racji tego, że w dzieciństwie nie znosiłam fasolki po bretońsku z kiełbaską, mama robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna
Olikowa kuchniaBezwarunkowo stwierdzam, że jest to najlepsza fasolka po bretońsku, jaką jadłem. Udało mi się tak dobrać dodatki i proporcje, że ta fasolka po bretońsku jest idealna w smaku! Fasolkę po bretońsku wykonałem praktycznie z podwójnej porcji składników. Danie to wymaga trochę pracy, i zawsze dochodzę do wniosku, że nadmiar, który zostanie z obiadu “zostawię na później”. To znaczy(...)fasolka po bretońsku jest jedną z tych potraw, które można zawekować w słoiku. Wystarczy, że nałożysz do słoika fasolkę, a słoik włożysz do gotującej wody. Po około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli
ugotuj-przepis.plBezwarunkowo stwierdzam, że jest to najlepsza fasolka po bretońsku, jaką jadłem. Udało mi się tak dobrać dodatki i proporcje, że ta fasolka po bretońsku jest idealna w smaku! Fasolkę po bretońsku wykonałem praktycznie z podwójnej porcji składników. Danie to wymaga trochę pracy, i zawsze dochodzę do wniosku, że nadmiar, który zostanie z obiadu “zostawię na później”. To znaczy(...)fasolka po bretońsku jest jedną z tych potraw, które można zawekować w słoiku. Wystarczy, że nałożysz do słoika fasolkę, a słoik włożysz do gotującej wody. Po około 10 minutach słoik się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli
ugotuj-przepis.plLubimy fasolkę po bretońsku i średnio dwa razy na kwartał gości na naszym stole. Najczęściej gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację(...)zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1/2 kg wołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro ) 1 szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBłyskawiczna fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku na szybko. Ekspresowa fasolka po bretońsku. Te trzy nazwy określają moją wersję tego popularnego dania. Fasolka po bretońsku ma w składzie fasolę, kiełbasę, boczek i pyszny sos pomidorowy. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Gorąca fasola z boczkiem i kiełbasą idealnie rozgrzewa w zimowe dni. To proste jednogarnkowe danie, czyli(...)eintopf to moja propozycja na pyszny i tani obiad. Obok bigosu fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Oryginalny przepis na fasolkę po bretońsku wykorzystuje suszoną fasolę Jaś, taką wersję przygotowuje Piotrek, jego przepis zakłada namoczenie dzień wcześniej suchej fasoli Jaś. Moja błyskawiczna fasolka po bretońsku ma w składzie już ugotowaną fasolkę z puszki wraz z zalewą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMama dyktowała mi co i jak robić. Była genialna nie tylko w kuchni, ale i w życiu. Strasznie za Nią tęsknię.... No dobra miało być o fasolce. Jest super. Niby po bretońsku, ale ze szparagówki, czyli lżejsza :) Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała od siebie :) Składniki: 2 laski kiełbasy (ja użyłam zwyczajnej i boczkowej - jakaś nowość, pachniała mmmm
Blondynka GotujeMój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robię Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: fasola Jaś 250 g koncentrat pomidorowy 1 słoiczek kość wieprzowa 300 g kiełbasa cienka 500 g boczek wędzony 250 g cebula 2 szt majeranek do smaku sól pieprz wegeta PRZYGOTOWANIE: Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej. Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła(...)cebulę dodajemy do fasoli gotujemy. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do fasoli. Gdy fasola jest miękka wyjmujemy kośći ,oddzielamy mięso od kości. Mięso dodać do fasolki. Dodajemy koncentrat i przyprawy mieszamy gotując na wolnym ogniu. Część fasoli odejmujemy do innego garnka i rozgniatamy łyżką tak by powstała papka , dodajemy ją do garnka, mieszamy. (function
Kuchnia DanusiJuż dawno chodziła za mną fasolka po bretońsku... większość składników miałam w domu, więc postanowiłam w końcu ją zrobić ;) Składniki: 450 g fasoli Jaś Kupiec, 200 g boczku, 200 g kiełbasy, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki majeranku, sól, pieprz. Przygotowanie: Fasolę zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano wylewamy wodę i wlewamy świeżą
Aga w kuchniFasolki w domu nie robimy często, ale gdy już jest, to bardzo chętnie ją zjadamy.W większości polskich domów przygotowuje się to danie z kiełbasą, bądż wędzonkami
Gosia gotujeMyślałam, że pęknie mi brzuch… Tak mi smakowała ta fasolka. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób pracujących, ponieważ można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w
VioletoweKucharzenieJest to danie idealne na zimowy obiad. Rozgrzewający, aromatyczny posiłek i gdyby nie czas gotowania fasoli byłby częściej na naszym stole. Chociaż jest na to
NA MOIM TALERZUSkładniki : 50 dag fasoli białej 40 dag boczku najlepiej trochę wędzonego i trochę surowego bądź parzonego 40 dag kiełbasy podwawelskiej koncentrat pomidorowy 190 g 1
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęTa potrawa kojarzy mi się z jednym: STUDIA! Idealna była przez to, że: była sycąca, tania, prosta w przygotowaniu, smaczna, można było ją odgrzewać i odgrzewać
zabawa smakiemSkładniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka
O kuchni z uczuciem