obca nazwa. Zastanawialam sie skad wlasciwie pochodzi to danie i jedyna infotrmacja, na ktora natknelam sie przegladajac internet podawala, ze jest to typowe danie dla kuchni polskiej i angielskiej. No coz nazwa wskazywalaby na pochodzenie francuskie, gdzie danie to ukrywa sie jednak pod nazwa cassoulet. Moze jest tak, ze to co dobre, tak samo jak sukces, ma wielu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przysmaki Karolki

Warto przeczytać

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Dieta Montignaca

Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
asieja, 16 listopada 2011 20:21:39

bardzo polsko i domowo mi się kojarzy. i te zdjęcia przypominają o tym jak strasznie dawno jej nie jadłam.

Majana, 16 listopada 2011 21:06:55

Oj, także jej dawno nie jadłam. Bardzo smacznie u Ciebie wygląda. Mniam:)

Panna Malwinna, 17 listopada 2011 08:34:13

Ostatni raz robiłam ją chyba jakieś 3 lata temu. W okresie jesienno-zimowym danie idealne;)

Noelka, 17 listopada 2011 09:38:55

No właśnie zawsze mnie zastanawiało, czemu to danie nosi nazwę "Fasolka po Bretońsku", bo trafiłam na oryginalny przepis z Bretanii na fasolkę i wspólne z naszą ma fasolę i pomidory. W originale jest to danie bezmięsne z dużą ilością masła. Jako przyprawy jest tymianek, goździki.Dokładny przepis wstawiłam na forum Kotlet TV przepisy czytelników, jeśli ktoś chciałby spróbować.pozdrawiamNoelka

aga-aa, 18 listopada 2011 20:56:53

zaproszenie przyjmuję z przyjemnością ;)

aga, 19 listopada 2011 22:14:20

pycha:) takie konkretne jedzonko jest w sam raz na chlodne dni:)

Małgosia, 20 listopada 2011 21:46:03

Po bretońsku, czy nie, zawsze tak samo pyszne i pożywne. :) U mnie tej jesieni też była. Czasem się zastanawiam, czy to nie katowanie rodziny, bo jak zwykle przy fasolce, nie skończyło się na porcji jednorazowej (2-3 dni to u mnie niestety norma ;D). :D

Ania Włodarczyk (aka vespertine), 23 listopada 2011 20:03:32

Z przyjemnością dam się zaprosić, bo uwielbiam fasolkę :)

Karolka, 12 stycznia 2012 15:36:37

Malgosiu ja tez nie potrafie ugotowac tego dania tylko na jeden raz. Smieje sie, ze pol armii bym wyzywila.Danie idealne na jesien i faktycznie nie wazna jest nazwa, liczy sie smak.pozdrawiam