fasolka po bretonsku - 501 przepisów

Fasolka po bretońsku 161

był dla mnie powrót do smaków dzieciństwa i babcinej kuchni. Oj tak. Mój prywatny hit nad hitami, który kiedyś mogłam jeść non stop i to bez specjalnego namawiania. Fasolka po bretońsku. Ach, to był prawdziwy rarytas, a jedzenie było niemal rytuałem. Obowiązkowym dodatkiem był świeży, biały chlebek maczany w sosie i jedzony dopiero wtedy, gdy namiękł tak bardzo, że niemal(...)aurze zatęskniłam za nią do tego stopnia, że porzuciłam inne obiadowe plany i postanowiłam zrobić ją niemal od razu. Dlatego dziś zapraszam właśnie na ten mój wyjątkowy przysmak. Fasolka po bretońsku Potrzebujemy: 0,5 kg białej fasoli typu „Jaś” 0,3 kg wędzonego boczku 0,3 kg dobrze doprawionej kiełbasy (proponuję jałowcową) 1 puszka drobno krojonych pomidorów bez skóry

Ratunku obiad
Fasolka po bretońsku 103

pewno to znacie:) I nie wątpię, że każdy ma swój przepis na to danie;) Ja przygotowuję je tak, jak nauczyła mnie moja mama. Fasolka po bretońsku to danie bardzo sycące, ale także rozgrzewające, idealne więc na zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora(...)selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki.   Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut. Kiełbasę

Z miłości do słodkości
Fasolka po bretońsku 69

Cześć! Czy wiecie, że fasola została sprowadzona w XVI wieku do Europy przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów? Istnieje wiele przepisów z fasolą, ale z pewnością najbardziej znana jest bretońska wersja. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym brytyjskim daniem podawanym najczęściej do śniadania. Mimo swojego "zagranicznego" pochodzenia, bardzo często gości w na naszych stołach. Jest to idealne danie, na taką

Pora coś zjeść
Fasolka po bretońsku 99

jakiegoś czasu miałam smaczek na fasolkę po bretońsku. Wyszła pyszna i mocno pachnąca wędzonką. Składniki:  200 gram suchej fasolki ja użyłam fasolki karłowatej 1 kiełbaska wędzona 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego przyprawy: chilli, pieprz, sól  przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu

NaKońcuJęzyka
Fasolka po bretońsku 60

Coraz zimniejsze te jesienne dni. W kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba.     Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana  * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy  * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne   Przygotowanie : Fasolę

Magiczne Życie Marty
Fasolka po bretońsku. 122

Zainspirowana wpisem jednej z czytelniczek postanowiłam zrobić fasolkę po bretońsku:) Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Fasolka po bretońsku 32

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę znajdziemy w niej podsmażoną kiełbasę i odrobinę boczku :) Trzeba przyznać – pyszny obiad :) Składniki 400g suchej fasoli 125g boczku 250g kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 3 ziela angielskie 1 liść(...)laurowy sól pieprz 2 łyżeczki majeranku Przepis na fasolkę po bretońsku Fasolę namaczamy w sporej ilości wody przez całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i gotujemy ok. 1,5 godziny w 1 litrze osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek , a następnie dodajemy go do fasoli. Na tej samej patelni szklimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku 42

Składniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka

w kuchni i w ogrodzie
Fasolka po bretońsku 38

Składniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka

prawdziwe jedzenie
Fasolka po bretońsku 70

Składniki : około 25 dag fasolki piękny Jaś pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % duża cebula, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, rozmaryn tłuszcz do smażenia ewentualnie

Proste Potrawy
Fasolka po bretońsku 54

To jedno z tych dań, które zna każdy i każdy robi na swój sposób. Nie wiem czemu, ale rzadko ją przygotowuję, a gdy już to robię

Fabryka pomysłów
Fasolka po bretońsku 36

Fasolka po bretońsku to jedna z potraw, którą chyba każdy zna… Jedni bardzo ją lubią, inni mniej… Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu, a jednak każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Ja lubię ją na tyle, żeby raz na jakiś czas zrobić i cieszyć się jej smakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać(...)tygodniu… Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowegookoło 100 g koncentratu pomidorowego3-4 listki laurowe6-8 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku, pokrojonego2

UgotujmyTo.pl
Fasolka po bretońsku - najlepsza! 68

Uwielbiam fasolkę po bretońsku! To taka pożywna, sycąca potrawa, która kojarzy mi się z długimi zimowymi dniami. Zdecydowanie najlepszą robi moja mama. Wszyscy w domu ją uwielbiają, więc zazwyczaj robimy wielki gar, podwójną porcję, którą z wielkim apetytem zjadamy w 2 dni. Koniecznie ze świeżymi kajzerkami! MNIAM! Składniki: - 500 g fasoli Piękny Jaś - 2 l wody - łyżka soli - 2 kostki

Magda Kucharzy
Odchudzona fasolka po bretońsku 205

dziecka uwielbiałam fasolkę po bretońsku. Zawsze moja mama dodawała boczek i kiełbasę, a ja oczywiście odchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie! Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 100 g piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 cebula  przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony) Sposób przygotowania: Fasolę moczymy w wodzie

Truskawkowa Fiesta
Fasolka po bretońsku zapiekana 51

Fasolka po bretońsku...tym razem zapiekana w piekarniku.. paczka  fasoli piękny Jaś tyczny   susz warzywny 50 dkg kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 3-4 cebule  sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą

Moje domowe kucharzenie