Choć w swojej nazwie zawiera Bretanię (która jest krainą historyczną oraz regionem w północno-zachodniej Francji), fasolka po Bretońsku nie ma nic wspólnego z Francją. Jest to potrawa typowa dla kuchni polskiej, podobnie jak barszcz ukraiński czy ryba po grecku. Nie wiem skąd naleciałości obcych krajów w nazwach naszych rodzimych potraw, ale być może na przestrzeni wieków staraliśmy się(...)kiełbasy dodajemy mąkę, robimy jasną zasmażkę. Na patelnię dodajemy trochę płynu z fasolki, dokładnie mieszamy i dodajemy zasmażkę do garnka z fasolką. Dokładnie mieszamy. U mnie w domu fasolkę po bretońsku spożywało się z pieczywem. Smacznego
W kuchni KatiePolsce króluje fasolka po bretońsku – w Stanach zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich – „baked beans”, czyli fasolka pieczona, wykorzystywana głownie jako dodatek do innych potraw. Moja ukochana bretońska na blogu króluje od dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie(...)mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie podania. Amerykanie i Anglicy często wykorzystują do tego przepisu fasolkę z puszki – ok, może to i szybciej, ale ze smakowego punktu widzenia kompletnie bez sensu – fasola jest wtedy elegancko rozgotowana i przypomina paćkę. Drobną fasolkę bez problemu kupicie w każdym sklepie spożywczym
Karo in the KitchenFasolka po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszne, treściwe i rozgrzewające danie jednogarnkowe na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż fasola odgrywa w nim główną rolę, choć smak dominuje również papryka. Fasolkę podaję z chrupiącym pieczywem. Składniki na fasolkę po meksykańsku z mięsem mielonym (około(...)słodka, papryka wędzona, pietruszka, czosnek suszony, pieprz, pieprz ziołowy, sól, kilka liści kolendry Przygotowanie Fasolkę zalewamy około litrem zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy litrem wody. Fasolkę gotujemy na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż stanie się miękka. W razie potrzeby
e-PrzepisyKulinarnePolska kuchnia, polska klasyka jest zawsze na topie, zawsze się sprawdza szczególnie w te chłodne dni. Fasolka po bretońsku... a dzięki temu, że robię a rzadko to tym bardziej jemy ją czystą przyjemnością. Przepis dopracowałam sobie przez lata, ale wzorem dla mnie był podany dawno temu w tv przez Macieja Kuronia i jego przepis wydał mi się idealny. Udoskonaliłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikoknem zachęca nas do podawania w kuchni potraw rozgrzewających i nieco tłustszych. Świetnym posiłkiem, w przerwie pomiędzy zjazdami na stoku czy innym szaleństwie na śniegu, jest miska gorącej fasolki po bretońsku. Koniecznie ze sprawdzonej, wiejskiej kiełbasy i boczku, bo to ich jakość nadaje smak tej potrawie. Wydawać by się mogło, że to mocno tłuste i kaloryczne danie. Nic podobnego(...)Przy takiej pogodzie i jakiejkolwiek aktywności na świeżym powietrzu, jeśli nie zjemy od razu połowy całej ugotowanej porcji nic nam nie grozi. Trafiłam ostatnio na świetny przepis fasolki po bretońsku, wypróbowałam, lekko zmodyfikowałam i oto proszę: Składniki: 500g ekologicznej fasoli 200g (koniecznie) swojskiej kiełbasy 100g swojskiego boczku 1 puszka pomidorów (lub 500g świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów) koncentrat pomidorowy
IzaGotujewiadomo białko jest nam niezwykle potrzebne w codziennej diecie. Doceniana jest przede wszystkim w kuchni arabskiej - a ja dzisiaj postanowiłam zaprosić ją do naszego polskiego ogródka :) Fasolkę po bretońsku znają przecież wszyscy - więc dzisiaj wariacja na jej temat :) Składniki: 400 g ciecierzycy ok 200 g boczku wędzonego surowego ok 200 g kiełbasy 1 duża cebula 2 puszki pomidorów krojonych
Taste Therapydlatego gotowałam go 1,5 godziny i później jeszcze chwilę dodając pozostałe składniki. Dobrze gdyby groch się nie przegotował, być może Wasz będzie potrzebował krótszego czasu gotowania. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPyszna fasolka po bretońsku, na którą nie trzeba długo czekać, bo wystarczy pół godziny. Jednocześnie jest to danie z diety córki, zrobione dokładnie wg podanego przepisu dietetyk na 1 tydzień drugiego miesiąca. Ważne w tym daniu jest to, by dokładnie wytopić maksymalnie obie kiełbaski, by jak najmniej tłuszczu się do niego dostało. Obiad był pyszny, a córka się nim delektowała
Bernika - moj kulinarny pamietnikFasolka dla zabieganych! To takie danie „na szybko” – w sam raz na obiad lub kolację. Nie wymaga wcześniejszego namaczania suchej fasoli. Wystarczy
Kulinarne S.O.S.było takiej potrzeby. Ugotowaną fasolę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą z chlebem/ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra fasolki. Fasolka po bretońsku, w wyniku gotowania, powinna wyjść gęsta, bez konieczności dodawania mąki pszennej w celu zagęszczenia. Ja nie dodawałam mąki. W celu uniknięcia sensacji żołądkowych można dodać odrobinę kminku do potrawy
Gospodyni MiejskaFasolka w sosie pomidorowym jest pyszna, często gotujemy ją w różnych wariantach – po bretońsku z kiełbasą albo wegetariańską z dużą ilością wędzonej papryki. Ostatnio jednak nasze serca skradł przepis z zupełnie innej kulinarnej bajki. Koniecznie spróbujcie fasolki w białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę(...)fasoli i ponownie dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut. Jeśli fasolka wyszła za gęsta, dodaj wodę i dopraw. Najlepiej smakuje, gdy się trochę przegryzie. Artykuł Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaBiała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy z pomidorami na koniec zaklepana zasmażką. FASOLKA PO BRETOŃSKU SKŁADNIKI 500 gramów suchej białej fasolki; 400 gramów kiełbasy np. podwawelskiej; 200 gramów surowego, wędzonego boczku; 50 gramów słoniny wędzonej; duża cebula; mała puszka koncentratu pomidorowego; 1 kopiata łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; 1 łyżka suszonego majeranku; masło; mąka... Artykuł Fasolka po bretońsku przepis
Kuchnia TomkaFasolka po bretońsku Pyszna, aromatyczna, uwielbiana przez wielu - Fasolka po bretońsku. Treściwe danie które uwielbiam jeść z samym pieczywem, chodź inni pewnie wolą z ziemniakami. U mnie od dziecka, zawsze była to potrawa bezmięsna, więc j eśli macie ochotę na wegańską wersję takiej fasoli zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Przepis zrobiłam z BIO fasoli Piękny Jaś (Butter
Mój pomysł naLubisz fasolkę po bretońsku? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi tak, to taka wersja w stylu greckim też stanie się Twoją ulubioną. Co je różni? Przede wszystkim to, że wersja po grecku nie ma w sobie mięsa. Jeśli Twoi domownicy nie wyobrażają sobie bezmięsnej wersji, podaj ją na przykład z plastrem świeżo pieczonego boczku. Gwarantuję, że zachwycisz Tym wszystkich. Po drugie(...)webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Koniecznie odwiedź też przepisy: Fasolka po bretońsku Szakszuka z fasolą Stir fry z fasolką i tofu Fasolka w pomidorach FASOLKA PO GRECKU Przygotowanie : 2 godziny Składniki: – 400 g suchej fasoli typu Jaś – 600 ml bulionu
nietylkopasta.pl