fasolka po bretonsku - 625 przepisów (strona:11/42)

FASOLKA PO BRETOŃSKU 164

FASOLKA PO BRETOŃSKU  Gdy zostaje nam w domu wędlina i nie mamy pomysłu jak ja wykorzystać - możemy ugotować własnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu Składniki: fasola kiełbasa, boczek, wędlina wędzona cebula sol pieprz koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie majeranek Sposób przygotowania: 1. Fasole zalewamy woda

Kulinarnie z Polką na Kresach
Fasolka po bretońsku 450

Publikowałam już przepis na fasolkę po bretońsku na bogato (wersja z mięsem), a tym razem szybka wersja z boczkiem i kiełbasą. Osobiście uwielbiam każdą wersję fasolki po bretońsku. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy(...)Gotować do momentu, aż fasola będzie już miękka. W małym garnuszku lub szklance wymieszać mąkę z wodą, tak żeby nie było grudek (ja wykorzystałam wodę z boczku). Przelać do fasolki i chwilę gotować mieszając, aż do zgęstnienia. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
Wegetariańska fasolka po bretońsku 117

Dzisiaj mamy dla Was fasolkę po bretońsku w wersji bezmięsnej. Idealnie zrównoważone smakowo danie, które zachwyci niejednego wielbiciela tej potrawy, podawanej w tradycyjnej formie. W wersji bezmięsnej fasolka podana została w towarzystwie tofu, najlepiej wędzonego.  Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt. Spróbujcie sami!! FASOLKA PO BRETOŃSKU  Składniki

Moja Mama Gotuje
Fasolka po bretońsku – prosty przepis 102

Fasolka po bretońsku to pożywne i rozgrzewające danie dobre nie tylko zimą, ale także w chłodne wiosenne lub jesienne dni, gdy buro i... The post Fasolka po bretońsku – prosty przepis appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Fasolka po bretońsku 638

Fasolka po bretońsku, to pożywne i bardzo sycące danie jednogarnkowe. Jesienią i zimą takie danie jest stałą pozycją w moim menu. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy tylko białej fasoli, dobrej kiełbasy i/lub boczku oraz pomidorów. Fasolę najlepiej wykorzystać taką w ziarnach, którą trzeba moczyć, według(...)wpływ na stopień jej rozgotowania. Jeśli jednak nie mamy czasu, ani ochoty na moczenie fasoli, to taka z puszki również się nada i skróci nam dodatkowo czas przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Składniki: (porcja dla co najmniej 4 osób) 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy) 400 g dobrej

Kuchcik gotuje
Fasolka po bretońsku 157

Jesienią i zimą musimy rozgrzewać się sycącymi daniami. Kojarzycie pewnie popularną fasolkę po bretońsku? Dziś zaproponuję Wam fasolkę wg mojego przepisu. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Fasolka po bretońsku 157

Jesienią i zimą musimy rozgrzewać się sycącymi daniami. Kojarzycie pewnie popularną fasolkę po bretońsku? Dziś zaproponuję Wam fasolkę wg mojego przepisu. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Fasolka po bretońsku 524

Tradycyjna fasolka po bretońsku z moczonej i gotowanej fasoli "Piękny Jaś". Idealnie dobrane składniki. Dokładny opis i zdjęcia krok po kroku. Serdecznie zapraszam po przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku! Jeśli zaś jesteś miłośnikiem lub miłośniczką fasoli (tak jak wszyscy moi domownicy.. uff), to zachęcam również do zerknięcia na przepis na Chili con carne - pycha

AniaGotuje.pl
Fasolka po bretońsku a'la szakszuka 205

Szakszukę uwielbiamy a tym razem zrobiłam ją trochę inaczej. Miałam puszkę fasolki po bretońsku Bonduelle i za mała była ona na samodzielny obiad więc dodałam to i owo i dzięki temu obiad był pożywny i treściwy, przepyszny. Zobaczcie co zrobiłam. Fasolka po bretońsku a'la szakszuka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CZERWONA FASOLKA PO BRETOŃSKU 116

Bardzo lubię czerwona fasolę, zdecydowanie więcej niż białą, dlatego fasolkę po bretońsku przygotowuję z reguły z czerwonej fasoli.  Aby zyskać na czasie korzystam w fasoli w puszce, danie w ten sposób przygotowane nie odbiega niczym od tego, które przygotowane jest z fasoli suchej, a można zaoszczędzić sporo czasu.  Szczególnie przydatne jest to wtedy, kiedy wraca się po pracy(...)głowie pustka co zrobić na obiad.  Wtedy "odkopuję" w myślach przepisy na dania tzw. szybkościowe.  Fasolka po bretońsku jest właśnie jednym z nich. Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 pętka dobrej wędliny 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka odrobina majeranku sól olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej

Walijskie Pichcenie
Fasolka po bretońsku 88

tanich składników można przygotować sycący i pyszny obiad, który jeszcze lepiej smakował będzie po podgrzaniu, a szczególnie sprawdzi się w tak chłodne dni, jak dzisiaj. Zapraszam na fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku(...)liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny - sucha fasola wymaga

Wyprawy kulinarne
Fasolka po bretońsku 37

Przepis na fasolkę po bretońsku pewnie zna każdy. Swoją drogą muszę sprawdzić(...)skąd wzięła się ta nazwa Ja przepis mam od mamy, a mój narzeczony bardzo go lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Fasolka po bretońsku 155

dużo pisać, fasolka po bretońsku jest chyba wszystkim dobrze znana, bo to takie nasze kultowe polskie danie :) No, a poniżej mój przepis, który dzisiaj wymyśliłam, a do którego zainspirowała mnie moja przyszła Teściowa :) Składniki: ½ kg białej fasolki „Jaś” 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej) 1 cebula (+ około 30gr masła) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 ziaren ziela(...)wody rozmieszać czubatą łyżkę mąki i wlać do gotującej się fasolki. Poczekać aż się przegotuje. W tym czasie mieszać żeby się nie przypaliła:) Do fasolki po bretońsku, jak i do innych dań gulaszowatych podajemy suchy chleb. No i to wszystko w tej materii. Życzę smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google

Smakowy Raj
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku – bezapelacyjna królowa przydrożnych barów ! Nazwa dania sugeruje, że powinno mieć swe korzenie w Bretanii, ale z Francją nie ma nic wspólnego i nikt tam o takim daniu nie słyszał. Przepis na naszą fasolkę pochodzi prawdopodobnie z Wysp Brytyjskich, gdzie Baked Beans to jej siostra. Nie wiadomo jednak(...)brytyjski przepis dostał się do Polski, czy było odwrotnie. Jedno jest pewne – fasolka zagościła na naszych stołach na dobre i nie ma polskiego domu, w którym by jej nie gotowano. A gdzie kucharek sześć… tam tyle samo przepisów na fasolkę po bretońsku. Moja nie pływa w tłuszczu i zasmażce – jest lekka, pachnie wędzonką i pomidorami. Robiona

To co kocham