wszyscy u nas lubią fasolkę po bretońsku. Dlatego też gotowanie dla 2 osób czasami jest nie opłacalne lub po prostu mi się nie chce. Ale znalazłam już na to sposób i teraz u mnie fasolka jest maksymalnie w pół godziny. Podstawowy składnik czyli fasolkę kupuję ugotowaną w puszce w sklepie ale-raj . Co do składu to jest tam fasola jaś
Ala piecze i gotujeUgotowanie fasolki po bretońsku jest zadaniem dziecinnie prostym. Przeciętny uczeń podstawówki uczestniczący w zajęciach ZPT powinien sobie z tym poradzić- czego dowodem sam jestem, bo o ile dobrze pamiętam, pierwszą swoją fasolkę ugotowałem w wieku lat 13-14... Co jednak odróżnia fasolkę pyszną od fasolki takiej sobie? Drobne detale. Diabeł, jak to często bywa, tkwi w szczegółach. Stosując poniższy przepis
Aromatyczne PodróżeGdyby nie fakt, że mój mąż uwielbia fasolkę po bretońsku pewnie nigdy nie spróbowałabym jej zrobić. Kilka telefonów do mamy i udało mi się skompletować wiedzę jak ją przyrządzić od podstaw. Tak więc dzielę się z wami przepisem na moją debiutancką fasolkę. Jak uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, które spowodowane są przez puryny? Wszystko opisałam poniżej. Składniki: 400g fasoli "Jaś", 3 marchewki
Słodki ZakątekPrzepis na fasolkę po bretońsku pewnie zna każdy. Swoją drogą muszę sprawdzić skąd wzięła się ta nazwa ;) Ja przepis mam od mamy, a mój narzeczony bardzo go lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości ;) Składniki: 250g białej fasoli jaś 2 duże cebule 200g kiełbasy 140g przecieru pomidorowego Fasolę przepłukujemy
Delusional Trinenaturalnie Zupa z batatów i papryki z ciecierzycą autorka: KOLORgotowania | blog: kolorgotowania.pl Fit sałatka z ciecierzycą i fetą autorka: KOLORgotowania | blog: kolorgotowania.pl FASOLKA PO BRETOŃSKU -WEGAŃSKA autorka: barbaratusinska | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen ZAPIEKANKA Z SOCZEWICY I RYŻU autorka: barbaratusinska | blog: Barbie w kuchni * Barbie
Weekendy w domu i ogrodzieTradycyjna Fasolka po bretońsku to jedno z moich ukochanych dań. Mogłabym jeść ją codziennie, tak bardzo uwielbiam ten smak 😋 Jej przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu, dlatego kiedy najdzie mnie na nią ochota, a czas goni, szykuję błyskawiczną wersję fasolki - z fasoli białej z puszki. Skraca to czas gotowania do minimum i szybko na stole pojawia się moja ulubiona potrawa
Słodko-Słony Świat Ilonynazwa cassoulet. Moze jest tak, ze to co dobre, tak samo jak sukces, ma wielu ojcow. Ja pamietam je jeszcze z dziecinstwa i teraz chetnie do niego wracam. Fasolka po bretonsku skladniki: okolo 0,5 kg fasoli Jas 2 cebule 200g wedzonego boczku 3 kielbasy slaskiej 1 przecier pomidorowy sol, pieprz papryka w proszku majeranek wykonanie: Fasolke namaczamy w cieplej
Przysmaki KarolkiMięsny wtorek Potrawka z fasoli z chorizo to alternatywna wersja znanej zapewne wszystkim fasolki po bretońsku, którą nawet niedawno robiłam, ale była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, dlatego też na blogu nie ma na nią przepisu, ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. A tymczasem polecam fantastyczną fasolkę duszoną z dodatkiem kiełbaski chorizo. Chorizo nadaje
Codzienne GotowanieTaka trochę fasolka po bretońsku, ale nie do końca. Wersja typowo letnia, pełna kolorów i smaków. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a można zrobić cały gar. Nie znudzi się Wam, obiecuję. Jeżeli nie jecie mięsa, można je pominąć. Składniki: 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 kg pomidorów 1 większa cebula 15 dag wędzonego boczku
Sto kolorów kuchniLubicie fasolkę po bretońsku? Ja uwielbiam. Syte i pachnące danie. Nieczęsto jednak gości na naszych stołach z powodu częstych późniejszych sensacji gastrycznych. To teraz spróbujcie przygotować ją po mojemu- gwarantuję Wam brak jakichkolwiek efektów ubocznych. To jest mój wyćwiczony i ukochany sposób na fasolkę- mimo, że z powodów zdrowotnych nie powinnam jeść jakichkolwiek warzyw strączkowych, tak przygotowana fasolka w żadnym
Karo in the KitchenLubicie fasolkę po bretońsku? "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej?" (Wikipedia) Mi czasami brakuje chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam! 2 puszki fasolki 100g
Di gotujeszparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to połączenie. Ale przecież robimy naszą polską fasolkę po bretońsku i lubimy ją. Dlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania i to, że doskonale smakuje zarówno
Codzienna kuchnia niecodziennaFasolka po bretońsku to bardzo popularne w ostatnich latach danie. Jest proste i tanie do zrobienia, a smaczne i sycące. Nadaje się do zawekowania w słoiki, więc można ją wziąć ze sobą w podróż lub po prostu mieć na obiad w innym terminie. Ja dziś zrobiłam fasolkę szparagową z dodatkiem pieczarek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g fasoli typu
Waniliowe ImprowizacjeCassoulet to francuska zapiekanka - aromatyczny, gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz zapiekany w piekarniku. Tradycyjnie robiony z białej fasoli i z mięsem oraz pomidorami. Bardzo podobny do fasolki po bretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz
Poezja Smaków - blog kulinarny